około 6 osób. 1 pęczek botwiny 2 ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku lub dymki 1 pęczek koperku 1 litr kefiru 500 ml kwaśnej śmietany 2 cytryny ocet winny (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku jajka (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Młode buraki dokładnie myjemy. Obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą(...)plasterki lub półplasterki. 5. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. 6. Do ostudzonego garnka z ugotowaną botwiną dodajemy kefir, śmietanę, posiekane warzywa. Dokładnie mieszamy. 7. Zakwaszamy chłodnik sokiem wyciśniętym z cytryny i octem winnym (opcjonalnie). 8. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 9. Odstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodził. Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo - pokrojonym
W kuchni Katiesobie zrobić. Przepis na 2 lub 3 osoby: - szparagi białe i zielone 15 szt. - szynka gotowana lub wędzona dobrej jakości - 3 jajka - koperek, szczypiorek, sól, pieprz - połowa obranej cytryny, łyżka masła, szczypta cukru - łyżka majonezu i octu jabłkowego - dwie łyżki jogurtu naturalnego - ziemniaki młode 8 sztuk - łyżka masła klarowanego - łyżka startego parmezanu Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz(...)zielone około 3-4 cm od końca. Odetnij końcówki, ok 1 cm. Wstaw ziemniaki w między czasie i wodę na szparagi z dodatkiem soli, cukru, masła i połową cytryny. Gdy woda zawrze dodaj najpierw białe szparagi, gotuj około 6 minut, a następnie dodaj zielone i gotuj jeszcze około 6-7 minut. Ziemniaki posyp koperkiem, rozpuść łyżkę masła
Pasje Jolkibyło różnie, więc poczekam i poobserwuję. Umysł mam jakby jaśniejszy. Pełne podsumowanie efektów chcę zrobić pod koniec tygodnia - po kilku dniach normalnego odżywiania. Menu "przejściowe": Śniadanie: - woda z cytryną - jabłko - sałatka (rokola, sałata rzymska, kalarepa i ogórek + sok z cytryny) - kawa zbożowa II śniadanie - sok wycisnięty z buraków, botwinki i grapefruita - czipsy z selera (były chrupiące! :)) Obiad: - warzywa duszone
pyszne zdrowościjajka 3 łyżki mąki 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowa 3 ząbki czosnku 2 śmietankowe serki 150 g gładkiego twarogu 1 pęczek koperku sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku Żółtka i przesianą mąkę dodajemy do szpinaku. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pianę delikatnie łączymy ze szpinakiem(...)równomiernie rozsmarowujemy masę szpianakową. Pieczemy w 180 C przez ok. 15 minut. Gotowy placek szpinakowy studzimy. Serki i twaróg dokładnie mieszamy z posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy go na wystudzonym placku. Na serku równomiernie układamy plastry łososia. Zwijamy jak roladę. Roladę mocno owijamy folią do żywności. Chowamy
Bon Appetit Małgorzatyprzelać do przygotowanej tortownicy z ułożonymi truskawkami. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez kilka godzin. Frużelina truskawkowa: 250 g truskawek 50 g cukru 20 ml wody sok z ½ cytryny 8 g mąki ziemniaczanej (bardzo czubata łyżeczka) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size(...)fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić wzdłuż na pół i wrzucić do garnka. Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Dodać 20 ml wody. Podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści a owoce puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1 łyżką wody. Do gorącej masy truskawkowej wlać mąkę, wymieszać, zagotować. Zdjąć
maniapieczeniachyba wiem komu mogę ją zawdzięczać :) Smak lata :) Składniki: arbuz czerwona cebula 10 oliwek czarnych garść rukoli pół kostki sera feta kilka listków bazylii łyżka ziarna słonecznika 3 łyzki cytryny 2 łyżki miodu pieprz Przygotowanie: Arbuza i fetę kroimy w kostki. Cebule obieramy i przecinamy w krążki . Na talerz wykładamy rukolę i posiekana bazylię. Na zieleninę wykładamy wcześniej przygotowany(...)oraz arbuz. Posypujemy cebulą i przekrojonymi na pół czarnymi oliwkami. W kubeczku mieszamy ze sobą sok z cytryny oraz miód i polewamy nim całość sałatki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz ziarnami słonecznika. Pycha
ChilliJemySmacznego!!!! Składniki na spód: 300 g herbatników, 100 g masła. Masa serowa: 1kg twarogu ( może być z wiaderka), 1 szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe, 6 jajek, 1 łyżeczka aromatu cytrynowego. Dodatkowo: 3 łyżki masy kajmakowej, 100 g cukierków Snikers. Wykonanie: Herbatniki kruszymy i mieszamy z masłem. Przekładamy do tortownicy o średnicy 27 cm. Przygniatamy. Pieczemy(...)Twaróg miksujemy z cukrem, budyniami i aromatem cytrynowym do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksujemy. Gotową masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy przez 15min w 170C, następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120C i pieczemy przez 90-100 min. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przez 30 min. Następnie uchylamy piekarnik, zostawiamy
Passion of Cookingmamy i wspólnie zabraliśmy się do deseru. Składniki: - 2 gruszki Składniki na syrop: - pół szklanki wina białego - pół szklanki wody - 1 łyżka cukru - 1 goździk - sok z połówki cytryny - troszkę skórki z cytryny startej na tarce Sos: - przygotowany syrop - 2 łyżki miodu Piana: - 1 białko - 1 łyżka cukru pudru W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop. Wszystkie składniki wrzucamy
Kuchenne Wariacjepolany delikatnym i aromatycznym sosem z zielonego pieprzu a do tego pieczone ziemniaczki Składniki: - 2 kawałki łososia - 4 duże ziemniaki - 1 opakowanie śmietany - 1/2 szklanki białego wina - zielony pieprz - cytryna - oliwa z oliwek - masło - sól, pieprz, czerwona papryka, curry Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy na grube kawałki, jak na frytki i lekko podgotowujemy. Potem ziemniaki odcedzamy i przekładamy do brytfanki(...)mieszam ziemniaki żeby się zrumieniły z obu stron. Teraz przygotowujemy łososia. Myjemy, czyścimy, usuwamy łuski jeżeli są i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy 2 łyżki oliwy, łyżeczkę soku z cytryny i trochę solimy. Łososia wkładamy do piekarnika pieczemy ok. 25 minut aż się lekko zrumieni. Zarówno ziemniaki jak i łososia możemy piec równocześnie w piekarniku. W między czasie przygotowujemy sobie
Kuchenne Wariacjeprzyprawy do piernika szczypta soli 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki Polewa: 160 g serka naturalnego lub śmietankowego 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Najpierw miksujemy cukier z olejem i dodajemy po 1 jajku. Potem stopniowo dodajemy mąkę i resztę składników. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Dobrze jest odcisnąć trochę soku z marchewki(...)wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut. Gotowe babeczki studzimy. W międzyczasie robimy polewę. Serek ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny i dekorujemy babeczki. Smacznego
Kuchenne Wariacjemasła - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cytrynowego cukru pudru - skórka starta z połowy cytryny - kilka pokruszonych pistacji do ozdoby W pierwszej kolejności ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jogurt oraz wodę i dalej mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą i solą, zmielone pistacje(...)Muffinki pieczemy przez 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Kolejny krok to krem. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz startą skórkę z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy muffinki wystygną nakładamy krem i posypujemy posiekanymi pistacjami
Kuchenne WariacjeMamy teraz sezon truskawkowy a do tego na zewnątrz jest ciepło więc ten sorbet na pewno każdego orzeźwi Składniki: - 1 l wody - 3 łyżki cukru - sok z połowy wyciśniętej cytryny - szczypta kardamonu - truskawki - mięta - cukier - wino białe musujące Do wody wrzucamy cukier, kardamon i wlewamy sok z wyciśniętej cytryny, gotujemy do uzyskania syropu i po wystygnięciu przelewamy do pudełka
Kuchenne Wariacjekrem: - 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - 250 g serka mascarpone Składniki na galaretkę truskawkową: - 500 g truskawek - 2 łyżki cukru - 1/2 szklanki wody - 1 łyżka soku z cytryny - 2 łyżeczki żelatyny Najpierw zabieramy się za zrobienie ciasta. Żółtko i jajko miksujemy z cukrem i szczyptą soli a następnie dodajemy masło po kawałku. Na końcu dodajemy mąkę. Jeżeli ciasto jest(...)wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie robimy galaretkę truskawkową. Truskawki obrane i umyte kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, wodę i sok z cytryny i gotujemy ok. 10-15 minut aż owoce trochę się rozpadną a woda odparuje. Żelatynę mieszamy z zimną wodą (3 łyżki) i dodajemy do truskawek i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
Kuchenne Wariacjemarchewka, ogórek) pociętymi na słupki Składniki: - 200 g suszonej ciecierzycy - 5 łyżek ziaren sezamu lub gotowa pasta tahini - 3 suszone pomidory - 3 łyżki oliwy - ząbek czosnku - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Aby zrobić hummus należy dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę. Najlepiej zostawić ją na noc. Na drugi dzień gotujemy ciecierzycę do miękkości. Niektórzy stosują też ciecierzycę z puszki(...)próbowaliśmy. Gotową ciecierzycę miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Do masy dodajemy ząbek czosnku, sok z cytryny i pastę tahini. Jeżeli ktoś takiej pasty nie ma można ją zrobić samemu Na suchą i nagrzaną patelnię wrzucamy sezam i go prażymy żeby lekko nam zbrązowiał. Potem studzimy sezam i mielimy go ręcznym blenderem dodając trochę oliwy. Powstałą pastę łączymy
Kuchenne Wariacje