cytryna - 13435 przepisów (strona:288/896)

Syrop z kwiatów czarnego bzu (hyćki) 140

moment aby go przygotować, gdyż kwiatostany czarnego bzu są akurat w pełnym rozkwicie.     ok. 40-50 kwiatostanów czarnego bzu 1 litr wody 1 kg cukru 1 cytryna   Kwiatostany zbieramy z dala od głównych dróg, oczyszczamy je z ewentualnych owadów, nie myjemy, gdyż wypłuczemy najcenniejszy pyłek, obcinamy łodygi, gdyż dają posmak goryczki. Wodę gotujemy z cukrem, następnie(...)zalewamy nim kwiaty, wyciskamy sok z cytryny i odstawiamy na 2-4 dni pod przykryciem. Następnie cedzimy, przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez 15-20 minut

Jadło i czytadło
Deser truskawkowy 699

zrobiłam pyszny deserek z dużą ilością truskawek.  Składniki: 3 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 50 ml kremówki 30% 400 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny 50 ml gorącej wody 2 łyżki żelatyny Ale-raj truskawki listki mięty Przygotowanie: Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Zmiksować na mus z sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie

Ala piecze i gotuje
Poncz z malinami, limetką, kardamonem oraz miętą i melisą. 169

Poncz przeważnie przygotowuje się z pięciu składników herbaty, cukru, cytryny i dowolnego owocu oraz wina. Wariacji jego przygotowania może być wiele, to zależy od naszych upodobań i wyobraźni. Najczęściej podaje się go w wielkiej wazie i rozlewa do małych szklaneczek. Ja trochę poszalałam i zrobiłam taką oto wersję ponczu: herbata miętowa, miód, limonka, maliny, kardamon, mięta i melisa. Połączenie smaków(...)posmakuje.   PONCZ Z MALINAMI, LIMETKĄ, KARDAMONEM ORAZ MIĘTĄ I MELISĄ.           Składniki na 4 osoby: 4 torebki herbaty Posti "Mięta z cytryną" 250 ml gorącej wody 4 łyżki miodu około 1/2 łyżeczki kardamonu 500 ml białego półwytrawnego wina 1 limonka mrożone maliny (po kilka sztuk na szklankę) kostki lodu  listki mięty i melisy

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ostro - słodki kielich orzeźwienia! 109

gorące dni jak dobrze przygotowany napój!  Ku ochłodzie! ;-)  SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: - melisa marki Posti (2 torebeczki) - 120 ml wrzątku - 400 ml wody kokosowej - 6 plastrów cytryny - świeże czerwone chili - gałązki melisy, mięty - 8 dorodnych truskawek zamrożonych - kilka plastrów melona Melisę zaparz w 120 ml wrzątku. Napar wystudź. Przelej do formy do lodu. Wstaw do zamrażarki(...)godziny. Do wysokiego kieliszka, wrzuć po 2 zamrożone truskawki, po 4 kostki zamrożonej melisy, chili, kilka plasterków cytryny, zalej wodą kokosową. Udekoruj świeżymi ziołami i melonem.  Podawaj od razu! UWAGA: CHŁODZI I ORZEŹWIA NA DŁUGO! ;-))) Buźka! Złap chwilę na letnie, ziołowe orzeźwienie! :-))) Na zdrowie! Przepis zgłaszam do konkursu: Trzymajcie kciuki

SMYKWKUCHNI
Dżem truskawkowo-bananowy 581

nutą cytrynki. Nie zbyt słodka, nie mdła, owocowa i idealna. SKŁADNIKI: (na 3 słoiki około 400g) 1kg truskawek 2 duże banany lub 3 mniejsze sok i skórka z ½ cytryny 350g cukru 30g konfitur-fixu WYKONANIE: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 4 części. Banana kroimy w kostkę. Owoce umieszczamy w garnku. Dosypujemy cukier oraz konfitur -fix. Gotujemy chwile do rozpuszczenia(...)cukru i puszczenia soku przez owoce. Dodajemy skórkę i sok z ½ cytryny i gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Konfiturę przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut

Pyry na Gaz
Napój melonowo - brzoskwiniowy z melisą gazowany domowym sposobem. 145

samemu i zobaczyć na żywo - satysfakcja gwarantowana ;) Składniki:   (na około 1,3 litra napoju) 800 g melona 2 brzoskwinie 2 torebki herbaty - melisa Posti sok wyciśnięty z połowy cytryny 6 łyżek cukru 1/4 łyżeczki drożdży piwnych plus:   plastikowa butelka z zakrętką Przygotowanie: Melona oraz brzoskwinie obieramy, pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, wlewamy(...)cytryny, dodajemy cukier i wrzucamy torebki z melisą. Zalewamy wszystko wrzątkiem, tyle żeby woda zakryła owoce, około 300 ml, a następnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie blendujemy wszystko i przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach, dzięki temu napój jest bardziej klarowny oraz pozbywamy się ewentualnie pozostawionych pestek. Całość przelewamy do plastikowej butelki, dodajemy drożdże. Butelkę

Symfonia smakowa
Jaglarnik 129

waniliowego ryżowego mleka  ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 łyżka oleju kokosowego ½ szklanki syropu klonowego 2 łyżki pomarańczowego likieru (lub skórka starta z ½ pomarańczy) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka waniliowego budyniu 1 szklanka gęstej części mleka kokosowego z puszki (uprzednio schłodzonej) duża garść rodzynek (możesz pominąć lub dodać inne suszone owoce) Wierzch: 4 łyżki płatków migdałowych(...)ziarenka wanilii, olej kokosowy, syrop klonowy oraz likier pomarańczowy lub skórkę i zamieszaj. Pachnącą masę przełóż do blendera i zmiksuj na gładko. Dodaj też łyżkę budyniu oraz sok z cytryny i ponownie zmiksuj. Całość przełóż ponownie do rondla, w którym gotowała się kasza.  Gęstą część mleka kokosowego odseparuj i przenieś do miski. Ubijaj je za pomocą miksera

Roślinna - blog wegański
Dietetyczne placuszki jabłkowe z płatkami owsianymi (165 kcal) 533

zawiera 165 kcal, ja zjadłam ledwo dwa Składniki (na 8 dużych placuszków): 250 g płatków owsianych górskich 2 średnie jabłka 2 jajka pół łyżeczki cynamonu 3 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru Przygotowanie Jabłka myjemy obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jabłka mieszamy z sokiem z cytryny

e-PrzepisyKulinarne
Szparagi wg przepisu Andrzeja Polana 137

Dziś zapraszam na pyszne, smażone szparagi, obtoczone w serze bursztyn, podane z jajkiem w koszulce i aioli cytrynowym. Przepis pochodzi czerwcowego wydania magazynu 'Kuchnia'. Zapraszam do przygotowań! Szparagi (dla dwóch osób): 1/2 pęczka zielonych szparagów sól i cukier do smaku 2 jajka, rozbełtane 100 g sera bursztyn, startego 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia Aioli cytrynowe: 1 białko

My Culinary Art
Cytrynowy deser z owocami - prosto, szybko i smacznie 192

takim słodkim łasuchem jak ja (i moi znajomi) ... szybkie zdjęcia i ... łyżeczka wbita w deser zanim doszłam z nim do stołu ... cytrynowy kusiciel... Składniki: 3/4 szklanki śmietanki 36% 1 cytryna 8 łyżek cukru wybrane owoce - u mnie banan i czerwone śliwki odrobina startej czekolady kilka listków świeżej mięty waniliowej Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy śmietankę, ustawiamy na małym(...)płomieniu. Mieszając dosypujemy cukru (łyżka po łyżce). Mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Gotujemy jeszcze chwilę, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przelewamy do pucharka i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (, aby nasz cytrynowy krem dobrze zgęstniał). Owoce obieramy i kroimy. Następnie układamy na stężałym cytrynowym kremie. Proponuję ułożyć najpierw warstwę bananowych

Słodkie okruszki
Odwrócone ciasto z rabarbarem 182

Składniki: 110 g masła + 40 g do wyłożenie dna tortownicy 2 jajka 200 g cukru 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny 250 ml śmietany 18 % + 500 g rabarbaru 150 g cukru Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Masło utrzeć z cukrem na jasną(...)puszystą masę, dodać sok z cytryny. Wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać do ciasta na zmianę ze śmietaną. Miksować tylko do połączenia składników. Rabarbar wymieszać z cukrem i odłożyć na kilka minut. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 40 g masła pokroić na kawałki i wyłożyć na dnie tortownicy

Domowa cukiernia Ewy
Chłodnik z botwinki 188

pietruszka - 1 kostka rosołowa lub bulion drobiowy - 4-5 surowych średnich ogórków gruntowych - 5 rzodkiewek - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - łyżeczka koncentratu pomidorowego - śmietana 18 volt - 2 łyżki cytryny - łyżka octu winnego - jajka na twardo (opcjonalnie) Botwinkę, buraki, marchewkę, pietruszkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i zagotować z dodatkiem kostki rosołowej bulionu (dodać wedle uznania i zapotrzebowania) Dodać łyżeczkę koncentratu(...)pomidorowego, 2 łyżki cytryny oraz łyżkę octu winnego.  Gotować 15 minut , wystudzić wywar i wstawić na godzinę do lodówki.  4- 5 surowych średnich ogórków gruntowych, 5 rzodkiewek, pęczek szczypiorku i pęczek koperku – pokroić i dodać do wystudzonego już wywaru. Po wyjęciu , dodać śmietanki 18 volt i wylać na talerz.  Do każdego talerza można dodać po 2 przekrojone

upichcona
pyszne,łatwe,smaczne ciasto truskawkowe ze śmietaną galaretkową... 148

Składniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, aromat cytrynowy 1/2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka czubata, kakao 3 łyżki, truskawki świeże 1 kg, śmietana 30 % 300 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie jajka XL lub 4 "L", miękkie masło, cukier, aromat cytrynowy mikserem ucierać z 4 minuty, masa bedzie

W Mojej Kuchni Lubię
Soczysty udziec z indyka 191

Składniki: 1 1/2 kg udźca z indyka 1/2 szklanki pokrojonej drobno świeżej kolendry lub 2 łyżki mielonej 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka majeranku 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka mielonego pieprzu(...)będzie udziec (u mnie było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.  Dno naczynia, w którym będzie się piekł

Kuchcik gotuje
Tarta z łososiem i szparagami 193

pęczek białych szparagów płat łososia 1 łyżka masła 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka estragonu 1 szklanka śmietany 18% 1 jajko koperek pieprz i sól do smaku sok z połówki cytryny 1,5 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 jajko sól Wykonanie: Najpierw ciasto. Półtorej szklanki mąki mieszacie z płaską łyżeczką soli. Dodajecie pokrojone w kostkę masło. Wyrabiacie palcami lub nożem(...)kawałki. Na patelni roztapiacie masło, wsypujecie kozieradkę i estragon, mieszacie, po czym dodajecie szparagi i smażycie 5-7 minut. Na koniec lekko solicie i wciskacie sok z połówki cytryny. Śmietanę mieszacie w szklance lub słoiku z jajkiem na jednolitą masę, dodajecie posiekany koperek i szczyptę soli, mieszacie ponownie. Ciasto rozwałkowujecie, wykładacie na wysmarowaną masłem formę do tarty (możecie ją posypać

GRUBY WAŁEK

Proponowane wyszukiwania