cytryna - 13435 przepisów (strona:240/896)

Kiełbaski cielęco-szpinakowe z natką pietruszki i pomidorową nutą 151

zależności ile masa pochłonie) 1 jajko 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo: folia spożywcza , cytryna do skropienia kiełbasek Sposób przygotowania: Cielęcinę i rozmrożony szpinak przekładamy do miski. Dodajemy namoczone w mleku i dokładnie odciśnięte kromki chleba, jajko, natkę pietruszki, bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy rękoma(...)każdą kiełbaskę na drugą stronę. Ugotowane wyjmujemy z wody (ja dla ułatwienia wodę po prostu odcedziłam), odwijamy z folii. Podawać można na ciepło jak i na zimno, z kawałkiem cytryny do skropienia. Lub jak we wstępie - jako domową wędlinę na kanapki

Kolorowy Przepisownik
Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym bez masła (kawałek (100 g) ok. 255 kcal) 255

śmietan fixy 220 g serka naturalnego (tu: bieluch) trochę mniej niż 1,5 opakowania (150 g) 35 g cukru pudru (3,5 łyżki) 10 g soku z cytryny (2 łyżki) - lub więcej, tak żeby było czuć cytrynowy smak kilka kropel aromatu cytrynowego Przygotowanie:  Ciasto:  1. Marchewki ścieramy na drobnych oczkach (paski), zostawiamy na pół godziny w lodówce(...)grzałka góra dół Temperatura: 180 stopni Krem: 1. Gdy ciasto ostygnie śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu śmietan-fixu (używamy 2 saszetek). 2. Dodajemy serek, sok z cytryny i jeszcze miksujemy. Próbujemy czy jest wystarczająco słodkie i cytrynowe. Dalej:  1. Gdy ciasto ostygnie przecinamy je jak na zdjęciu, tworząc dwa blaty. 2. Z górnej części ścinamy przypieczoną warstwę

Malowane smakiem
Paella 180

zielona 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej pół łyżczki papryki ostrej sól do smaku szczypta szafranu oliwa z oliwek natka pietruszki cytryna pokrojona w ósemki * Dałam większą ilość pomidorów, bo nie potrafię się im oprzeć, dlatego moja paella jest bardziej pomarańczowa niż żółta. Jeśli lubicie pomidory-śmiało możecie zwiększyć ich ilość(...)odkywając jej i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie danie jest gotowe, jednak najlepiej smakuje, gdy lekko przestygnie. Podajemy z siekaną natką pietruszki i cząstkami cytryny. Uwaga: O ile dobór dodatków do tego dania zależy od naszej fantazji, o tyle są pewne składniki, bez których paella nie będzie paellą. Przede wszystkim ryż-koniecznie średnioziarnisty. Ryże dugoziarniste

Zawsze głodna!
Sałatka sushi z łososiem z patelni 180

płata nori 1/2 awokado garstka solirodka garstka kiełków czerwonego buraka 1 łyżka ziaren czarnuszki 1 łyżka ziaren sezamu 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia 1 łyżka soku z cytryny ewent. octu ryżowego do skropienia awokado by nie ściemniało dodatkowo: sól do smaku sos sojowy do smaku pasta wasabi lub rodzimy tarty chrzan do smaku Wykonanie: Łososia oprószyć(...)zbyt przesmażony. Układać kawałki łososia na ryżu we wgłębieniach (wgłębienia służą jedynie estetyce i nie są konieczne) Awokado wyjąc ze skórki i pokroić w niewielką kostkę,skroić sokiem z cytryny lub octem ryżowym i rozłożyć na sałatce. Każdą porcję posypać na koniec ziarnami sezamu i czarnuszki i odłożonymi paseczkami nori. Obok podać również do smaku japoński sos sojowy,którym każdy

Sztuka gotowania w/g Samiry
ŁOSOŚ PIECZONY W ZIOŁACH ZE SZCZYPIORKACH 176

skórą  pół pęczka szczypiorku  łyżka ziół prowansalskich  łyżka oliwy  sól, pieprz świeżo mielony lub zgnieciony w moździerzu  kawałek foli aluminiowej  kilka plastrów cytryny  Sposób przyrządzenia:  Rybę dokładnie opłukać wysuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem z każdej strony oraz ziołami. Szczypiorek pokroić i posypać nim filet z łososia po stronie bez skóry(...)przykryć plastrami cytryny.  Folię posmarować oliwą i na nią położyć łososia. Zawinąć i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 min. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami ale wcześniej należy odciąć skórę, wystarczy podważyć nożem i sama schodzi :-)  Udanego dnia

pieprzny smaczek
Sałatka z ogórków, orzechów włoskich i pestek granatu 175

porcje): 400 g ogórków (u mnie 1 duży) 150 g orzechów włoskich, grubo posiekanych pestki z 1/2 granatu 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka pul biber lub płatków chilli 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Przekrój ogórki na pół i przy pomocy łyżeczki wyskrob z nich pestki, a następnie pokrój na cienkie plasterki. W misce(...)umieść ogórka, orzechy włoskie, pul biber lub płatki chilli oraz pestki granatu. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i polej powstałym dressingiem sałatkę. Wymieszaj i podawaj od razu.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielony kuskus z bazylią 131

płynu wchłonie kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry 1 szklanka ugotowanego mrożonego zielonego groszku 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (u mnie francuska) 2 dojrzałe pomidory sok z cytryny listki bazylii oliwa z oliwek EV Wykonanie: Do miski wsypujemy kuskus. Do gorącego bulionu dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy, żeby pasta się rozpuściła   Kuskus zalewamy bulionem tak, żeby kasza(...)była przykryta płynem ponad centymetr ponad powierzchnią.  Przykrywamy i odstawiamy, aż płyn się całkowicie wchłonie. Wtedy kaszę mieszamy widelcem, dodajemy fasolkę, groszek, posiekane listki bazylii, sok z cytryny, mieszamy, przykrywamy,  i odstawiamy na 60 minut, żeby się przegryzło. Po tym czasie pomidory parzymy, zdejmujemy z nich skórkę, kroimy w  drobną kostkę, dodajemy do kaszy, mieszamy i skrapiamy

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie z suszonymi pomidorami 82

może być ostry 4 suszone pomidory zalane oliwą przyprawy – pieprz, papryka słodka nieco oleju z pomidorów lub oliwa z oliwek – ok. 3 łyżki 1/2 łyżeczki cukru sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania:   Śledzie wymoczyć w wodzie około godziny. Cebule pokroić w cienkie plasterki. Jabłka obrać i pokroić w cienkie słupki. Wymieszać razem i dodać cukier, sok z cytryny

Pobite gary Barbary
Krem fasolowo-cebulowy 114

Składniki: 50 dag fasoli, 2 kostki rosołowe, 2 duże cebule, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki rozmarynu, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sok z połowy cytryny, 10 dag żółtego sera, 4 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Fasolę moczymy przez noc w wodzie. Następnie gotujemy ją do miękkości. Cebulę kroimy w pół talarki, czosnek obieramy. Cebulę, czosnek posypujemy dwoma łyżkami(...)podgrzewamy kostki rosołowe. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Do wywaru dorzucamy fasolę i cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem, dodajemy sok z połowy cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem posypujemy startym na tarce zółtym serem

Pobite gary Barbary
Zupa paprykowa z kukurydzą 143

papryki, 5 dużych ziemniaków, 3 ząbki czosnku, puszka kukurydzy, 1 duża cebula, 2 kostki rosołowe, 2 łyżki masła, chili- płaska łyżka, słodka papryka- płaska łyżka; imbir- płaska łyżka, pół cytryny, natka pietruszki. Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Jak lekko zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażamy do miękkości. Kostki rosołowe zalewamy 6 szklankami wody(...)zagotowujemy. Do bulionu dodajemy podsmażoną cebulę i paprykę. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Doprawiamy chili, słodką papryką i imbirem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Pobite gary Barbary
Kurczak w porach 179

Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka, 2 pory, 4 ząbki czosnku, kostka drobiowa,  tymianek- 2 łyżki, pieprz, sól, pół cytryny, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Ćwiartki z kurczaka nacieramy czosnkiem i posypujemy obficie tymiankiem. Podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pory kroimy w półplasterki i dodajemy do kurczaka. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Gotowym bulionem zalewamy mięso. Dodajemy(...)wyciśnięty z połowy cytryny. Całość dusimy około 20 min. pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Pobite gary Barbary
Sałatka z łososiem i sosem miodowo-musztardowym 327

Składniki: 12 dag mieszanki sałat, 25 dag pomidorków koktajlowych, 10 dag wędzonego łososia, 2 cytryny, 6 łyżek oliwy z oliwek, łyżka miodu, łyżka musztardy, pieprz, sól. Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Łososia kroimy w cienkie paski. Wyciskamy sok z dwóch cytryn. Dodajemy do niego miód, musztardę i oliwę z oliwek

Pobite gary Barbary
Ciasto żurawinowe z mascarpone 129

proszku do pieczenia, 10 dag mąki tortowej, 10 dag mąki żytniej, 10 dag suszonej żurawiny, 15 dag białej czekolady, 25 dag serka mascarpone, szklanka cukru pudru, sok z połowy cytryny, 2 łyżki mleka. Do ozdoby: 5 dag żurawiny, garść płatków migdałowych. Sposób przygotowania: Masło ucieramy z brązowym cukrem. Nie przerywając ucierania dodajemy jajka, imbir, mielone migdały, proszek do pieczenia(...)średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotowujemy krem. Serek miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masę wykładamy na wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy żurawiną i płatkami migdałowymi. Całość polewamy polewą przygotowaną z połowy tabliczki czekolady wymieszanej z 2 łyżkami mleka w kąpieli wodnej. Przechowywać w lodówce

Pobite gary Barbary
Złoty kurczak 165

Składniki: 3 piersi z kurczaka, 2 duże cebule, 1 cytryna, 10 zielonych oliwek, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki kurkumy,  łyżka brązowego cukru, 2 łyżki masła do smażenia Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, tak żeby kotleciki nie były za grube. Obsypujemy je solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego(...)cebule pokrojone w półtalarki. Po 3 minutach obsypujemy cebulę kurkumą. Podsmażamy jeszcze ją 2 minuty. Cebulę przekładam do naczynia z mięsem. Pomiędzy kawałki kurczaka wkładamy oliwki, ząbki czosnku oraz cytrynę pokrojoną w półplasterki (nie obraną). Całość posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy pod przykryciem w temp. 150 stopni C około

Pobite gary Barbary
Pierożki z patelni 122

puszki groszku konserwowego, 3 ząbki czosnku, łyżka przyprawy garam masala, tłuszcz do smażenia. Sos „Tysiąca wysp” 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka soku z cytryny, łyżka soku z pomarańczy, sól, szczypta pieprzu cayenne; Sos majonezowy 3 łyżki śmietany, 3 łyżki musztardy sarepskiej, 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu, 1,5 łyżeczki curry

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania