cytryna - 13435 przepisów (strona:284/896)

Barszcz ukraiński 172

pietruszki 1/3 cebuli 1,2 litra wody kostka bulionowa 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu mały ząbek czosnku sól, pieprz, cukier, majeranek, sok z cytryny 2-3 łyżki śmietany kremówki świeżo posiekany koperek 1 łyżka masła i oliwy Wszystkie warzywa obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą. Smażyć około(...)ziarnisty, liście laurowe i czosnek. Gotować na małym ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną - około 30 minut. Zdjąć garnek z ognia. Zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem, majerankiem i sokiem z cytryny. Można dodatkowo zabielić śmietaną. Przed podaniem posypać świeżo posiekanym koperkiem

My simple kitchen
Buraczki zasmażane 127

wcześniej a resztę przygotowuję następnego dnia. Zdecydowanie najlepiej smakują podane na ciepło. Składniki: 1kg buraków 1 cebula 2 łyżki masła 1 łyżka mąki (kopiasta) sól, pieprz, cukier sok z cytryny 2 łyżki śmietany Buraki gotujemy aż będą miękkie i studzimy. Obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekana w drobną kostkę(...)składniki dobrze się ze sobą połączą. Smażymy na małym ogniu przez około 10 minut aż buraczki będą lśniące. W międzyczasie doprawiamy je solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Podajemy ciepłe

My simple kitchen
ciasto „truskawkowe pole” 2333

składniki na ciasto: 500 g dobrego wiejskiego kefiru 350 g mąki pszennej 350 g mąki krupczatki 4 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny (4 łyżki) 4 jaja wiejskie 330 g cukru 250 g oleju słonecznikowego 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego ponadto: 600 g truskawek cukier puder do posypania Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki. wykonanie(...)Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do naczynia wlewamy kefir, olej, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, wbijamy jaja, mieszamy mikserem. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem oraz cukrem i miksujemy do momentu wymieszania się składników. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 40 cm x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy truskawki przekrojoną częścią do góry

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto jogurtowe 614

kubki jogurtu naturalnego 310 ml 1.3 kg owoców (truskawek i moreli) 4-5 łyżek cukru pudru 6 łyżek żelatyny 4 torebki galaretki z owoców leśnych sok z połowy cytryny Przygotowanie: Włączyć ulubioną muzykę:-)  Zagotować wodę, odmierzyć 850 ml i rozpuścić w niej galaretkę (wymieszać ją łyżką delikatnie, bo inaczej powstanie piana, której się nie można pozbyć). Odstawić do ostudzenia(...)jogurtem. Dodać cukier (do smaku) i rozpuszczoną żelatynę (ja rozpuszczałam w gorącej wodzie po 2 łyżki na 1/3 wody w kubku) dodać do jogurtu - miksując (wystudzoną) i sok z cytryny. Przelać do formy (35/25), wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki. Resztę owoców pokroić na małe kawałki.  Galaretkę wstawić do lodówki (niech zgęstnieje - ale nie na amen..) Na zgęstniałe ciasto

Gaździnka warzy
lody z truskawek i jogurtu... 138

Składniki: truskawki 2 szklanki, jogurt naturalny 300 ml, cukier 2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka foremki do lodów 8 sztuk umyte truskawki włożyć do rozdrabniacza, wlać jogurt dodać cukier, sok z cytryny i dobrze zmiksować napełnić foremki, włożyć patyczki i schować do zamrażarki na kilka godzin foremki polać ciepłą wodą aby lody łatwo wyjąć lody smaczne i mniej kaloryczne

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto ucierane z truskawkami i płatkami owsianymi 149

zaletę. Jak każde ucierane ciasto zawsze się udaje. Można go upiec z wiśniami, rabarbarem, malinami..... Składniki: 300 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka skórka otarta z jednej cytryny 3/4 szklanki płatków owsianych drobnych + 2 łyżki grubych płatków owsianych 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka rumu lub wódki 2 łyżki wiórków kokosowych 2 szklanki(...)puszystą masę i nadal ucierając dodawać po jednym jajku. Płatki owsiane drobne wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i ucierając stopniowo dodawać do ciasta. Wlać rum, dodać skórkę z cytryny i ucierać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem (samo dno), wlać ciasto , wyrównać. Truskawki umyć i jeśli jest duża przekroić na pół i układać je tak by środki truskawek

O kuchni z uczuciem
Surówka obiadowa z kapusty włoskiej i nowalijek 152

mała główka kapusty włoskiej 2 młode słodkie marchewki szczypiorek (około 1 łyżki posiekanego) 1 średnie jabłko odrobina oliwy z oliwek łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włoską kapustę szatkujemy, wkładamy do większej miski. Młode marchewki obieramy (skrobiemy) i trzemy na dużych oczkach, mieszamy z kapustą. Następnie obieramy jabłko i również(...)ścieramy je na tarce na grubych oczkach, mieszamy składniki sałatki. Dorzucamy drobno posiekany szczypiorek, bazylię i sok z cytryny, mieszamy. Następnie doprawiamy naszą surówkę solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Na tym etapie należy spróbować smak surówki i ewentualnie dodać więcej przypraw. Surówkę najlepiej przygotować na początku, zanim zaczniemy gotować nasze danie główne, aby smak wszystkich składników mógł

Słodkie okruszki
Miętowe lody 179

mnie pogoda super, ale wszystkim, którzy potrzebują ochłody proponuję domowe lody miętowe. Składniki: - 1 pęczek mięty - 150 g cukru pudru - 1 litr mleka - 4 żółtka - sok z połówki cytryny ( moja była niewielka) Przygotowanie: Mleko doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia, wkładamy do niego oczyszczoną mięte ( bez łodyżek) i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie miksujemy(...)puszystą masę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż lekko zgęstnieją. Zdejmujemy masę z ognia i dodajemy do niej zmiksowane mleko oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny. Przygotowaną masę studzimy i zamrażamy. Co 30 minut wyjmujemy masę i mieszamy. Czynność tą powtarzamy minimum 4 razy. Przed podaniem lody wkładamy na okolo 15 minut do lodówki, by łatwiej można

Zainspirowana w kuchni
Deser - truskawkowa palisada 136

pysznym musem truskawkowym. Składniki: 300 g dojrzałych truskawek 100 ml śmietany 30 % (schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 2 -3 łyżki cukru trzcinowego lub innego 1 łyżka soku z cytryny 50 g czekolady + 1 łyżka mleka rurki puste w środku Przygotowanie: Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Włożyć do blendera, dodać sok z cytryny i cukier trzcinowy (ilość dostosować do słodyczy posiadanych

Kuchcik gotuje
Lekka Sałatka z Marynowanym Serem Cytrynowo Miętowym, Arbuzem i Truskawkami 135

Połączenie sera feta z arbuzem jest oczywiste, a gdyby tak fetę zamienić na Ser Koryciński Swojski Czesławy Zarzeckiej ? No właśnie. Pamiętacie  Marynowany Ser Koryciński w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy ? Właśnie wtedy marynowałam ten ser w takim smaku, aby pasował do tej właśnie sałatki. Bo ta sałatka nie dawała mi spokoju, strasznie długo chodziła za mną i nie żałuję(...)poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt.   Składniki: Marynowany Ser Koryciński w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy roszponka arbuz truskawki Wykonanie: Naprawdę warto zamarynować sobie ser, ma same plusy, bo oliwa z zalewy spełnia rolę oliwy smakowej, którą możemy polać sałatkę. Taki ser długo można przechowywać w lodówce

Blondynka Gotuje
Likier truskawkowy 109

likier zrobiłam zeszłego lata, przepis podaję już teraz, póki truskawki są w tak dobrej cenie :) Tegoroczny już dojrzewa! :) Składniki: 1 kg truskawek 500 g cukru skórka starta z 1 cytryny 6 goździków 1/2 laski cynamonu 250 ml wódki 250 ml spirytusu Truskawki umyć, usunąć szypułki i przełożyć do dużego słoja. Zasypać je cukrem i odstawić na około 2 dni, mieszając(...)kilka razy dziennie. Po tym czasie truskawki zalać wódką i spirytusem, dodać skórkę z cytryny, goździki i laskę cynamonu. Likier odstawić na około 5-6 tygodni, od czasu do czasu wstrząsając słojem. Gotowy likier przecedzić przez gazę , mocno odcisnąć owoce, by zebrać więcej soku, przelać do butelek, schłodzić. Na zdrowie

Domowa cukiernia Ewy
Makaron a la Caprese 144

słonecznik- 1/2 szklanki * świeża bazylia- 1 doniczka * mozzarella Arla Apetina z pomidorami i bazylią- 100 g * czosnek- 1 ząbek * olej ryżowy- 3 łyżki * sól, pieprz- do smaku * sok z cytryny- 1 łyżka * pomidory koktajlowe- około 10 sztuk * wywar warzywny- do ugotowania makaronu Słonecznik zmiksować ze świeżą bazylią, mozzarellą, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz olejem na jednolitą masę. Doprawić solą oraz

Kraina Miodem Płynąca
Cherry Coke- drink z wiśniową nutą 232

bardzo bardzo przypadł mi do gustu ;) Jeśli lubicie colę cherry, ten drink jest w sam raz dla Was! ;) Składniki: 50ml wódki wiśniowej Soplica 200ml coca-coli lub pepsi lód cytryna do dekoracji Colę mieszamy z wódką wiśniową i wlewamy do szklanki. Dodajemy lód i plasterek cytryny do dekoracji. GOTOWE

Czerwona Porzeczka
Truskawkowe "Mohito" 184

mineralnej, limonki, rumu, mięty i cukru. Moje jest nieco słodsze, orzeźwiające i można je przygotować również w wersji bezalkoholowej ;) Składniki: 50ml białego rumu ( lub wódki) Sprite lub 7Up plasterki cytryny mięta kilka truskawek łyżeczka brązowego cukru lód Do szklanki wrzucamy cytryny i miętę, ugniatamy. Dodajemy cukier i truskawki, a następnie lód i alkohol. Szklankę dopełniamy Spritem lub 7Up'em. GOTOWE

Czerwona Porzeczka
Pstrąg w zielonej kołderce 147

Rybka samo zdrowie, każdy Ci o tym powie! Z nutą cytryny i bazylii smakują rewelacyjnie! 500 g pstrąga łososiowego Przyprawa do ryb RAFEX  (tu kupisz) Sól Pieprz 3 łyżeczki pesto z bazylią 2 łyżki oleju z cytryną i bazylią Mąka do obtoczenia Pstrągi dokładnie oczyszczamy i zeskrobujemy łuski. Nacieramy solą i pieprzem. Robimy delikatne nacięcia w poprzek. Każdego dokładnie

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania