cytryna - 13435 przepisów (strona:231/896)

Pear and Vanilla Cake - Ciasto Waniliowe z Gruszkami 103

weekendowy podwieczorek.  Bardzo ciężko jest oprzeć się temu wspaniałemu zapachowi wanilii rozchodzącemu się po domu. Skłdaniki: 500 g gruszek 1 łyżka likieru groszkowego (opcjonalnie) sok z 0.5 cytryny 75 g brązowego cukru 75 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła, plus trochę do sparowania formy 1 łyżeczka pasty waniliowej(...)ziarenka z laski wanilii Metoda: Piekarnik rozgrzej do 170C (z obiegiem). Przygotuj formę. Gruszki pokrój i zalej sokiem z cytryny i likierem. Odstaw na chwilę. Ubij białka ze szczyptą soli, powoli dodając cukier. Następnie dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i pastę waniliową. Dodaj gruszki z całym sokiem. Przelej do formy i piecz przez 50 minut. Zostaw chwilę do ostygnięcia

Smaki Przyprawy i Kolory
Lamb koftas - kofty jagnięce 119

łyżeczka mielonych ziaren kolendry sól i pieprz garść pistacji bez skorupek 2 łyżki sosu słodkiego chili 4 tortille liście młodej sałaty rzodkiewka hummus jogurt naturalny liście kolendry skórka z cytryny Kruszymy pistacje w moździerzu. Mięso łączymy z przyprawami i formujemy 4 kiełbaski. Można je zrobić na patyczkach ale niekoniecznie. Kofty smażymy na rozgrzanej patelni grilowej aż będą ładnie brązowe(...)obtaczamy w pokruszonych pistacjach. Toritlle podrzewamy w mikrofalówce lub na patelni, na środek wykładamy koftę, sałatę i rzodkiewki, dodajemy hummus i jogurt. Posypujemy liśćmi kolendry i skórka z cytryny. Rolujemy i zajadamy:-) Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Rhubarb and ginger jam - dżem rabarbarowo-imbirowy 154

rabarbarowo-imbirowego. Świetnie smakuje na tostach albo bagietce do porannej herbaty:-) Na dwa słoiczki takie jak na zdjęciu potrzebne będzie: 450 g rabarbaru 430 g cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka wody świeżo starty imbir wielkości kciuka 2 wysterylizowane słoiczki Wykonanie: Do zamrażalnika wkładamy mały spodeczek. Przycinamy końce rabarbaru i ewentualnie obieramy ze skórki. Kroimy w mniejsze kawałki(...)garnka wkładamy rabarbar, starty imbir, sok z cytryny i wodę. Gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Potem dodajemy cukier i dobrze wszystko mieszamy. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy przez 10-15 minut. Po tym czasie z zamrażalnika wyciągamy spodeczek i wykładamy na niego łyżeczkę dżemu. Jeśli po przeciągnięciu palcem przez środek obie części zostają osobno - dżem jest

Smaki Przyprawy i Kolory
Avocado Mayonnaise / Majonez z awokado 131

olive oil slowly. Stop it periodically to ensure all ingredients are blending properly.  Puree to a smooth creamy mixture. Normal 0 21 Składniki: 1 duże awokado, sok z cytryny, 1-2 łyżki oliwy sól pieprz kilka listków bazylii Normal 0 21 Jak zrobić: Przekroić awokado na pół i wyciągnąć z niego miąższ, włożyć do blendera. Dodać sok z cytryny

Smaki Przyprawy i Kolory
tradycyjne tabbouleh 237

bliskowschodniej potrawy z pewnością przypadnie Wam do gustu przez aromat świeżych ziół przepleciony smakiem surowego ogórka i pomidorów. Składniki : 1 szklanka drobnej kaszy bulgur 1 ogórek szklarniowy 1/2 cytryny 2 dojrzałe pomidory kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 pęczki naci pietruszki 2 garści świeżej mięty 2 garści świeżej kolendry 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 1 kostka rosołowa lub pół litra bulionu(...)wodą i dokładnie siekamy szczypiorek z dymką kroimy w cienkie plasterki ząbek czosnku przeciskamy i wraz z pozostałymi składnikami przekładamy do miski wsypujemy przestygniętą kaszę, wyciskamy sok z połowy cytryny oraz ścieramy z niej skórę pomidory koktajlowe kroimy w połówki lub ćwiartki zgodnie z własnym gustem i dodajemy do reszty całość dokładnie mieszamy w misce, doprawiamy solą i świeżo zmielonym

zobacz ich smak
Barszczyk czerwony do picia 164

tegoroczne buraki otwarty! Składniki : duży czerwony burak 2 marchewki kawałek (10 cm) pora pół cebuli kawałek (5 cm) imbiru 2 liście laurowe łyżka cukru majeranek 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego sól pieprz mielony Warzywa obrać. Buraka pokroić na kawałki. Marchewki, kawałki buraka, por i imbir wrzucić do garnka.  Wsypać cukier. Zalać wodą -  tak, by woda sięgała mniej więcej(...)buraki będzie można wbić widelec (przydadzą się do inne potrawy). Zdjąć z palnika. Wyjąć cebulę i pora. Dosypać majeranek (według uznania). Doprawić do smaku solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym.  Pić ciepłe

Weekendy w domu i ogrodzie
Tagliatelle ze szpinakiem i krewetkami w sosie śmietanowym 163

być świetnym pretekstem do spędzenia wieczoru w miłym towarzystwie znajomych :) Spróbujcie :) Składniki:  Makaron tagliatelle 250 g szpinaku baby 200 g krewetek koktajlowych 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy go i polewamy zimną wodą, aby sie nie sklejał. Krewetki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Czosnek(...)wykładamy czosnek i krewetki. Delikatnie je podsmażamy z każdej strony. Dodajemy umyty i osuszony szpinak. Dusimy ok 2-3 minuty i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Podajemy z makaronem. Smacznego

ChilliJemy
Kakaowy tofurnik z malinową żelką - serniczek z tofu (wegański) 186

papierem do pieczenia. Masą staramy się wykleić równy spód, umieszczamy w lodówce. Składniki na masę: - 400ml mleczka kokosowego (puszka) - 200g tofu naturalnego - 50g malin (można pominąć) - sok z 1 cytryny (dodajcie mniej, jeżeli nie chcecie kwaśnej masy) - 2 łyżki ksylitolu - 5 łyżeczek kakao bez cukru - 6g agaru + niewielka ilość wody do rozpuszczenia Mleczko wraz z ksylitolem podgrzewamy w rondelku. Agar(...)gotującego się mleczka. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, studzimy. W tym czasie maliny płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Tofu miksujemy wraz z malinami, sokiem z cytryny i kakao do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy mleczko już ostygnie, dolewamy je do masy z tofu i mieszamy do ich całkowitego połączenia. Całość wylewamy na schłodzony spód i ponownie wstawiamy

Be Fit Be Strong
Marchewkowy hummus z rodzynkami- zdrowy lunch do pracy 153

puree) 100 ml świeżego soku z marchwi marki Marwit 3 łyżki pasty tahini 1 łyżka oliwy z oliwek 30 gram rodzynek sól i pieprz świeży tymianek sok z 1/2 cytryny   do podania: świeże warzywa: cukinia, Marwitki (marchewki marki Marwit do chrupania), ulubione pieczywo, pita   Ugotowaną ciecierzycę, puree z marchwi, sok z marchwi oraz sok z cytryny, oliwę

Mango Papaja
Koktajl piękności 170

lubię pić go najbardziej po południu, kiedy czasami zauważam spadek energii - taki zamiennik małej czarnej i z pewnością dużo zdrowszy zamiennik! ;-) SKŁADNIKI: - 2 szt. awokado - sok z 1/2 cytryny - 3 łyżki miodu (użyłam lipowego) - 2 łyżki cukru - ok. 1 litr wody mineralnej gazowanej Dojrzałe awokado obieram, wyjmuję pestkę, wkładam do blendera. Dodaję sok z cytryny, miód, cukier (ewentualnie, gdy lubimy

Wielopokoleniowo
NIE-NUDNY KURCZAK: curry i papryczka chilli 172

czuje jak rymuje? SKŁADNIKI PODANE NA JEDNĄ PORCJĘ. SKŁADNIKI: - 100G piersi z kurczaka - papryka czerwona -papryczka chili - cebula malutka lub 1/5 dużej - ząbek czosnku - 1/4 pora - sok z połowy cytryny - łyżeczka maggi PRZYPRAWY: - kminek 1/2 łyżeczki - chilli 1/2 łyżeczki - papryka słodka 1 łyżeczka - curry 1 1/2 łyżeczki +ryż według uznania u mnie 40g PRZYGOTOWANIE: +ryż według instrukcji na opakowaniu(...)Smaż ok 5 minut i dodaj kminek chili, słodką paprykę. Mieszaj i smaż ok 5 minut. Dodaj posiekaną paprykę. 4) Pokrojonego kurczaka wymieszaj z curry. 5) Na patelnię dodaj cytrynę, chilli, maggi i kurczaka. 6) Smaż i mieszaj do miękkiego i gotowego do jedzenia kurczaka :) 7) Podawaj z ryżem SMACZNEGO! CAŁOŚĆ MA OK: 320kcal

fitolarun.blogspot.com
truskawkowy SERNIK z TOFU 181

mikser, ale było warto! :D SKŁADNIKI: SPÓD: - suszone daktyle 100g - olej kokosowy 7g - preparowana kasza jaglana/ryż  60g MASA SEROWA: - 2 kostki tofu naturalnego (360g) - sok z 2 cytryn - słodzik: stewia, miód 1 łyżeczka - olejek waniliowy - truskawki 200g (lub inne owoce leśne) - 15g żelatyny - woda do żelatyny WYKONANIE: CIASTO: 1) Zalej daktyle wrzącą wodą i odstaw na kilkanaście minut(...)zmiksuj/''rozwal'' widelcem. 3) Połącz masę z preparowaną kaszą jaglaną 4) Na blachę wyłożoną folią do pieczenia połóż ciasto, przyduś i włóż do lodówki. MASA SEROWA: 1) Sok z cytryny i pokrojone tofu wrzuć do blendera. Blenduj tak długo aż konsystencja będzie aksamitna. Dodaj słodzik oraz truskawki i znowu blenduj. Spróbuj masy. Dosłodź w razie potrzeby. 2) Żelatynę wsyp

fitolarun.blogspot.com
Sos beszamelowy ( beszamel) 136

rozprowadzona mlekiem). Wymyślił go rzekomo Louis de Béchameil. Składniki : 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, pieprz, sól, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżka soku z cytryny. Sposób przygotowania:  Przygotowywać na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką - aż do momentu gdy sos będzie gotowy. Dlatego też dobrze jest wszystkie składniki sobie przygotować odmierzone i postawić gdzieś(...)się od mieszania. 1. W małym garnuszku (rondelku) roztopić masło. 2. Na roztopione masło wsypać mąkę. 3. Gdy wyjdzie zasmażka (uważać by nie była przypalona), wlać mleko. 4. Dodać cytrynę i przyprawy do smaku. Gdy sos zgęstnieje można ściągnąć z ognia, gdyż jest gotowy. Sos najlepiej zrobić tuż przed podaniem

W kuchni u Moniki
Surówka z marchwi i jabłka. 166

posiłku. I dlatego dziś przygotowałam surówkę, którą większość zna ale każdy robi na swój sposób. Składniki : kilka marchewek (np. 4 duże), 1 duże jabłko lub dwa małe, sok z cytryny - wycisnąć z połówki, ciut posiekanej natki pietruszki, 1 płaska łyżka cukru, jogurt naturalny - ale może być bez niego również. Przygotowanie: Obrane i umyte marchewki  i jabłko zetrzeć na grubszych(...)oczkach tarki. Dodać posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, cukier i ewentualnie jogurt naturalny. Wszystkie składniki wymieszać i gotowe. Smacznego

W kuchni u Moniki
Tort z masą budyniową i bezami. 261

65ml mleka, kostka masła w temperaturze pokojowej. owoce do dekoracji: borówki i maliny, woda do nasączenia biszkoptu: pół szklanki ciepłej wody, dwie łyżeczki cukru i sok wyciśnięty z połówki cytryny, 6 kostek czekolady. Przygotowanie: Zrobić budyń z dwóch paczek z 0.65ml mleka - tak by był sztywny. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i nadal ucierać(...)wyciągnąć go, nie dodawać do masy gdyż zrobią się grudki).  Przygotować biszkopt i bezy.  Biszkopt przekroić na pół. Obie połówki dość mocno nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem. Jedną warstwę posmarować masą budyniową. Położyć bezy i spróbować je wcisnąć w masę. Puste miejsca lekko uzupełnić masą. Położyć drugą połowę biszkoptu. Górę i boki posmarować masą - boki

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania