cukru - 50 g masła - 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe) - 2 jajka - 1 łyżka amaretto Dekoracja: - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka ciepłej wody - cukier dekoracyjny niebieski Forma do tarty 25 cm. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy mąkę, cukier puder, łyżkę śmietany i zimne masło pokrojone na kawałki(...)piekarnika na 40 minut i temperaturę zmniejszamy do 175 stopni. Gdy tarta nam się upiecze i wystygnie to robimy lukier – cukier puder przesiewamy i dodajemy do niego sok z cytryny oraz wodę i dokładnie mieszamy a potem dekorujemy wierzch tarty. Smacznego
Kuchenne Wariacjepomelo i jego twardszą strukturę miąższu Składniki: Sałatka: - 1/2 pomelo - 1 pomarańcza - 1 mały granat - 2 główki cykorii - 1 mała sałata rzymska Dressing: - 2 łyżki miodu - sok z 1 cytryny Z powyższej ilości spokojnie wyjdą 4 porcje Sałatka nie jest skomplikowana i można ją w bardzo szybki sposób zrobić jednocześnie dostarczając troszkę witamin naszemu organizmowi Najpierw wszystko porządnie myjemy (owoce(...)niego czerwone nasiona. Obie sałaty rozdzielamy na kawałeczki, targamy na małe części i mieszamy z owocami. Całość polewamy dresingiem, który powstał z połączenia miodu i wyciśniętego soku z cytryny Smacznego
Kuchenne Wariacjeziemniaki, pyszne mięso i słodkie gruszki to połączenie, które naprawdę może smakować Składniki: - 500g polędwiczki wieprzowej - 100 ml wina czerwonego - gałązka rozmarynu - 150g koziego sera - 3 łyżki oliwy - 2 cytryny - 2 łyżki miodu - 125 ml cydru gruszkowego - 2 gruszki - kilka ziaren czerwonego pieprzu - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka octu balsamicznego - sól - 1 kg ziemniaków - 3 żółtka(...)porcje. Najpierw kroimy polędwiczki na grubsze plastry, solimy i podlewamy winem, wrzucamy rozmaryn i pozostawiamy żeby mięsko nam przeszło winkiem. W między czasie przygotowujemy sos cytrynowo-gruszkowo-miodowy. Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy miód oraz cydr gruszkowy i gotujemy. Bierzemy dwie gruszki, obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnię. Do tego dodajemy rozgniecione ziarenka czerwonego pieprzu oraz trochę oliwy
Kuchenne Wariacjepalonego pora / kurki z patelni o różanej nucie. Składniki: - 2 filety z kaczki ze skórą - 400 g kalafiora - 1/4 pora - 400 g kalafiora - 150 g rukoli - 1/2 soku z cytryny - 5-6 szt. kaparów - 10 łyżek oliwy z oliwy - 4 łyżki miodu - sól, czarny pieprz - 1/2 soku z pomarańczy - 100 g kurek - 2 łyżki masła - syrop różany - 1l mleka(...)śmietanki 36% - olej do smażenia Porcja dla 2 osób. Najpierw przygotowujemy pesto. Rukolę, sok z cytryny, oliwę z oliwek,3 łyżki miodu, sól i pieprz blendujemy na gładką masę. Teraz kolej na kalafiora. Kalafiora gotujemy do miękkości w mleku. Potem dodajemy sól, pieprz, 1 łyżkę miodu i blendujemy. Na koniec dodajemy 50 ml śmietanki 36 % i jeszcze raz mieszamy. Następnie
Kuchenne WariacjeSkładniki: - 130 g czarnego makaronu tagliolini - 4 kawałki fileta z łososia - 2 łyżki masła - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki śmietanki 18% - 1 brokuł - sól, pieprz - 1 łyżka soku z cytryny Porcja na 2 osoby. Na gotującą się wodę wrzucamy różyczki brokuła, solimy. Gdy brokuł jest już miękkawy wrzucamy do garnka na roztopione masło (1 łyżka) i chwilkę dusimy, dodajemy śmietankę(...)gęsty to możemy dolać trochę przegotowanej wody. Teraz czas na łososia. Z łososia zdejmujemy skórę i porcjujemy 4 kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i dodajemy sok z cytryny. Na patelnię kładziemy łososia i przyprawiamy solą i pieprzem. Łososia obsmażamy z obu stron po kilka minut. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Ugotowany makaron przekładamy na talerz
Kuchenne WariacjeSkładniki: - 1 szt dorady (2 filety) - 250 g mrożonej włoszczyzny w paski - 100 g kaszy jęczmiennej - sól - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek - mąka - szczypiorek do posypania, - cytryna Porcja na 2 osoby. Najpierw gotujemy kaszę i warzywa. Warzywa kupujemy gotowe pocięte w słupki lub możemy sami kupić warzywa i je pociąć. Jeżeli kupujemy rybę w całości(...)filety dorady na rumiano z każdej strony zaczynając od strony ze skórą. Na talerz dajemy warzywa a na nich układamy rybę, obok podajemy kaszę. Rybę posypujemy szczypiorkiem i skrapiamy cytryną. Smacznego
Kuchenne Wariacjemakaronu orecchiette - 300 g brukselki - 2 ząbki czosnku - 30 g masła - 8 plasterków wędzonego boczku - 1 łyżeczka liści oregano - 165 ml śmietany kremówki 30% - 2 łyżki soku z cytryny - drobno starty parmezan do posypania Porcja dla 2 osób. Najpierw układamy na blasze plasterki wędzonego boczku i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury ok. 180 stopni i pieczemy aż boczek się(...)dodajemy roztarty czosnek oraz oregano i smażymy ok. 1 minuty. Następnie wrzucamy brukselkę i smażymy ok. 5-10 minut żeby brukselka nam zmiękła. Teraz wlewamy śmietankę i sok z cytryny. Na koniec dodajemy ugotowany makaron al dente. Na talerz wykładamy makaron, a na wierzch kładziemy kawałki boczku i posypujemy parmezanem jeżeli oczywiście mamy na to mamy ochotę. Smacznego
Kuchenne Wariacjewody zgromadzonej w tkankach. Składniki: (około 500 ml - 2 porcje) - arbuz - 2 plastry - melon - 1/3 sztuki - truskawki - 10 sztuk - mięta - 5 listków - sok z cytryny - 3 łyżki Sposób przygotowania: Arbuza oraz melona obrać ze skórki, wydrążyć pestki, pokroić w kostkę. Z truskawek oderwać szypułki. W wysokim naczyniu umieścić wszystkie owoce, liście mięty oraz(...)cytryny całość zmiksować. Koktajl podawać schłodzony. Smacznego
Fit-aminapewno taka wersja chłodnika też będzie smakować. Składniki: 2 długie zielone ogórki 8 rzodkiewek 1 litr maślanki 125 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku łyżka oliwy pęczek koperku cytryna sól pieprz Przygotowanie: Zielone ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i czekamy chwilę aż warzywa puszczą sok. Następnie odsączamy(...)skrapiamy ogórki i rzodkiewki cytryną. Tak przygotowane warzywa zalewamy litrem maślanki oraz jogurtem naturalnym. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz ponownie solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę oliwy i posiekany pęczek koperku. Wszystko mieszamy, po czym wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Smacznego
Taste Therapysamo jej siekanie. Składniki: 1 spora główka młodej kapusty 1 duży pęczek koperku 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli sok z 1/2 cytryny szczypta ziaren kminku szczypta kolendry w ziarnach kilka listków lubczyku (lub 1/2 łyżeczki suszonego) Sposób przygotowania: Z kapusty usunąć 2-3 najbardziej zewnętrzne liście. Główkę pokroić w ćwiartki, a następnie(...)przykryciem dusić na małym ogniu 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy kapusta nieco zmięknie, dodać przyprawy - kminek, lubczyk, kolendrę, cukier, sól i sok z cytryny. Zamieszać, przykryć i dusić aż kapusta będzie wystarczająco miękka (ja nie robię tego dłużej niż 10 minut). Na koniec dodać posiekany koperek i wymieszać. Podawać gorące
W SMAKolive oil slowly. Stop it periodically to ensure all ingredients are blending properly. Puree to a smooth creamy mixture. Normal 0 21 Składniki: 1 duże awokado, sok z cytryny, 1-2 łyżki oliwy sól pieprz kilka listków bazylii Normal 0 21 Jak zrobić: Przekroić awokado na pół i wyciągnąć z niego miąższ, włożyć do blendera. Dodać sok z cytryny
Kulinarna rozmowaSkładniki: (na 2 miseczki jak na zdjęciu) 500 g truskawek (400 do miksowania, 100 do wrzucenia w całości) 2/3 szklanki cukru 3,5 łyżeczki żelatyny 4 łyżki soku z cytryny Truskawki opłukać i oderwać szypułki. 400 g zmiksować blenderem na mus. Dodać cukier, sok z cytryny i wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Odlać 2/3 szklanki musu do garnuszka, podgrzać
W kuchni bez szafekprzyprawy 24 kcal/100 ml Fortuna Karotka marchew, jabłko Sok, ok. 4,8 zł/1l Składniki: soki z soków zagęszczonych i przeciery z: jabłek 50%, marchwi 27,4%, winogron, cytryn, substancje wzbogacające - witamina C i witamina E 40 kcal/100 ml Tymbark Vega Śródziemnomorski Ogród Sok z warzyw i owoców, ok. 3 zł/ 500 ml Składniki: przeciery i soki(...)/250 ml Składniki: przecier bananowy (40%), woda, sok jabłkowy (14%) z zagęszczonego soku, kawałki: ananasów (6%) , przecier z truskawek (5,8%) , kawałki truskawek (4%), sok z cytryn (1,6%) z zagęszczonego soku, koncentrat barwiący z czarnej marchwi , witamina E, aromaty 50 kcal/100 ml 5. Świeże owoce, szczególnie jabłka i banany Najprościej jest z bananem - wystarczy zdjąć skórkę i gotowe
Powiedz dietom niemnie oliwkowe) 16-18 wąskich plasterków szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej Sos 4-6 łyżek oliwy/ oleju garść listków bazylii ½ pęczka natki pietruszki ½ ząbka czosnku łyżki sok z cytryny sól i pieprz do smaku Szparagi opłukać i osuszyć. Zdrewniałe końcówki odłamać. Każdy szparag obwinąć plasterkiem szynki. Ułożyc na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 190°C przez(...)grillować na rozgrzanym ruszcie. Podawać od razu z ziołowym sosem. Bazylię, pietruszkę i czosnek posiekać. Wymieszać z oliwą lub olejem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smacznego
Pełny talerzsałatkę na grilla z ricottą Składniki : 1/2 sałaty lodowej 2 pomidory 1/2 szklanki truskawek 1/2 zielonego ogórka 1/2 opakowania ricotty sól, pieprz kolorowy, ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek garść listków mięty Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do miski. Ogórki obieramy i kroimy również na cienkie(...)pomocą dwóch małych łyżeczek nakładamy na wierzch serek ricotta tworząc małe kulki. Następnie sałatkę posypujemy ziarenkami chilli i kolorowym pieprzem. Całość polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z łyżeczką cytryny i ząbkiem czosnku. Dodajemy liście mięty. Smacznego! Tak jak już wspomniałam, do sesji wykorzystałam kolorową kolekcję (a dokładnie czarną) ze sklepu kupszklo.pl . Poza miskami czy kubkami możecie odnaleźć
Słodkie Przyjemności