zwolenników nietypowych kremów. Orange curd to doskonały dodatek do ciast i deserów. Składniki: Na ok 0.5l kremu: 4 duże pomarańcze 1 cytryna 220g cukru kryształu 250g masła 4 żółtka Sposób przygotowania: Pomarańcze dokładnie myjemy. Z dwóch ścieramy skórkę, a z wszystkich wyciskamy sok. Wygniatamy także sok z 1 małej cytryny. Do rondelka wlewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy
Kuchnia w czekoladziecukru waniliowego 1 szklanka płatków owsianych Farsz: 1 kostka sera białego chudego (250g) 2 żółtka 1 cukier waniliowy 0.5 szklanki cukru kryształu Szklanka kremu pomarańczowego: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryny 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka olej do smażenia Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wylewamy ciasto na naleśnika i posypujemy odrobiną płatków owsianych. Przewracamy(...)zwijamy w kopertę. Opiekamy w grillu elektrycznym. Polewamy kremem pomarańczowym, dekorujemy miętą. Krem pomarańczowy: Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z otartą skórką na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodajemy cukier oraz masło i ponownie mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodajemy roztrzepane
Kuchnia w czekoladziewłaśnie jest sałatka z czerwonych buraków. Składniki: Litrowy słoik buraków ćwikłowych konserwowych 7 jajek 2 jabłka Półlitrowy słoik ogórków konserwowych 250g śmietany 18% sól, pieprz do smaku szczypta kwasku cytrynowego Sposób przygotowania: Jajka gotujemy "na twardo" ok 12 minut. W tym czasie odcedzamy buraki i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki obieramy ze skórek i kroimy podobnie. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda(...)tarce o grubych oczkach albo także kroimy w kostkę. (Ja wybrałam tą wersję.) Ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy przez specjalne siteczko. Dodajemy śmietanę, kwasek cytrynowy oraz doprawiamy solą i pieprzem
Kuchnia w czekoladziecienką, długą końcówką. Nadziewamy do momentu wypłynięcia kremu na wierzch, który następnie rozsmarowujemy na pączku i posypujemy skórką z pomarańczy. 3. Krem pomarańczowy: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryna 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z otartą skórką
Kuchnia w czekoladziemasła 15 dkg cukru pudru 25 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 3 żółtka, 2 białka 3 łyżki mleka skórka starta z jednej cytryny olejek pomarańczowy Lukier: 1 białko ok. szklanka cukru pudru Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z mlekiem, cukrem i żółtkami. Dodajemy startą skórkę z cytryny, proszek, kilka kropel olejku i mąkę. Na końcu ubijamy
Kuchnia w czekoladzietemat to ja się już nie wypowiem ;) Składniki: Na ok 2,5l syropu 750g kwiatów mlecza (mniszka lekarskiego) 2 kg cukru kryształu 2 litry wody 3 cytryny Sposób przygotowania: 1. Zbieramy główki mleczy, najlepiej w południe kiedy są najbardziej rozwinięte. Wysypujemy je na biały papier i odstawiamy na ok godzinę, by wszelkie robactwa mogły opuścić "teren". 2. Kwiaty przekładamy(...)momentu zagotowania gotujemy ok pół godziny. Następnie przenosimy do chłodnego miejsca i pozostawiamy na jedną dobę. 3. Po upływie doby kwiaty przecedzamy najlepiej przez tetrową pieluszkę. Z cytryn wyciskamy sok, również przez pieluszkę, by nie dostały się do syropu żadne zanieczyszczenia. Dodajemy cukier i stawiamy na małym ogniu. Po zagotowaniu gotujemy ok 3 godziny, by konsystencja jak najbardziej przypominała
Kuchnia w czekoladziezimę do herbatki. Składniki: Na ok 4l soku: 2,5l agrestu 2,5l malin 2,5l czarnej porzeczki 2 kg cukru skórka otarta z 1 cytryny Sposób przygotowania: Uzbierane owoce przepłukujemy pod bieżącą wodą. W sokowniku umieszczamy naprzemiennie owoce np. maliny- odrobina cukru- porzeczki- cukier- agrest- cukier- skórka z cytryny- maliny- cukier- agrest- cukier- porzeczka- cukier. Całość stawiamy
Kuchnia w czekoladziemascarpone (250g) 1 duża puszka brzoskwiń (850g) 1 galaretka pomarańczowa Polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady 100ml śmietanki 30% Dodatkowo: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 2 galaretki truskawkowe 1/2 soku z cytryny 1/3 szklanki przegotowanej wody wafelki do obłożenia tortu (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt i galaretki Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700ml gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia. Brzoskwinie z puszki odcedzamy, syrop(...)brzoskwiń. Na końcu wolnym strumieniem dodajemy galaretkę pomarańczową rozpuszczoną w syropie z brzoskwiń. Masę pozostawiamy w lodówce do lekkiego stężenia. 3. Przełożenie Biszkopt kakaowy nasączamy wodą z dodatkiem cytryny. Wykładamy 1/3 kremu brzoskwiniowego i dokładnie rozprowadzamy go po bokach by nie było szczelin- układamy biszkopty- wstawiamy do lodówki na ok 30 minut- zalewamy tężejącą galaretką truskawkową- ponownie odkładamy
Kuchnia w czekoladziemnie- mrożonych jagód i borówek 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wody przegotowanej, letniej sok z 1/2 cytryny Ponadto: 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy!) i łączymy z jogurtem oraz drożdżami. Masło topimy, jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Wszystkie składniki na ciasto(...)wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok 25 minut. 3. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier mieszając ze sobą przegotowaną wodę, cukier puder oraz sok z cytryny. Gotowym polewamy jeszcze ciepłe drożdżówki
Kuchnia w czekoladzietrzy SPORT" 1 czerwona papryka 2 1/2 łyżeczki miodu lipowego 1 1/2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki kiełków rzodkiewki 3/4 łyżki oleju lnianego 1/2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku 1 średnie jabłko (soczyste) Przygotowanie: Czerwoną paprykę kroimy najpierw na 4 kawałki, uważając by nie pozostawić białych, gorzkich części (odkrawamy "4 ścianki"). Każdy kawałek kroimy(...)cienkie paski. Mieszankę sałat wrzucamy do miski. Dodajemy pociętą w paski czerwoną paprykę i 2 łyżki kiełków. Po wierzchu skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, polewamy olejem lnianym i dodajemy 1 łyżkę miodu. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem (około szczypty pieprzu i odrobina soli). Mieszamy dokładnie, odstawiamy sałatkę na około 10 minut (czas przygotowania miodowych płatków migdałowych). Płatki migdałowe wsypujemy
Słodkie okruszkiodki smak :) Dressing 2 czosnkowy: Oliwa z oliwek Bazylia Oregano Ząbek czosnku Sól Himalajska Łyżka stołowa soku z cytryny Oliwę mieszam z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaję sok z cytryny. Na końcu dadaj
Pause Gotowanie!opakowania makaronu razowego (spaghetti) - małe opakowanie śmietany 12% - cały brokuł - 15-20 dag szynki konserwowej dobrej jakości - 100 g serka topionego o wyrazistym smaku - sól - pieprz - odrobina soku z cytryny Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania. Brokuł podzielić na małe różyczki i blanszować max 2-3 minuty. Śmietanę przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu razem(...)podzielonym na mniejsze części serkiem topionym. Dodać różyczki brokułów oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Gotować co chwila mieszając do rozpuszczenia serka. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać gorące
W poszukiwaniu inspiracjisprzątanie :) Porcja: 6 słoików 0,2 l Składniki: 2 kg kwaśnych jabłek obranych i pokrojonych w kostkę (ok. 7x7 mm), 800-900 g cukru, 1 pomarańcza, 1-2 cytryny (jeśli jabłka są słodkie dodać 2), dodatkowo 5 owoców pigwowca lub przyprawy Przygotowanie: Pigwowce umyć, pozbawić gniazd nasiennych, posiekać w drobna kostkę przy pomocy robota lub pokroić w cienkie paski(...)szerokiego rondla z grubym dnem wsypać jabłka, pigwowce i cukier. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryn, dokładnie wymieszać. Gotować na dużym ogniu ok. 10-14 minut ciągle mieszając, do czasu aż nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru. Doprawić przyprawami (opcjonalnie). Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików, szczelnie zakręcić, pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania wody. Gotowe słoiki wyjąć
SzczyptaSmaQtaki sentymentalny przepis. Połączenie racuszków mamy i jabłek. Składki (na ok. 8 małych placuszków): -jugut grecki o pojemności 150g. -1 spore jabłko -2 łyżki soku z cytryny -pół łyżeczki cynamonu -łyżeczka oleju plus do smażenia -2 łyżki cukru -1 jajko -4 czubate łyżki mąki przennej -szczypta soli -cukier puder do posypania(...)Wykonanie: Obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić cytryna by nie ściemniało. Dodać cynamon, jogurt, jajko, mąkę i wymieszać. Następnie dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Ponownie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielka ilością oleju (użyłam patelni do naleśników). Placuszki muszą być małe, inaczej będziemy mieć problem z przewracaniem ich na druga
Smakuj życie!tego stopnia oryginalnego, że nawet jak się teraz nad tym zastanawiam, ciężko mi znaleźć dla niego jakieś porównanie. Składniki: pęczek zielonych szparagów pęczek pietruszki skórka otarta z jednej cytryny łyżeczka soli 40 g masła ok. pół szklanki białego, wytrawnego wina Szparagi trzeba umyć i odłamać od nich zdrewniałe końcówki. Można je obrać, chociaż najczęściej nie jest to konieczne. Następnie(...)wysmarowanej oliwą. Podlać winem ułożyć na nich masło pokrojone w małe kawałeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż będą miękkie – ok. 15 minut. Z cytryny zetrzeć żółtą skórkę. Wymieszać ją z drobno posiekaną pietruszką i solą. Tak wykonaną gremolatą posypać szparagi po upieczeniu. Zapach jaki się wtedy roznosi jest przepiękny! Od razu przywodzi na myśl
Patchwork