śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie 2 śmietan fixy) masa kajmakowa - pół puszki 2 banany Do nasączenia: szklanka wody 3 szklanki cukru sok z jednej cytryny Krem maślany: Kostka prawdziwego masła 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Masa cukrowa w kolorach jak na zdjęciu. Opcjonalnie cukrowe perełki. Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę(...)nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu) i piec ok 45-50 minut na lekko złoty kolor. Przygotować poncz do nasączania. Wodę zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny wystudzić. Wystudzony tort przekroić na 3 lub 4 warstwy. Każdą nasączyć ponczem. Śmietanę lekko ubić, ciągle miksując dodawać po łyżce cukru pudru z cukrem waniliowym. Można dodać śmietan
Kulinarne Inspiracjeabout 6) szczypta soli / pinch of salt Galaretka pomarańczowa / orange jelly : 2 pomarańcze / 2 oranges 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugar 3 łyżki żelatyna / 3 tablespoons gelatine plasterki cytryny / slices of lemon Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość porcji: ok. 10 Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli masło, cukier i sól mieszamy ze sobą(...)rozpuszczenia się żelatyny (nie zdejmujemy garnka z ognia). Po przygotowaniu galaretki pozostawiamy ją do ostygnięcia (zbyt gorąca mogła by rozpuścić krem). Lekko schłodzoną galaretkę wylewamy na tartę, dodajemy plasterki cytryny i wkładamy tartę do lodówki do ścięcia. Przed podaniem przyozdabiamy tartę bitą śmietaną. ***** First, we must knead the dough, we mix butter, sugar and salt with together. Then
Projekty ze smakiemsałat- pół opakowania * oliwki- 100 g * szczypior- pęczek * przyprawy: słodka papryka- 1 lekko czubata łyżeczka, sól, pieprz * oliwa z oliwek- 6 łyżek Dressing: * woda- 2 łyżki * sok z cytryny- 2 łyżki * sól, pieprz, suszone oregano, rozmaryn oraz suszona papryczka chili- do smaku Sałatka: Pierś z indyka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i podsmażyć na rozgrzanej oliwie(...)umyte pomidory koktajlowe oraz fetę. Na spód miski ułożyć sałatę, pomidorki, podsmażone mięso, fetę oraz oliwki i posypać szczypiorem. Dressing: Do szklanki z odłożonym tłuszczem wlać wodę, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano oraz pokruszony rozmaryn i chili- dokładnie wymieszać i polać wierzch sałatki. Smacznego
Kraina Miodem Płynącamleka; 2 żółtka; 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej; 1 cukier waniliowy; 2 czubate łyżki cukru; 40 g masła; 50 g zmielonych migdałów (opcjonalnie); 1 łyżka soku z cytryny; Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać skrobię i 100 ml mleka, wymieszać, Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać utarte żółtka i wszystko razem zagotować (cały czas mieszając(...)budyń się nie przypalił). Gotować około 3 minuty. Budyń wystudzić, do ostudzonego dodać masło i sok z cytryny, wszystko razem wymieszać. Wyrośnięte ciasto lekko zarobić i podzielić na 15 równych części. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o długości około 12-15 cm i wysokości około 10 cm. Krem wyłożyć na rozwałkowane ciasto zostawiając od lewej strony krótszego boku około
In my kitchenaromatyczny. Podstawą jest dobra marynata, w której tkwi ostrość i kompozycja smaków. Dla miłośników ostrości- poezja! 1 kg udek z kurczaka Sól Pieprz Marynata: 0,5 szklanki soku z cytryny 1 papryczka chili 1 łyżeczka wędzonej papryki 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka oregano 5 ząbków czosnku 2 liście laurowe(...)oliwy z oliwek 1 czerwona cebula 300 g włoszczyzny paski Hortex Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. W osobnej misce przygotowujemy marynatę. Wlewamy sok z cytryny i oliwę z oliwek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Zalewamy mięso, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12 godzin do lodówki (najlepiej
VioletoweKucharzenieszklanki mąki, najlepiej krupczatki szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki 2 żółtka skórka starta z cytryny do przełożenia mango curd lub marmolada cukier puder do posypania Masło zagnieść z mąką, solą, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i żółtkami. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę
Czerwień i błękitnaciowego, pokrojone w kostkę 2 małe szalotki, pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 4 gałązki tymianku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 liść laurowy skórka otarta z 1/4 cytryny 1/4 łyżeczki płatków chili 400 g pomidorów z puszki, posiekanych 700 ml bulionu warzywnego 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżka nasion kminku 300 g sera feta, pokruszonego na dwu-centymetrowe(...)oliwy użyjemy do marynowania fety) i smażymy seler, szalotki i czosnek na wolnym ogniu około 5 minut lub do miękkości. Następnie dodajemy kaszę, tymianek, paprykę, liść laurowy, skórkę z cytryny, płatki chili, pomidory, bulion, passatę i około 1/4 łyżeczki soli. Mieszamy i zagotowujemy. zmniejszamy ogień i dusimy 45 minut. Często mieszamy i uważamy, żeby pęczak nie przykleił się
Smakowity Blog Kulinarnymuszkatołowej 1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego 800 ml przecieru pomidorowego (passata) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki brązowego cukru (mniej lub więcej do smaku) 1 łyżka soku z cytryny 3/4 szklanki śmietanki 30-36% 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry, plus więcej do podania ugotowany ryż do podania Przygotowanie: W celu przygotowania marynaty, wymieszaj w misce wszystkie(...)gałkę muszkatołową i smaż cały czas mieszając, aż poczujesz intensywny aromat tych przypraw, przez około 30 sekund. Po tym czasie wmieszaj bulion, passatę, koncentrat pomidorowy, cukier, sok z cytryny, po czym dodaj jagnięcinę wraz z marynatą. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie a sos zgęstnieje, przez
karmelowywody (250ml) pół kostki masła (125g) 1 szklanka mąki (170g) 4 jajka (u mnie rozmiar M) szczypta soli Krem bezowy: 3 białka z dużych jaj (L) sok z jednej cytryny 1 szklanka cukru kryształu (220g) ok 1/3 szklanki cukru pudru (50g) woda. Wykonanie: Cisto parzone: Wodę wlać do garnka , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. doprowadzić do wrzenia(...)pomiędzy każdym ok 2 cm wolnego miejsca (ptysie rosną) Jeśli nie mamy rękawa cukierniczego możemy nakładać porcje ciasta łyżką. Pieczemy ok 30 min do zrumienienia. Studzimy. Krem bezowy : Z cytryny wycisnąć sok , dopełnić wodą tak abyśmy mieli 100 ml płynu. Wlewamy do garnka , wsypujemy szklankę cukru i gotujemy syrop. Od momentu zagotowania gotowałam 7 min.Jeśli posiadamy termometr cukierniczy
Malinowa KawiarenkaSkładniki: (na 3-4 porcje) 500 g makaronu spaghetti 3 buraki- średnie bądź duże 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych 1/4 szklanki tartego sera sok 1/2 cytryny oliwa z oliwek 1-4 łyżki- w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać, nie należy wlewać dużej ilości oliwy od razu. sól i pieprz do smaku śmietana 36% do dekoracji(...)Przygotowanie: 1. Buraki umyć i obrać a następnie gotować do miękkości, przestudzić i zblendować 2. Dodać czosnek, orzechy oraz sok z cytryny nadal blendować 3.Na sam koniec blendowania dodać oliwę z oliwek by uzyskać pożądaną konsystencję pesto. 4. Gotowe pesto mieszamy dokładnie z makaronem ugotowanym al dente (al dente: niedogotowany/ w pół miękki). Makaron zabarwi się na różowy kolor
KreatywnePinyczekoladowa również skradła moje serce. SKŁADNIKI 400 g płatków owsianych górskich 5 łyżek kakao 4 łyżki miodu 1/3 szkl. cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szkl. oleju sok z połowy cytryny 8 łyżek siemienia lnianego 100 g rodzynek 200 g żurawiny suszonej PRZYGOTOWANIE Kakao, miód, cukier, sól, olej i sok z połowy cytryny wymieszać dokładnie i podgrzać na małym ogniu. Masa
zabawa smakiemumytej i osuszonej rukoli, 1/2 papryczki chili, łyżka posiekanych pistacji. Sos pistacjowy: 1/2 szklanki gęstego jogurtu, 6 listków czosnku niedźwiedziego, 1/2 awokado, 2 łyżki wyłuskanych pistacji, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 1/2 kiszonej cytryny (opcjonalnie ale bardzo polecam), 1 łyżeczka syropu z agawy lub 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku. Znakomicie smakują z młodymi ziemniaczkami
SzczyptaSmaQśredni korzeń pietruszki 1 cebulę 2 ząbki czosnku pół papryczki chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz cayenne do smaku sok z cytryny do smaku 4 łyżki oleju rzepakowego(oliwy) dodatkowo śmietana ukwaszona, ulubione zioła, opcjonalnie uprażone ziarna słonecznika, dyni, ziarnka chili (możemy pominąć jeśli chcemy zjeść czysty krem(...)oczyszczoną paprykę. Gdy wszytko już zmiękło, miksujemy na jednolitą masę, jeśli chcemy, aby krem był gęsty możemy dodać do gotujących się warzyw 1 ziemniaka. Doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny, pieprzymy. Zupę krem możemy podać z łyżeczką gęstej śmietany, uprażonymi nasionami, ulubionymi ziołami, kromką chleba, zależy, to od naszych upodobań i ochoty. Dziś strasznie wieje i jest zimno, więc
Basia w kuchnitalerzu to Wiosna – świeża , kolorowa, radosna. Składniki: pesto: 100 g rukoli (dwie duże garście), 50 g pestek słonecznika (4 łyżki), 70 ml oleju rzepakowego Rapso, 1 łyżeczka soku z cytryny, 15 g startego sera np. radamera, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ryba: 6 niedużych kawałków świeżej ryby dorsza, olej rzepakowy Rapso do smażenia, szczypta(...)żółty np. radamer. Przygotowanie: Pesto: Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, zmiksowany słonecznik, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Chipsy serowe: Ser żółty trzemy na tarce. Patelnię rozgrzewamy i na suchą (bez żadnego tłuszczu !) układamy
Moniki Smakołykiniecierpliwością i oczywiście przepisy :). Ok dość trucia przechodzę do tematu: Składniki: ciasto na pierogi 1 kg jabłek cukier (2 łyżki) łyżeczka cukru waniliowego cynamon ewentualnie kwasek cytrynowy dla kolorku Wykonanie: Jabłka myjemy i obieramy usuwając gniazda nasienne. Jeśli mamy większa ilość jabłek albo dużo do roboty i chcemy ładny kolor w międzyczasie możemy wrzucić je do wody(...)łyżka kwasku cytrynowego przeciwko ciemnieniu. Kroimy jabłka na kostkę. Przekładamy do garnka i na dno dajemy odrobinę wody (2 łyżki) i cukier. Gotujemy 15 minut pod przykryciem często mieszając. Pod koniec dodajemy cynamon i jeśli chcemy łyżeczkę cukru waniliowego. Jest jeszcze inny sposób na jabłkowe nadzienie. Pokrojone w kostkę jabłka z cukrem i cynamonem można przysmażyć na łyżce masła
Lubczyk i Wanilia