cytryna - 13435 przepisów (strona:244/896)

Mini tarty serowe z kurkami podane z piwem marcowe 156

foremek o średnicy 10 cm: 100 g schłodzonego masła, 200 g maki pszennej, 1 jajko, kurki: 1 łyżka masła, 100 g świeżych kurek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, masa: 250 g tłustego serka kanapkowo - sałatkowego , 2 jajka, 2 łyżki kopiaste posiekanego świeżego koperku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: masło(...)duże to dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (kilka min.). Dolewamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy lubczyk i podsmażam do momentu aż sos zostanie wchłonięty i odparuje. Kurki nabiorą cytrynowego smaku, a dzięki dodaniu sosu sojowego i lubczyku nabiorą słonego smaku. Kurki odstawiamy do przestygnięcia

Moniki Smakołyki
Dżem wiśniowy 144

Świeżych wiśni za bardzo nie lubię ale wiśniowe przetwory zjadam zimą ze smakiem. składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 3 -4 łyżki soku z cytryny Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na 3-4 godziny aby puściły sok. Następnie postawić na kuchence i doprowadzić do wrzenia mieszając aby cukier sie rozpuścił. Dodać(...)cytryny i gotować ok 5 minut. Rozdrobnić blenderem wedle uznania, ja rozdrabniam pół na pół aby było też trochę kawałków owoców .  Gorący dżem przełożyć do słoiczków. Dobrze zakręcić. Na 15 minut odstawić do góry dnem. Potem odwrócić i zostawić do całkowitego wystudzenia

Monia miesza i gotuje
Zupa z czarnej fasoli i pomidorów, LAF - dzień III 178

cebula 2-3 ząbki czosnku olej lub masło do smażenia 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli 4 większe pomidory natka pietruszki, czerwona czubryca (lub inne) sól, pieprz, sok z cytryny Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na oleju. Dodaj fasolę i jeszcze chwilę podsmaż. Następnie dodaj pomidory i gotuj około kwadransa. Zmiksuj/zblenduj. Na koniec dopraw do smaku ziołami, solą, pieprzem(...)sokiem z cytryny. Można zabielić śmietaną. Przepis bierze udział w akcji: Była sobie dziewczynka (2014, Mark Monheim): polski tytuł filmu dobrze oddaje jego zawartość. Niemiecka produkcja to opowieść o byciu nastolatkiem i o wszystkim, co się z tym wiąże: strachem, niepewnością i poszukiwaniem siebie. Nieudana próba samobójcza Charleen wywraca jej życie do góry nogami. Reżyser nie jednak jej nie analizuje

Qlinarnie i Qlinarnie
Brzoskwiniowa Ice Tea 75

Jest łatwa do przygotowania i jestem pewna że już nigdy nie sięgniecie po te ze sklepowej półki. Składniki : * litr herbaty - odpowiednio posłodzonej - ja używam 2 łyżek miodu * pół cytryny  * 2 obrane brzoskwinie  * kilka listków mięty * kostki lodu Przygotowanie : Herbatę wystudzić, osłodzić , dodać sok z cytryny, listki mięty oraz plasterki brzoskwini. Całość uzupełnić kostkami lodu

Magiczne Życie Marty
soczysty, kruchy kurczak z rękawa z cebulą i marchwią... 162

Składniki: kurczak 1,5 kg, przyprawa do drobiu 1 opakowanie, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, cebula 6 średnie, marchew 8 średnie, woda 1/2 szklanki kurczaka całego umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przyprawę do drobiu, sok z cytryny wymieszać z olejem i dobrze natrzeć kurczaka też w środku, dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Pulled beef w czekoladzie na grzankach podane z Koźlakiem 148

cynamonu 1 gwiazka anyżu 3 ziela angielskie 5 ziaren jałowca 3 liście laurowe masło cytrynowo - tymiankowe: 50 gram miękkiego masła + 3 łyżki listków świeżego tymianku + skórka otarta z 1 cytryny + sól i pieprz bagietka, kromki razowego pieczywa świeży tymianek do dekoracji piwo typu Koźlak do podania Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wołowinę również kroimy na mniejsze części lecz(...)formy. Jeśli jest taka konieczność doprawiamy solą i pieprzem. Mięso odstawiamy na moment by przestygło. Następnie rozrywamy, szarpiemy, rwiemy dwoma widelcami. Masło mieszamy z tymiankiem, skórką z cytryny, solą i pieprzem. Razowe pieczywo lub bagietki smarujemy cienko masłem i układamy sporą ilość "szarpanego" mięsa. Dekorujemy świeżym tymiankiem i podajemy z piwem typu Koźlak, które najlepiej smakuje kiedy jest schłodzone

Mango Papaja
Biała Dama 131

Składniki 8 łyżek granoli owocowe 2 banany sok z cytryny 2 łyżki miodu 4 łyżki konfitury owoce leśne 300 ml śmietanki 30% 100 gram serka mascarpone 50 gram płatków migdałowych Wykonanie: Do wysokich pucharków na samym dnie wsypujemy granoli owocowe, przekładamy ubitą śmietanką z dodatkiem serka,na to wykładamy zmiksowane banany z dodatkiem soku z cytryny oraz miodem, wykładamy kolejna

kgwjanczewo
Sok z aronii 148

całą zimę i wzmacniać swoją odporność. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 szklanek aronii 200 liści wiśni( może być mniej) 3 litry wody 2 -1,5 kg cukru 1 kwasek cytrynowy lub sok  z 1 cytryny Wykonanie: Aronię i liście wiśni opłukać. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować 15 - 20 minut ( od momentu zawrzenia) po tym czasie odcedzić(...)owoce ( można je jeszcze troszkę rozdusić, żeby wyszedł cały sok). Do czystego soku dodać cukier i kwasek cytrynowy - zagotować. Gorący sok wlewać do słoików i zakręcać. Nie wymaga pasteryzacji

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Dżem morelowy II 132

Uwielbiam przetwory z moreli. Zapraszam na pyszny dżem. Składniki: morele cukier odrobina soku z cytryny ewentualnie odrobina mielonego kardamonu lub cynamonu Sposób wykonania: 1. Nie podaję dokładnej ilości cukru i owoców, bo to wszystko zależy od słodkości moreli i tego jak słodki dżem lubimy. 2. Owoce myjemy, pozbywamy się pestek. Przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy odrobinkę wody(...)morele się rozpadną dodajemy cukier wedle uznania, następnie gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji, często mieszamy, by owoce się nie przypalały. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, kardamon lub cynamon. 4. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Gazpacho z truskawkami 85

malinowe 250 gram truskawek 1/2 szklanki zimnej wody 1/4 pęczka mięty sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek miąższ z dwóch kromek białego pieczywa łyżeczka cukru sok z 1/2 cytryny do podania: drobno pokrojony pomidor malinowy, truskawki i listki mięty Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Umyte truskawki i pomidory umieszczamy w zamrażalniku(...)minut. Po tym czasie wyciągamy, dodajemy do nich wodę, miętę, oliwę, miąższ chleba oraz cukier, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, jeśli czujemy taką potrzebę możemy przetrzeć przez sito. Podajemy z pokrojonym pomidorem, truskawkami i listkiem mięty. Smacznego, Klaudia.   Wpis dodaję do akcji

Mango Papaja
Papryka marynowana w zalewie kwaskowej na zimę do słoików 115

większości przepisów na paprykę marynowaną stosuje się ocet. Sama również przyrządzam takie przetwory. Dziś jednak przedstawiam inną paprykową propozycję- z kwaskiem cytrynowym. Składniki: 1 kg papryki Składniki na zalewę: 1 litr wody 2 dag soli 2 dag cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie: Paprykę umyć, usunąć nasiona i ułożyć ciasno w słoikach. Z podanych składników przygotować zalewę, zalać paprykę

Tradycyjna Kuchnia
Łosoś smażony na maśle 178

osób - 2-3 filety z łososia - 4 łyżki masła klarowanego - 1 ząbek czosnku - szczypta soli i pieprzu - sok z połowy cytryny Filety umyj o dokładnie osusz.  Natrzyj solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Skrop wszystko sokiem z cytryny. Zostaw na min. 20 minut pod przykryciem. Rozgrzej porządnie masło klarowane, połóż łososia skórą do dołu i smaż 6-8 minut

Pasje Jolki
Tarta z jabłkami w masie śmietanowej 117

lodówki/zamrażarki.  Składniki na masę: - 150 mililitrów mleka - 100 mililitrów śmietanki 30-36% - 1 żółtko - 2 jajka - 2 łyżki cukru (drobnego) - laska wanilii - 3-4 jabłka - cytryna Przygotowanie masy:  Mleko łączymy ze śmietanką. Dodajemy żółtko, 2 całe jajka oraz cukier. Całość ubijamy chwilę aż do całkowitego połączenia składników. Laskę wanilii rozcinamy i wyskrobujemy z niej nasionka, które(...)dodajemy do masy. Odstawiamy na bok. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na osiem części. Kropimy sokiem z cytryny, co by nie ściemniały i nie zbrzydły. Przygotowanie tarty: Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy ciasto na całej powierzchni (również po bokach). Układamy jabłka w wachlarzyk i zasypujemy je cukrem. Wylewamy na całość masę. Najpierw

Życie zamknięte w smaku
Wytrawna tarta z karczochem, piersią kurczaka, wędzonym boczkiem i białym winem PRZEPYSZNA! 124

będzie zbyt suche możemy wlać dodatkową łyżkę czy dwie wody. Formujemy z masy kulę i chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut.  Składniki na nadzienie: - sok z połowy cytryny - 3 karczochy - oliwa z oliwek - 5 cienkich plasterków boczku wędzonego pokrojonych w paski - 1 czerwona cebula - 4 ząbki czosnku - kilka gałązek tymianku - kilka gałązek bazylii - 100 mililitrów białego wytrawnego wina(...)mililitrów bulionu z kurczaka - 2 pojedyncze piersi z kurczaka Przygotowanie nadzienia: Po pierwsze przygotowujemy miskę z wodą i sokiem z cytryny. Następnie zajmujemy się karczochami - odcinamy nogę, zdejmujemy "łuski" aż do momentu, gdy ukaże się nam coś na kształt zamkniętego tulipana, ucinamy końcówkę gdzieś na wysokości 2/3 karczocha. W następnej kolejności przecinamy go na pół i wyciągamy ze środka swego

Życie zamknięte w smaku
Tradycyjny Apple Pie z ogromną ilością jabłek, cynamonu i karmelu/Tarta z jabłkami 117

kulę i lokujemy w lodówce na czas dalszych przygotowań. Składniki na nadzienie: - 1 kilogram obranych jabłek, jakieś 8 dużych sztuk (waga już bez gniazd i skórek) - sok z połowy cytryny - 3 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka ziela angielskiego - 1 łyżeczka goździków Przygotowanie nadzienia: Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w cieniutkie plasterki, najlepiej przy użyciu specjalistycznego(...)narzędzia. Wrzucamy wszystko do dużej miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Zasypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy tak, by każdy plaster jabłka został pokryty mieszanką smaków. Składniki na karmel: - 125 gram masła - 3 łyżki mąki - 125 gram białego cukru - 125 gram brązowego cukru - 60 mililitrów wody Przygotowanie karmelu: Masło rozpuszczamy w rondelku na średnim ogniu. Dosypujemy mąkę i mieszamy

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania