Składniki: 1 szklanka białej drobnej fasoli olej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 kostka tofu wędzonego (lub zwykłego) 1 puszka pokrojonych pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny, kilka łyżek czerwonego wina po 1 łyżeczce: cząbru, majeranku, lubczyku słodka wędzona papryka i ostra papryka (niewędzona) 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe sól, pieprz Namocz fasolę(...)czosnek. Przełóż na talerzyk. Znów rozgrzej olej i podsmaż pokrojone w drobną kostkę tofu. Do garnka z fasolą, dodaj: podsmażone tofu, cebulę i czosnek, pomidory, koncentrat, wino, sok z cytryny, zioła i przyprawy. Duś około 10-15 minut. Wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. Ewentualnie dopraw jeszcze do smaku. Podawaj danie, np. z ryżem basmati. Smacznego! Przepis dodaję
Qlinarnie i Qlinarnieparmeńskiej(w zależności od wielkości plastrów), 4 suszone pomidory z oleju, 2 łyżki kaparów, miękki ser kozi, zielenina (rukola, endywia,szpinak, sałata itp.), kilka rzodkiewek, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz cayenne, szczypta cukru. Przygotowanie: Foremki do muffinek posmarować olejem z pomidorów, wyłożyć plastrami szynki tworząc koszyczki. Na dnie każdego położyć posiekane pomidory i kapary, wbić jajko, posypać(...)rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, 190 stopni, ok.15 minut). Zieleninę umyć i odsączyć, rzodkiewki pokroić na plasterki, wyłożyć na talerze i skropić winegretem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, soli, cukru i pieprzu. Na wierzchu położyć koszyczki z jajami
SzczyptaSmaQnadaje. Teraz wiem i gorąco polecam. Proste, szybkie i co najważniejsze mega pyszne! Składniki: 8 kromek pieczywa Wasa wieloziarniste 2 -3 jabłka (najlepsze szara reneta) sok z cytryny cukier różany/ muscovado/ demerara/cynamon 50 g pokuszonego pieczywa Wasa wieloziarniste 40 g masła rozpuszczonego Wykonanie: Na blaszce układamy kromki pieczywa Wasa. Obrane jabłka kroimy w plasterki, które układamy(...)pieczywie i skrapiamy je sokiem z cytryny. Następnie posypujemy jabłka cukrem różanym/muscovado/demerara. Można zamiast cukru różanego użyć wymienionych i np cynamonu. Pełna dowolność smaków. Zblendowane na piasek 50 g pieczywa mieszamy z łyżką cukru użytego do posypania jabłek i roztopionym masłem. Dokładnie mieszamy i posypujemy powstałą kruszonką jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy
Malinowe Pocałunkidość, że pyszna to poprawia naszą odporność, rozgrzewa nas i poprawia humor. Zimowa herbatka Drukuj przepis Składniki 1 łyżeczka ulubionej czarnej herbaty (może być w torebce) 2 plastry cytryny 1 łyżeczka miodu 3 szczypty kurkumy 2 szczypty cynamonu 2 łyżeczki startego imbiru 5 całych goździków listonic_name = "Zimowa herbatka (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 łyżeczka ulubionej czarnej(...)herbaty (może być w torebce) 2 plastry cytryny 1 łyżeczka miodu 3 szczypty kurkumy 2 szczypty cynamonu 2 łyżeczki startego imbiru 5 całych goździków " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Herbatkę parzymy w zaparzaczu, żeby nie pływały listki. Dodajemy miód, cytrynkę, przyprawy i imbir:) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
CoolinarniePLmiałkiego cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa: 1 duże opakowanie ciepłych lodów 1/2 kg serka z wiaderka 2 cytrynowe galaretki 300 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe na wierzch Sposób przygotowania: Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka na samym końcu mąkę, proszek, kakao (oczywiście wcześniej należy
Jadło i czytadłojest obłędna, mogłabym ją jeść łyżkami. Jest idealnym dodatkiem praktycznie do wszystkiego a jutro spróbuję zrobić z nią ciasto drożdżowe. 0,5 kg rabarbaru 3/4 szklanki cukru 1/2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Rabarbar obrać z zewnętrznej skórki i pokroić w kawałki (2 cm). Do garnka wlać odrobię wody, tyle żeby zakryła dno, wrzucić rabarbar, zasypać cukrem, wycisnąć(...)cytryny i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy 1 szklankę wody. Gdy rabarbar jest już rozgotowany to mączkę ziemniaczaną mieszamy w 1/2 szklance wody i wlewamy do garnka, zagotowujemy ciągle mieszając
Jadło i czytadłośmietany 30% duży pęczek natki pietruszki biały pieprz, sól sałata miodowa: główka sałaty sos do sałaty: 1 łyżka miodu gryczanego (lub innego) 1 łyżka musztardy sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oleju Najlepiej dzień wcześniej przygotować lody Natkę pietruszki pokroić i zgnieść w moździerzu (nie musi być na papkę). Kremówkę ubić i dodać do niej serek oraz(...)być gęste tak jak na pizzę, tak więc w razie potrzeby należy dodać mąki. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przygotowujemy sałatę Musztardę, miód, sok z cytryny i olej dokładnie ze sobą mieszamy. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na strzępy, dolewamy sos i mieszamy, najlepiej dłońmi, tak aby liście dokładnie pokryły się sosem. Wyjmujemy łososia
Jadło i czytadłoszklanka ryżu 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego słodka papryka w proszku pieprz sól olej do smażenia pieprz cytrynowy Filety ryby posolić i popieprzyć pieprzem cytrynowym, następnie odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Rozgrzać
Jadło i czytadłorozrzucone. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. lukier: 1/2 białka 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Z powyższych składników ucieramy lukier i polewamy nim jeszcze letnie lub całkiem wystudzone rollsy. Jeśli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - więcej wody lub soku(...)cytryny. Smacznego! ciasto drożdżowe: na ok. 10-12 rogali 250 ml mleka 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 500 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli oraz: powidła, dżem, nutella 1 białko do posmarowania mak, sezam lub inne ziarna do posypania Drożdże rozpuszczamy
bistro mamasól morska, świeżo mielony pieprz Beszamel: 1 czubata łyżka masła 1 czubata łyżka mąki 1 szklanka mleka (250 ml) 1 liść laurowy skórka z połowy i odrobina soku z cytryny (ok. 1 łyżeczka) 1 łyżeczka suszonego tymianku duża szczypta gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Komosę ryżową płuczemy na sitku(...)zacząć gęstnieć. Nie przestając mieszać dolewamy stopniowo całe mleko (wraz z liściem). Beszamel mieszamy, aż do zagotowania. Przyprawiamy go solą, pieprzem, gałką, tymiankiem oraz skórką i odrobiną soku z cytryny. Powinien być gęsty. Wyjmujemy liść i zestawiamy z ognia (gdyby zrobiły się grudki można zblendować ręcznym blenderem – u mnie nie było potrzeby). Na małej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy
Poezja smakusmacznie... Można go podawać z naleśnikami, deserami,... albo po prostu jeść łyżeczką. Osobiście preferuję tę ostatnią opcję :) Składniki: 3 szklanki truskawek mrożonych 2 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki wody opcjonalnie cukier do smaku Przygotowanie: Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem. Polewamy sokiem z cytryny. Dolewamy wodę. Mieszamy
Słodkie okruszkipszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej *szklanka miała u mnie tym razem 200 ml masa kokosowa: 10 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki cukru 15 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek ulubionego dżemu (u nas truskawkowy) krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki (36%) 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do nasączenia(...)Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy kiedy biszkopt będzie całkowicie wystudzony. Przekrawamy ciasto na 3 - 4 blaty. Przygotowujemy masę kokosową. Do rondelka wkładamy wiórki, cukier, wodę i sok z cytryny. Pyrkoczemy na małym ogniu by wiórki zmiękły i masa zgęstniała. Studzimy. Przygotowujemy krem śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubijamy (ważne by jej nie przebić, bo wytrąci się masło!!!). Pod koniec ubijania dodajemy
Dzieje kuchennej Wiewiórywięc postanowiłam na tradycyjnie panierowana rybkę do obiadu. Przepis prosty i szybki, a efekt murowany. Składniki - filety z miruny 60 dkg. - mąka, jajko,bułka tarta - sól, pieprz,czosnek granulowany,cytryna Wykonanie Filety rozmroziłam na sitku, skropiłam sokiem z cytryny i porządnie osuszyłam . następnie posypałam delikatnie solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem( odstawiłam na godzinkę do lodówki) Tak przygotowane rybki obtoczyłam najpierw
Kuchnia z widokiem na ogródchronią nasze serce i mózg. Dziś proponuję bardzo łagodną pastę z dodatkiem twarożku. Polecam :) Składniki - wędzone brzuszki z łososia 30 dkg. - ser biały twarogowy 15 dkg. - majonez - limonka lub cytryna - zielona pietruszka ( może być suszona ) - opcjonalnie: sól, biały pieprz Wykonanie Brzuszki łososia obrałam ze skóry, pokroiłam na mniejsze kawałki przełożyłam do miseczki, do łososia dodałam pokruszony biały ser i całość(...)zblendowałam na gładka masę. Do masy dodałam kilka kropel soku z limonki ( może być sok z cytryny ), łyżkę majonezu, łyżeczkę suszonej pietruszki i ciut białego zmielonego pieprzu. Jeśli łosoś jest mało słony można dosolić do smaku. Całośc dokładnie wymieszałam i odstawiłam na godzinę do lodówki. Po tym czasie składniki się " przegryzą " i pasta jest gotowa do spożycia. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródKolejna błyskawiczna przekąska, przy tym bardzo smaczna, idealna na przykład na zbliżającego się Sylwestra :) Polecam. Składniki - pomidory - ser feta - bazylia - pieprz cytrynowy - sól morska gruboziarnista Wykonanie. Pomidory i ser feta kroję w grubsze plastry, układam naprzemiennie na talerzyku, przyozdabiam porwaną na mniejsze kawałki bazylią, posypuję cytrynowym pieprzem i odrobiną soli gruboziarnistej. Gotowe, smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród