puszki krojonych pomidorów 1 puszkę mleczka kokosowego 1 cukinię 1 czerwoną paprykę 1 żółtą paprykę Mieszankę warzywną – kalafior, brokuł, marchewka 2 szklanki ryżu jaśminowego Sok z 1/2 cytryny Natkę pietruszki (może być świeża kolendra) 2 ząbki czosnku Przyprawa Curry 1 łyżkę mielonego kuminu 1 łyżkę brązowego cukru 1 łyżkę pieprzu ziołowego 1 łyżkę mielonej czerwonej papryki(...)rozmrażamy je gotując w osobnym garnku. Uważamy, żeby nie rozgotowały się, a były al dente. 3. Do dużego garnka dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i całość blendujemy. 4. Naczynie z pomidorami dajemy do zagotowania się i dodajemy do niego mleczko kokosowe, a także całość doprawiamy przyprawami. 5. Teraz pozostaje nam połączyć warzywa z curry
Bananowe Poletruskawek 1/2 średniego banana 5-6 listków świeżej roszponki Na chrupiące rożki tortillowe z truskawkowo-serowym nadzieniem: 2 tortille (u mnie grillowane) około 8-10 truskawek cytryna kilka listków świeżej roszponki 1/3 łyżki otrąb orkiszowych prażonych około 50 g sera białego typu śródziemnomorskiego do sałatek Arla Apetina Classic odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: Słodko-słony mus: Ser wyjmujemy(...)Biały ser kroimy w kostkę (jej wielkość zależy od naszych upodobań). Chrupiące rożki nadziewamy liśćmi roszponki (po 1-2 na rożek), truskawkami i serem. Wszystko skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i posypujemy delikatnie otrębami. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiwymieszaj ręką. Dodaj trochę więcej oleju lub mąki w razie potrzeby. Składniki na nadzienie: 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej ulubione mleko (do gotowania kaszy) sok z 1-2 cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego ksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna ilość) 2 szklanki truskawek + do dekoracji opcjonalnie: 1 galaretka truskawkowa 2 tabliczki białej czekolady na polewę Ugotuj(...)kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel na 2 części, do większej dodaj truskawki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm) i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami
Qlinarnie i QlinarnieZapraszam na pyszną i lekką, późnowiosenną przystawkę lub obiad (jeśli dodamy, np. ziemniaki z koperkiem), 100% wegańskie. Składniki na surówkę: ok. 30 rzodkiewek oliwa sok z cytryny sól, pieprz Zetrzyj rzodkiewki na tarce. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Najlepiej przygotuj surówkę na kilka godzin przed podaniem i przechowuj ją w lodówce do tego
Qlinarnie i Qlinarniekrwi). Składniki: 200-250 g makaronu spaghetti 300-400 g świeżego szpinaku ok. 150-200 g twardego sera żółtego 2-3 ząbki czosnku ½ filiżanki prażonych pestek słonecznika sok z cytryny, sól, pieprz oliwa (kilka łyżek lub więcej) Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Zblenduj: szpinak, ser żółty, czosnek, pestki słonecznika i oliwę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem(...)cytryny. Od razu wymieszaj z ciepłym makaronem i podawaj. Chef (2014, Jon Favreau) - przyznaję obejrzałam, ale nie będę Was do filmu jakoś bardzo zachęcać – jest w większości ciekawy, zabawny (ładna ścieżka dźwiękowa i doborowa obsada są również na plus), ale z drugiej strony dość przewidywalny i ckliwy. Opowiada o kucharzu pewnej renomowanej restauracji, który nagle rzuca pracę i decyduje się
Qlinarnie i Qlinarnieupalne dni. Lekkie, sycące, zdrowe, a do tego szybkie do przygotowania. Polecam osobom dbającym o zdrowie i będących na diecie. Składniki: świeży filet pstrąga łososiowego sok z cytryny oliwa z oliwek mielony pieprz cytrynowy pęczek koperku 1/2 szklanki posiekanego świeżego estragonu (opcjonalnie) sól Przygotowanie: Filet umyć, skórę oczyścić z ewentualnych łusek. Pokroić na mniejsze kawałki. Koperek i estragon(...)umyć i drobno posiekać. Kawałki pstrąga delikatnie posolić, obsypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek. Górę (bok bez skóry) obłożyć posiekanym koperkiem i estragonem (bez estragonu jest również smaczne). Wyłożyć na tackę w parowarze przeznaczoną do przygotowywania mięs lub ryb (u mnie górna część parowaru). Na niższych poziomach można wyłożyć obrane i pokrojone na mniejsze części
Kuchcik gotujeposmak, sezamowa paniereczka, pycha. Zasmakuje nie tylko dzieciom Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 łyżki keczupu łagodnego 3 łyżki miodu łyżka soku z cytryny sól,pieprz sezam- opakowanie Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w szersze paseczki. Oprószamy solą i pieprzem Miód mieszamy z keczupem i sokiem z cytryny. W taka marynatę
Z Majeczką w kuchniobiadu...dokroiłam jeszcze więcej warzyw , wymieszałam z majonezem i sałatka była gotowa i zjedzona ze smakiem.. 1 kapusta pekińska 2 łyżki soku z cytryny czerwona papryka pomidor ogórek sól cebulowa czubryca czerwona majonez Kapustę pekińską poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól, czubrycę. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Paprykę , pomidora , ogórka pokroić
Moje domowe kucharzeniefiliżanki herbatki czy kawy nie trzeba kupować, zawsze można mieć je pod ręką Składniki: 1 kg sadła wieprzowego 1 kg mąki 1 litr mleka 1 jajko łyżeczkę skórki z cytryny i limonki gruby cukier do dekoracji 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Sadło oczyścić z osłonki przekręcić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. Z mąki i mleka zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu(...)łączymy z mielonym sadłem, dodajemy startą skórkę z cytryny, limonki które rozcieramy razem z cukrem. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto napowietrzając je. Rozwałkowujemy wyrobione ciasto na stolnicy o grubości 0,5 cm delikatnie przewałkujemy wałkiem do rozbijania kotletów, smarujemy roztrzepanym jajkiem, kroimy radełkiem prostokąty, posypujemy grubym cukrem. Układamy ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
kgwjanczewogranulowanym, solą himalajską i ziołami, tym razem wyszły bardziej chipsowe niż buraki, ale to jeszcze nie to o co mi chodzi Po obiedzie był soczek z zielonej pietruszki i cytryny (bomba witaminowa, zwłaszcza dużo jest witaminy C) - wycisnęłam sok z cytryny i z pęczka pietruszki, dodałam jeszcze jeden pęczek pietruszki i około 400 ml wody i zmiksowałam w mikserze Leczo
pyszne zdrowościstopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki maki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru 4 żółtka sok z połowy cytryny 1,5 margaryny "Kasi" Jedną szklankę mleka łączymy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, cukrem. Wszystko miksujemy, aby nie było grudek. Trzy szklanki mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń, zagotowujemy(...)studzimy. W tym czasie ucieramy na puszystą masę margarynę i do niej stopniowo dodajemy chłodny budyń i sok z cytryny. Masa ryżowa: 80 g ryżu preparowanego 1 puszka masy kajmakowej Ryż preparowany mieszamy z masą kajmakową. Dodatkowo: 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 100 g pestek słonecznika Na patelni przesmażamy pestki słonecznika z masłem i cukrem. Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy
Salonik smakówopłaci .Są wyśmienite. Składniki: około 1 l lodów 170 ml pełnego mleka 170 ml śmietany kremówki 36 % 4 żółtka 170 ml drobnego cukru 350 g truskawek odrobina soku z cytryny ,do smaku ziarenka z 1 laski wanilii Truskawki zmiksować z sokiem z cytryny ,odstawić . Do garnka z grubym dnem wlać mleko ,kremówkę i ziarenka wanilii ,gotować na małym ogniu doprowadzić
Ladylaura.kolejny "babciny" lek znalazł miejsce w mojej apteczce. Ps. Spróbujcie dodać go odrobinę do kieliszka z szampanem ;) SKŁADNIKI: 1 litr wody 1 kg cukru sok z 2 cytryn 15 - 20 kwiatów czarnego bzu (można dodać więcej, wszystko zależy od tego jak intensywny smak chcemy osiągnąć A jak to zrobić: Kwiaty najlepiej zerwać rano, z dala od cywilizacji(...)zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier, przestudzić. Dodać kwiaty, odcinając od nich zielone łodyżki, gdyż mogą one spowodować, że nasz syrop nabierze gorzkiego smaku. Wlać sok z cytryn i dokładnie zamieszać całość. Naczynie odstawić do lodówki na 4-5 dni. Po tym czasie przecedzić syrop, który przelać do buteleczek lub słoiczków. Aby cieszyć się jego smakiem dłużej, spasteryzować
Kuchnia w opałachrobienia zimnej lemoniady oraz dodaje do koktajli lub słodzenia herbaty. Was też zachęcam do zrobienia tego specyfiku. Składniki: 30-40 szt baldachów z czarnego bzu sok z pół cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Przygotowanie: Baldachy kwiatowe po zerwaniu rozłożyć na 1-2 godziny na białym płótnie by powychodziły robaczki. Po tym czasie obrywamy do naczynia małe białe kwiatki(...)dodajemy zielonych łodyg żeby syrop nie miał gorzkiego smaku. Do kwiatków wyciskamy sok z cytryny. Zagotować wodę z cukrem i zalać kwiatki. Zamieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 24 godziny. Syrop przelać przez gęstą gazę. Zagotować, rozlać do butelek lub słoiczków, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. Zimne wynieść do piwnicy. Po odkręceniu przechowywać
Ala piecze i gotujerodziną, przyjaciółmi lub kochankiem/ką :DDD Polecam! SKŁADNIKI (w temperaturze pokojowej): 5 00 g jogurtu naturalnego 4 jajka (duże) 1,25 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) 4 łyżki soku z cytryny 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (30 g) 700 g mąki pszennej tortowej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 600-700 g truskawek DODATKOWO: cukier puder do oprószenia(...)WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C . Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj cienko olejem. Jogurt, jajka, olej, sok z cytryny, cukier, cukier wanilinowy przełoż do miski, dodaj do tego przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksuj krótko całość na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Nie miksuj
Słodko-Słony Świat Ilony