Spróbujcie. W smaku przypomina trochę sernik na zimno o smaku bananowym. 'bananowiec inspirowany nowym Somersby Blackberry' Składniki (na mała tortownicę): - 4 banany - 1 kostka miękkiego masła - 2 galaretki cytrynowe - 1 galaretka jeżynowa/owoce leśne Galaretkę cytrynową rozpuścić w 0,5 litrze wody. Odstawić do wystudzenia. Banany rozgnieść widelcem. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać banany. Wymieszać. Następnie wlać galaretkę
CookYourselfupieczeniu odstawiamy ciasta do ostudzenia. składniki na masę kajmakową: 100 g gotowej masy kajmakowej 30 g masła składniki na masę jabłkową: 1 mały słoiczek marmolady jabłkowej opcjonalnie: 1 galaretka cytrynowa wykonanie: Jeśli używamy rzadkiej marmolady to podgrzewamy ją a następnie dodajemy galaretę cytrynową, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie: Masło ucieramy, dodajemy masę kajmakową i ucieramy na jednolitą masę
Domowy Smak Jedzeniamasła 1 szklanka cukru 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego sok z 1/2 cytryny Polewa: 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) 1 łyżka oleju Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy(...)Stopniowo wsypujemy do masy z masła i żółtek, cały czas ucieramy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z przygotowanym ciastem. Wymieszaną masę wlewamy do specjalnej formy do gotowania, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zamkniętą formę wstawiamy do wysokiego garnka z wrzącą wodą. Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości
Smakowity Blog KulinarnyKOKOSOWE GOFRY Składniki: 40 g wiórków kokosowych, 150 g miękkiego masła, 180 g cukru, 3 jajka, 250 g mąki, 5 g proszku do pieczenia, 150 ml mleka, skórka cytrynowa. Przygotowanie: Masło z cukrem i jajkami ubić. Dodać skórkę cytrynową. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i mleko. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać gofrownicę.Piec
kulinarnajamka.blogspot.compółkę. Składanki: 250 g masła 5 jajek 1 szklanka mleka 300 g cukru 600 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao aromat waniliowy lukier cytrynowy Wykonanie: Masło miksujemy z cukrem aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie dodajemy jajka, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej miski przelewamy połowę masy i dodajemy kakao(...)mieszamy). Do przygotowanej formy wlewany najpierw masę jasną a następnie ciemną. Babkę pieczemy 40- 45 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie polewamy ją cytrynowym lukrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieszkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią 4 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny kilka kropel aromatu cytrynowego cukier puder A jak to zrobić: Białka ubić na sztywna pianę, dodawać cukry ciągle miksując do momentu, aż cukier przestanie być wyczuwalny. Dodać żółtka i dokładnie połączyć z ubitymi białkami(...)masy jajecznej dodawać stopniowo przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wlać sok z cytryny, oraz aromat cytrynowy, dołożyć majonez i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po przestudzeniu, babkę oprószyć cukrem pudrem
Kuchnia w opałachskładniki na 4 porcje 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 20 dag sera białego ok 3/4 szklanki mąki ok 3/4 szklanki mleka mały proszek do pieczenia olejek cytrynowy tłuszcz i bułka tarta do formy przepis Jajka rozcieramy z cukrem i margaryną , dodajemy zmielony ser , mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia a także olejek cytrynowy .Wszystkie składniki dobrze
Smakowite Daniaczarnych oliwek sos 3 łyżki soku z cytryny 7 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz cytrynowy przepis Pomarańcze obieramy , dzielimy na cząstki a następnie kroimy. Oliwki przekrawamy na połówki. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, mieszamy
Smakowite DaniaBardzo smaczna, lekka, pełna witamin owocowa sałatka z pysznym miodowo- cytrynowym sosem, wspaniale orzeźwia w upalne dni, a także dodaje energii. Mix owoców sezonowych nadaje sałatce wyjątkowego i ciekawego słodko- kwaśnego smaku. składniki na 2 porcje szklanka czerwonych porzeczek 1/2 szklanki czarnych porzeczek 2 nektarynki 200 g malin około 30 dag arbuza 2 łyżki miodu sok z 1 cytryny(...)arbuza wycinamy łyżeczką okrągłego kształtu kawałki. Do miski wrzucamy opłukane czerwone i czarne porzeczki, dodajemy pokrojone nektarynki, maliny oraz kawałki arbuza, sałatkę delikatnie mieszamy, polewamy schłodzonym sosem miodowo- cytrynowym i oprószamy cukrem pudrem
Smakowite Daniabazylii wiedziałam, że będę musiała go zrobić. Długo się do tego zbierałam, ale w końcu jest - dzień świętego Patryka i nadchodząca Wielkanoc do doskonałe okazje. Sernik jest mocno cytrynowy, i nieco tłumi delikatny smak musu bazyliowego. Niemniej, nuta bazylii jest w smaku wyczuwalna, i sprawia, że ciasto staje się naprawdę wyjątkowe. No i ten kolor - mi się ogromnie podoba(...)bazylii - jeśli zależy Wam na intensywniejszej barwie, można dodać odrobinę barwnika. Moim zdaniem ten sernik idealnie nada się również na wielkanocny stół - musicie przyznać, że wyglądem wprost zachwyca. Sernik cytrynowy z musem bazyliowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 40 g masła masa serowa: 250 g twarogu 3krotnie zmielonego 250 g serka mascarpone
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszczęście atmosfera i samo miejsce skutecznie go ociepliły i, przede wszystkim, osłodziły. La Maison jest podzielona na parę stref - niedaleko wejścia jest lodówka z dużym wyborem lodów (polecam cytrynowe! pyszne! :)), dalej długa lada z wypiekami - zarówno tymi na słodko, jak i wytrawnymi. Idąc dalej, znajdziemy część restauracyjną z dużym barem z napojami i otwartą kuchnią. Wnętrze urzekło mnie całkowicie. Eleganckie(...)zupa dyniowa. Wszystkie 3 pozycje - bardzo smaczne. I moja ulubiona część: wypieki i lody. Lodów mnóstwo, aż nie wiadomo na co się zdecydować. Mogę z czystym sumieniem polecić gałkę cytrynową! Na długich ladach wyłożone mnóstwo babeczek, trufli, ciastek i bez. Z babeczek wyborne były babeczki kawowe, ale większość z tych, które miałam okazję próbować były przepyszne! Tak samo jak croissanty
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Zapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne danie idealne na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z książki „Christmas with Gordon”. Składniki: (5 porcji) masło do wysmarowania formy 120ml pełnego mleka 120ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone(...)będzie chrupiąca. Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i poczekaj z podaniem kilka minut. Żeby nie wystygła proponuje ją przykryć. Podawaj w towarzystwie np. Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej i sałatki z zielonego ogórka . * U mnie po 50 minutach ziemniaki i seler były lekko twardawe. Dlatego przykryłam je i dopiekałam przez kilka kolejnych minut, aż zmiękły. Dopiero wtedy posypałam
Moja Delicjapieczarkowy z mascarpone: 300 g niedużych pieczarek 125 g serka mascarpone 1/3 szklanki śmietanki 30% 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki po 1 łyżeczce: soli, suszonego estragonu i pieprzu cytrynowego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Farsz: Mięso na farsz mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą (jeśli kupiliśmy zmielone, cebulę drobno siekamy i dodajemy(...)Podsmażamy cebulę na dwóch łyżkach oliwy lub oleju. Gdy będzie szklista, wrzucamy pieczarki. Podsmażamy przez 1-2 minuty. Dodajemy śmietanę i mascarpone. Zagotowujemy i przyprawiamy solą, mieszanką „pieprz cytrynowy” i estragonem. Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę. Upieczone faszerowane skrzydełka podajemy wraz z sosem. Możemy podać do nich także dowolną kaszę. Jeśli jej nie lubicie – wstawcie razem
Poezja smakususzonych grzybów (u mnie mieszane podgrzybki, borowiki i maślaki) 1 ząbek czosnku 1 cebula łyżeczka listków tymianku czubata łyżka serka mascarpone 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz łyżka masła cytryna Grzyby zalewamy w garnuszku wrzątkiem tak by były całkiem zakryte. Moczymy 15 minut pod przykryciem a następnie gotujemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy z wody i drobniutko kroimy, wodę zachowujemy. Drobno(...)grzyby były prawie całkiem przykryte). Dusimy ok 5 minut na niewielkim ogniu. Wyłączamy gaz, dodajemy serek, mieszamy i dodajemy śmietanę. Sos ew. jeszcze raz doprawiamy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy do klusek wszelkich bądź mięs. Możemy posypać natką pietruszki
Dzieje kuchennej Wiewióry