cytryna - 13435 przepisów (strona:255/896)

Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów 149

oliwek – 4 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki octu winnego albo jabłkowego, ewentualnie balsamicznego – sól, pieprz świeżo zmielony – garść płatków migdałów – sok z 1/2 cytryny opcjonalnie: – 2 łodygi selera naciowego – 4 łyżki tequili albo wódki – awokado – kwaśna śmietana (kilka łyżeczek) – bazylia świeża albo mięta Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać(...)miski razem z pokrojonymi częściami (po oddzieleniu pestek), zlać sok z pomidorów. Kawałek papryki zostawić, resztę pokroić i dodać do pomidorów – podobnie z zielonym ogórkiem. Dodać sok z cytryny, ocet, dorzucić pokruszone pieczywo. Dodać oliwę i tequilę, jeśli używacie. Chili dodawać porcjami (żeby dostosować ostrość). Dodać oliwki (zostawić kilka do dekoracji). Dodać pokrojone łodygi selera (liście zostawić). Za pomocą

Pociąg Do Kuchni
Lody z herbatą Matcha 149

sposób powstające kryształki lodu. Składniki: 200 ml śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego 1 - 2 łyżeczki proszku herbaty Matcha 2 łyżki soku z cytryny  1 łyżka alkoholu  Przygotowanie: W 50 ml gorącej wody rozmieszać herbatę i wystudzić, może powstać zawiesina z drobinkami (w czasie miksowania się rozmiesza). Ilość herbaty zależy jak intensywny(...)śmietanę zmiksować z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej piany (nie przebić, gdyż się rozwarstwi). Pod koniec ubijania dodać wystudzoną herbatę i małymi partiami dodawać mleko zagęszczone. Dodać sok z cytryny i alkohol, miksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Wlać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki.  Co 40 minut zamieszać, można blenderem, aby nie dopuścić do powstania

Kuchcik gotuje
Konfitura morelowa z likierem Malibu, niskosłodzona 147

dodając Konfitur-Fix. Porcja: 5 małych słoików Czas przygotowania: 2 dni   Składniki:  1 kg dojrzałych moreli, 100 - 200 g cukru,  80 ml likieru Malibu, 1/2 cytryny, konfitur fix, 100 ml owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu, pozostałych po wyrobie  Crème de cassis (opcjonalnie). Deseczki   MeryLu handmade Przygotowanie: Morele umyć, wypestkować, pokroić na małe kawałki(...)mniejsze kawałki tym krótszy czas gotowania). Przełożyć do rondla, dodać cukier i sok z cytryny. Jeśli morele są twarde (niezbyt dojrzałe) dodać 100 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować bez przykrycia na małym ogniu przez godzinę, odstawić na noc. Następnego dnia owoce wymieszać z Konfitur-Fixem, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty ciągle mieszając. Minutę przed końcem gotowania dodać Malibu

SzczyptaSmaQ
Surówka z pora i marchewki 161

będzie smakować do ziemniaków. Wbrew pozorom przyrządzenie domowej surówki jest naprawdę łatwe i proste.  Składniki na 2 porcje: 1 por (biała część) 1 marchewka sól, pieprz sok z cytryny 1 łyżka majonezu Por umyć, przekroić na pół i drobno pokroić. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa połączyć ze sobą za pomocą majonezu. Całość przyprawić(...)solą oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Przed podaniem lekko schłodzić

Ugotować
Koktajl malinowy 150

czym oddychać.  Koniec tych narzekań w końcu mamy lato :), wakacje. Składniki 1 szklanka malin 2,5 szklanki mleka cukier według własnego smaku lub miód sok z 1/2 cytryny Maliny z cukrem zmiksować dodać sok z cytryny i mleko. Ponownie zmiksować . Wlać do pucharków i podawać schłodzone. koktajl malinowy

O kuchni z uczuciem
Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym 169

łyżka posiekanego rozmarynu 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki Sos śmietankowo cytrynowy 1 szalotka 300 ml śmietany , u mnie wysokoprocentowa 1 łyżka masła 1 żółtko 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku szczypta szafranu szczypta białego pieprzu sól do smaku Podziel dorsza na 4 porcje. Posól i dopraw pieprzem. Rozgrzej masło i olej na patelni i usmaż rybę. Smaż(...)lśniąca i ładnie się dzielić. Przygotuj sos. Pokrój szalotkę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Wymieszaj śmietanę z żółtkiem i dodaj do szalotki razem z z sokiem z cytryny, przyprawami i koperkiem. Zagotuj sos mieszając energicznie. Gotuj przez 3 minuty. Rozgrzej masło i usmaż kurki w dosyć wysokiej temperaturze. Kurki powinny się naprawdę smażyć, a nie gotować . Dodaj pietruszkę

codojedzenia
Placek drożdżowy z letnimi owocami 194

trzeba zrobić ciasto drożdżowe z owocami, więc może spróbujecie?  Składniki: 480 g mąki, 140 g cukru, 14g suszonych drożdży, szczypta soli, 3 jajka rozm. L, skórka otarta z cytryny, 150 ml ciepłego mleka, 85 g miękkiego masła Kruszonka: 80 g miękkiego masła, 80 g mąki, 60 g cukru dodatkowo: owoce - u nas 3 nektarynki, 1 brzoskwinia, czarne maliny(...)czerwona porzeczka Mąkę, cukier, drożdże i sól wsypać do miski i wymieszać. Dodać jajka, skórkę otartą z cytryny i mleko - ciasto wyrabiać przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego, przez około 5-7 minut, następnie dodawać po kawałku masło i dalej wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Tak wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić

Plate of Joy
Sałatka z arbuzem i fetą 227

Letnia, orzeźwiająca, niskokaloryczna sałatka na upalne dni :) SKŁADNIKI 1/2 kg słodkiego arbuza 1/2 czerwonej cebuli 180 g sera feta 20 szt. czarnych oliwek sok z połowy cytryny garść listków mięty 2 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w półplasterki, przekładamy do miski i zalewamy sokiem z cytryny. Arbuza obieramy ze skóry,  usuwamy pestki i kroimy

Moje Kuchenne Rewelacje
Kruche ciasto z porzeczkami, budyniem i bezą 162

widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor.  Beza 5 białek 100 g cukru pudru łyżka soku z cytryny łyżka skrobi ziemniaczanej Białka rozmiksować ze szczyptą soli. Ubijać na wysokich obrotach stopniowo dodając cukier (najlepiej po łyżce) do uzyskania sztywnej piany.Pod koniec wymieszać z sokiem z cytryny i skrobią

Kuchnia Ellie
Kawowe placuszki z orzechami włoskimi 163

szklanka mąki orkiszowej typ 700 1 płaska łyżeczka sodu szczypta soli 1 płaska łyżka rozpuszczalnej kawy w proszku (nie granulowanej) 1 szklanka roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich Mąkę, sodę, sól oraz kawę wsyp do miski, zamieszaj i odstaw na bok. Do osobnego(...)naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na 5 minut na bok, aby powstała roślinna maślanka. Następnie dodaj do niej syrop klonowy i wszystkie mokre składniki wlej do miski z suchymi. Dokładnie wymieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Następnie wlej olej kokosowy i wsyp orzechy włoskie, wmieszaj je w kawową masę. Odstaw na 5 minut

Roślinna - blog wegański
Sorbet mocno owocowy - najlepszy deser na upalne dni 189

którzy dbają o wakacyjną sylwetkę mogą jeść go bez większych wyrzutów sumienia. Zapraszam. Składniki: 3 duże nektarynki 2 małe morele 10 truskawek 1/3 łyżeczki soku z cytryny * 3 łyżeczki cukru 1/2 szklanki wody listki świeżej mięty do podania * jeśli Wasze owoce są mało słodkie możecie dodać większą ilość cukru Przygotowanie: Wodę zagotowujemy w garnuszku wraz z cukrem, aż do jego(...)można je ściągnąć). Dodajemy truskawki (jeśli mamy tylko mrożone należy je najpierw trochę rozmrozić). Następnie do naszej misy blendera wypełnionej owocami dodajemy przestudzoną wodę z cukrem oraz sok z cytryny, całość miksujemy. Tak przygotowaną owocową bazę przelewamy do plastikowego pojemniczka z zamknięciem. Sorbet wkładamy do zamrażalnika. Przez pierwsze 3-4 godziny należy go mieszać co około 45 minut np. widelcem

Słodkie okruszki
Naleśniki z jabłkami 190

pracy przy nich mało. Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki oliwy 2 szklanki mleka szczypta soli 2 duże jabłka 2 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 cytryny olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta dajemy do miski i ucieramy na gładko. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. W przypadku , gdy jest zbyt gęste dodajemy(...)mleko, zbyt rzadkie dodajemy mąkę. Odstawiamy ciasto do lodówki na około pół godziny. Jabłka obrać i wydrążyć środki. Pokroić każde jabłko w bardzo cieniutkie plasterki. Skropić jabłka cytryną, a następnie posypać dokładnie brązowym cukrem i odstawić na pół godziny. Na patelnię wlać niewielką ilość ciasta , formować machając patelnią naleśnik. Na każdy naleśnik nałożyć trzy krążki jabłka. Gdy spód naleśnika jest

O kuchni z uczuciem
Bezowe gniazdka z różanym kremem 147

białka (mama miała w płynie zostało jej jak lukrowała ciastka), lub 5 białek 330 g drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego (używamy swojego)  1 łyżka soku z cytryny Krem: 0,5 l śmietany kremówki 36% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru dżem różany czerwony barwnik Przygotowanie: Białko ubijamy dosypując stopniowo i bardzo powoli cukier łyżka, czekamy chwilę(...)dodajemy kolejną łyżkę, łyżka po łyżce aż skończy się nam cukier. Na koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru waniliowego i łyżkę soku z cytryny. Na wyłożonej papierem blasze mama narysowała mi cyrklem kółka na które rękawem z tylką  w kształcie gwiazdki wyciskałam bezę. Zaczynałam od środka kółka i szłam do boku, na boku zrobiłam dodatkowo kółko z bezy

Lili w kuchni
Sernik Krakowski 150

serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez noc. Przygotować lukier : 1 cytryna  150 g cukru pudru 1 białko ​ Z cytryny wycisnąć sok, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty

Motylkowa Kuchnia
Mule w sosie z białego wina 147

Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg świeżych muli (omułki) 2 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki oliwy 1/3 kostki masła 1 szklanka białego wina natka pietruszki 1 cytryna sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Mule myjemy i oczyszczamy pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, na której przesmażamy cebulę z czosnkiem. Dolewamy wina(...)potrząsamy garnkiem, aby je przemieszać. Gdy wszystkie mule się otworzą dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i możemy serwować. Mule najlepiej smakują bezpośrednio z garnka skropione sokiem z cytryny. Jako dodatek polecam chrupiące pieczywo, które moczymy w sosie. Smacznego

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania