Orzeźwiający letni deser brzoskwiniowy! Składniki: 70 dag brzoskwiń z puszki lub świeżych 6 łyżek cukru 1 cytryna 4 łyżeczki żelatyny 2 szklanki bitej śmietany 1 ½ szklanki wody Wykonanie: Brzoskwinie rozgotować z cukrem, dodać sok z cytryny i żelatynę ( należy ją wcześniej rozpuścić w ciepłej wodzie). Następnie połączyć z bitą śmietaną, przełożyć doi pucharków, wstawić do lodówki i ozdobić dowolnie
Tradycyjna Kuchniaszklanka mąki pszennej 70 g miękkiego masła szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego 20 ml zimnej wody nadzienie 300 g rabarbaru sok z jednej cytryny 1 szklanka cukru czcionkowego kruszonka 80 g miękkiego masła 1 szklanka zmielonych migdałów 0,5 szklanki cukru Świetne dodatki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy(...)tartą) formę zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki. Rabarbar obieramy i tniemy w kawałki 1 cm. Do rondelka wsypujemy rabarbar, cukier i dodajemy sok z cytryny wszystko gotujemy i delikatnie karmelizujemy. Ostudzamy. Do miski wrzucamy migdały, cukier i masło wszystko mieszamy palcami tak aby powstała ładna kruszonka. I wyciągamy formę z lodówki, na ciasto
Niezły Młynekśmietanę. Mieszamy całość do połączenia. Frużelina owocowa: 350 g owoców np. mix owoców lata świeżych lub mrożonych 2 płaskie łyżeczki żelatyny 150 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Do garnka wsypujemy owoce i cukier. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (nie gotować). Dodajemy cytrynę i mąkę wymieszaną
Made By Mom And Sondodatkiem imbiru i listków świeżej mięty smakuje doskonale. Świetna i bardzo dietetyczna propozycja podania popularnego i ulubionego ogórka. Składniki: 1 ogórek sałatkowy świeży imbir kilka gałązek mięty (u mnie cytrynowa) 1 łyżka soku z cytryny + otarta skórka 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżki oliwy cytrynowej szczypta soli Wykonanie: obrać ogórka ze skórki i pociąć spiralnym nożykiem w długie paseczki. Posolić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Misiek wszystko opisuje- po prostu zajebiste Składniki: około pół kilograma owoców 185 g mąki pszennej 125 g masła roślinnego 60 g cukru pudru sok z jednej cytryny Przygotowanie: mąkę, masło i cukier puder mieszamy lub kilka sekund wyrabiamy mikserem, tak aby powstały grudki. Dodajemy sok z cytryny i szybko wyrabiamy na miękką masę, po czym ją rozwałkowujemy na około
greenscarfmalin ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami) 250 ml mleka 125 ml wody 250 ml śmietany kremówki 30% 210 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolada - do oblania rożków od wewnątrz rożki waflowe ( kupiłam w markecie) mikro krople mix czekoladowe ( nabyłam w sklepie internetowym) maczek dekoracyjny różowy (nabyłam w sklepie(...)taki sposób przyspieszyłam sobie etap studzenia. W czasie kiedy mleko stygło zmiksowałam wcześniej rozmrożone maliny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka, mus jeżynowy i wszystko szybko wymieszałam. Masa wygląda bardziej jak koktajl. Mimo wszystko wstawiamy do lodówki, najlepiej
Blondynka GotujeGorąco polecam! Składniki: pęczek młodych marchewek 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 zmiażdżone ząbki czosnku kawałek papryczki chili 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu sól Przygotowanie: Marchewki dokładnie szorujemy, kroimy wzdłuż na pół, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i solimy. Z imbiru, czosnku, posiekanej(...)papryczki, kurkumy, masła, soku z cytryny i syropu klonowego przygotowujemy marynatę, którą smarujemy marchewki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut
Smakowity Blog Kulinarnysłodsza tarta) 400 – 500 ml śmietanki kremówki 30% (w zależności od średnicy formy) 1 łyżka cukru pudru (można pominąć) 3 dojrzałe banany (w cętki) sok wyciśnięty z połowy cytryny gorzkie kakao listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ciastka wkładamy do malaksera i miksujemy na pył. Dolewamy rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Okruchami wylepiamy dno i boki(...)Ubijamy na sztywno śmietanę, dodając pod koniec łyżkę cukru pudru (można pominąć). Wykładamy bitą śmietanę na warstwę kajmaku. Banany kroimy w ukośne 1-2 cm plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy całość obficie kakao. Tarta bananowa bez pieczenia musi się schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce przed podaniem. Post Tarta bananowa bez pieczenia (banoffee
Poezja smakuoliwy 20 dag margaryny Ponadto 0,5 kg rabarbaru 2 łyżki cukru Kruszonka 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 cukier waniliowy starta skórka z 1 cytryny Wykonanie Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem( 1 łyżka), po rozpuszczeniu dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Mleko podgrzewamy wsypujemy cukier, dodajemy pokrojoną margarynę po rozpuszczeniu(...)Następnie posypujemy ciasto delikatnie mąką, odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy w kostkę , zasypujemy cukrem. Kruszonka Mąkę, olej, cukier waniliowy skórkę z cytryny wyrabiamy na kruszonkę, pod koniec wyrabiania dodajemy cukier i bardzo delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na dwie blaszki o wymiarach 35 x 24 cm lub 1 dużą o wymiarach
kgwjanczewopodawany jest w wersji na maksa uproszczonej, jogurtowej. Parfait z granolą kokosowo-orzechową i owocami 150g gęstego jogurtu greckiego pół szklanki granoli (przepis niżej) truskawki, jagody lub borówki amerykańskie cytryna, cukier puder Zanim zabierzemy się do przygotowywania deseru, myjemy owoce i osuszamy je papierowym ręcznikiem. Truskawki kroimy w ćwiartki. Jogurt mieszamy z odrobiną cukru pudru i sokiem z cytryny
wcinaj tokurczaka 3 jabłka opakowanie "mix sałat" 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu balsamicznego płaska łyżeczka czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki imbiru trochę soku z cytryny łyżka masła do smażenia (najlepiej klarowanego) Przygotowanie : Pierś z kurczaka dzielę na pół, oczyszczam, odcinam polędwiczki i z góry nacinam na ok 0,5 cm co 1 cm i marynuję(...)maśle klarowanym na patelni grillowej z obu stron na złoty kolor. W między czasie : obieram 2 jabłka, kroję w małe kawałki i blenduję na mus z dodatkiem soku z cytryny. Dodaję pół łyżeczki cynamonu i pozostałe pół łyżeczki imbiru. Mieszając podgotowuję redukując sok. Trzecie jabłko kroję w 0,5 cm plastry i również podsmażam na patelni grillowej. Mix sałat skrapiam
Mechanik w kuchniokoło 6 osób. 1 pęczek botwiny 2 ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku lub dymki 1 pęczek koperku 1 litr kefiru 500 ml kwaśnej śmietany 2 cytryny ocet winny (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku jajka (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Młode buraki dokładnie myjemy. Obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą(...)plasterki lub półplasterki. 5. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. 6. Do ostudzonego garnka z ugotowaną botwiną dodajemy kefir, śmietanę, posiekane warzywa. Dokładnie mieszamy. 7. Zakwaszamy chłodnik sokiem wyciśniętym z cytryny i octem winnym (opcjonalnie). 8. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 9. Odstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodził. Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo - pokrojonym
W kuchni Katiesobie zrobić. Przepis na 2 lub 3 osoby: - szparagi białe i zielone 15 szt. - szynka gotowana lub wędzona dobrej jakości - 3 jajka - koperek, szczypiorek, sól, pieprz - połowa obranej cytryny, łyżka masła, szczypta cukru - łyżka majonezu i octu jabłkowego - dwie łyżki jogurtu naturalnego - ziemniaki młode 8 sztuk - łyżka masła klarowanego - łyżka startego parmezanu Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz(...)zielone około 3-4 cm od końca. Odetnij końcówki, ok 1 cm. Wstaw ziemniaki w między czasie i wodę na szparagi z dodatkiem soli, cukru, masła i połową cytryny. Gdy woda zawrze dodaj najpierw białe szparagi, gotuj około 6 minut, a następnie dodaj zielone i gotuj jeszcze około 6-7 minut. Ziemniaki posyp koperkiem, rozpuść łyżkę masła
Pasje Jolkibyło różnie, więc poczekam i poobserwuję. Umysł mam jakby jaśniejszy. Pełne podsumowanie efektów chcę zrobić pod koniec tygodnia - po kilku dniach normalnego odżywiania. Menu "przejściowe": Śniadanie: - woda z cytryną - jabłko - sałatka (rokola, sałata rzymska, kalarepa i ogórek + sok z cytryny) - kawa zbożowa II śniadanie - sok wycisnięty z buraków, botwinki i grapefruita - czipsy z selera (były chrupiące! :)) Obiad: - warzywa duszone
pyszne zdrowości