serka mascarpone, 300 m l śmietany 30%, 15-20 g czosnku niedźwiedziego , sól, sok z cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru, 8 g żelatyny, 50 ml gorącej wody, pęczek rzodkiewek, kawałek korzenia chrzanu. Czosnek posiekać, zmiksować z serkiem mascarpone i 100 ml śmietany. Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do miseczki
królestwo garówpropozycja radosna i świeża. Składniki 6 czerwonych papryk 200 g sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej 2 łyżki miodu u mnie leśny naturalny od Skworcu sok z połowy cytryny 200 g truskawki kaszubskiej 3 łyzki oleju rydzowego 4 gałązki rozmarynu sól, pieprz młotkowany Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Z papryki usuńcie gniazda nasienne, posmarujcie ją 2 lyżkami oleju rydzowego(...)skórka lekko odchodzi od miąższu. Obierzcie paprykę ze skórki. Odłóż kilka turskawek kaszubskich do dekoracji. Pozostałe zmiksuj z miodem i 1 łyżką oleju rydzowego oraz sokiem z połowy cytryny. Przetrzyj mus przez sitko, aby pozbyć się pestek. Sos jest gotowy! Na talerzu zrób kałużę z sosu truskawkowego, i wyłóż ćwiartki papryki, przekaldając ją serem korycińskim swojskim. Udekoruj kawałkami truskawek
Z Kuchni Do Kuchniolej z pestek dyni najwyższej jakości Ziemniaki oraz 400 gram topinamburu obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Topinambur wrzuć do miski z zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny, dzięki czemu nie utleni się i nie ściemnieje. Dodatkowe 100/150 g topinamburu również obierz i za pomocą tarki lub noża pokrój w cienkie plasterki i także umieść je w miseczce(...)wodą i cytryną. W średnim garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i od czasu do czasu mieszając podsmaż dwie minuty. Dorzuć gałązkę rozmarynu i posiekany czosnek i smaż kolejne dwie minuty, aby ich aromaty się połączyły. Do garnka dorzuć kosteczki topinamburu i ziemniaków. Smaż 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Zalej warzywa gorącym bulionem, doprowadź
Roślinna - blog wegańskirukoli. Aromatyczne, zdrowe i przepyszne danie :) SKŁADNIKI 350 g pełnoziarnistego penne 300 g śmietanki 30% 200 g łososia wędzonego (najlepiej w kawałku) 2 duże garście rukoli sól pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlewamy około 1/2 szklanki wody, w której gotował się makaron. Przekładamy makaron z powrotem do garnka(...)dodajemy kremówkę oraz 4 łyżki wody z makaronu. Mieszamy, aż śmietanka zacznie bulgotać Zdejmujemy garnek z ognia i dorzucamy łososia podzielonego na kawałki oraz rukolę. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym ( jeśli sos będzie za gęsty dodajemy więcej wody ). Całość mieszamy. Od razu podajemy, smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjesię gotuje :) Składniki: 1 pęczek dorodnej botwiny (lub 2 małe) 1 pęczek kopru 1 pęczek szczypioru 2-3 łyżki śmietany 18% (polecam Piątnicę) sól, pieprz, cukier szczypta kwasku cytrynowego lub cytryna Przygotowanie: Botwinę porządnie myję. Wybieram najładniejsze liście i kroję wraz z łodygami w kostkę. Same buraczki obieram i kroję w dość cienkie paski. Zalewam taką ilością wody, żeby(...)przykryła pokrojone buraki. Dodaję pęczek drobno pokrojonego kopru i szczypioru. Gotuję do miękkości. W razie potrzeby dolewam wody. Doprawiam solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem cytrynowym ("buraki uwielbiają cukier" jak mówi moja Mama). Zamiast kwasku można z powodzeniem użyć cytryny - ja tak robiłam kiedy karmiłam piersią, bo mój Syncio miał uczulenie na kwasek. Gotową botwinę zaprawiam odrobiną śmietany i gotowe
Kuchnia po mojemucytryny 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1-2 łyzki cukru pudru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego kilka kropli esencji migdałowej kilka kropli esencji cytrynowej Przygotowanie: Upieczony dzień wcześniej biszkopt (wg tego przepisu) kroimy na pół (jeśli dobrze wyrósł można na trzy części). Nasączamy dość obficie posłodzonym sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą i doprawionym do smaku esencją(...)migdałową. Krem Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder (ilość wg upodobań) oraz serek mascarpone. Ubijamy chwilę na niskich obrotach. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i esencję cytrynową (ilość również wg uznania). Chwilę mieszamy i krem gotowy. Przekładamy nim biszkopt. Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki. Szykujemy polewę wg przepisu, który znajdziecie tu (trochę bardziej gorzką i z dodatkiem startej
Kuchnia po mojemudłuższego czasu miałam ochotę na jakąś azjatycką potrawę :D Niestety nie posiadam na stanie wszystkich potrzebnych orientalnych produktów, dlatego tym razem użyję sosu gotowego. Wołowina w sosie z trawy cytrynowej z ciemnym ryżem SKŁADNIKI: 500 g wołowiny pół opakowania mieszanki chińskiej (mrożone warzywa) gotowy saszetka sosu z trawy cytrynowej (Blue Dragon) sól, sos sojowy, sos piri piri 2 woreczki ryżu
MarciochaKucharzyszklanka mąki pszennej tortowej (około 270 ml); 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (około 70 ml); 3/4 szklanki cukru pudru; 1 łyżka cukru waniliowego; otarta skórka i sok z połowy cytryny; szczypta soli; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżką mąki pszennej (do posypania ciasta przed ułożeniem owoców); 2-3 jabłka pokrojone w cienkie plastry; Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia(...)przesiać przez sito. Całe jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gęstą puszystą masę (powinny podwoić swoją objętość). Dodać otartą skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Następnie do masy jajecznej dodawać po trochę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać dużą łyżką (najlepiej drewnianą lub łopatką). Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej
In my kitchendodatkami. Okazało się, że dodałam do niego zbyt duże jajko i trzeba było całą masę czymś zagęścić. Stąd dodatek amarantusa. Do tego smakowite jagody goji i aromat posiekanej melisy cytrynowej. Tej masy wystarczyło na połowę ciasta, więc resztę posmarowałam powidłami śliwkowymi bez cukru. Składniki : Ciasto 480 g mąki pszennej (użyłam typu 480) jajko 8 g cukru waniliowego 6 łyżeczek cukru(...)połowę ciasta; drugą połowę posmarowałam powidłami śliwkowymi) 100 g serka śmietankowego jajko (małe!) 6 łyżek amarantusa ekspandowanego 2-3 łyżeczki cukru garść jagód goji 2 łyżki posiekanej melisy cytrynowej Roztrzepać jajko z cukrem. Dodać serek. Wymieszać na jednolitą masę. Dodać amarantus i melisę. Wymieszać. Dosypać jagody goji. Wymieszać. Odstawić na ok. pół godziny. Po wyrośnięciu ciasto wyrobić ponownie i rozwałkować
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: (na 1-2 porcje) 200 ml świeżo wyciskanego soku z marchwi 100-150 g truskawek 50 ml kefiru łyżeczka soku z cytryny 1 banan Przygotowanie: 1. Zblendować truskawki na gładką masę- 2 łyżki powstałego musu truskawkowego odłożyć do dekoracji. 2. Do misy z truskawkami dodać sok z marchwi, kefir, sok z cytryny. 3. Dodać banana pokrojonego na mniejsze cząstki
KreatywnePinyszklanki mąki kostka masła 3/4 szklanki cukru kryształu 1 duże jajko Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 5 dkg masła 5 dkg cukru 10 dkg rodzynek sok z połowy cytryny 1 budyń o smaku śmietankowym łyżka mąki ziemniaczanej mała płaska łyżeczka cynamonu Polewa migdałowo-miodowa : 8 dkg cukru 1 dkg masła 1 łyżka miodu naturalnego 2 łyżki mleka 6 dkg płatków(...)składniki razem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia ciast. Masa jabłkowa : Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, wsypać do rondla, skropić sokiem z cytryny, dodać masło. Rondel postawić na nie dużym ogniu, dusić około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dodać cukier, rodzynki, cynamon oraz budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną
Przepisy i porady kulinarnemakaronu 4-6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 6-8 szparagów (+sól, cukier i masło go gotowania) mozzarella sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy kilka kropel soku z cytryny parmezan do posypania Makaron ze szparagami, szynką i mozzarellą - jak zrobić? Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Szparagi opłukać, oderwać zdrewniałe końce, jeśli są grube, obrać np. obieraczką do warzyw. Każdy szparag(...)ugotowany makaron oraz szparagi . Mozzarellę pokroić na małe kawałki, dodać do podgrzewanych składników, by pod wpływem ciepła zaczęła się roztapiać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem posypać tartym parmezanem. Smacznego
Moje QulinariaPyszna i zdrowa wersja tradycyjnego deseru. Składniki: 200 g brązowego ryżu ulubione mleko 3-4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki imbiru szczypta kardamonu sok z cytryny ksylitol (lub cukier) olej do posmarowania formy Ugotuj ryż na mleku. Obierz i pokrój jabłka na większe kawałki. W szerokim rondlu rozgrzej kilka łyżek wody, dodaj pokrojone jabłka, cynamon, imbir i kardamon. Duś(...)jabłka zmiękną (dolej wody w razie potrzeby). Dopraw do smaku ksylitolem i sokiem z cytryny. Posmaruj naczynie do zapiekania olejem. Przełóż do niego ryż, następnie jabłka i zapiekaj ok. 25-30 minut w temperaturze 170-180°C. Przepis dodaję do akcji: Kłótnia Jasmine i jej męża kończy się rozstaniem… gdzieś na skraju pustyni Mojave. Kobieta bierze walizkę i dociera
Qlinarnie i QlinarniePrzygotowałam smarowidło do chleba, które doskonale zastępuje masło. W towarzystwie suszonych pomidorów, podbiło moje serce, a raczej podniebienie ;) SKŁADNIKI: 1 dojrzałe awokado 1 jajko ugotowane na twardo sok z cytryny 1 mały ząbek czosnku 1/2 szalotki sól pieprz zioła prowansalskie A jak to zrobić: Awokado przekroić na pół i wydrążyć miąższ, który od razu skropić sokiem z cytryny
Kuchnia w opałachząbki czosnku 100 ml bulionu Sól Pieprz 1 łyżeczka oregano 300 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką Oliwa z oliwek Do dekoracji: Czarne oliwki Natka pietruszki Cytryna Rybę dokładnie myjemy, osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Cebulę kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, po chwili(...)wierzchu układamy dorsza, lekko wciskając w warzywa. Patelnię przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze 10 minut. Układamy na talerzu. Dekorujemy natką pietruszki, czarnymi oliwkami i cytryną
VioletoweKucharzenie