cytryna - 13435 przepisów (strona:305/896)

Mazurek czekoladowo-jabłkowy 186

mąki • 4 łyżki cukru pudru • 20 dag margaryny • 1 jajko • 2 żółtko • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wypełnienie z jabłek: • 4 duże jabłka • 0,5 galaretki cytrynowej • Ewentualnie cukier do smaku (niekoniecznie) Wypełnienie czekoladowe: • 1,5 tabliczki czekolady deserowej • 0,5 galaretki cytrynowej • 1 łyżka śmietany • 7 dag masła • 0,5 szklanki wody Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać

Moje domowe kucharzenie
Syrop z melisy 173

mięty. Przepis znaleziony na stronie Diany Volkhovej . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 1 butelkę 500 ml: 1 szklanka liści melisy 500 g cukru 500 ml wody 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W garnku umieszczamy listki melisy, zalewamy wodą. Podgrzewamy na średnim ogniu przez około 10 minut. Przecedzamy, listki wyrzucamy. Do wody z gotowania(...)melisy wsypujemy cukier i podgrzewamy, często mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wsypujemy kwasek cytrynowy, mieszamy i przelewamy do butelki, zakręcamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowe

My Culinary Art
Bananowiec 181

Składniki: biszkopt 1 kg dojrzałych bananów 1 kostka miękkiego masła 1 galaretka cytrynowa + 1,5 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru sok z 1/2 cytryny 2 galaretki agrestowe + 3 szklanki wrzątku Sposób przygotowania: 1. Upiec biszkopt na dużej prostokątnej blaszce zgodnie z podanym wcześniej przepisem. 2. Rozpuścić galaretkę cytrynową i odstawić do wystygnięcia. 3. Banany zmielić blenderem. 4. Masło utrzeć

A Ty Smakuj Mnie
Jabłka zapiekane z cynamonem przepis plus książka, którą odziedziczyłam w posagu po mamie, 147

grubsze plasterki. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Do niej wrzucamy uprzednio obrane ze skórki i pocięte w plasterki jabłka. Lekko je podpiekamy. Mieszamy cukier z cynamonem i skórką cytrynową (można dodać skórkę pomarańczową w połączeniu z cytrynową dla urozmaicenia smaków). Dorzucamy to do jabłek. Przykrywamy. Gotujemy prze 10 minut na małym ogniu. Na zakończenie jabłka możemy rozgnieść widelcem, albo

MODA NA BIO
Ciasto w wydmuszce 184

też było, i to dobre, ale nic nie mające wspólnego z polskimi tradycjami - był szwedzki stół, na którym oczywiście główną rolę odgrywały jajka na twardo, a na deser krem cytrynowy (pyszny, kiedyś podam Wam przepis). A później wszyscy z niedowierzaniem oglądali ciasto w jajkach... Widziałam takie cuda już w zeszłym roku, a może nawet wcześniej. Ogromnie mi się podobały(...)jedne kazały jajka sparzyć, inne wypłukać wodą z solą, jeszcze inne po prostu dokładnie wypłukać. Ciasta w nich zamknięte też były różne - od prawdziwego, intensywnie czekoladowego brownie po świeżo-cytrynowe. Wyciągnęłam więc wnioski, i zabrałam się do pracy.  Zrobienie dwudziestu wydmuszek zabiera sporo czasu, polecam więc zacząć je kompletować już kilka dni przed Świętami. Sparzonym, nic się nie stanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wielkanocne babeczki do koszyczka 192

Malutkie, puszyste, urocze babeczki wielkanocne o smaku cytrynowym. Są przygotowane z niezawodnego ciasta na babkę marmurkowa, na tyle małe, że zmieszczą się do jutrzejszego koszyczka święconkowego :) Jeśli nie posiadacie foremek do babeczek, możecie upiec je w silikonowych przeznaczonych do muffinek :)  Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 4 jajka(...)pół łyżeczki aromatu cytrynowego 3/4  szklanki mleka Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.  Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem i solą. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać aromat i zmiksować. Po jednym, dodawać jajka miksując za każdym razem. Masa będzie dość lejąca.  Piekarnik rozgrzać do 160*C. Do masy maślanej na zmianę

Chocolate Muffin Blog
Makaronowe muszle na beszamelu z kurczakiem, szpinakiem, pod cheddarem | Czaniecki 183

makaronowe muszle (ok.10 szt) - kawałek cheddara (lub innego mocniejszego w smaku sera) * beszamel: - 0,5 szklanki mleka - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki  - 0,5 łyżeczki soku z cytryny - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta białego pieprzu - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz Piersi i cebulę pokroić w drobną kostkę.  Na patelnię wylać trochę oleju. Podsmażyć na złoto kurczaka. Dodać cebulę(...)ognia. Przestudzić. Muszle ugotować 3 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu. Beszamel: Masło rozpuścić w małym garnuszku. Dodać mąkę i zrobić jasnożółtą zasmażkę. Dodać mleko, sok z cytryny, gałkę i pieprz. Mieszać aż zgęstnieje (ok.2-3 minuty - sos zgęstnieje jeszcze po zestawieniu go z ognia). Na dno żaroodpornej formy wylać sos. Układać na nim nadziane muszle. Na wierzch zetrzeć

CookYourself
Bananowiec, bez pieczenia inspirowany nowym Somersby Blackberry 264

Spróbujcie. W smaku przypomina trochę sernik na zimno o smaku bananowym.  'bananowiec inspirowany nowym Somersby Blackberry' Składniki (na mała tortownicę): - 4 banany - 1 kostka miękkiego masła - 2 galaretki cytrynowe - 1 galaretka jeżynowa/owoce leśne Galaretkę cytrynową rozpuścić w 0,5 litrze wody. Odstawić do wystudzenia. Banany rozgnieść widelcem. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać banany. Wymieszać. Następnie wlać galaretkę

CookYourself
wielkanocny mazurek kajmakowo jabłkowy 226

upieczeniu odstawiamy ciasta do ostudzenia. składniki na masę kajmakową: 100 g gotowej masy kajmakowej 30 g masła składniki na masę jabłkową: 1 mały słoiczek marmolady jabłkowej opcjonalnie: 1 galaretka cytrynowa wykonanie: Jeśli używamy rzadkiej marmolady to podgrzewamy ją a następnie dodajemy galaretę cytrynową, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie: Masło ucieramy, dodajemy masę kajmakową i ucieramy na jednolitą masę

Domowy Smak Jedzenia
Wielkanocna babka gotowana 374

masła 1 szklanka cukru 6  jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego sok z 1/2 cytryny Polewa: 200 g czekolady  (mlecznej lub gorzkiej) 1 łyżka oleju Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy(...)Stopniowo wsypujemy do masy z masła i żółtek, cały czas ucieramy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z przygotowanym ciastem. Wymieszaną masę wlewamy do specjalnej formy do gotowania, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zamkniętą formę wstawiamy do wysokiego garnka z wrzącą wodą. Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości

Smakowity Blog Kulinarny
Kilka przepisów na udane gofry 159

KOKOSOWE GOFRY Składniki: 40 g wiórków kokosowych, 150 g miękkiego masła, 180 g cukru, 3 jajka, 250 g mąki, 5 g proszku do pieczenia, 150 ml mleka, skórka cytrynowa. Przygotowanie: Masło z cukrem i jajkami ubić. Dodać skórkę cytrynową. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i mleko. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać gofrownicę.Piec

kulinarnajamka.blogspot.com
Wielkanocna babka marmurkowa 207

półkę.   Składanki: 250 g masła 5 jajek 1 szklanka mleka 300 g cukru 600 g mąki  łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao aromat waniliowy lukier cytrynowy Wykonanie: Masło miksujemy z cukrem aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie dodajemy jajka, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej miski przelewamy połowę masy i dodajemy kakao(...)mieszamy). Do przygotowanej formy wlewany najpierw masę jasną a następnie ciemną. Babkę pieczemy 40- 45 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie polewamy ją cytrynowym lukrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
BABKA MAJONEZOWA 163

szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią 4 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny kilka kropel aromatu cytrynowego cukier puder A jak to zrobić: Białka ubić na sztywna pianę, dodawać cukry ciągle miksując do momentu, aż cukier przestanie być wyczuwalny. Dodać żółtka i dokładnie połączyć z ubitymi białkami(...)masy jajecznej dodawać stopniowo przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wlać sok z cytryny, oraz aromat cytrynowy, dołożyć majonez i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po przestudzeniu, babkę oprószyć cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
Placek z serem białym 155

składniki na 4 porcje 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 20 dag sera białego ok 3/4 szklanki mąki ok 3/4 szklanki mleka mały proszek do pieczenia olejek cytrynowy tłuszcz i bułka tarta do formy przepis Jajka rozcieramy z cukrem i margaryną , dodajemy zmielony ser , mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia a także olejek cytrynowy .Wszystkie składniki dobrze

Smakowite Dania