cytryna - 13435 przepisów (strona:310/896)

Zapiekane owoce pod koglem-moglem 148

nawet deserem! Składniki: -> 1 jabłko -> 1 banan -> szczypta cynamonu i kardamonu -> Garść orzechów -> 4 żółtka -> 1.5 łyżki cukru -> 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie:   Nagrzewamy piekarnik do 180-190C. Kroimy jabłko i banana w kostkę oraz siekamy orzechy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawami. Jajka przed użyciem należy sparzyć wrzątkiem. Oddzielamy(...)żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier, sok z cytryny i ucieramy mikserem do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Zalewamy owoce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut. Jemy na gorąco póki jest puszyste, w przeciwnym razie masa szybko się zetnie

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Kapusta czerwona zasmażana z żurawiną 345

żaden wielki problem nawet jeśli nie mamy szatkownicy do niej. Zapraszam do wypróbowania przepisu! Dla 5 osób Czas przygotowania: 45 minut Składniki: Kapusta czerwona 0,75 kg Pół dużej cytryny Mielony kminek Cukier Sól himalajska Pieprz czarny Garść suszonej żurawiny 1 duża cebula Smalec (najlepiej domowy) Mąka pszenna Przygotowanie: 1/ Kapustę kroimy na 4 części, usuwamy głąb, szatkujemy trzymając części(...)zakryć, solimy wodę i zagotowujemy. Gotujemy ok 25-30 minut pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywą. 3/ Parę minut przed końcem gotowania dodajemy: żurawinę, cukier, sok z cytryny, kminek i pieprz. Na sam koniec dodajemy przesmażoną na smalcu szklistą i doprawioną cebulkę pokrojoną w duże kostki na końcu podsypaną mąką.  4/ Jeśli kapusta nie jest wystarczająco gęsta można

Kuchnia PROzdrowotna
Koktajl ze szpinakiem, ananasem, jabłkiem i kiwi 203

kolorze. Gorąco polecam Koktajl ze szpinakiem, ananasem, jabłkiem i kiwi Składniki: (na dużą szklankę) pół małego ananasa 1 kwaśne jabłko 1 kiwi 2 garście świeżego szpinaku sok z połowy cytryny 0,5 szklanki wody lub więcej… Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Jabłko dobrze umyć i pokroić na mniejsze kawałki (można obrać ze skórki). Kiwi obrać i pokroić, Szpinak(...)opłukać. Do kielichowego blendera wrzucić pokrojonego ananasa, jabłko, kiwi i szpinak. Dodać wodę i sok z cytryny. Zmiksować. Smacznego Post Koktajl ze szpinakiem, ananasem, jabłkiem i kiwi pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Barszcz ukraiński 216

marchewka 10 dag włoskiej kapusty (1/4 główki) 4 łyżki ugotowanej białej fasoli lub ½ - ¾ puszki Liść laurowy 3-4 ziarna ziela angielskiego 1,5 -2 litra bulionu Sok z cytryny Masło lub olej Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Do gotującego bulionu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą na tarce(...)odrobinie masła lub oleju. Dodać do wywaru.  Buraki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do zupy. Następnie dodać sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz sok z cytryny do smaku. Gotować do miękkości warzyw.  Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy oraz ugotowaną fasolę.  Do miseczki dać 2 łyżki śmietany, zalać odrobiną wywaru z zupy. Wymieszać. Wlać

Fabryka pomysłów
Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami 186

Sante 50 g  śliwek suszonych Sante 50 g suszonych wiśni 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka cynamonu 50 g rozpuszczonego masła Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok z cytryny kolorowa posypka Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania gładkiego lśniącego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około(...)masła wymieszanego z mlekiem i pieczemy przez 30 minut. Ciasto studzimy na kratce.  Gdy ciasto całkiem wystygnie przygotowujemy lukier. Do szklanki wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryny, około 1 łyżeczki. Dokładnie mieszamy, jeśli byłby za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę soku. Ciasto lukrujemy i posypujemy posypką

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z pulpetami z brukselką 148

litry bulionu drobiowego  2-3 różyczki kalafiora  2-3 różyczki brokułu  marchewka  30 dag brukselki  jogurt do zabielenia zupy  sól  pieprz cytrynowy  Na pulpety :  50 dag mięsa z indyka  1 jajko  sól  pieprz mielony  2 łyżeczki cebulki granulowanej  2 łyżki otrąb gryczanych  ugotowana brukselka ( około(...)lepi do dłoni, moczą ręce zimną wodą.  Pulpety gotuję w lekko osolonej wodzie , około 15 minut. Jak zupa jest prawie gotowa, miksuję ją dokładnie, doprawiam solą i pieprzem cytrynowym.  Podaję z pulpetami i kleksikami jogurtu.  Życzę smacznego i zostawiam gazetkę z kapitalnymi przepisami i produktami

Takie tam pichcenie
Tortilla z sosem z mango 143

listków  - miód - 1 łyżeczka - curry, pieprz - oliwa - 2 łyżki  Sos:  - mango-1/2 sztuki - miód - 1 łyżeczka - musztarda - 1 łyżeczka  - chilli  - sok z cytryny - 2 łyżki  Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w paski, a następnie obtoczyć w marynacie z miodu, curry, pieprzu i oliwy, pozostawić na 30 minut. Mango, miód, musztardę(...)cytryny oraz chilli razem zblendować, tak aby powstał gładki sos. Pierś z kurczaka grillować na patelni. Warzywa umyć, pokroić w paski.  Placki Tortilla posmarować sosem z mango, ułożyć pierś z kurczaka, sałatę, paprykę, pomidory, pokrojone w paski mango oraz liście bazylii. Całość zwinąć w rulon.  Smacznego

Fit-amina
Lekka jogurtowa sałatka z cukinii 458

jogurtu naturalnego! ZAPRASZAM! Dla 1-2 osób Czas przygotowania 10 minut Składniki: 1 cukinia 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 125ml Świeżo zmielony pieprz i sól 2 łyżeczki soku z cytryny Pół łyżeczki cukru lub ksylitolu Oregano suszone Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Zagotowujemy litr wody z solą. Cukinię tniemy za pomocą tarki na cieniutkie plasterki i przekładamy gotującej się wody(...)minucie wyciągamy cukinię i przekładamy do lodowatej wody. 2/ Jogurt mieszamy z solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem oraz oregano. Cukinię pod odsączeniu na durszlaku przekładamy do miseczki i podajemy z jogurtowym sosem. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Placuszki serowe Nigelli 161

pilnować, bo szybko się przypalają. Placuszki najlepiej smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Polewa truskawkowa 10 truskawek ( ja użyłam mrożonych) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sok z cytryny 2-3 łyżki cukru Przygotowanie Truskawki wkładami do rondelka, lekko rozgniatamy i zasypujemy cukrem. Całość należy zagotować. Następnie dodajemy ocet balsamiczny o sok z cytryny – polewa powinna być lekko kwaskowa

Kulinarne Inspiracje
Łosoś w maśle czosnkowym 155

przepis na delikatnego łososia z czosnkiem i koperkiem.   Składniki na 2 porcje 30 dkg łososia (filet bez skóry) ¼ kostki masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku cytryna sól Przygotowanie Łososia przekroić na pół, aby powstały dwie porcje ryby. Każdą z nich odrobinę posolić i skropić cytryną. Utrzeć masło z przeciśniętymi ząbkami czosnku i szczyptą soli. Na kawałku

Kulinarne Inspiracje
Sandacz w "chipsach" ziemniaczanych 132

śmieciowym jedzieniem;) Wygląda bardzo efektownie, a jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki 2 filety z sandacza bez skóry 1 duży ziemniak natka pietruszki sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie Filety przekroić wzdłuż, zostawić tylko grubszą część ryby (resztę można zamrozić i dodać do zupy rybnej). Powinien powstać nam kawałek o szerokości ok 5 cm. Filet posolić, popieprzyć, skropić(...)sokiem z cytryny. Ziemniak porządnie umyć, nie obierać. Przekroić na pół i pokroić na bardzo cieniutkie plasterki (powinny prześwitywać). Można to zrobić krajalnicą, specjalną tarką z przystawką do cienkiego szatkowania, albo nozykiem - łopatką do żółtego sera. Na pergaminie lup podkładce bambusowej do sushi układać plasterki ziemniaka, tak, aby na siebie zachodziły ok 1-2 cm. Powinien powstać placek długości ryby

Kulinarne Inspiracje
Sernik z jagodami 124

łyżka cukru pudru szczypta soli Masa serowa 750 g zmielonego białego sera 4 jajka 3 łyżki słodkiej smietanki 200 g cukru plus łyżka mąki ziemniaczanej 60 ml soku z cytryny 2 czubate łyżki dżemu jagodowego lub rozciapanych jagód z cukrem Przygotowanie Ciasto zagnieść i odsstawić do lodówki na 15 minut. Podpiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni,aż lekko się(...)zrumieni. Jajka utrzeć z cukrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną, dodać ser, śmietankę, sok z cytryny.  Odmierzyć 4 łyżki masy i wymieszać z nią dżem jagodowy. Na podpieczony spód do ciasta wlać połowę masy serowej, następnie na przemian trochę masy jagodowej i trochę serowej, aż do wyczerpania obu mas, lekko przemieszać, żeby na wierzchu powstały "esy-floresy". Piec

Kulinarne Inspiracje
Naleśniki a la pierogi z jagodami 164

Składniki: 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli olej 250 g borówek 2 serki waniliowe łyżeczka cukru waniliowego łyżka cukru kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie Borówki opłukać, wrzucić do rondelka zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut, dodać sok z cytryny. Gotować jeszcze przez 10 minut, aż sok lekko

Kulinarne Inspiracje
Mały rekinek i koperkowe fish cakes z łososia 150

smakiem go skonsumowała. Cóż, nie raz mówiła, że jest Małym Rekinkiem... Składniki: 0,5 kg łososia (filet) 2 łyżki majonezu  pęczek koperku tarta bułka sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Koperek opłukać i posiekać. Łososia pozbawić skóry i upewnić się, że nie ma żadnych ości - jeśli są, trzeba je usunąć. Pokroić rybę na mniejsze kawałki(...)wrzucić do malaksera i rozdrobnić ja lubię, kiedy w kotlecikach wyczuwa się różnej wielkości kawałeczki łososia. Dodać sok z cytryny, koperek, łyżkę tartej bułki i majonez. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko porządnie wymieszać. Formować okrągłe kotleciki o średnicy 6-8 cm, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na średnim ogniu aż będą rumiane z obu stron

Kulinarne Inspiracje
Risotto z porami i łososiem 108

ząbek czosnku 1 duży por (najlepiej z jak najdłuższą białą częścią) Spory kawałek filetu łososia bez skóry 2 łyżki masła łyżka masła klarowanego sól pieprz cytrynowy sok z ćwiartki cytryny 2 łyżki tartego parmezanu (albo grana padano) 50 ml białego wina Przygotowanie: Zaczynamy od łososia, bo później nie będzie na to czasu. Kroimy na 2-3cm kawałeczki, oprószamy solą(...)pieprzem cytrynowym. Podsmażamy szybko na złoto na klarowanym maśle, pod koniec smażenia, skrapiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z patelni. Teraz risotto. Cebulę i czosnek drobno posiekać - zeszklić na rozgrzanym maśle (1 łyżka) najpierw dodając cebulę, a po chwili czosnek. Pora pokroić wzdłuż na cztery części, a następnie na drobniejsze kawałki. Dodać na patelnię i chwilę podsmażyć. Następnie wsypać ryż

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania