fajna przekąska na grillowe przyjęcie. 4 spore i twarde pomidory 250 g świeżego szpinaku 150 g mozzarelli garść ziaren słonecznika 3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa pieprz, sól sok z cytryny oliwa z oliwek Z pomidorów ścinamy wierzchołki i wydrążamy gniazda nasienne, czyli ogólnie cały środek. Ten środek już nam nie będzie potrzebny, możemy go przerobić później na jakiś sos pomidorowy(...)siekamy i mieszamy z również drobno pokrojoną mozzarellą oraz uprażonymi na patelni pestkami słonecznika. Dolewany 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek i sok z 1 cytryny. Na koniec szczyptę gałki muszkatołowej oraz pieprz i sól do smaku. Farsz wkładamy do pomidorów, zawijamy całość w folię aluminiową i grillujemy ze wszystkich stron 10-15 minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz
Marder&Marder Manufactureilości mąki. Z takimi słodkościami jesień nam nie straszna. 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 100 g masła (pół tradycyjnej kostki) 7 jajek skórka starta z jednej cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego (my użyliśmy TEGO ) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy mikserem na puszystą jasną masę. Następnie, ciągle miksując, powoli wsypujemy(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Dodajemy, również powoli i również wciąż miksując, rozpuszczone i wystudzone masło. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem dopieczenia (lub przygotowanej w dowolny sposób jaki lubimy. My akurat preferujemy papier do pieczenia). Pieczemy 70 minut w 150 stopniach. Po przestudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufactureprzykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka z groszku cukrowego: 250 g groszku cukrowego 1 gruszka 15 g migdałów w płatkach olej z orzechów włoskich ocet balsamiczny 1/2 cytryny sól Groszek blanszujemy. Migdały prażymy na suchej patelni. Gruszkę kroimy obieraczką w cienkie plastry. Sos przygotowujemy z 2 łyżek oleju z orzechów włoskich, 2 łyżek octu balsamicznego i soli(...)smaku. Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Puree ziemniaczane z chrzanem: ziemniaki (porcja na 2-3 osoby) łyżka masła 3 łyżki śmietany 18% 3 czubate łyżeczki chrzanu sól koperek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zgniatamy ubijaczką lub praską do ziemniaków. Dodajemy masło, śmietanę, chrzan i koperek
Marder&Marder Manufactureciasto: 220 g mąki pszennej 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 120 ml mleka 150 g cukru sok i skórka otarta z dwóch cytryn zielony barwnik spożywczy W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasny i puszysty krem. Następnie jedno po drugim dodajemy jajka. Po każdym jajku miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie(...)skórkę z cytryn i dalej miksujemy jeszcze przez moment. Następnie na przemian dodajemy mąkę i mleko - w trzech turach. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodajemy do całości barwnik spożywczy i mieszamy do uzyskania koloru. Blachę (22x25 cm) smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy. Pieczemy 30-35 minut
Marder&Marder Manufactureplastrów bekonu lub szynki dojrzewającej oliwę z oliwek olej z awokado 5 kromek bagietki (około pół długiej) paczka mieszanki sałat 4 suszone pomidory z zalewy sok z połowy cytryny sól, pieprz garść startego sera Grana Padano Bekon lub szynkę podsmażamy na chrupko na łyżce oliwy. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę bagietkę. Mieszankę sałat rozkładamy na talerzu. Na sałacie(...)układamy osączone i pokrojone w paski suszone pomidory, chrupiący bekon i grzanki. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, olejem z awokado, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzch kładziemy starte płatki sera Grana Padano. Smacznego! Zakatarzona Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder Manufacturepieczenia 4 łyżki kakao Na masę: 400 ml śmietanki 30% 400 g serka waniliowego 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny pół gorzkiej czekolady 3 banany sok z cytryny Wykonanie: Margarynę rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Suche składniki wymieszać ze sobą i miksując dodawać kefir i pomału margarynę. Wlać ciasto do natłuszczonej tortownicy i piec 40 minut w 180 stopniach(...)upieczeniu ciasto zostawić do ostygnięcia w piekarniku. Z ciasta wydrążamy środek tak aby został spód i brzegi. Banany obieramy i kroimy wzdłuż. Układamy na cieście i skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietankę ze szczypta soli ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder i serek waniliowy. Startą na tarce czekoladę dodajemy do masy. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody
Marder&Marder ManufactureTakim obiadem nikt by nie pogardził. Potrzebujemy: 1,5 kg schabu z kością esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr Marynata: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1/4 szklanki oleju 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka kminku sól, pieprz Schab nacinamy głębiej między kośćmi, dzięki czemu łatwiej będzie kroiło się nam go na pojedyncze kotlety po upieczeniu(...)Przygotowujemy marynatę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przepuszczamy przez wyciskarkę, wyciskamy sok z połowy cytryny, a zioła tłuczemy w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie obtaczamy nią schab. Wkładamy w pojemniku do lodówki na noc lub na dłużej. U nas mięso marynowało się 24h. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy
Marder&Marder Manufacturewyszedł nam ten smakołyk :) 5 litrów pełnotłustego mleka (świeżego lub pasteryzowanego w niskiej temperaturze) 3 łyżeczki kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 3/4 szklanki gorącej wody lub 12 łyżek soku z cytryny W dużym garnku zagotowujemy mleko, podgrzewamy jeszcze przez chwilę mieszając, aby się nie przypaliło. Zmniejszamy ogień i zanim pianka na mleku opadnie dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy 10-15 sekund
Marder&Marder Manufacturemożna i to i to. Potrzebujemy: 2 litry bulionu warzywnego 2 pęczki botwinki (lub 1 duży) 500 ml kefiru 4 łyżki posiekanego szczypiorku pęczek rzodkiewek 1 łyżka soku z cytryny Bulion zagotowujemy. Wrzucamy do niego oczyszczone i pokrojone w kostkę buraczki. Gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy posiekane łodygi botwinki i gotujemy przez kolejne 10 minut. Solimy, pieprzymy(...)dodajemy sok z cytryny i studzimy całość. Po wystudzeniu dodajemy kefir, drobno posiekaną rzodkiewkę i szczypiorek. Podajemy z jajkiem i ewentualnie oprószamy do dekoracji posiekanym koperkiem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturewinnych jabłek 100 g podłużnych biszkoptów 1 łyżka masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta cynamonu 3 białka jaj 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania Biszkopciki pokruszyć,wsypać do ceramicznych małych kokilek do pieczenia. Jabłka oskrobać pokroić na kawałki lub grubsze plasterki.W rondelku rozpuścić masło z cukrem,dodać jabłka i chwilę poddusić wszytko(...)razem dodać szczyptę cynamonu do smaku. Białka ubić na sztywną pianę,wsypać pod koniec cukier puder i wlać sok z cytryny,zmiksować. Na pokruszone biszkopciki w foremkach wyłożyć jabłka a na wierzch posmarować cytrynową bezą. Włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiec około 20-25 minut aż beza się zrumieni
Wanilia i Kardamonmargaryny 10 dag cukru do wypieków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 1 żółtko Nadzienie: 1 kg jabłek antonówek (po obraniu) 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru Kruszonka: 10 dag mąki pszennej 10 dag cukru do wypieków 10 dag masła 1 łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia(...)dodajemy łyżkę śmietany, żółtko oraz pokrojone zimne masło,całość zagniatamy.Wylepiamy ciastem blaszkę wyłożoną wcześniej pergaminem. Nadzienie: Jabłka skrobiemy cienko kroimy w kostkę kropimy sokiem z cytryny dodajemy cukier i dusimy w rondlu na mus.Zestawiamy z ognia studzimy Kruszonka: Wszystkie składniki w równych proporcjach mieszamy ze sobą dodajemy cynamon i zagniatamy w palcach na kruszonkę. Na ciasto wylewamy przestudzony mus jabłkowy
Wanilia i Kardamonpieczenia 50 g masła lub margaryny Masa: 1,5 kg winnych jabłek 2 galaretki agrestowe lub kiwi 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny Wierzch: 500 g kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru ze szczyptą cynamonu 1 łyżka żelatyny 200 g białej czekolady 150 g małych bezików+kilka całych do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Białka(...)około 35 minut w temp 175*c. Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę. Masa: Jabłka obieramy kroimy na cząstki lub plastry wkładamy do garnka wsypujemy cukry dodajemy sok z cytryny oraz 2 łyżki wody i dusimy aż będą miękkie ale nie całkiem rozpadające się zdejmujemy z ognia,wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą.odstawiamy do lekkiego stężenia.Wykładamy masę
Wanilia i Kardamonkukurydzy,jest bardzo smaczna! Zapraszam do korzystania z przepisu..:) Składniki 1/2 główki średniej kapusty czerwonej 2 marchewki 1 duże winne jabłko 1/2 pora 1/2 puszki kukurydzy sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku natka pietruszki Sposób przygotowania Warzywa myjemy z kapusty obieramy wierzchnie liście(...)marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o średnich oczkach mieszamy z pokrojonym w krążki porem oraz kukurydzą z puszki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem oraz pieprzem,skrapiamy sokiem z cytryny,dodajemy majonez oraz śmietanę, mieszamy wszytko dokładnie. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, schładzamy w lodówce. Doskonale komponuje się z ziemniakami i pieczonymi mięsami
Wanilia i Kardamonmocnego naparu z czarnej herbaty 5 goździków kawałek kory cynamonowej 3 łyżeczki cukru trzcinowego 50 ml rumu 4 łyżki syropu z malin 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny Sposób przygotowania Napar z herbaty podgrzej w dzbanku z podgrzewaczem razem z goździkami kawałkiem kory cynamonowej oraz cukrem,wymieszać i odcedzić . Następnie do dzbanka wlać rum połączyć z syropem(...)malin i sokiem z cytryny. Gorący napar rozlać do szklaneczek i podawać. Idealny na zimowe chłodne wieczory
Wanilia i Kardamonużyłam anyżku gwiaździstego firmy SKWORCU Było pysznie i rozgrzewająco.... SKWORCU Składniki 300 ml soku jabłkowego garść świeżych malin-mogą być mrożone 2 laski cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 pomarańczy 4 goździki 1 gwiazdka anyżku Skworcu 2 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania Sok jabłkowy wlewamy do rondelka dodajemy laski cynamonu, anyżek,wsypujemy garść malin i zagotowujemy,dodajemy(...)goździki sok z cytryny,pomarańczę,szorujemy pod bieżącą wodą kroimy na grube plastry i dodajemy do grzańca, wsypujemy cukier i mieszamy.Wszytko razem gotujemy na wolniutkim ogniu około 3 minuty. Rozlewamy do szklanek podajemy od razu. Życzę smacznego
Wanilia i Kardamon