pieczenia. składniki na masę serową: 700 g ser białego (ja użyłam domowego i miksowałam go na gładką masę) 125 ml śmietany kremówki 180 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 czubate łyżki żelatyny 1/3 szkl gorącej wody ok. 200 – 250 g owoców czarnej porzeczki wymieszanych z borówkami dodatkowo: ok. 80 g cukru do owoców wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy(...)gorącej wodzie. Ser miksujemy ze śmietanką, sokiem z cytryny oraz cukrem. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy. Owoce blendujemy z cukrem (cukru wg smaku). Masę serową dzielimy na 2 części. Jedną część wylewamy na przygotowany wcześniej spód z herbatników i wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Do drugiej części wlewamy mus owocowy i miksujemy do połączenia się składników. Następnie ciemną
Domowy Smak Jedzeniagoryczki przytłumiony kostkami lodu... To jest to na ten skwar! Polecam! Składniki na 3 l lemoniady: 1 pomarańcza; 1 cytryna; 1 szklanka (250 ml) cukru pudru; 1 łyżeczka kwasku cytrynowego; 3 l zimnej, przegotowanej wody; Pomarańczę i cytrynę należy zamrozić w zamrażalniku przynajmniej 1 dzień przed przygotowaniem lemoniady. Dzięki zamrożeniu cytrusów pozbędziemy się gorzkiego smaku skórki tych owoców. Zamrożone cytrusy(...)miksujemy na papkę. Miksujemy około 1-2 minut (czas miksowania zależy od mocy blendera). Zmiksowaną papkę cytrusową zalewamy przegotowaną zimną wodą i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy kwasek cytrynowy i dokładnie mieszamy. Przygotowaną lemoniadę przecedzamy przez gęstą gazę, dobrze wyciskamy z powstałej pulpy resztę wody. Gotową lemoniadę należy dobrze schłodzić w lodówce. Lemoniadę podajemy dobrze schłodzoną. Można
In my kitchenwoda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, rodzynki Kresto 100 gram, sok z cytryny 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 3 łyżki, śmietana 1/2 szklanki piersi zagotować, zebrać "szumy", dodać umytą włoszczyznę razem z liśćmi selera, marchewki przekrojone na "cztery" gotować(...)pieprz mielony do rondla wsypać opłukane rodzynki Kresto, wlać z 1-1,5 litr rosołu, gotować z 3-5 minut na mniejszym ogniu, wlać przyprawę w płynie, sok z cytryny mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną 12% słodką i wlać do rodzynek mieszając do zagęstnienia sosu do sosu włożyć poporcjowane piersi, można podać z marchewką rosołową, z ziemniakami, ryżem, makaronem - syte
W Mojej Kuchni Lubięwami tym prostym do wykonania przepisem ponieważ jest to świetne danie na upały, które nas właśnie nękają. Składniki 40-50 dag wiśni 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny makaron, dowolny według upodobań Sposób przygotowania Wiśnie wydryluj i zalej litrem wody. Gotuj około 15-20 minut na małym ogniu. Po około 10 minutach dodaj cukier i łyżkę soku(...)cytryny. W tzw. „międzyczasie” ugotować makaron zgodnie ze wskazaniami producenta. Ugotowane i rozgotowane wiśnie przelej przez sito, aby pozbyć się wiśni, lub zblenduj, jeśli wolisz. Możesz zagęścić zupę łyżką skrobi ziemniaczanej. Rozmieszaj ją w 1/4 szklanki zimnej wody i wlej do zupy mieszając, aby nie powstały grudki. Podawaj ze śmietaną i wcześniej ugotowanym makaronem. Uwagi W takie upały
Mr. Tastesuszony tymianek – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 0,5 łyżeczki * oliwa z oliwek – 1 łyżki * sól – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rybę czyścimy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i szczyptą tymianku, a następnie układamy na folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Papryki kroimy w kostkę, a czosnek, oregano,tymianek, resztę soku z cytryny, oliwę z oliwek i odrobinę
Ostra na Słodko400g zwykłego jogurtu naturalnego+200g jogurtu typu bałkańskiego (ja tak właśnie dałam) - 2 jajka - 160ml płynnego oleju kokosowego - dałam bezzapachowy (lub zwykły olej) - 1 łyżka soku z cytryny - niecałe 1,5 płaskiej łyżeczki sody (dałam 7g) - owoce, u mnie morele (+/- 700g) Kruszonka: - 100g mąki orkiszowej typ750 - 30g oleju kokosowego - 30g ksylitolu (lub cukru) - 20g płatków migdałów (lub wiórków kokosowych(...)podanych składników zagniatamy dłońmi kruszonkę i odstawiamy. W misce wymieszać rózgą jajka, olej, sok z cytryny, dodać jogurt i dokładnie roztrzepać. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i mieszamy, tylko do połączenia składników. Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wykładamy połówki (lub ćwiartki moreli, zależy od wielkości). Obsypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdrowewyjątkowego szczególnie, że słońce i upał powróciły... Znalezione na blogu Addio Pomidory Banoffee ice cream. Banoffee ice cream na 4 porcje: 4 banany 2 łyżeczki soku z cytryny 4-6 łyżek masy krówkowej 50 g gorzkiej czekolady po 2 ciasteczka petit beurre lub digestive na osobę Na minimum 2-3 godziny lub dzień wcześniej, kroimy banany w plasterki(...)rozkładamy na tacce. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Wstawiamy do zamrażarki. Zamrożone banany miksujemy na gładką masę z 2 łyżkami masy krówkowej. Do szklaneczek (u mnie słoiczki) wsypujemy pokruszone ciastka, nakładamy zmiksowane banany, polewamy łyżką masy krówkowej. Na koniec posypujemy tartą czekoladą. Podajemy natychmiast by banany zachowały swoja konsystencję
Dzieje kuchennej Wiewiórypachnące. Ogołociłam je z płatków i wytworzyłam kilka słoiczków syropu różanego. Składniki: dwie duże garście płatków róży 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 0,25 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 0,5 cytryny Przygotowanie: Wodę z cukrem zagotować, pogotować kilka minut. Dosypać kwasek cytrynowy. Płatki róży delikatnie porwać na mniejsze kawałki, włożyć do garnka z syropem
Cakes By Kejtcebula jest jeszcze bardzo łagodna warto spróbować takich kompozycji smakowych Składniki : 2-3 cebule czosnkowe(młode) lub dymki duży pęczek naci pietruszki / ew. nać kolendry sumak sok z cytryny oliwa z oliwek sól, pieprz Sposób przyrządzenia : cebulę kroimy w cienkie krążki lub piórka, rozkładamy na talerzu surową - jeśli jest zbyt ostra parzymy ją wcześniej we wrzątku przez(...)osuszamy ręcznikiem papierowym dodajemy znaczą ilość pokrojonej naci pietruszki - ewentualnie naci kolendry i mieszamy posypujemy solą, pieprzem i sumakiem możemy dodać sok z cytryny i oliwę z oliwek
zobacz ich smakSkładniki : 1 średnia cukinia, około 300g sól morska, swieżo zmielony pieprz 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek + dodatkowo do serwowania wraz z pieczywem 150g łososia 1 łyżeczka soku z cytryny garść orzeszków pini 1 czerwona cebula 3 łyżki posiekanych świeżych ziół - koperek, tymianek lub szczypiorek 3 łyżki tartego parmezanu Sposób przyrządzenia : cukinię myjemy, odcinamy końce, kroimy na cienkie ( około(...)się nie przesuszyła czerwoną cebulę kroimy w krążki, podsmażamy delikatnie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C i ustawiamy termoobieg łososia opłukujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie do rozgrzanego piekarnika wkładamy łososia i skrapiamy go oliwą z oliwek, pieczemy 15-18 min. na patelni podsmażamy orzeszki pini na złocisty kolor kiedy
zobacz ich smakochotę albo to co od dawna zalega nam w kuchennych szafkach :) Ciasto: 5 dag drożdży 7 łyżek cukru 50 dag mąki 250 ml letniego mleka skórka otarta z jednej cytryny 1 jajko 10 dag masła 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli Dodatkowo: rodzynki cynamon 1 kwaskowate jabłko Drożdże ucieramy z 1 łyżką cukru, łyżką mąki i 50 ml mleka - zaczyn(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli, dodajemy cukier, skórkę otartą z cytryny, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Na koniec wlewamy resztę mleka i 7 dag rozpuszczonego masła. Całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na prostokątny placek grubości
Słodka Kraina Wypiekówbudyniu śmietankowego Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno, następnie dodajemy cukier, wiórki i budyń, dokładnie mieszamy. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru odrobina soku z cytryny 5 łyżek wody Jabłka obieramy ze skóry, kroimy w kosteczkę i wkładamy do garnka. Dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną, następnie dodajemy cukier(...)cytryny. Jeszcze ciepłe jabłka wykładamy na ciasto, następnie kładziemy masę kokosową, a na wierzchu ścieramy na grubych oczkach pozostałe ciasto z zamrażalnika. Blachę wkładamy na ok 1 godzinę do piecyka nagrzanego do 170 stopni
Słodka Kraina Wypiekówdodać do niego każdy owoc i za każdym razem smakuję równie obłędnie. Składniki : 160 ml oleju słonecznikowego 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka sok z połowy cytryny 1/2 kg mąki pszennej 400 g jogurtu naturalnego ( najlepiej jogurty gęste - typu greckiego) 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 puszka ananasa (lub 600-700 g innych owoców(...)dużej misce mieszamy jajka,olej, jogurt, cukier,cukier wanilinowy, sok z cytryny i mleko. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto będzie dość gęste, ale właśnie takie ma być, może też wyglądać na lekko zważone, ale nie należy się tym przejmować :) Blachę o wymiarach 22x33 cm wykładamy papierem do pieczenia ( może być też większa
Słodka Kraina Wypiekówfantastyczny blog, wprowadziłam kilka drobnych zmian, a oryginalny przepis znajdziecie tutaj . Przygotowanie gruszek: 7 średnich gruszek laska cynamonu gwiazdka anyżu 1/2 szklanki cukru 1/2 soku z cytryny 1 litr wody Gruszki obieramy ze skóry (ogonki zostawiamy), usuwamy gniazda nasienne ( małą łyżeczką, lub nożykiem). Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, anyż, cynamon i sok z cytryny - całość gotujemy
Słodka Kraina Wypiekówpowstałym połączeniem. SKŁADNIKI: - 1/2 sałaty lodowej - 1 szt. papryki czerwonej - 4 szt. średnich ogórków gruntowych - 2 garście świeżej pietruszki - 1/2 cebuli - 3 garście pomidorków cherry - sok z 1/2 cytryny - przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, pieprz czarny, imbir, chilli, kurkuma, papryka słodka - olej lniany z pierwszego tłoczenia Cebulę drobno kroję, posypuję wszystkimi przyprawami, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki(...)porwaną na kawałki sałatę, małe pomidorki. Posypuję pokrojoną pietruszką, wyciskam sok z 1/2 cytryny i polewam olejem lnianym. Odstawiam na kilkanaście minut do lodówki, aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą. Dzięki dużej obecności konkretnych w smaku przypraw powstaje ostra i konkretna sałata - prawdziwa sałatka z charakterkiem
Wielopokoleniowo