cytryna - 13435 przepisów (strona:287/896)

Polędwiczki w ziołach - w wolnowarze 163

wytrawnego wina lub bulionu, zyskamy nieco sosu.  W oparciu o przepis z  Food.com składniki (3 - 4 porcje) ok 500 g  polędwiczki wieprzowej 3 łyżki soku z cytryny 3- 4 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki soli oliwa z oliwek 1 duża cebula ziemniaki(...)umyć, oczyścić z błon, osuszyć. Obtoczyć w przyprawach, posolić, polać oliwą.  Na dnie misy wolnowaru ułożyć pokrojoną w krążki cebulę, na niej umieścić  mięso, polać sokiem z cytryny. Jeżeli pieczemy ziemniaki, położyć  je obok polędwiczki, lekko posolić - w zależności od wielkości przekroić ziemniaki na 4 lub 2 kawałki. Przykryć i gotować w ustawieniu high 4-6 godzin

Stare Gary
Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem czyli poWeekendowe Lakocie odc.90 119

laski wanilii 75 g migdałów, uprażonych i grubo posiekanych (u mnie blenderem) 1 duże lub 2 małe jabłka, obrane i bez gniazd nasiennych, pokrojone w mała kostkę, skropionych cytryną łyżka soku z cytryny do polania obranego jabłka żółtko wymieszane z odrobina mleka do posmarowania płatki migdałowe do posypania Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Blachę wyściełamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sos chrzanowy 129

szybki i uniwersalny. Można go podawać do pieczonych mięs, ryb lub z ulubioną sałatką.  Składniki 1 opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu 1 ząbek czosnku sok z 1 cytryny sól ziołowa śródziemnomorska pieprz świeżo mielony Do jogurtu naturalnego dodajemy łyżkę chrzanu i mieszamy. Z cytryny wyciskamy sok i dolewamy do jogurtu. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu

My Chcemy Jeść
Kulki szpinakowe 156

takich warzyw jest szpinak.  Składniki 450 g szpinaku (może być mrożony) 3 średnie ziemniaki pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżka słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) szczypta ostrej papryki sól pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak(...)przekładamy do rondla i smażymy bez tłuszczu. Dodajemy starty na tarce lub posiekany czosnek oraz sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, słonecznika i mieszamy. Z masy szpinakowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy

My Chcemy Jeść
Biały dip do warzyw 144

danie. Składniki 3 łyżki jogurtu greckiego light garść rukoli kilka listków świeżej kolendry 1 ogórek kiszony 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. sarepskiej) kilka kropli soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz Rukolę i kolendrę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i drobno siekamy. Ogórka kiszonego ścieramy na tarce. Czosnek drobno siekamy. Jogurt grecki przekładamy do miski, dodajemy posiekaną(...)rukolę, kolendrę, ogórka, czosnek i mieszamy. Doprawiamy łyżeczką ostrej musztardy, sokiem z cytryny oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Dip wstawiamy na godzinę do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Biały dip podajemy do świeżych lub gotowanych warzyw. Doskonale smakuje także z warzywnymi burgerami.  O właściwościach odżywczych rukoli można przeczytać w przepisie na  sałatkę z tą sałatą oraz

My Chcemy Jeść
Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms 202

pieczarek, pokrojone w plasterki 1 mała główka młodej kapusty, poszatkowana 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sól i pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżki soku z cytryny ¼ szklanki wody, lub więcej w razie potrzeby 2 łyżki mąki 1 ½ szklanki mleka 1 łyżka posiekanego koperku, do podania Przygotowanie: Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż boczek lub kiełbasę(...)czasu, do chrupkości. Następnie łyżką cedzakową przełóż mięso na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do tej samej patelni włóż cebulę, kapustę, grzyby, czosnek, cukier, sok z cytryny, wodę, po czym dopraw solą i pieprzem gotuj pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zmięknie, przez około 15 minut. Dodaj więcej wody jeżeli patelnia stanie się zbyt sucha

karmelowy
Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i bazyliowym pesto 296

danie fit, czyli lekkie i smaczne. Makaron razowy idealnie połączył się z kurczakiem, pesto z bazylii i szpinakiem. 500 g kurczaka 2 łyżeczki liścia lubczyku 2 łyżki oleju z cytryną i bazylią Sól Pieprz świeżo mielony z młynka 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 300 g szpinaku 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 2 łyżki pesto z bazylią 200 g makaronu(...)razowego spaghetti Filet z kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy w oleju z cytryną i bazylią. Doprawiamy liściem lubczyka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby mięso nasiąknęło marynatą. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, podsmażamy. Następnie dokładamy szpinak ( u mnie mrożony), dusimy pod przykryciem. Pod koniec kiedy

VioletoweKucharzenie
Zapiekane ziemniaki w sosie musztardowym z jabłkami 261

połączenie ziemniaków, jabłek i musztardy zaskoczy nie jednego smakosza swą świeżością i różnorodnością uzupełniających się smaków. Składniki - 1 kg ziemniaków - 40 dag kwaskowych jabłek - sok z połowy cytryny - 3 plastry żółtego sera - 2 dymki ze szczypiorkiem - 1 szklanka śmietany 18% - 1 szklanka bulionu drobiowego - 3 łyżki musztardy francuskiej - sól, pieprz ziołowy Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz(...)ogniu ok.25 minut. Sos zagęścić ( mąką lub bułką tartą – nie redukować ). Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na ziemniaki. Cebulę drobno posikać wraz z szczypiorem, posypać jabłka. Całość doprawić solą i pieprzem ( nie mieszać ). Ser pokroić w wąskie paseczki. Ułożyć na wierchu formując kratkę. Zapiekać

Świat Smaku
Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem 178

mnie tym razem w formie duszonej. Łosoś z ziemniakami hasselback: 4 filety z łososia kilkanaście małych ziemniaków (długości ok. 5-6 cm) – 3-5 na osobę sok z cytryny rozmaryn (1 łyżeczka suszonego lub dwie świeżego) 2-3 łyżki klarowanego masła lub kaczego/gęsiego smalcu sól morska, świeżo mielony pieprz Duszony jarmuż: 200 g jarmużu (można zastąpić świeżym szpinakiem(...)minuty (w międzyczasie możemy dodać jarmuż, który się nie zmieścił). Odkrywamy i dusimy, aż cała woda wyparuje,a jarmuż zmięknie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łosoś: Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem. Zostawiamy na 10-15 minut. Na patelni grillowej (może być też zwykła) rozsmarowujemy obrobinę oleju lub oliwy za pomocą pędzelka. Silnie rozgrzewamy

Poezja smaku
Botwinka z młodymi ziemniakami 165

rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego  1 średnia marchewka  ok. 300 g wędzonki (Żebrek lub boczku)  150 ml śmietanki 30 % lub 36 %  2 łyżki soku z cytryny  3-4 ziarna ziela angielskiego  2-3 liście laurowe  sól, pieprz do smaku  dodatkowo: młode ziemniaki jajka gotowane na twardo Botwinkę dokładnie myjemy. Odkrawamy buraczki, obieramy(...)dość szybko, więc nie wykluczone, że czas gotowania będzie krótszy. Do kubka ze śmietaną wlewamy trochę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy całość do garnka. Na końcu dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i niewielką ilością pieprzu do smaku. Zupę z botwinki podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i ugotowanymi młodymi ziemniakami, posypanymi koperkiem. Smacznego! Przepis powstał w ramach kampanii "Pora

bistro mama
Domowa lemoniada 538

gotowy do picia. Wolę nie mysleć co było w składzie tych produktów, ile cukru. Dlaczego nie przygotować domowej lemoniady? Do przygotowania 1 litra lemoniady potrzebujemy: - kubek herbaty rooibos - pół cytryny pokrojonej w pół plasterki - wodę do uzupełnienia - 2-3 łyżeczki miodu W kubku zaparzamy herbatę, ja wykorzystałam mojego ulubionego ostatnio rooibosa. Studzimy i przelewamy do dzbanka lub karafki. Dodajemy miód(...)plasterki cytryny i uzupełniamy chłodną wodą w 1 litra. Umieszczamy na kilka godzin do lodówki w celu schłodzenia. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Żurek noworoczny 161

surowej białej kiełbasy 300 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich lub 4 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych 6-8 sztuk ziela angielskiego majeranek sól, pieprz do smaku niewielka ilość oleju śmietana do zup żurek (tym razem gotowy) Opcjonalnie: 3-4 jajka 1 kilogram(...)postaci galaretki, należy rozrobić go z niewielką ilością zimnej wody (najlepiej blenderem).  Do gotującego się wywaru wlać żurek, cały czas mieszając. Jeśli jest mało kwaśny, dodać sok z cytryny, następnie śmietanę.  Ponownie dodać odrobinę majeranku i soli oraz pieprzu, jeśli brakuje (należy wysmakować według Waszego gustu).  Na końcu dodać podsmażoną kiełbasę z cebulką.  Obrać i ugotować

Garniec Magalie
Razowa tarta z boczniakami 165

duża czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 125 gramów sera ricotta  125 ml śmietany 12 lub 18% 1 jajko 1 łyżka masła 1 łyżka oleju sok z połowy cytryny sól, pieprz do smaku Opcjonalnie:  1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej  Wykonanie: Obie mąki mieszamy dokładnie ze sobą.  Dodajemy jajko i sól, mieszamy całość widelcem.  Do letniej(...)masła, dodajemy pokrojone grzyby, po chwili dodajemy szpinak. Smażymy na dużym ogniu, aż całość dobrze odparuje.  Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Całość polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostudzenia.  Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, program góra/dół. Formę do tarty smarujemy olejem, wykładamy ciasto na spód.  Mieszamy ser, śmietanę

Garniec Magalie
Wiosenny rubin czyli botwinka 133

pęczek młodej włoszczyzny plus 2-3 młode marchewki 3-4 ząbki młodego czosnku wraz ze skórką 1 pęczek botwiny (6-7 młodych buraków z liśćmi) sok wyciśnięty z połowy cytryny majeranek do smaku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2-3 duże lub 5-6 małych, młodych ziemniaków Wykonanie: Z wody, mięsa, włoszczyzny oraz czosnku należy ugotować delikatny rosół.  Ziemniaki(...)przecisnąć przez kratkę.  Botwinę umyć i oczyścić dokładnie z piasku, nie kroić! Z gotowego wywaru wyjąć mięso i włoszczyznę, wywar odcedzić na sicie.  Dodać sok z cytryny, następnie pokroić w całości i dodać botwinę (ja kroję buraczki w talarki, listki w cienkie paski, do około 3/4 ich długości - czyli mniej więcej do końca nerwów na liściach).  Ugotować

Garniec Magalie
Chłodnik bułgarski tarator 147

koperku z subtelnym dodatkiem czosnku i orzechów włoskich. Do przygotowania dania użyłem: 400 ml jogurtu typu bałkańskiego (lub greckiego), 1 długiego ogórka, 1 pęczka koperku, 2 ząbków czosnku, 1/2 cytryny, 50 gram orzechów włoskich, oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dzisiejszego dania jest wręcz banalne. Ogórka starłem do miski na tarce o grubych oczkach. 2 ząbki czosnku przecisnąłem przez(...)praskę i dodałem do ogórka. Pęczek koperku posiekałem bardzo drobno i również dodałem do miski. Dodałem do niej również sok z połowy cytryny i jogurt typu bałkańskiego, który można zastąpić jogurtem typu greckiego, lub jakimkolwiek naturalnym gęstym jogurtem. Całość dokładnie wymieszałem, a następnie przyprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowany chłodnik odstawiłem do lodówki na 15 minut. Osobiście

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania