cytryna - 13435 przepisów (strona:262/896)

Gulasz wieprzowy wg Jamiego Olivera 143

marchewka pokrojona w plasterki - 1/2 łyżeczki suszonego oregano*** - sól morska i świeżo zmielony pieprz - szklanka przecieru pomidorowego + 1/2 szklanki wody**** - 100 g suszonych śliwek grubo pokrojonych - sok z połówki cytryny - pietruszka do posypania Podgrzej trochę oliwy w dużym garnku o grubym dnie. Dodaj wieprzowinę i obsmażaj ją przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym samym czasie(...)potrawę przez ok. 1 godzinę, aż mięso zacznie się rozpadać. Po tym czasie dodaj pokrojone śliwki i gotuj bez przykrycia ok. 25 minut. Na koniec dopraw, polej sokiem z cytryny i posyp pietruszką. Podaj np. z ryżem. *Zrobiłam z połowy składników podanych w książce i spokojnie starczyło na obiad dla 4 osób. **Jamie Oliver kroił na kawałki o boku

Corner With Recipes
Sałatka z kozim serem, rukolą i kuskusem 133

szklanki suchego kuskusu (najlepiej pełnoziarnistego) - 50 g sera koziego - kilkanaście oliwek czarnych - kilkanaście pomidorków koktajlowych - 1 plasterek boczku - garść słonecznika/pestek dyni - olej rzepakowy/oliwa - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, czosnek granulowany Rukolę umyj, kuskus przygotuj zgodnie z opakowaniem. Kozi ser pokrusz, oliwki pokrój w plasterki, a pomidorki w ćwiartki albo połówki. Boczek pokrój w drobną(...)kostkę. Tak przygotowane składniki wymieszaj, dodaj pestki dyni. Skrop olejem, sokiem z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Ekspresowa sałatka gotowa

Corner With Recipes
Kurczak w owsianej panierce z surówką z selera i marchewki 189

kromka czerstwego pieczywa razowego - sól, pieprz do smaku, bazylia suszona, papryka słodka, chili cayenne Surówka: - 1 marchew - 1 seler - 1 jabłko - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka majonezu - cytryna do skropienia - sól, pieprz do smaku Kurczaka pokrój w paseczki, zamarynuj w łyżce oleju z przyprawami. Włóż do lodówki, chociaż na 20 minut. W tym czasie w malakserze z ostrzem posiekaj(...)rozgrzanej patelni z łyżką oleju. Smaż z obu stron po 3 minuty. Do zrobienia surówki utrzyj na cienkich oczkach umytą marchewkę, seler i jabłko. Wymieszaj, dodaj jogurt, majonez, skrop cytryną. Dopraw solą, pieprzem, ewentualnie suszoną bazylią

Corner With Recipes
Zimna kalafiorowa z musem jabłkowo-bazyliowym i pikantnym olejem 142

zsiadłego mleka, jeden średni kalafior, sól, cukier, piały pieprz, gałka muszkatołowa. Mus jabłkowy: 3 polskie jabłka, garść świeżej bazylii, kilka listków stewii, sok i skórka z połowy cytryny, 1 łyżka masła (opcjonalnie), szczypta soli. Pikantny olej: 250 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna, 2 czerwone papryczki peperoni, łyżeczka płatków chili, 1 ząbek czosnku. Przygotowanie: Pikantny olej Papryki pokroić(...)cukru. Odstawić do schłodzenia. Zimną kalafiorową serwować z musem jabłkowo-bazyliowym, skropioną pikantnym olejem.  Mus Jabłka obrać, wydrążyć, zmiksować na gładką masę z dodatkiem soku i skórki z cytryny, doprawić solą.  Pulpę zagotować w rondlu z dodatkiem 1/3 szklanki wody, dusić 10 minut na małym ogniu (pod koniec gotowania można dodać 1 łyżkę masła żeby zagęścić mus), wystudzić

SzczyptaSmaQ
Sernik na Zimno z Masłem Orzechowym 239

całość ucieramy do połączenia. Masę serowa wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód. Wstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Dodatkowo: 2 średnie banany sok z cytryny 200 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru garść orzeszków ziemnych solonych Banany kroimy na plasterki. Układamy na stężałym serniku. Polewamy odrobiną soku z cytryny, by nie ściemniały. Śmietanę ubijamy

Made By Mom And Son
FRUŻELINA WIŚNIOWA 153

Świetnie smakuje z goframi, naleśnikami,a sernik z dodatkiem frużeliny wygląda rewelacyjnie. SKŁADNIKI 50 dag wiśni wydrylowanych 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny łyżka mąki ziemniaczanej Wiśnie zagotować dodać cukier, sok z cytryny, odlać około 0,5 szklanki soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do gotujących wiśni wlać rozrobioną mąkie ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Całości zagotować, gorącą frużelinę przekładać

RAROSSA
Młoda kapustka 156

kapustkę - idealny dodatek do wiosennego i letniego obiadu. Pyszności! Młoda kapusta Składniki: główka młodej kapusty, łyżeczka soli, pieprz, około 1/2 szklanki wody, cebula, masło, mąką, około łyżeczki cukier, kwasek cytrynowy, koperek. Wykonanie: Kapustę myjemy, osuszamy i szatkujemy (nie za drobno). Kapustę przekładamy do garnka i posypujemy solą i pieprzem (do smaku). Kapustę podlewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około(...)minut. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle, podsypujemy odrobiną mąki i całość przekładamy do kapusty. Kapustę doprawiamy do smaku cukrem i kwaskiem cytrynowy. Na końcu posypujemy kapustę posiekanym koperkiem. Smacznego

paapilotkaa
Grillowany halloumi z truskawkami i ziołami 194

Trochę luksusu nie zaszkodzi! W końcu są wakacje! Grillowany halloumi z truskawkami i ziołami Składniki: 130 g sera halloumi 100 g truskawek 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu z agawy lub miodu 2 łyżki posiekanej mięty 2 łyżki posiekanej kolendry Pokrój ser na 6 plastrów i ugrilluj na grillu lub grillowej patelni. Gorący ułóż(...)talerzu. Pokrój truskawki w plasterki i ułóż na serze. Posyp posiekanymi ziołami. Przygotuj dressing, wstrząsając oliwę, sok z cytryny i syrop z agawy w małej butelce z zamknięciem. Polej całość dressingiem i posyp posiekanymi ziołami. Całość dopraw pieprzem

codojedzenia
Lemon curd na żółtkach - krem cytrynowy do ciast i deserów 129

kogo: dla fanów kwaśnych smaków dla szukających bazy pod kremy do tortów dla pragnących orzeźwienia Składniki: sok z dwóch cytryn średniej wielkości 120g masła 3 żółtka 80g cukru pudru Wykonanie: Żółtka wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny dać do rondelka i postawić na małym ogniu.  Dokładnie wymieszać. Gdy całość zrobi się ciepła dodać masło i znów wymieszać

Mania Wypiekania
Koktajl - jarmuż, banan, kiwi 156

Składniki: 4 liście jarmużu 2 banany 2 kiwi 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu Sposób wykonania: Liście jarmużu myjemy i oddzielamy od twardej łodygi. Wrzucamy do naczynia blendera. Banany i kiwi kroimy na mniejsze kawałki i wszystko razem łączymy. Całość miksujemy z sokiem z cytryny i miodem do otrzymania jednolitego koktajlu

Qchnia po prostu
Galette z cukinią i serem 151

szkl mąki schłodzonej w lodówce przez 30 min 1/4 łyżeczki soli 1/4 szkl lodowatej wody 120 g zimnego masła 1/4 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki soku z cytryny   Farsz: cukinia pokrojona w plasterki pół szklanki zółtego sera kulka mozarelli 125 g ricotty 1,5 łyżki oliwy ząbek czosnku bazylia  sól, pieprz żółtko łyżeczka wody  Mąkę wymieszać(...)solą i zmiksować z zimnym masłem. W miseczce połączyć śmietanę, wodę, sok z cytryny. Następnie dodać do mąki zmiksowanej z masłem, wymieszać rękoma bądź łopatką i uformować kulę, schłodzić ją w lodówce przez godzinę. 1 łyżkę oliwy wymieszać z posiekanym czosnkiem. W miseczce połączyć wszystkie rodzaje serów a następnie dodać oliwę z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkować

Moja Galeria Smaku
Sałatka tajska z krewetkami 132

makaronu ryżowego 10 szt krewetek ogórek zielony pomidorki koktajlowe pół szklanki kiełków fasoli Mung mięta Sos: 1/3 szklanki octu ryżowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka startego imbiru pół łyżki sosu sojowego  Makaron ryżowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ugotowaniu pociąć na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na połówki, ogórki na plasterki(...)ogórek, kiełki fasoli. W rondelku zagotować ocet z brązowym cukrem i imbirem. Po około minucie gotowania dodać oczyszczone krewetki, gotować około 2 min, zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i sos sojowy. Polać dressingiem sałatkę, dodać miętę. Smacznego! Przepis z modyfikacjami pochodzi z Kwestii Smaku

Moja Galeria Smaku
Malinowa panna cotta z kokosem 187

wypiekach Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 150 g ciastek kokosowych 60 g masła rozpuszczonego 30 g wiórek kokosowych 350 g malin (świeżych lub mrożonych) sok z 1 cytryny 100 g cukru 500 ml śmietany tortowej 36% 175 ml mleka 5 i 1/4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody Ciasteczka pokruszyć na drobne okruszki. Wymieszać z wiórkami kokosowymi(...)rozpuszczonym masłem. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki  na 30 minut. Maliny, cukier i sok z cytryny dać do rondelka. Zagotować, maliny przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Kremówkę i mleko przelać do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Odstawić z palnika. Dodać maliny i żelatynę. Wymieszać

Moja Galeria Smaku
Sałatka z tuńczykiem 155

Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka  Składniki: 1/2 sałaty lodowej 1 puszka tuńczyku w oleju 2 pomidory szczypiorek 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Tuńczyka odcedzić na sitku. Sałatę lodową porwać na kawałki. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych i soku. W misce ułożyć sałatę lodową, tuńczyka i pomidory. Posypać pokrojonym szczypiorkiem. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem

Moja Galeria Smaku
Deser gruszkowo-bananowy 147

Składniki na 2 porcje: 3 gruszki 2 banany 200 ml śmietany 30% 100 g czekolady gorzkiej sok z połowy cytryny 15 g masła 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 szklanki wody Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Banana obrać ze skórki, pokroić na kawałki. W rondlu rozgrzać masło, włożyć banany i gruszki. Dusić 5 minut(...)chwilę mieszając. W połowie czasu mieszania dodać wodę, żeby owoce się nie przypaliły. Na koniec dodać imbir i sok z cytryny. Odstawić do wystygnięcia, potem zmiksować na jednolitą masę. 100 ml śmietany 30% rozpuścić z gorzką czekoladą. Poczekać chwilę, aż ostygnie. Do pucharków włożyć masę owocową, na to dać czekoladę. Resztę śmietany kremowej ubić z cukrem pudrem. Bitą śmietanę nałożyć

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania