żaden wielki problem nawet jeśli nie mamy szatkownicy do niej. Zapraszam do wypróbowania przepisu! Dla 5 osób Czas przygotowania: 45 minut Składniki: Kapusta czerwona 0,75 kg Pół dużej cytryny Mielony kminek Cukier Sól himalajska Pieprz czarny Garść suszonej żurawiny 1 duża cebula Smalec (najlepiej domowy) Mąka pszenna Przygotowanie: 1/ Kapustę kroimy na 4 części, usuwamy głąb, szatkujemy trzymając części(...)zakryć, solimy wodę i zagotowujemy. Gotujemy ok 25-30 minut pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywą. 3/ Parę minut przed końcem gotowania dodajemy: żurawinę, cukier, sok z cytryny, kminek i pieprz. Na sam koniec dodajemy przesmażoną na smalcu szklistą i doprawioną cebulkę pokrojoną w duże kostki na końcu podsypaną mąką. 4/ Jeśli kapusta nie jest wystarczająco gęsta można
Kuchnia PROzdrowotnakolorze. Gorąco polecam Koktajl ze szpinakiem, ananasem, jabłkiem i kiwi Składniki: (na dużą szklankę) pół małego ananasa 1 kwaśne jabłko 1 kiwi 2 garście świeżego szpinaku sok z połowy cytryny 0,5 szklanki wody lub więcej… Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Jabłko dobrze umyć i pokroić na mniejsze kawałki (można obrać ze skórki). Kiwi obrać i pokroić, Szpinak(...)opłukać. Do kielichowego blendera wrzucić pokrojonego ananasa, jabłko, kiwi i szpinak. Dodać wodę i sok z cytryny. Zmiksować. Smacznego Post Koktajl ze szpinakiem, ananasem, jabłkiem i kiwi pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plmarchewka 10 dag włoskiej kapusty (1/4 główki) 4 łyżki ugotowanej białej fasoli lub ½ - ¾ puszki Liść laurowy 3-4 ziarna ziela angielskiego 1,5 -2 litra bulionu Sok z cytryny Masło lub olej Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Do gotującego bulionu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą na tarce(...)odrobinie masła lub oleju. Dodać do wywaru. Buraki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do zupy. Następnie dodać sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz sok z cytryny do smaku. Gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy oraz ugotowaną fasolę. Do miseczki dać 2 łyżki śmietany, zalać odrobiną wywaru z zupy. Wymieszać. Wlać
Fabryka pomysłówSante 50 g śliwek suszonych Sante 50 g suszonych wiśni 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka cynamonu 50 g rozpuszczonego masła Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok z cytryny kolorowa posypka Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania gładkiego lśniącego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około(...)masła wymieszanego z mlekiem i pieczemy przez 30 minut. Ciasto studzimy na kratce. Gdy ciasto całkiem wystygnie przygotowujemy lukier. Do szklanki wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryny, około 1 łyżeczki. Dokładnie mieszamy, jeśli byłby za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę soku. Ciasto lukrujemy i posypujemy posypką
Kulinarne przygody Gatitylitry bulionu drobiowego 2-3 różyczki kalafiora 2-3 różyczki brokułu marchewka 30 dag brukselki jogurt do zabielenia zupy sól pieprz cytrynowy Na pulpety : 50 dag mięsa z indyka 1 jajko sól pieprz mielony 2 łyżeczki cebulki granulowanej 2 łyżki otrąb gryczanych ugotowana brukselka ( około(...)lepi do dłoni, moczą ręce zimną wodą. Pulpety gotuję w lekko osolonej wodzie , około 15 minut. Jak zupa jest prawie gotowa, miksuję ją dokładnie, doprawiam solą i pieprzem cytrynowym. Podaję z pulpetami i kleksikami jogurtu. Życzę smacznego i zostawiam gazetkę z kapitalnymi przepisami i produktami
Takie tam pichcenielistków - miód - 1 łyżeczka - curry, pieprz - oliwa - 2 łyżki Sos: - mango-1/2 sztuki - miód - 1 łyżeczka - musztarda - 1 łyżeczka - chilli - sok z cytryny - 2 łyżki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w paski, a następnie obtoczyć w marynacie z miodu, curry, pieprzu i oliwy, pozostawić na 30 minut. Mango, miód, musztardę(...)cytryny oraz chilli razem zblendować, tak aby powstał gładki sos. Pierś z kurczaka grillować na patelni. Warzywa umyć, pokroić w paski. Placki Tortilla posmarować sosem z mango, ułożyć pierś z kurczaka, sałatę, paprykę, pomidory, pokrojone w paski mango oraz liście bazylii. Całość zwinąć w rulon. Smacznego
Fit-aminajogurtu naturalnego! ZAPRASZAM! Dla 1-2 osób Czas przygotowania 10 minut Składniki: 1 cukinia 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 125ml Świeżo zmielony pieprz i sól 2 łyżeczki soku z cytryny Pół łyżeczki cukru lub ksylitolu Oregano suszone Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Zagotowujemy litr wody z solą. Cukinię tniemy za pomocą tarki na cieniutkie plasterki i przekładamy gotującej się wody(...)minucie wyciągamy cukinię i przekładamy do lodowatej wody. 2/ Jogurt mieszamy z solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem oraz oregano. Cukinię pod odsączeniu na durszlaku przekładamy do miseczki i podajemy z jogurtowym sosem. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnapilnować, bo szybko się przypalają. Placuszki najlepiej smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Polewa truskawkowa 10 truskawek ( ja użyłam mrożonych) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sok z cytryny 2-3 łyżki cukru Przygotowanie Truskawki wkładami do rondelka, lekko rozgniatamy i zasypujemy cukrem. Całość należy zagotować. Następnie dodajemy ocet balsamiczny o sok z cytryny – polewa powinna być lekko kwaskowa
Kulinarne Inspiracjeprzepis na delikatnego łososia z czosnkiem i koperkiem. Składniki na 2 porcje 30 dkg łososia (filet bez skóry) ¼ kostki masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku cytryna sól Przygotowanie Łososia przekroić na pół, aby powstały dwie porcje ryby. Każdą z nich odrobinę posolić i skropić cytryną. Utrzeć masło z przeciśniętymi ząbkami czosnku i szczyptą soli. Na kawałku
Kulinarne Inspiracjeśmieciowym jedzieniem;) Wygląda bardzo efektownie, a jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki 2 filety z sandacza bez skóry 1 duży ziemniak natka pietruszki sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie Filety przekroić wzdłuż, zostawić tylko grubszą część ryby (resztę można zamrozić i dodać do zupy rybnej). Powinien powstać nam kawałek o szerokości ok 5 cm. Filet posolić, popieprzyć, skropić(...)sokiem z cytryny. Ziemniak porządnie umyć, nie obierać. Przekroić na pół i pokroić na bardzo cieniutkie plasterki (powinny prześwitywać). Można to zrobić krajalnicą, specjalną tarką z przystawką do cienkiego szatkowania, albo nozykiem - łopatką do żółtego sera. Na pergaminie lup podkładce bambusowej do sushi układać plasterki ziemniaka, tak, aby na siebie zachodziły ok 1-2 cm. Powinien powstać placek długości ryby
Kulinarne Inspiracjełyżka cukru pudru szczypta soli Masa serowa 750 g zmielonego białego sera 4 jajka 3 łyżki słodkiej smietanki 200 g cukru plus łyżka mąki ziemniaczanej 60 ml soku z cytryny 2 czubate łyżki dżemu jagodowego lub rozciapanych jagód z cukrem Przygotowanie Ciasto zagnieść i odsstawić do lodówki na 15 minut. Podpiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni,aż lekko się(...)zrumieni. Jajka utrzeć z cukrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną, dodać ser, śmietankę, sok z cytryny. Odmierzyć 4 łyżki masy i wymieszać z nią dżem jagodowy. Na podpieczony spód do ciasta wlać połowę masy serowej, następnie na przemian trochę masy jagodowej i trochę serowej, aż do wyczerpania obu mas, lekko przemieszać, żeby na wierzchu powstały "esy-floresy". Piec
Kulinarne InspiracjeSkładniki: 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli olej 250 g borówek 2 serki waniliowe łyżeczka cukru waniliowego łyżka cukru kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie Borówki opłukać, wrzucić do rondelka zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut, dodać sok z cytryny. Gotować jeszcze przez 10 minut, aż sok lekko
Kulinarne Inspiracjesmakiem go skonsumowała. Cóż, nie raz mówiła, że jest Małym Rekinkiem... Składniki: 0,5 kg łososia (filet) 2 łyżki majonezu pęczek koperku tarta bułka sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Koperek opłukać i posiekać. Łososia pozbawić skóry i upewnić się, że nie ma żadnych ości - jeśli są, trzeba je usunąć. Pokroić rybę na mniejsze kawałki(...)wrzucić do malaksera i rozdrobnić ja lubię, kiedy w kotlecikach wyczuwa się różnej wielkości kawałeczki łososia. Dodać sok z cytryny, koperek, łyżkę tartej bułki i majonez. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko porządnie wymieszać. Formować okrągłe kotleciki o średnicy 6-8 cm, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na średnim ogniu aż będą rumiane z obu stron
Kulinarne Inspiracjeząbek czosnku 1 duży por (najlepiej z jak najdłuższą białą częścią) Spory kawałek filetu łososia bez skóry 2 łyżki masła łyżka masła klarowanego sól pieprz cytrynowy sok z ćwiartki cytryny 2 łyżki tartego parmezanu (albo grana padano) 50 ml białego wina Przygotowanie: Zaczynamy od łososia, bo później nie będzie na to czasu. Kroimy na 2-3cm kawałeczki, oprószamy solą(...)pieprzem cytrynowym. Podsmażamy szybko na złoto na klarowanym maśle, pod koniec smażenia, skrapiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z patelni. Teraz risotto. Cebulę i czosnek drobno posiekać - zeszklić na rozgrzanym maśle (1 łyżka) najpierw dodając cebulę, a po chwili czosnek. Pora pokroić wzdłuż na cztery części, a następnie na drobniejsze kawałki. Dodać na patelnię i chwilę podsmażyć. Następnie wsypać ryż
Kulinarne Inspiracjezbierać z talerza kawałkiem świeżej ciabatty. Składniki: 4 filety okonia morskiego (lub innej ryby) płaska łyżka masła klarowanego łyżka oliwy z oliwek płatki suszonej chilli 2 ząbki czosnku cytryna pół kieliszka wina białego garść pomidorków koktajlowych koperek sól pieprz grubo mielony (ja użyłam cytrynowego) Przygotowanie: Filety osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i pieprzem. Masło i oliwę rozgrzać na patelni(...)rybę przez 5-7 minut w zależności od grubości fileta. Przekładamy rybę na drugą stronę, dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, chwilkę smażymy. Skrapiamy całość sokiem z cytryny, posypujemy posiekanym koperkiem, a po chwili dodajemy białe wino - skórka ryby nie powinna być przykryta winem, musi pozostać chrupiąca. Po 2 minutach, kiedy alkohol wyparuje rybę można zdjąć z patelni
Kulinarne Inspiracje