cytryna - 13435 przepisów (strona:313/896)

Schabowe pod serową pierzynką w sosie chrzanowym 120

czosnek granulowany 2-3 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia Sos: 1/2 pojemnika śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki tartego chrzanu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 20 dag żółtego sera gałka muszkatołowa Wykonanie: Mięso myję, osuszam i kroje w cienkie plastry.Rozbijam i nacieram solą i pieprzem. Jajka wbijam do miseczki, dodaję sól czosnkową i mieszam za pomocą(...)kotlety, na rozgrzanym  tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładam do żaroodpornego naczynia .   Śmietanę, majonez i chrzan mieszam razem. Doprawiam solą oraz sokiem z cytryny i polewam tym sosem kotlety. Wierzch posypuję startym żółtym serem oraz gałką muszkatołową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury

Bea(u)ty kitchen
Zupa ze świeżych ogórków 150

Składniki: 1 litr wywaru mięsno-jarzynowego 1/2 kg świeżych ogórków 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 łyżki  śmietany 18% 1/2 pęczka koperku (użyłam rzeżuchy) sok z 1/2 cytryny żółtko sól Wykonanie: Ogórki obieram, kroję wzdłuż na pół i wydrążam pestki za pomocą łyżeczki do herbaty. Ścieram na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Przekładam do rondelka, skrapiam wywarem(...)mąkę i zasmażam nie rumieniąc. Rozprowadzam resztą zimnego wywaru i gotuję ok 5 min. Dodaję podduszone ogórki i razem gotuję przez chwilę.  W razie konieczności zakwaszam sokiem z cytryny. Zestawiam zupę, dodaję śmietanę, wcześniej zahartowaną i żółtko, i ponownie doprowadzam do wrzenia. Doprawiam solą. Przed podaniem posypuję rzeżuchą lub koperkiem i startą skórką cytrynową. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Chłodnik 163

Przyjaciółce'' Składniki: 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek młodych buraków po 1 jajku na talerz lub szynka koperek sól cukier sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Buraczki myję, usuwam stare liście, kroję na kawałki, zalewam niewielką ilością wody, tak by były przykryte i gotuję. Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek, każde kroję na pół(...)kostkę i dodać do warzyw. Kefir najpierw mocno schładzam, połową zalewam przygotowane warzywa i miksuję za pomocą blendera na krem. Dolewam pozostały kefir, doprawiam solą, cukrem i sokiem z cytryny. Nalewam w talerze i posypuje odrobiną siekanego koperku po wierzchu. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Placki ziemniaczane z dipem czosnkowym 147

mąki 2 średnie cebule sól pieprz olej do smażenia Dip czosnkowy: 1/2 szklanki śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki soku z cytryny sól do smaku koperek (opcjonalnie) Wykonanie:  Ziemniaki szoruję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o drobnych oczkach lub malakserem z tarczą  ziemniaków.Odciskam nadmiar soku. Cebulę obieram(...)smażę niewielkie porcje ciasta z obu stron na rumiano. Śmietanę, majonez i musztardę mieszam ze sobą, czosnek przepuszczam przez praskę, dodaję do sosu. Doprawiam solą i sokiem z cytryny. Koperek myję, osuszam i siekam.  Na talerzu kładę kilka placków, dip  nakładam po między plackami. Po wierzchu posypuję posiekanym koperkiem i gotowe. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Surówka z marchewki 164

prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Uroda, sylwetka, a przede wszystkim wzrok, czyli samo zdrowie na talerzu :D Składniki: ok 1 kg marchwi 2 płaskie łyżki cukru sól sok z 1 cytryny sok z 2 pomarańczy jogurt naturalny Wykonanie Marchew obieram, myję pod bieżącą wodą, osuszam i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję cukier i sól, ugniatam łyżką i odstawiam(...)zmięknie. Do miękkiej marchewki dodaję, wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy. Mieszam , polewam jogurtem naturalnym i podaję do obiadu. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Surówka z białej kapusty i dyni 139

połączona z kapustą może tworzyć taki fajny efekt. Wspaniale łagodzi smak goryczy. Składniki: 1/2 główki, średniej wielkości, kapusty białej 1/2 dyni niezbyt dużej 2-3 marchewki sok z 1/2 cytryny  sól pieprz  cukier 2-3 łyżki śmietany lub naturalnego jogurtu Wykonanie: Kapustę szatkuję, solę, mieszam i odstawiam by zmiękła, Marchew myję, obieram i ścieram na tarce o dużych(...)skóry, kroję na mniejsze kawałki i także ścieram na tarce na dużych oczkach.  Warzywa mieszam razem z kapustą,  doprawiam solą, pieprzem, cukrem i sokiem z  cytryny. Na końcu dodaję śmietanę, wymieszam dokładnie i odstawiam na jakieś półtorej godziny by smaki przemieszały się ze sobą. W tym czasie szykuję obiad a suróweczka pięknie się maceruje. SMACZNEGO! Ten post

Bea(u)ty kitchen
Kurczak po kolumbijsku 153

przepis  Siostry Anastazji, z książki 173 Specjały,  podbił moje serce. Składniki: 6 udek 1-2 cebule 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 czerwone papryki 1 cytryna 3-4 łyżki ketchupu 2-3 łyżki przecieru pomidorowego olej sól  pieprz natka pietruszki lub koperek Wykonanie: Udka nacieram solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Marchew, pietruszkę i seler ścieram

Bea(u)ty kitchen
Surówka z czerwonej kapusty 175

korciło jakieś tam ciacho o późnej porze :) Lepiej późno niż wcale. :D Składniki:  1 główka czerwonej kapusty 1-2 małe cebule 2 marchewki sól sok z 1 cytryny pieprz 1 mały słoik majonezu koperek Wykonanie: Kapustę szatkuję, wrzucam na wrzącą wodę i gotuję około 5 minut, w razie konieczności skrapiam 1/2 soku z cytryny by się nie odbarwiła podczas

Bea(u)ty kitchen
Surówka z pora 148

dość, że łatwy to jeszcze do tego wspaniale smakuje.  Polecam, bo warto :) Składniki: 1 duży por 1/2 główki kapusty pekińskiej 3 średnie marchewki sól pieprz sok z cytryny 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego Wykonanie: Wszystkie warzywa oczyszczam. Kapustę szatkuję, pora kroję wzdłuż na pół, a następnie w półplasterki, marchew zaś ścieram na tarce o dużych oczkach. Wszystko(...)mieszam razem i doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na końcu dodaję śmietanę i mieszam, aż wszystkie składniki bedą dokładnie nią pokryte. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Szynka w marynacie jogurtowej 133

spokojnie wykorzystać do marynowania mięsa na grill :) Składniki: 1- 1 1/2 kg surowej szynki Marynata: 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka kminku 1 łyżka curry 1 łyżka soku z cytryny 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka soli pieprz Wykonanie: Szynkę myję, osuszam na ręczniku papierowym i ostrym nożem wycinam białe włókna. Jogurt, kminek, curry(...)cytryny mieszam, doprawiam solą i pieprzem i dodaje rozgniecione ząbki czosnku. Mięso przekładam do rękawa do pieczenia, zalewam marynatą, dokładnie zawiązuje i wkładam do lodówki na 12 godzin, od czasu do czasu obracając mięso na druga stronę. Piekarnik nagrzewam do 180°C-  200°C i piekę mięso przez godzinę, trzymając się zasady 1 kg mięsa=1 godzina pieczenia :) SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Surówka z selera z rodzynkami 208

ocenić, czy Wam smakuje, czy też nie :) Składniki: 2 selery korzeniowe 4-5 marchewek 3 jabłka 100 gram rodzynek 1/2 pęczka szczypiorku 1 szklanka śmietany 12% sok z 1 cytryny sól pieprz Wykonanie: Marchew i seler obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach.  Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i i ścieram na tarce o dużych oczkach, od razu(...)skrapiam sokiem z cytryny. Mieszam z selerem i marchewką. Dodaję sparzone rodzynki i posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszam , dodaję śmietanę, doprawiam solą i pieprzem i nakładam na talerze. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym 151

rybę, ten sposób na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki: 1 kg miruny Sos: 300 ml śmietany 18% 50 ml wody 1 ząbek czosnku sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 cebula sól pieprz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki suszonego kopru lub 2 łyżki świeżo posiekanego Wykonanie: Rybę rozmrażam, opłukuję i zostawiam na sicie by osaczyć ją z wody. Kroję(...)dzwonka i układam w naczyniu żaroodpornym.- ryby nie solę Śmietaną i wodę mieszam w kubeczku, dodaję posiekana cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i zgęszczam mąka ziemniaczaną. Tak przygotowanym sosem polewam rybę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem, zaś bez termoobiegu, piekarnik nagrzewam

Bea(u)ty kitchen
Śledzie z rodzynkami w zalewie pomidorowej 178

sobie przygotować:) Polecam!!! Składniki: 1 kg solonych śledzi 2-3 cebule 1/2 szklanki oleju 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki rodzynek cukier sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Śledzie namaczam, osaczam i kroję w dzwonka.  Rodzynki namaczam w gorącej wodzie, gdy spęcznieją osączam na sicie. Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oleju, aż się zeszkli(...)Dodaję koncentrat, ketchup i rodzynki, chwilę gotuję. Doprawiam cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowuję i odstawiam do przestygnięcia. Do letniej zalewy wkładam dzwonka śledzi, przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam na co najmniej dwa dni w chłodne miejsce.  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Tilapia cytrynowa 211

pościć w piątki i nie jeść mięsa, więc próbuję rybę na różne sposoby,a ten był strzałem w dziesiątkę,  a nawet setkę :) Polecam!!! Składniki: 1 kg tilapii 2 cytryny 4 ząbki czosnku  1 pęczek koperku sól ziołowa 1/2 czerwonej papryki Wykonanie: Rozmrożone filety z tilapii osączam na durszlaku, układam w naczyniu żaroodpornym, polewam sokiem wyciśniętym z jednej cytryny

Bea(u)ty kitchen
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 160

Składniki: 1 główka kapusty pekińskiej 2 czerwone papryki sól pieprz cukier 2-3 łyżki oleju sok z cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej Wykonanie: Oczyszczoną kapustę szatkuję. Paprykę myję, osuszam , kroję na dwie części, usuwam gniazda nasienne i kroję w dość dużą kostkę. Mieszam z kapustą, doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Olej, sok z cytryny i musztardę mieszam osobno, polewam surówkę

Bea(u)ty kitchen