pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki miodu 1 suchy wafel Sos miętowy: 2 łyżki świeżej mięty 1 zielona galaretka 1/8 kostki masła 2 łyżeczki mąki sok z 1/2 cytryny cukier do smaku Wykonanie: Miksuję twaróg dosypując po trochu cukier, aż masa będzie gładka. Dodaję po jednym jajku i przesiewam obie mąki do masy serowej. Na końcu dolewam miód. Wszystko(...)Upieczone zostawiam w zamkniętym piekarniku na następne 30 minut, wyjmuję i studzę. Miętę zaparzam w 1/2 szklanki wrzątku, odcedzam na sicie, wywar miętowy doprawiam cukrem i sokiem z cytryny. Masło rozpuszczam na patelni, dodaję mąkę i lekko zasmażam. Rozprowadzam wywarem , dolewam około 1-1 1/2 szklanki wrzątku, wsypuję galaretkę i podgrzewam ,aż żelatyna się rozpuści. Sernik kroję
Ciasteczkowy Potwórłyżki miodu olejek migdałowy bakalie ewentualnie cukier do smaku Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny Dodatki: 3 opakowania galaretki żółtej 4-5 łyżek marmolady 1 słoik powideł 1 puszka brzoskwiń Rolada biszkoptowa: 3 jajka 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki Wykonanie: Składniki kruchego ciasta posiekam(...)odstawiam by ciasto przestygło. Masa budyniowa- Na mleku gotuje budyń, studzę. masło ucieram z cukrem na pianę dodając porcjami zimny budyń. Dla przełamania słodyczy masy dodaję sok z cytryny lub limonki. Gotową masę wykładam na ciasto z pierożkami. Roladę rozwijam delikatnie zdejmując papier, smaruję marmoladą, ponownie zwijam i kroję w plastry. Plastry rolady układam na masie budyniowej, pomiędzy przestrzenie układam
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: ananasy w puszcze brzoskwinie w puszce pomarańcze kiwi banany owoc granatu 2 łyżki miodu- jeśli ktoś lubi dosładzać kilka łyżek soku z pomarańczy 1-2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Osaczone z zalewy ananasy i brzoskwinie kroję na mniejsze kawałki. Z pomarańczy odkrawam dwa przeciwległe końce i ostrym nożem odcinam resztę skórki wraz z białą jej częścią(...)Miąższ kroję na ćwiartki, a następnie na kawałki. Obrane banany i kiwi kroje również na mniejsze kawałki, wszystko razem mieszam w salaterce. Doprawiam sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy. Wierzch ozdabiam owocami granatu i sałatka gotowa. Jeśli ktoś lubi bardziej słodką, może sobie dosłodzić miodem, lecz ja uważam ten dodatek za zbędny
Ciasteczkowy Potwórcukru 3 płaskie łyżki mąki tortowej 2 pełne łyżki kakao Masa: 2 kostki masła 2 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 4 łyżki mleka w proszku sok z 2 cytryn Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń posypka cukrowa posypka waflowa Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę na najwyższych obrotach. Do ubitych białek dosypuję po trochu cukier i ucieram do rozpuszczenia. Obroty zmniejszam(...)części. Mleko zagotowuję, masło ucieram z cukrem na puch i dodaję po łyżce gorące mleko. Potem wsypuje mleko w proszku, a na końcu sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Masę wstawiam do lodówki. Brzoskwinie osączam na sicie zlewając cały zawarty w puszcze sok, rozcieńczam 1/2 szklanki przegotowanej wody i zostawiam do nasączenia blatów. Owoce kroję w plasterki. Na paterze układam
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: 3 jajka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki roztopionego masła 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Jajka, cukier wanilinowy i cukier puder ucieram do białości, dodaję make wymieszana z proszkiem do pieczenia, rozpuszczone i przestudzone masło oraz sok z cytryny. Foremkę do magdalenek napełniam ciastem
Ciasteczkowy Potwórpszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 1 pojemnik śmietany 18% 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku sok wyciśnięty z 1/4 cytryny Wykonanie: Białka ubijam dodając po trochu cukier i cale jajko. Przesiewam obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączę z masą z białek. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam(...)ciasto i odstawiam by wystygło. Zimne kroję na dwa blaty. Masło ucieram z cukrem pudrem, dodaję po łyżce śmietanę , potem wsypuję mleko w proszku i doprawiam sokiem z cytryny. Masę wykładam na pierwszy blat, przykrywam drugim i całość schładzam w lodówce. Razem ze mną wirtualnie wypiekali : Asia Marzenka Cafe amaretto Mia cucina Smaczne przepisy Patryk Danusia Izonia Bożenka
Ciasteczkowy Potwóropakowanie migdałów mielonych - 80 g Masa: 1 opakowanie czekoladek pierrot - 100 g 6 batonów lion 6 łyżek mleka Do dekoracji: biała polewa suszone morele daktyle kandyzowana skórka cytrynowa Wykonanie: Składniki na kruchy spód siekam, zagniatam kulę ciasta, zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Rozwałkowuję na prostokąt na blaszkę o wym. 24x38 cm wyłożonej papierem(...)masę z czekoladek pierrot. Polewę rozpuszczam, przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję wierzch mazurka napisem świątecznym. Do reszty dekoracji używam ćwiartek moreli, kilku daktyli oraz kandyzowaną skórkę cytrynową
Ciasteczkowy Potwórjeść samodzielnie, dodać go jako nadzienie do muffin albo posmarować nim kruche ciasteczka, robi się go bardzo szybko, a w tej wersji jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny :) Składniki : - 3 cytryny - 3 jajka - 2-3 łyżki miodu - mąka kukurydziana (można pominąć) Przygotowanie: Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skórkę z cytryn, następnie wycisnąć sok i dodać do skórki, jajka ubić
zdrowa vege kuchniachoi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki lub 3 cm kawałek) - 1 czerwona papryka słodka - trawa cytrynowa (2 łyżeczki) - chilli suszone (1 łyżeczka – można więcej) - sok z ½ limonki - skórka starta z limonki - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki sosu ostrygowego - 3 łyżki sosu rybnego - sól(...)pieprz do smaku - olej sezamowy - ziarna sezamu Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suszone chilli, imbir, trwaę cytrynową, sos sojowy. Oddzielamy liście kapusty, zostawiamy całe „środki” z małymi listkami – płuczemy. Odkrajamy białe twarde części, kroimy je w paski. Części zielone, również pokrojone w paski, podsmażymy osobno i dodamy na końcu. Marchew kroimy w talarki, szalotki w półtalarki, por i paprykę
mojewypiekiinietylkopokrojonych w półplasterki; 1/4 szklanki wody; 1 szklanka cukru pudru (można dać mniej, jeśli jabłka są słodsze); 2 łyżeczki cynamonu; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 łyżki soku z cytryny; Ponadto: kilka łyżek bułki tartej; cukier puder do posypania; Wykonanie: Pokrojone jabłka włożyć do rondelka, dolać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszając. Dodać cukier i cynamon, lekko wymieszać(...)masy wmieszać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dusić jeszcze przez dwie minuty. Masa powinna być gęsta, lecz nie rozgotowana. Piekarnik należy nagrzać do 180 o C. Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy rozwałkować jedną część ciasta i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci
In my kitchenłodygi selera naciowego drobno pokrojonego; 3 młode cebulki drobno pokrojone; 2 jajka ugotowane na twardo i drobno posiekane; 1 szklanka gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę; 2 łyżki soku z cytryny; 1 szklanka majonezu (wymieszałam pół na pół z jogurtem); sól i pieprz; Wykonanie: Ziemniaki, ser, seler, cebulkę, jajka i szynkę wymieszać. Majonez przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, polać
In my kitchenmój wypiek z książki Siostry Anastazji "100 nowych ciast". Ciasto pracochłonne, ale upieczenie go jest warte zachodu:) Bałam się, że będzie za słodkie, ale muszę przyznać, że sok z cytryny słodycz ciasta redukuje i wszystko świetnie ze sobą współgra:) - Upiec trzy cienkie biszkopty jasne lub jeden grubszy biszkopt przekroić na trzy cienkie. Masa orzechowa: 250 g masła(...)gotować!). Przestudzić, ciągle ubijając. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną i kokos. Podzielić na dwie części. Poncz: 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody; sok z 3 cytryn; 2 łyżki cukru kryształu; Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć 3 biszkopty. Przełożenie ciasta: Nasączony biszkopt-cienka warstwa masy orzechowej-jedna część masy kokosowej-biszkopt posmarowany z obu stron cienką warstwą masy
In my kitchenłyżeczka agar-agar w proszku lub 1 i 1/2 listka żelatyny; Składniki na wiśnie w syropie: 125 g mrożonych wiśni; 50 g cukru; 50 ml wody; sok z 1/4 cytryny; Wykonanie: 1. Jeśli używamy żelatyny, to żelatynę należy namoczyć w zimnej wodzie przez 10 minut. Dokładnie wycisnąć. 2. Migdały zmiksować przy pomocy blendera na drobne kawałki, większe jednak od mielonych(...)sitko i pozostawić 5 minut do przestygnięcia. Wlać do małych szklaneczek. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. 7. Aby przygotować wiśnie w syropie, należy cukier, wodę i sok z cytryny wymieszać w rondelku. Mieszankę te trzeba doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować do powstania gęstego syropu. Następnie zmniejszyć ogień, dodać wiśnie. Gotować do uzyskania pożądanej
In my kitchenskórką cytrynową. Śmietanę ubić na sztywno (najlepiej 30%), dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Składniki na masę jabłkową: 5 winnych jabłek; 4 łyżki miodu; sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1 łyżeczka cynamonu; Wykonanie: Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Miąższ owoców pokroić w cząstki. Na patelni skarmelizować miód, dodać jabłka. Wszystko podlać sokiem z cytryny i dusić 3 minuty. Tortownicę
In my kitchendelikatnie wymieszać. Składniki na glazurę: 60 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny; 2 łyżki wody; 2 łyżki cukru; 1 łyżeczka żelatyny (rozrobiona w 2 łyżeczkach wody); Wykonanie: Sok cytrynowy, wodę i cukier zagotować. Do gorącego soku dodać żelatynę, dobrze wymieszać. Przestudzić. Przełożenie ciasta: jeden blat biszkoptu; 1/2 masy malinowej; 1/2 kremu jajecznego; drugi blat biszkopta; 1/2 masy malinowej; 1/2 kremu(...)jajecznego; glazura cytrynowa. Wierzch udekorować malinami. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce. Uwagi: Ciasto trzeba składać dosyć szybko, bo poszczególne warstwy szybko tężeją. Podczas przygotowywania krem lubi się zwarzyć. Ja wówczas podgrzałam ten krem dosyć mocno i podgrzewająć miksowałam na szybkich obrotach. Posiadacze Termomixu będą w komfortowej sytuacji, bo taki krem wystarczy wlać do garnka Termomixa, nastawić temperaturę
In my kitchen