cytryna - 13435 przepisów (strona:261/896)

Pieczony łosoś pod chrupiącą chmurką 159

Łosoś bardzo dużo zyskuje dzięki wspaniałej aromatycznej kruszonce. Taki sposób przyrządzenia łososia bardzo nam smakował. Składniki: - łosoś norweski 400g - pęczek natki pietruszki - pomidory suszone 6 sztuk - 2 ząbki czosnku - cytryna - bułka tarta - sól, pieprz - olej Sposób przygotowania: Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy i pieprzymy. Kruszonka: natkę pietruszki, czosnek, suszone pomidory kroimy(...)drobne kawałki. Dodajemy 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Wykładamy kruszonkę na łososia lekko dociskając. Dodajemy kawałki cytryny. Pieczemy w 180 st przez

Pan i Pani Smith w kuchni
Tort Pavlova 376

pieczenia. Beza się udała. Pięknie urosła i stała się bardzo chrupka. Przepis dodaję do ulubionych!  Składniki: Beza - 300g cukru pudru - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku z cytryny - szczypta soli - 6 białek Masa - 250g  serka mascarpone - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 500 ml śmietanki kremowej 36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 śmietan fix - owoce: truskawki, borówki - polewa czekoladowa(...)Sposób przygotowania:  Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania  stopniowo dodajemy cukier puder, sok z cytryny, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Przekładamy bezę do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formujemy z pianu okrąg z wyższymi brzegami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy 5 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 130 st. i pieczemy przez

Pan i Pani Smith w kuchni
Zupa krem z pieczonych buraków 173

niezwykle mile spędzone dwie godziny. Na pewno jeszcze tam zagościmy.  Składniki: - około 1kg średniej wielkości buraków - czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - sok z połowy pomarańczy - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka tymianku - sól, pieprz - oliwa z oliwek - 1 litr wywaru jarzynowego  Sposób przygotowania: Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez godzinę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku(...)kawałki. W garnku na oliwie z oliwek smażymy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojony czosnek i tymianek. Chwilę smażymy Następnie dodajemy pokrojone buraki, sos z połowy pomarańczy i łyżeczkę soku z cytryny. Zalewamy wywarem jarzynowym i gotujemy przez 15- 20 minut.  Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładki krem i przecieramy przez sitko

Pan i Pani Smith w kuchni
Sernik jagodowy 189

masła - 4 jajka - 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka -3/4 szklanki cukru - 1 opakowanie budyniu wanilinowego (proszek) - opakowanie cukru wanilinowego - 2,5 szklanki jagód - 1 łyżka soku z cytryny - 200g śmietany kremówki 30% - 3 łyżki cukru pudru - pół szklanki  jagód do posypania  Sposób przygotowania: Jagody myjemy, odcedzamy i blendujemy na mus.  Herbatniki rozdrabniamy za pomocą blendera(...)blaszki. Następnie wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 min w temperaturze 170 stopni. W misce ucieramy jajka  z cukrem. Miksując dodajemy 1 opakowanie cukru wanilinowego, sok z cytryny i  budyń waniliowy.  Stopniowo dodajemy twaróg sernikowy i na koniec mus jagodowy. Chwilkę miksując. Masę serową wylewamy na przypieczony spód.  Pieczemy w 160 stopniach przez około godzinę

Pan i Pani Smith w kuchni
Babeczki z czerwoną porzeczką pod bezową pierzynką 130

mąki pszennej ½  łyżeczki proszku do pieczenia 80 ml mleka szczypta soli 200 g czerwonej porzeczki Beza: 3 białka 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Później dodawaj kolejno żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej wraz(...)następnie górę posyp łyżką porzeczek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Na sam koniec wsyp skrobię i wlej sok z cytryny. Bezę wykładaj na porzeczki (po 1 czubatej łyżce na każdą babeczkę). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 ° C . Piecz 30-35 minut . Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia

Food Square
Makowe muffiny z malinami 192

krupczatki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki mielonego maku - 2 duże jajka - 8-10 łyżek cukru - 180 g jogurtu naturalnego - 8 łyżek roztopionego masła - skórka starta z 1/2 cytryny - 150 g malin (świeżych lub mrożonych) Do miski wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać mak, wymieszać. Do drugiej miski wbić, ubić. Dodawać stopniowo cukier, dalej mieszać. Jogurt też(...)dodawać stopniowo i mieszać. Do wystudzonego masła dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać do masy jajecznej. Dodać zawartość pierwszej miski. Dokładnie wymieszać. Do papilotek włożyć łyżkę masy, położyć kilka malin. Przykryć kolejną łyżką masy, dodać resztę malin. Piec ok. 20 minut, w 200 stopniach

Corner With Recipes
Makaron z pistacjami, oliwkami i suszonymi pomidorami 153

porcje): - 400g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) - 1 szklanka obranych pistacji -  2 ząbki czosnku - oliwki, suszone pomidory w dowolnej ilości (opcjonalnie) - twardy ser - sok z jednej cytryny - 1/3 szklanki oliwy z oliwek/oleju - 2 suszone papryczki peperoncino bez pestek (tylko, jeśli lubicie ostre potrawy) - sól do smaku, suszona bazylia - niewielka ilość Makaron ugotować al dente. Zmielone pistacje wrzucić na patelnię(...)Dodać pokrojone lub wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilę podsmażyć i dodać pokrojone na pół oliwki, pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz pokruszone papryczki.Wyłączyć gaz, polać sokiem z cytryny, dodać ser w drobnych paskach, sól i bazylię, dokładnie wymieszać

Corner With Recipes
Carpaccio z marynowanych buraków 175

Składniki (4 porcje): - 2 większe, podłużne buraki ćwikłowe - 100 g rukoli - 1 kostka sera feta - garść płatków migdałowych marynata do buraków: - 1,2 łyżki octu balsamicznego - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka czosnku granulowanego - sól, pieprz do smaku Buraki ugotować (od 40 minut do godziny, od momentu zagotowania, aż będą miękkie). Ostudzić, obrać ze skórki*. Buraki pokroić na jak najcieńsze(...)plastry, najlepiej na maszynie do krojenia. Plastry buraków włożyć do miski, dodać sok z cytryny, czosnek, ocet balsamiczny, sól, pieprz. Bardzo delikatnie wymieszać. Marynować co najmniej 2 godziny w lodówce**. Plastry buraka ułożyć na talerzu w rozetę, położyć na środku rukolę. Posypać pokruszonym serem feta i płatkami migdałów. * Dla ładnego wyglądu dłoni, lepiej to zrobić w rękawiczkach. ** Najlepsze, gdy marynujemy

Corner With Recipes
Flądra w idealnej panierce z boczku 152

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: - 2 tusze flądry (bądź 4 filety) - 2 łyżki bułki tartej ( z ciemnego pieczywa) - kilka plastrów boczku - 1 cytryna - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, czosnek granulowany, papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy Boczek pokroić jak najdrobniej. W miseczce wymieszać bułkę tartą, boczek, kilka łyżek oleju, przyprawy, sok z ćwiartki(...)cytryny. Flądrę włożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową, lekko posmarować olejem, przyprawić solą i pieprzem. Położyć równomiernie panierkę. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. Podawać np. z ziemniakami i sałatą z warzywami

Corner With Recipes
Makaron z mieszanym pesto 171

makaronu spaghetti pełnoziarnistego - garść pestek z dyni - garść tartego parmezanu - świeża bazylia (z jednej doniczki) - ok. 10 plasterków suszonych pomidorów - kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów - sok z połówki cytryny - sól, pieprz do smaku, chili cayenne, papryka słodka - czarne oliwki - sezam - olej rzepakowy Makaron ugotować zgodnie z opakowaniem. Oliwki pokroić w plasterki. Pestki z dyni, bazylię, suszone pomidory zblendować(...)olejem z suszonych pomidorów, sokiem z cytryny i parmezanem. Doprawić solą , pieprzem, chili cayenne i papryką słodką. Kilka łyżek oleju rozgrzać na patelni, wrzucić makaron. Dodać pesto, dokładnie wymieszać. Chwilę podsmażać. Dodać oliwki i sezam

Corner With Recipes
Sałatka z kuskusu, pestek granatu, fety, płatków migdałów i czerwonej cebuli-dla odważnych;) 116

sałatka odważnych. Ciekawe połączenie smaków, dla małych i dużych odkrywców :) Składniki (4 porcje): - 100 g fety - 1 szklanka kuskusu - 1 granat - 1 czerwona cebula - garść prażonych płatków migdałów* - pół cytryny - oliwa - sól, pieprz, zioła (np. bazylia, oregano), słodka papryka Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić, fetę rozdrobnić. Granata najlepiej przekroić na ćwiartki i z nich wycisnąć(...)pestki, które użyjemy do sałatki**. Do kuskusu dodać przygotowane wcześniej składniki oraz płatki migdałów. Delikatnie wymieszać, skropić cytryną i oliwą. Doprawić, ponownie delikatnie wymieszać. *Prażymy na suchej patelni, ale bardzo krótko (łatwo jest je przypalić) **Na początku może to być bardzo brudna robota...Lepiej się na to przygotować i odpowiednio się ubrać

Corner With Recipes
Gulasz wieprzowy wg Jamiego Olivera 147

marchewka pokrojona w plasterki - 1/2 łyżeczki suszonego oregano*** - sól morska i świeżo zmielony pieprz - szklanka przecieru pomidorowego + 1/2 szklanki wody**** - 100 g suszonych śliwek grubo pokrojonych - sok z połówki cytryny - pietruszka do posypania Podgrzej trochę oliwy w dużym garnku o grubym dnie. Dodaj wieprzowinę i obsmażaj ją przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym samym czasie(...)potrawę przez ok. 1 godzinę, aż mięso zacznie się rozpadać. Po tym czasie dodaj pokrojone śliwki i gotuj bez przykrycia ok. 25 minut. Na koniec dopraw, polej sokiem z cytryny i posyp pietruszką. Podaj np. z ryżem. *Zrobiłam z połowy składników podanych w książce i spokojnie starczyło na obiad dla 4 osób. **Jamie Oliver kroił na kawałki o boku

Corner With Recipes
Sałatka z kozim serem, rukolą i kuskusem 137

szklanki suchego kuskusu (najlepiej pełnoziarnistego) - 50 g sera koziego - kilkanaście oliwek czarnych - kilkanaście pomidorków koktajlowych - 1 plasterek boczku - garść słonecznika/pestek dyni - olej rzepakowy/oliwa - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, czosnek granulowany Rukolę umyj, kuskus przygotuj zgodnie z opakowaniem. Kozi ser pokrusz, oliwki pokrój w plasterki, a pomidorki w ćwiartki albo połówki. Boczek pokrój w drobną(...)kostkę. Tak przygotowane składniki wymieszaj, dodaj pestki dyni. Skrop olejem, sokiem z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Ekspresowa sałatka gotowa

Corner With Recipes
Kurczak w owsianej panierce z surówką z selera i marchewki 193

kromka czerstwego pieczywa razowego - sól, pieprz do smaku, bazylia suszona, papryka słodka, chili cayenne Surówka: - 1 marchew - 1 seler - 1 jabłko - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka majonezu - cytryna do skropienia - sól, pieprz do smaku Kurczaka pokrój w paseczki, zamarynuj w łyżce oleju z przyprawami. Włóż do lodówki, chociaż na 20 minut. W tym czasie w malakserze z ostrzem posiekaj(...)rozgrzanej patelni z łyżką oleju. Smaż z obu stron po 3 minuty. Do zrobienia surówki utrzyj na cienkich oczkach umytą marchewkę, seler i jabłko. Wymieszaj, dodaj jogurt, majonez, skrop cytryną. Dopraw solą, pieprzem, ewentualnie suszoną bazylią

Corner With Recipes
Zimna kalafiorowa z musem jabłkowo-bazyliowym i pikantnym olejem 146

zsiadłego mleka, jeden średni kalafior, sól, cukier, piały pieprz, gałka muszkatołowa. Mus jabłkowy: 3 polskie jabłka, garść świeżej bazylii, kilka listków stewii, sok i skórka z połowy cytryny, 1 łyżka masła (opcjonalnie), szczypta soli. Pikantny olej: 250 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna, 2 czerwone papryczki peperoni, łyżeczka płatków chili, 1 ząbek czosnku. Przygotowanie: Pikantny olej Papryki pokroić(...)cukru. Odstawić do schłodzenia. Zimną kalafiorową serwować z musem jabłkowo-bazyliowym, skropioną pikantnym olejem.  Mus Jabłka obrać, wydrążyć, zmiksować na gładką masę z dodatkiem soku i skórki z cytryny, doprawić solą.  Pulpę zagotować w rondlu z dodatkiem 1/3 szklanki wody, dusić 10 minut na małym ogniu (pod koniec gotowania można dodać 1 łyżkę masła żeby zagęścić mus), wystudzić

SzczyptaSmaQ