cynamonu 1 gwiazka anyżu 3 ziela angielskie 5 ziaren jałowca 3 liście laurowe masło cytrynowo - tymiankowe: 50 gram miękkiego masła + 3 łyżki listków świeżego tymianku + skórka otarta z 1 cytryny + sól i pieprz bagietka, kromki razowego pieczywa świeży tymianek do dekoracji piwo typu Koźlak do podania Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wołowinę również kroimy na mniejsze części lecz(...)formy. Jeśli jest taka konieczność doprawiamy solą i pieprzem. Mięso odstawiamy na moment by przestygło. Następnie rozrywamy, szarpiemy, rwiemy dwoma widelcami. Masło mieszamy z tymiankiem, skórką z cytryny, solą i pieprzem. Razowe pieczywo lub bagietki smarujemy cienko masłem i układamy sporą ilość "szarpanego" mięsa. Dekorujemy świeżym tymiankiem i podajemy z piwem typu Koźlak, które najlepiej smakuje kiedy jest schłodzone
Mango PapajaSkładniki 8 łyżek granoli owocowe 2 banany sok z cytryny 2 łyżki miodu 4 łyżki konfitury owoce leśne 300 ml śmietanki 30% 100 gram serka mascarpone 50 gram płatków migdałowych Wykonanie: Do wysokich pucharków na samym dnie wsypujemy granoli owocowe, przekładamy ubitą śmietanką z dodatkiem serka,na to wykładamy zmiksowane banany z dodatkiem soku z cytryny oraz miodem, wykładamy kolejna
kgwjanczewocałą zimę i wzmacniać swoją odporność. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 szklanek aronii 200 liści wiśni( może być mniej) 3 litry wody 2 -1,5 kg cukru 1 kwasek cytrynowy lub sok z 1 cytryny Wykonanie: Aronię i liście wiśni opłukać. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować 15 - 20 minut ( od momentu zawrzenia) po tym czasie odcedzić(...)owoce ( można je jeszcze troszkę rozdusić, żeby wyszedł cały sok). Do czystego soku dodać cukier i kwasek cytrynowy - zagotować. Gorący sok wlewać do słoików i zakręcać. Nie wymaga pasteryzacji
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaUwielbiam przetwory z moreli. Zapraszam na pyszny dżem. Składniki: morele cukier odrobina soku z cytryny ewentualnie odrobina mielonego kardamonu lub cynamonu Sposób wykonania: 1. Nie podaję dokładnej ilości cukru i owoców, bo to wszystko zależy od słodkości moreli i tego jak słodki dżem lubimy. 2. Owoce myjemy, pozbywamy się pestek. Przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy odrobinkę wody(...)morele się rozpadną dodajemy cukier wedle uznania, następnie gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji, często mieszamy, by owoce się nie przypalały. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, kardamon lub cynamon. 4. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Smacznego
Kuchnia domowa Animalinowe 250 gram truskawek 1/2 szklanki zimnej wody 1/4 pęczka mięty sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek miąższ z dwóch kromek białego pieczywa łyżeczka cukru sok z 1/2 cytryny do podania: drobno pokrojony pomidor malinowy, truskawki i listki mięty Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Umyte truskawki i pomidory umieszczamy w zamrażalniku(...)minut. Po tym czasie wyciągamy, dodajemy do nich wodę, miętę, oliwę, miąższ chleba oraz cukier, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, jeśli czujemy taką potrzebę możemy przetrzeć przez sito. Podajemy z pokrojonym pomidorem, truskawkami i listkiem mięty. Smacznego, Klaudia. Wpis dodaję do akcji
Mango Papajawiększości przepisów na paprykę marynowaną stosuje się ocet. Sama również przyrządzam takie przetwory. Dziś jednak przedstawiam inną paprykową propozycję- z kwaskiem cytrynowym. Składniki: 1 kg papryki Składniki na zalewę: 1 litr wody 2 dag soli 2 dag cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie: Paprykę umyć, usunąć nasiona i ułożyć ciasno w słoikach. Z podanych składników przygotować zalewę, zalać paprykę
Tradycyjna Kuchniaosób - 2-3 filety z łososia - 4 łyżki masła klarowanego - 1 ząbek czosnku - szczypta soli i pieprzu - sok z połowy cytryny Filety umyj o dokładnie osusz. Natrzyj solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Skrop wszystko sokiem z cytryny. Zostaw na min. 20 minut pod przykryciem. Rozgrzej porządnie masło klarowane, połóż łososia skórą do dołu i smaż 6-8 minut
Pasje Jolkilodówki/zamrażarki. Składniki na masę: - 150 mililitrów mleka - 100 mililitrów śmietanki 30-36% - 1 żółtko - 2 jajka - 2 łyżki cukru (drobnego) - laska wanilii - 3-4 jabłka - cytryna Przygotowanie masy: Mleko łączymy ze śmietanką. Dodajemy żółtko, 2 całe jajka oraz cukier. Całość ubijamy chwilę aż do całkowitego połączenia składników. Laskę wanilii rozcinamy i wyskrobujemy z niej nasionka, które(...)dodajemy do masy. Odstawiamy na bok. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na osiem części. Kropimy sokiem z cytryny, co by nie ściemniały i nie zbrzydły. Przygotowanie tarty: Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy ciasto na całej powierzchni (również po bokach). Układamy jabłka w wachlarzyk i zasypujemy je cukrem. Wylewamy na całość masę. Najpierw
Życie zamknięte w smakubędzie zbyt suche możemy wlać dodatkową łyżkę czy dwie wody. Formujemy z masy kulę i chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut. Składniki na nadzienie: - sok z połowy cytryny - 3 karczochy - oliwa z oliwek - 5 cienkich plasterków boczku wędzonego pokrojonych w paski - 1 czerwona cebula - 4 ząbki czosnku - kilka gałązek tymianku - kilka gałązek bazylii - 100 mililitrów białego wytrawnego wina(...)mililitrów bulionu z kurczaka - 2 pojedyncze piersi z kurczaka Przygotowanie nadzienia: Po pierwsze przygotowujemy miskę z wodą i sokiem z cytryny. Następnie zajmujemy się karczochami - odcinamy nogę, zdejmujemy "łuski" aż do momentu, gdy ukaże się nam coś na kształt zamkniętego tulipana, ucinamy końcówkę gdzieś na wysokości 2/3 karczocha. W następnej kolejności przecinamy go na pół i wyciągamy ze środka swego
Życie zamknięte w smakukulę i lokujemy w lodówce na czas dalszych przygotowań. Składniki na nadzienie: - 1 kilogram obranych jabłek, jakieś 8 dużych sztuk (waga już bez gniazd i skórek) - sok z połowy cytryny - 3 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka ziela angielskiego - 1 łyżeczka goździków Przygotowanie nadzienia: Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w cieniutkie plasterki, najlepiej przy użyciu specjalistycznego(...)narzędzia. Wrzucamy wszystko do dużej miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Zasypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy tak, by każdy plaster jabłka został pokryty mieszanką smaków. Składniki na karmel: - 125 gram masła - 3 łyżki mąki - 125 gram białego cukru - 125 gram brązowego cukru - 60 mililitrów wody Przygotowanie karmelu: Masło rozpuszczamy w rondelku na średnim ogniu. Dosypujemy mąkę i mieszamy
Życie zamknięte w smakuGALARETKA ZE ŚWIERKOWYCH IGIEŁ Składniki: - 1 kilogram świerkowych igieł lub młodych gałązek świerka - woda - 1 kilogram cukru żelującego 1:1 lub odpowiednia ilość cukru i żelatyny - sok z połowy cytryny (jeżeli zamiast cukru żelującego dodajemy cukier i żelatynę) - ewentualnie zielony barwnik spożywczy Przygotowanie: Świerkowe igły lub gałązki płuczemy i wrzucamy do dużego garnka. Zalewamy całość połową litra wody. Gotujemy przez(...)dopełniła garnek do 1 litra) i cukier żelujący, całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5 minut nieustannie mieszając - jeżeli używamy żelatyny i cukru, dodajemy jeszcze sok z cytryny (w cukrze żelującym jest kwasek cytrynowy, więc nie trzeba). Jeszcze gorącą galaretkę przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików. Voila! Nie bójcie się, eksperymentujcie! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakukwaśna - ja wybrałam słodką, bo robiłam jeszcze sos na zasmażce) - świeże zioła: tymianek, bazylia, pietruszka - kolendra suszona - 1 główka czosnku - 3-4 szalotki - suszona trawa cytrynowa - łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Podudzia myjemy i osuszamy. W misce odpowiednio dużej by ulokować w niej mięso, umieszczamy: jogurt, poszatkowane zioła, łyżeczkę suszone kolendry, suszoną trawę cytrynową, łyżeczkę soku z cytryny oraz czosnek
Życie zamknięte w smakuświecie c) wszystkim będzie smakował. I tyle. ;) ĆWIARTKI KURCZAKA ZAPIEKANE W SZPINAKOWYM SOSIE Składniki: - 6 ćwiartek z kurczaka - opakowanie mrożonego szpinaku - 50 mililitrów śmietany 30% - sok z 1/2 cytryny - 4 ząbki czosnku - sól czosnkowa - papryka słodka - sól - pieprz Przygotowanie: Kurczaka przyprawiamy solą czosnkową, pieprzem, papryką. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Szpinak rozmrażamy i dodajemy do niego śmietanę, sól, czosnek(...)przepuszczony przez praskę i sok z ½ cytryny. Kurczaka podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, następnie zlewamy z niego sos i dodajemy go do masy szpinakowej. Masę mieszamy i polewamy nią kurczaka. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem około 20 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakucebula - garść oliwek czarnych - garść oliwek zielonych - 1/2 kostki fety - 250 gram pomidorków koktajlowych - 1 zielony ogórek (niewielki) - przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn - oliwa z oliwek - woda - sok z cytryny - 1 łyżeczka cukru - 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Najpierw mieszamy sos, żeby miał szansę zespolić wszystkie składniki. Przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy z oliwek, 3 łyżkami wody, odrobiną soku(...)cytryny, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i łyżeczką cukru. Odstawiamy na bok. (Ten etap można przejść "na lenia" i po prostu użyć gotowego sosu do sałatek.) Rwiemy sałatę i kroimy warzywa: paprykę w kostkę, cebulę w piórka, oliwki na pół, pomidorki na pół, ogórka w kosteczkę. Do warzywnej mieszanki dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Voila
Życie zamknięte w smakuminut w temperaturze 180 stopni. Składniki na krem: - 1,5 litra mleka - 200 gram cukru - 60 gram cukru wanilinowego - 5 żółtek - 2 jajka - skórka z cytryny - 100 gram masła - 60 gram mąki pszennej - 60 gram mąki ziemniaczanej Przygotowanie kremu: 1 litr mleka mieszamy z cukrami, skórką z cytryny oraz masłem i całość gotujemy. Resztę mleka łączymy
Życie zamknięte w smaku