smakiem ją zajadamy. Jak już pewnie zauważyliście, nie jestem artystką jeżeli chodzi o kompozycję, czy przyozdabianie ciast. Tą babkę postanowiłam polukrować lukrem na bazie cukru pudru i soku z cytryny i przyozdobić małymi kolorowymi perełkami, które podbiły serce dzieci. Lukier na bazie soku z cytryny idealnie przełamuje słodycz ciasta, dzięki czemu ciasto nie jest ciężkie. Można się nim zajadać. Składniki
dom-agi.plpięknie wyrósł i smakował wybornie - szczególnie w takim towarzystwie :-) 2 łyżki miękkiego masła do posmarowania foremek 4 łyżki bułki tartej 3-4 białka szczypta soli kilka kropel soku z cytryny Baza sosu: 3 żółtka 1 łyżka musztardy sarepskiej lub dijon 250 ml mleka 10 dag twardego, utartego sera Baza: Do miski z żółtkami dodać musztardę, ostrą paprykę i gałkę(...)dopiero jak ostygnie. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Natłuścić kokilki miękkim masłem, wysypać bułką, równo pokryć nią foremki. Ubić białko z solą i kilkoma kroplami soku z cytryny na sztywną pianę. Rozmieszać z sosem serowym na gładko, dodać połowę białek i wymieszać delikatnie. Nałożyć masę, postukać o blat, wyrównać wierzch sufletu. Przejechać palcem wokół brzegów tworząc
Humanistka w kuchnifasolce szparagowej i karotce. Składniki: 2 pstrągi ok 1/2 kg opakowanie fasolki szparagowej żóltej mrożonej Iglotex opakowanie marchewki karotki Iglotex sól,pieprz, tymianek świeży rozmaryn- kilka gałązek 1 cytryna olej dyniowy Semco Wykonanie: Pstrągi skrobiemy, dobrze nacieramy solą i pieprzem wew i zew.Do środka każdej ryby wkładamy po plastrze cytryny. Wkładamy też po gałązce rozmarynu. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek
Z Majeczką w kuchnimiseczkę: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej , czyli 1/3 szklanki suchej kaszy 1/2 szklanki mleka + 1 szklanka do gotowania 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka syropu z cytryny marakuja z orzechami w miodzie ETERNO lub dowolna konfitura owocowa Wykonanie: Na początku kaszę musimy opłukać na sitku. Najpierw płukałam w zimnej wodzie, potem w gorącej, potem ponownie w zimnej.1/3(...)uważnie? Dlatego, że kasza gotowana na mleku szybko się może przypalić.Kiedy mamy już ugotowaną kaszę, lekko ją studzimy i wykładamy do dzbanka blendera, dodajemy syrop klonowy, sok z cytryny, 1/2 szklanki mleka i wszystko razem zmiksowałam. Wyłożyłam wszystko do miseczki, na środku wyłożyłam 2-3 łyżeczki marakuji z orzechami w miodzie ETERNO. Możecie wyłożyć każdą inną ulubiona konfiturę
Blondynka Gotujekaszy manny 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka zmielonej kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek. W kielichu blendera umieszczamy odcedzoną i wystudzoną fasolę. Dodajemy pozostałe składniki, tj. podsmażoną cebulę(...)czosnkiem, jajko, bułkę tartą, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Miksujemy na gładką pastę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jedną keksówkę (długość ok. 21 cm) lub kilka mniejszych wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę fasolową i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W trakcie pieczenia możemy przykryć pasztet folią aluminiową lub papierem do pieczenia
bistro mamaciekawy deser przygotujesz w kilka minut , zatem do dzieła. Składniki na 3 wafelki: 250 g pełnotłustego twarożku 3 wafelki 8 pralinek Ferrero Rocher 1 mały banan sok z cytryny 2 łyżki cukru 50 g czekolady + 50 ml śmietany kremówki Wykonanie: 2 pralinki przeciąć na pół i odłożyć na bok , resztę grubo posiekać banany pokroić w plasterki i skropić sokiem(...)cytryny. 6 plasterków odłożyć do dekoracji zagotować śmietanę kremówkę w garnuszku , dodać czekoladę połamaną w kawałki i mieszać do rozpuszczenia połowę rozpuszczonej czekolady i cukier wymieszać z twarożkiem. Dodać posiekane pralinki i banany czekoladowym serkiem napełnić wafelki. Przyozdobić połówkami odłożonych pralinek i plasterkami bananów. Polać resztą polewy czekoladowej podawać zaraz po przygotowaniu , póki wafelki są chrupiące
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejny szybki numerek. W sam raz na łatwy i zdrowy obiad, który umili Wam dzień pełen wyzwań i emocji. składniki: kawałek łososia 1/2 cytryny 1/2 cebuli 1 ząbek czosnek 2-3 łyżki śmietany 4 łyżki kaparów koperek makaron sól i pieprz do smaku wykonanie: Na wolnym ogniu rozgrzewacie na patelni oliwę z jednym ząbkiem czosnku, aż ten zarumieni się(...)Cebulę obieracie i siekacie i podsmażacie do zeszklenia. Zdejmujecie skórę z łososia, kroicie w kawałki i wrzucacie na patelnię i smażycie, aż się zarumieni. Dodajecie śmietanę, sok z połówki cytryny, posiekany koperek i kapary. Mieszacie, przyprawiacie i gotowe. Jeżeli nie macie posiekanego i zamrożonego latem koperku, kupcie „świeży”. Makaron gotujecie w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Oczywiście znowu
GRUBY WAŁEKłyżeczka tłuszcz do formy MASA SEROWA: kakao- 2 łyżki 3 jajka + 1 żółtko cukier - 3/4 szkl ser trzykrotnie mielony - 4 kostki budyń śmietankowy - 1 opakowanie sok z 1 cytryny olej - 1/2 szkl mleko - 2 szkl BEZA 1/2 szkl cukru 3 białka jaj PRZYGOTOWANIE: CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę(...)Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem Ciastem wyłożyć spód i boki blachy. MASA SEROWA Do miski wyłożyć zmielony ser, dodać budyń, sok z cytryny, olej i mleko. Następnie wybić jajka, dodać cukier i żółtko , zmiksować składniki. Podzielić masę na 2 części, do jednej części dodać kakao, wymieszać. Wylewać łyżką masę
Kuchnia DanusiCIASTO: 800 g mąki pszennej + kilka łyżek mąki do podsypania 1 szklanka mleka 4 duże jajka 2 żółtka 100 g roztopionego masła 100 g cukru 3 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli ROZCZYN ZE ŚWIEŻYCH DROŻDŻY: 30 g drożdży 3 łyżki mąki (odebrać mąkę z ilości przeznaczonej do wykonania ciasta) 2 łyżki cukru 1/4 szklanki letniego mleka(...)rozczyn w ciepłe miejsce np. przy piecu, aby wyrosły. Wystarczy odłożyć rozczyn na 30 minut. 3. Do miski z mąką dodajemy resztę składników: mleko, jajka, żółtka, cukier, sok z cytryny oraz sól. 4. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do wcześniej połączonych składników. Następnie rozpuszczamy masło. 5. Wyrabiamy ciasto. Miskę obsypujemy mąką, następnie przekładamy ciasto do miski i odstawiamy
Serce zamknięte w formie pyszności120g cukru 2 i 1/2 płaskiej łyżki (25g) mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 płaskiej łyżki (15g) mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2-3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej - biszkopty rozdrobnić na piasek - masło roztopić, do roztopionego dodać biszkopty, wymieszać, powstanie coś na kształt mokrego piasku - formę wyłożyć(...)stopni, na dno postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą - jabłka oczyścić, obrać i pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z sokiem z cytryny, odcisnąć dość mocno na sitku (u mnie po odciśnięciu pozostało około 250g jabłek) - odciśnięte jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną - do miski przełożyć twaróg, serek mascarpone, cukier, przesianą mąkę pszenną oraz ekstrakt z wanilii
Smakołyki Berenikijogurtu naturalnego · koperek · sól, pieprz · sok z cytryny Dodatki: · 100 g ryżu dzikiego & parboiled · warzywa Wykonanie: Rozmrożone filety pokroić, zblendować. Dodać białka, ponownie blendować(...)Wstawić do lodówki pod przykryciem na min. 30 minut. W tym czasie ugotować ryż (15-20 minut). Przygotować sos – jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem i niewielką ilością soku z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do garnka wlać wodę na wysokość ok. 5 cm, zagotować, dodać pokrojoną w talarki cebulę. Za pomocą dwóch łyżek formować kluski, delikatnie kłaść
Powiedz dietom nieinne rodzaje sałaty (roszponka, karbowana) też świetnie będą pasować] 100 g fety Sos 1 łyżka oleju (ja użyłam lnianego, dobrze się sprawdził) ½ łyżeczki musztardy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki soku z granatu pieprz Wykonanie: Ogórka kroimy w kostkę/plasterki - jak nam wygodniej, pomidorki kroimy w ćwiartki, fetę w kostkę. Wszystkie składniki układamy warstwowo (na dnie najlepiej ułożyć(...)sałatę, dalej wedle uznania). Robimy dressing – musztardę mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny, dodajemy resztę składników. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. *Pomidor z ogórkiem? Łączyć czy nie łączyć? Ludzie boją się połączenia pomidora z ogórkiem. To prawda, że taka kombinacja jest niekorzystna, ale tylko z tego powodu, że ogórek zawiera enzym niszczący witaminę C . W żadnym
Powiedz dietom niedługiego 1 pomidor ½ papryki Kilka liści sałaty lodowej ½ cebuli czerwonej Plus nieobecne u mnie 1/2 szt. awokado Sos winegret: 2 łyżki oleju rzepakowego/lnianego/oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 1 płaska łyżka musztardy francuskiej 1 ząbek czosnku pieprz Oliwę mieszamy z octem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy składniki się połączą dodajemy
Powiedz dietom niemusimy więc rujnować naszego portfela, żeby jeść zdrowo. Jeśli zależy nam na tym, aby rozkrojony owoc nie ściemniał, musimy po prostu zostawić pestkę w środku, skropić sokiem z cytryny i schować do lodówki. Co zrobić z owocem? Możliwości jest mnóstwo. Pamiętajcie, że słowo owoc jest w tym przypadku mylące. Daleko mu do słodkich bananów czy jabłek. Samo w sobie jest(...)dość nijakie i tłuste, ale doprawione sokiem z cytryny, solą i pieprzem smakuje świetnie.Awokado jemy na surowo, nie wymaga gotowania. Dobrze sprawdza się jako zamiennik masła - 100g masła extra to 735 kcal, podczas gdy 100 g awokado to jedynie 160 kcal! Sama często jem takie kanapki - patrz instagram @powiedzdietomnie :) Możemy również zrobić pyszny mus czekoladowy - dojrzałe awokado + kakao niesłodzone
Powiedz dietom niejeść na kanapkach, grzankach czy z kawałkami świeżych warzyw. Pamiętajcie, żeby przygotować ją w niemetalowej misce, w przeciwnym wypadku owoc ściemnieje. Składniki: 2 dojrzałe, miękkie awokado sok z 1/2 cytryny 6 pomidorków koktajlowych 1 papryczka chili 1/2 cebuli drobno posiekanej łyżka świeżej kolendry posiekanej sól, pieprz Awokado przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ, następnie rozgnieść widelcem. Dodać drobno posiekaną papryczkę(...)cebulę, oraz pokrojone pomidorki. Skropić sokiem z cytryny, dodać kolendrę, doprawić do smaku. Najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu :) Całość zawiera: 468 kcal, 6,7 g białka, 43 g tłuszczów, 25,5 g węglowodanów, 10,6 g błonnika
Powiedz dietom nie