cytryna - 13435 przepisów (strona:320/896)

Krewetki po białowiesku 125

przed podaniem posypujemy potrawę posiekaną natką pietruszki. *edit: Nasza żubrówka w dziczy Jest to szybki, aromatyczny obiad, z czosnkiem i żubrówką "dla zdrowotności". Myślę, że żubrówkę można zastąpić trawą cytrynową, ale wtedy już nie będzie "po białowiesku"- tak jak jeszcze podejrzewam, że w okolicach Białowieży mogą być plantacje kukurydzy, tak w trawę cytrynową nie uwierzy już nikt

les mirabelles
Co to do cholery jest "smuszi"? 131

baldach kwiatów dzikiego bzu 200ml zimnego mleka 2 łyżeczki konfitury z płatków róż (proporcje- 2 części płatków na jedną cukru, ucieramy z niewielkim dodatkiem soku z cytryny lub kwasku cytrynowego) 400g truskawek Upewniamy się, że nasz bez nie ma pasażerów na gapę i że został zerwany w miejscu oddalonym od drogi i innych potencjalnych zanieczyszczeń. Płuczemy go i osuszamy. Mleko(...)piękne! Nasz dziki bez ma tylko trzy kwiatostany, bo jest jeszcze malutki. Kolejny już słoik konfitury z róży. Smuszi jest lekko słodkie i aromatyczne. Wyczuwalny jest lekko cytrynowy zapach pochodzący od kwiatów bzu. Idealnie pasuje do lekkiego, letniego obiadu! A zainteresowanych zaletami spożywania kwiatów bzu i pomysłami na jego użycie odsyłam na przykład na tę stronę

les mirabelles
Sekret skrywa Charlotte 192

RÓŻĄ 175g mąki gryczanej 50g mąki ziemniaczanej duża szczypta soli 150g masła 2 łyżki cukru trzcinowego Nadzienie 1kg jabłek (u mnie babcine antonówki) 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 cytryna 2 szczypty cynamonu 5-6 łyżeczek konfitury z płatków róży (oczywiście nasze:)) 1 żółtko cukier do posypania Przesiewamy mąki i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i cukier. Siekamy nożem(...)formie, drugi rozkładamy na papierze. Znów chowamy do lodówki-na co najmniej dwie godziny. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Podgrzewamy na małym ogniu aż jabłka się rozpadną a masa będzie dość gęsta. Zostawiamy do ostudzenia. Piekarnik nastawiamy na 175*C. Ciasto w formie wyjmujemy, smarujemy konfiturą

les mirabelles
Razowe ciasto z marcepanem i jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.80 169

wielka blacha ciasta znikła w jedno popołudnie w czasie imprezy urodzinowej Syncia. Przepis podpatrzony w Kornikowej Kuchni . Razowe ciasto z marcepanem i jablkami 2 kwaśne jabłka 1 cytryna 100 g marcepanu 150 g miękkiego masła 100 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (pominęłam) 3 jajka 180 g mąki razowej orkiszowej (u mnie była to mieszanka pół na pól maki pszennej(...)pieczenia 2 łyżki migdałów w płatkach Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Każda cząstkę jabłka nacinamy nożem wzdłuż nie przecinając jabłek do końca. Skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniały. Marcepan ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do misy miksera wsypujemy cukier, dodajemy masło, marcepan, ekstrakt i ubijamy. Powinniśmy otrzymać jasną i kremową masę. Dodajemy po jednym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Korzenny dżem dyniowo-pomarańczowy, Wiedeń (2) 114

Dżem robiłam kilka razy, a poniższa wersja jest według mnie najlepsza. Smacznego:). Składniki: pół większej dyni* cukier (dowolnie) 5 pomarańczy 1 cytryna po łyżeczce imbiru, cynamonu, kurkumy i gałki muszkatołowej 5-6 goździków * Jeśli chcesz otrzymać 6-8 małych słoików dżemu. Wykonanie: Obierz dynię, usuń środek i pestki. Pokrój w mniejsze kawałki, zasyp niewielką ilością cukru i odstaw(...)Następnego dnia odlej powstały sok i dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny. Dodaj cukier. Smaż dżem przez około 1,5 godziny, często mieszając, aż będzie szklisty a płyn wyparuje. Pod koniec smażenia dodaj przyprawy, ewentualnie dosłódź. Usuń goździki. Umieść gorący dżem w wyparzonych słoiczkach * i szybko je zakręć. Postaw do góry dnem.  * Sposób mojej mamy: nagrzej piekarnik

Qlinarnie i Qlinarnie
Kremowa zupa dyniowa z winem 128

czerwonej soczewicy  pół szklanki ryżu basmati 2 ząbki czosnku 1 cebula olej 3 większe kawałki dyni pokrojone w grubą kostkę 3 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej sok z cytryny kilka łyżek czerwonego półwytrawnego wina sól, pieprz prażone pestki dyni Wykonanie: Ugotuj oddzielnie ryż i soczewicę, odcedź. Rozgrzej olej, drobno posiekaj posiekane cebulę i czosnek, podsmaż przez chwilę. Dodaj dynię(...)dolej wody nieco nad powierzchnię dyni. Gotuj do miękkości. Następnie dodaj ugotowane ryż i soczewicę. Zmiksuj blenderem. Zabiel śmietaną, dopraw do smaku sokiem z cytryny, winem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

Qlinarnie i Qlinarnie
Spaghetti al pesto i kilka czeskich filmów 144

makaronu spaghetti 8 łyżek oliwy 100-150 g startego żółtego sera ½ fil iżanki pestek słonecznika pęczek świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku sól, pieprz, sok z cytryny opcjonalnie: 200g zielonej fasolki 2 ziemniaki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)posypania dania). W misce zmiksuj: oliwę, żółty ser, pestki słonecznika, czosnek i bazylię. Od razu połącz sos z makaronem, fasolką i ziemniakami. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj i podawaj ciepłe. I jeszcze kilka tytułów czeskich filmów wartych polecenia: Skrzat , Guzikowcy , Jedna ręka nie klaszcze . Mój faworyt to Skřítek ( Skrzat ). Przedstawia typową rodzinę i jej problemy: ojciec

Qlinarnie i Qlinarnie
Rozgrzewająca herbata i Siostra twojej siostry 109

Składniki na 4 małe herbaty: 2 torebki czarnej herbaty 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki cynamonu słodki syrop lub domowy sok, np. malinowy, z buraków cukrowych, itp. sok z cytryny Zagotuj ok 300-400 ml wody i w większym garnku lub imbryku zaparz herbatę. Dodaj cynamon, imbir i sok z cytryny. Na koniec dosłodź syropem. To wszystko :). Dwie siostry, Iris

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasztet sojowy (niepieczony) i Dochodzenie 156

Smacznego!  Składniki: ½ szklanki soi 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ filiżanki wody 2 łyżki oliwy 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 filiżanka kaszy gryczanej sól, pieprz ocet winny lub sok z cytryny Soję namocz na noc. Następnego dnia ugotuj. Ugotuj również kaszę gryczaną. Zmiksuj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub octem winnym. Przepis dodaję do akcji

Qlinarnie i Qlinarnie
Śmietana słonecznikowa i Służące 113

naleśników, kwiatków wegańskich czy owoców. Polecam zamiast cukru użyć syropu z buraków cukrowych – ma ciekawy karmelowy smak. Składniki: ½ szklanki pestek słonecznika ½ szklanki oleju roślinnego 2 łyżki soku z cytryny (ja daję z całej) słodki syrop (u mnie z buraków cukrowych) lub brązowy cukier opcjonalnie: aromat np. waniliowy (ja nie dodaję) Słonecznika zalej wrzątkiem i odstaw na 45 minut. Odsącz(...)zalej wodą nieco ponad powierzchnię. Blenduj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Dodaj olej (zawsze daję trochę mniej niż w przepisie i jest ok), syrop i sok z cytryny i blenduj jeszcze chwilę. Gotowe! Jeśli macie trochę czasu czasu, gorąco polecam Służące (2011, Tate Taylor) - pełny humoru, wzruszający i, co ważne, niewyczerpujący psychicznie film. Lata 60. XX wieku

Qlinarnie i Qlinarnie
Majonez wegański, Subway 145

bułka pełnoziarnista, warzywa, kotlet buraczany i majonez wegański), frytki z piekarnika i surówka. Składniki:   150 ml gęstszego mleka ryżowego (lub sojowego) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka soku z cytryny 300 ml oleju opcjonalnie: 2 łyżki łagodnej musztardy ocet (ostrożnie, tak do smaku) 10 g ziół Mleko wlej do blendera/miski. Dodaj soli i soku z cytryny (ja dodaje też musztardę

Qlinarnie i Qlinarnie
Gorąca czekolada, Syriana 152

egzotyczne i bardzo dobre. Po raz pierwszy jadłam humus z kuminem  (bardzo kremowy i dobrze przyprawiony)  i chlebkiem pita oraz syryjską zupę soczewicową z czosnkiem i imbirem (cytryna idealnie uzupełniała smak zupy). Obok w miseczce coś, co wydawało się chlebkiem pita, pokrojonym na kawałki i podsmażonym w oleju, ale w ogóle nie było tłuste, ani też gorące. Bardzo(...)przedostatnie zdjęcie)? Nie mogę rozszyfrować składników. Trochę podpytywałam, ale się nie udało... Jest podawany do niektórych dań. Smakował trochę, jak krem z mleka ryżowego ale był dość kwaśny (ocet, cytryna?). Właściwie smakiem przypominał  majonez wegański na mleku ryżowym, ale był bardzo puszysty, kremowy i lekki . Drugi sos - z czerwonej papryki - myślałam, że to harissa, ale okazało się

Qlinarnie i Qlinarnie
Kotlety jaglane i buraczana surówka, Liszt 180

sól, pieprz Składniki na surówkę: 1 mały burak ½ małej cebuli ½ dużego jabłka lub 1 małe 1-2 ogórki kiszone sos: 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny Upraż kaszę, następnie zalej wrzątkiem, wypłucz i odcedź. Posiekaj czosnek i cebulę, podsmaż na oleju. Dodaj do kaszy razem z ziołami, słonecznikiem i mąką. Dopraw do smaku solą i pieprzem(...)podać z sosem, np. czosnkowym. Ja polałam je olejem lnianym. Warzywa drobno pokrój (np. blenderem) lub zetrzyj na tarce. Polej oliwą, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj. Restauracja Liszt  przy hotelu Fryderyk (ul. Szopena 33) - fachowa obsługa, miły dla oka wystrój i ładnie podane jedzenie. Smakuje ok, przynajmniej to co jadłam. Leczo było jednak odrobinę

Qlinarnie i Qlinarnie
Jaglana panna cotta, giełda staroci i antyków 150

robiłam też na samym mleku, lepiej smakowała mi jednak w pierwszej wersji). Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 i ¼ szklanki wody 1 laska wanilii 2-3 łyżki cukru sok z cytryny do smaku sos: 1 szklanka truskawek + ½ łyżeczki mąki kukurydzianej lub po prostu zmiksowane truskawki Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, wyskrob miąższ nożem lub łyżeczką, dodaj do garnka (miąższ(...)laskę wanilii) z wodą i zagotuj. Następnie wrzuć kaszę jaglaną, cukier i gotuj do miękkości. Wszystko zblenduj, dopraw do smaku sokiem z cytryny. Masę przelej, najlepiej do silikonowej formy na muffiny (lub innych małych, silikonowych) i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu polej sosem i gotowe. Sos: zblenduj truskawki, zagotuj, dodaj mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszaj, znów

Qlinarnie i Qlinarnie
Bóbmus czyli humus z bobu, Polska Bułka 238

lubi wyrazistych smaków, może go spokojnie pominąć.  Składniki: 1,5-2 szklanki ugotowanego, obranego bobu 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki tahiny sok z 1 lub 2 cytryn (ewentualnie ocet winny) sól ½ szklanki zimnej wody opcjonalnie: kumin Zblenduj bób, czosnek, tahinę i sok z cytryny. Dopraw solą (i ewentualnie kuminem). Dodaj zimną wodę i blenduj, aż powstanie dość gęsta

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania