smaczna i szybka! Moja córka ją uwielbia. Składniki; 2 duże marchewki 1 małe jabłko sól, pieprz 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego pół łyżeczki chrzanu 2 łyżki soku z cytryny Marchewki i jabłko obieramy. Na średnich oczkach tarki ścieramy marchew a na dużych oczkach jabłko. Doprawiamy solą i pieprzem ale bardzo delikatnie aby nie przedobrzyć. Na końcu dodajemy śmietanę, chrzan(...)cytryny. Mieszamy dokładnie i gotowe. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.margaryna 15 dag, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, cukier waniliowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki, mąka tortowa 550 dag, jabłko kwaśne 10 sztuk, cukier 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżka, aromat pomarańczowy 1 łyżeczka, gałka muszkatołowa mielona 1 łyżeczka, budyń waniliowy 1 opakowanie, migdały tarte BeachFlower BackMit 2 szklanki do misy robota wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, mąki(...)godzinę w ciepłym miejscu w tym czasie z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne, obrać ze skórki, pokroić na dość cienkie pół talarki, wymieszać z cukrem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, aromatem pomarańczowym, budyniem blacha 34x24 cm z odejmowanym rantem lub zwykła - blachę posmarować cienko olejem, wyłożyć papierem do pieczenia, w blasze rozsmarować wyrosnięte ciasto, na ciasto wysypać jabłka na jabłkach rozsypać
W Mojej Kuchni Lubiękakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 120 ml śmietany 30% 120 g serka mascarpone 1/2 słoika dżemu porzeczkowego 2/3 szkl. cukru 1 śmietan-fix Poncz: sok z 1 cytryny 1 łyżka miodu 3-4 łyżki ciepłej wody Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier i miksujemy aż się rozpuści. Następnie, cały czas miksując(...)przebić), dodajemy śmietan-fix i cukier, nadal ubijamy. Następnie dodajemy mascarpone i dżem porzeczkowy, całość dokładnie łączymy. Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód i łączymy z sokiem z cytryny. Wykonanie: Ostudzony biszkopt rozwijamy i zdejmujemy ściereczkę. Nasączamy ponczem, po czym rozprowadzam krem i ponownie zwijamy w rulon. Tak przygotowaną roladę owijamy w pergamin i odstawiamy w chłodne miejsce, aby dobrze
Kolorowy Przepisownikmasła, 150 g cukru, 4 jajka, 150 g migdałów, 150 g czekolady, 1 łyżeczka goździków, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 80 g mąki, nadzienie: 1,5 kg jabłek, sok z cytryny do smaku, 200 ml miodu pitnego (trójniak), żelatyna (około 20 g)*, polewa: 200 g czekolady**, 30 g masła, Goździki zemleć. Migdały (ze skórką), czekoladę, mąkę, goździki i cynamon zmiksować. Masło(...)obrać ze skórki i wyjąć miąższ, zmierzyć objętość. Ja otrzymałam 700 ml miąższu z jabłek. Zagotować miód, rozpuścić w nim żelatynę a następnie wymieszać z jabłkami, doprawić sokiem z cytryny do smaku. Blat ciasta włożyć do tortownicy, na niego wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim blatem. Docisnąć. Odstawić do zastygnięcia. Najlepiej odstawić na noc. W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą
królestwo garówmasła łyżka cukru Masa budyniowa: 1 l mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 200 g masła sok z jednej cytryny Przygotowanie W 2/3 szklanki mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Kiedy mleko już się gotuje, wlewamy masę budyniową i gotujemy jeszcze przez około(...)minut, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Masło miksujemy, dodając do niego po łyżce masy budyniowej. Wlewamy sok z cytryny. Następnie dodajemy brzoskwinie i mieszamy. Na dnie blaszki układamy herbatniki (moja blaszka ma wymiary ok 24x20cm). Wykładamy na herbatniki 2/3 masy budyniowej, układamy kolejną warstwę herbatników i na nich rozsmarowujemy resztę
e-PrzepisyKulinarneklimat. Zazdroszczę Jej tego światowego życia, hehe :P Wstyd się przyznać, ale w ogóle nie byłam jeszcze w stolicy, więc na pewno będę miała co zwiedzać ;) Składniki: 2 cytryny 2 pomarańcze 1 limonka 500 ml wódki 1 szklanka wrzącej wody 1 szklana cukru Z cukru i wody zrobić syrop cukrowy. Wystudzić. Z 1 pomarańczy i 2 cytryn zetrzeć na tarce
Domowa cukiernia Ewywarzywami. Składniki na 1-2 porcje: 1 duży pstrąg tęczowy 2 małe ziemniakami 1-2 pomidory 1/2 cukinii sól, pieprz przyprawa do sałatek (koperkowo-ziołowa) ewentualnie sok z cytryny oliwa z oliwek Pstrąga wypatroszyć, pozbawić łusek, umyć i osuszyć. Następnie natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do sałatek. Za pomocą noża naciąć jeden bok ryby. Na sam koniec pstrąga skropić(...)sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Pomidora umyć, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Cukinię umyć i pokroić w cienkie talarki. Rybę przełożyć na blaszkę do pieczenia (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Następnie naprzemiennie ułożyć pocięte warzywa (plasterki powinny lekko na siebie nachodzić), które posypać solą oraz pieprzem. Całość (rybę jak i warzywa
UgotowaćBARSZCZ że Śledziem.Zapraszam. 25 dag.buraków 1 cebula 2 płaty śledzia 1/2 szkl.mleka 5 dag.suszonych grzybów 2 łyżki oleju sól i pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szkl.fasoli jaś ********************************* Umyte grzyby zalewamy przygotowaną wodą i zostawiamy na noc.To samo robimy z fasolą.Śledzie moczymy w wodzie , a potem w mleku i zostawiamy na godzinę.Opłukane buraki(...)cebulę drobno posiekaną.Buraki obieramy i ścieramy na grubej tarce.Zagotować wywar z grzybów , dodajemy buraki , cebulę i Gotujemy 15 minut .Cedzimy , dodajemy Śledzie i grzyby ,doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem.Fasolę Ugotować , pod koniec ją posolić , odcedzić , wymieszać z olejem .BARSZCZ Podajemy z fasolą .Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikakaowymi rozetkami. Składniki na dużą blachę od piekarnika 5 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy cynamon 1 łyżka soku z cytryny 3 lub 4 spore jabłka Na ozdobienie ciasta: śmietanka 30 % 200 ml + 1 opak śmietan-fixu 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka kakao 1. Jabłka obieramy i kroimy(...)kosteczkę, skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. 2. Na dużej blaszce od piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, a na nim rozkładamy nasze jabłka. Obsypujemy cynamonem i zajmujemy się przygotowaniem ciasta. 3. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę utrwalając ją cukrem waniliowym i cukrem. Dodajemy powoli po jednym żółtku i wszystko jeszcze krótka chwile miksujemy
Gotowanie...to proste !powiedziała, że nie jest konieczna. W taki oto sposób, przy cierpliwej pomocy Ewy, powstał mój pierwszy hummus. Składniki: 400 g suchej ciecierzycy 2 ząbki czosnku sok z cytryny oliwa z oliwek sól do smaku ostra papryka - użyłam mielonych płatków chili Ciecierzycę zalać zimna wodą i odstawić na noc do namoczenia. Namoczona wypłukać, zalać świeżą woda i gotować na niewielkim ogniu(...)utrzeć lub rozgnieść na papkę. Można użyć blendera. Ja nie miksowałam dokładnie, celowo zostawiłam sporo nierozgniecionych do końca ziaren. Dodać roztarty czosnek i oliwę oraz do smaku sok z cytryny i sól. Przyprawić ostra papryką lub inną ulubioną przyprawą. Oliwy dodajemy tyle, aby ciecierzyca uzyskała smarowność no i, rzecz jasna, smak. Gotowy hummus przechowujemy w lodówce. Spokojnie może
Codzienna kuchnia niecodziennałyżek cukru kilka kropel aromatu waniliowego 2-3 łyżeczki żelatyny (płaskie) Mus z mango: 200g zmiksowanego mango (około 1 średni i mocno dojrzały owoc ) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru (lub wg gustu; w zależności jak słodkie jest mango) 1 łyżeczka żelatyny (płaska) Dodatkowo: 50g okrągłych biszkoptów Biszkopty przełamać na 3-4 części i ułożyć na dnie(...)dnie szklanek/pucharków. Przygotować mus z mango. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Mango zmiksować blenderem i wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Całość lekko podgrzać (nie gotować), wymieszać z żelatyną i odstawić do wystygnięcia. Przygotować masę serowo-jogurtową. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Jogurt połączyć z serem, cukrem, esencją waniliową i następnie wymieszać z ostudzoną żelatyną
Di gotujeSkładniki: 1 mała główka lub 1/2 dużej główki kapusty czerwonej, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1/2 cytryny, 2 łyżki rodzynków, 1 łyżeczka mąki pszennej, sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru. Przygotowanie: Kapustę pokroić i zalać zimną wodą. Wody nalać tyle by nie zakrywała kapusty. Przykryć pokrywką i gotować aż zmięknie. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia, dodać do kapusty(...)już jest miękka. Do miękkiej kapusty dodać również rodzynki wyciśnięty sok z cytryny, cukier, sól, pieprz, mąkę i wymieszać. Gotować do momentu aż cała woda odparuje
W kuchni u Monikimogą być w zalewie octowej* lub w oleju) 1 cebula cukrowa 7-8 suszonych śliwek 80 gram orzechów włoskich 80 ml oleju lnianego (lub innego dowolnego) sok z 1/4 cytryny sól i pieprz Śledzie kroję w plastry, cebulę, suszoną śliwkę i orzechy drobno siekam. Składniki mieszam w misce, doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przekładam do słoja i zalewam
Mango Papajacukru opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g wiórków kokosowych 100 ml mleka 3-4 jabłka Dodatkowo: sok z cytryny lub kwasek cytrynowy wiórki kokosowe do posypania Jabłka obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, każde jabłko nacinamy nożykiem od strony wypukłej. Wkładamy do miski z wodą i odrobiną(...)soku z cytryny lub kwasku żeby nie ściemniały. Mąkę, proszek i wiórki kokosowe mieszamy razem. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodajemy stopniowo jajka. Następnie dodajemy na przemian składniki suche i mleko, mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jabłka stroną wypukłą do góry
Słodka Kraina Wypiekówstół wigilijny, ale nie tylko. Składniki 400 g mrożonego ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 2 listki laurowe 2 goździki kilka ziaren ziela angielskiego skórka otarta z cytryny 60 g suszonych grzybów 2 cebule łyżka oleju jajko 2 łyżki orzechów włoskich 2 ugotowane jajka na twardo sól pieprz mielony jałowiec tłuszcz mąka do formy Przygotowanie Grzyby namoczyłem(...)następnego dnia ugotowałem. Kapustę pokroiłem, zalałem wywarem z grzybów, dodałem przyprawy, skórkę z cytryny, wymieszałem. Gotowałem około 30 minut. Cebulę posiekałem, zeszkliłem na oleju z pokrojonymi grzybami. Kapustę odparowałem, wyjąłem ziele angielskie, liście laurowe, dodałem jałowiec. Włożyłem grzyby z cebulą, dodałem posiekane orzechy, jajka na twardo. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowany farsz ułożyłem na rozmrożonym cieście, skleiłem brzegi
R'n'G Kitchen