koloru złotego około 15 min. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać z frużeliną owocową. Tu w wersji ze śliwkami: Frużelina wiśniowa: 500 gr wydrylowanych wiśni 2/3 szklanki cukru sok z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wiśnie umieścić w garnuszku, zasypać cukrem, zagotować, aby rozpuścił się cukier. Wiśnie puszczą dużo soku, odlać 150 ml soku i rozpuścić w nich mąkę ziemniaczaną, wymieszać(...)Jeżeli chcemy aby we frużelinie były całe wiśnie, trzeba połowę zagotowanych wiśni odłożyć. Mąkę wlać do frużeliny, wymieszać, zblendować, dodać odłożone wiśnie, dodać sok z cytryny, zagotować. Gotowe. Wykonanie: Na każdego racucha nałożyć łyżeczkę frużeliny, podawać
moj przepis naspód się piecze. Składniki na masę serową: 900 gr sera białego twarogowego zmielonego dwa razy 200 ml śmietany 18% (ok 250 gr) 1/2 szklanki cukru skórka z połowy cytryny 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki mąki 4 jajka Wszystkie składniki umieścić w malakserze z ostrymi nożami. Miksować parę minut do połączenia wszystkich składników. Można też
moj przepis nakremu śmietanowego, kremu czekoladowego, konfitury żurawinowej, bezy. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 białka 300 gr cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 200 gr dżemu żurawinowego 330 ml +150 ml śmietany 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku 1 łyżka cukru pudru 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej(...)krem, przełożyć do rękawa cukierniczego, dekorować natychmiast. Dodatkowo: 200 gr dżemu żurawinowego Składniki na bezy: 3 białka 300 gr cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Białka ubić na sztywno, pod koniec, bardzo powoli dodać po łyżkce cukru, kolejną łyżkę dodawać po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej. W masie bezowej nie może być wyczuwalnych kryształków cukru. Piec
moj przepis naszklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250 gr masła w temp. pokojowej 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub wódki czy spirytusu sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 szklanki mleka i cukier umieścić w garnuszku z grubym dnem, doprowadzić do wrzątku. W misie umieścić 1 szklankę mleka, mąki i ekstrakt, zmiksować do połączenia, sok z cytryny. Na gotujące
moj przepis nadrobny po prostu szybciej się ubija) Owoce do przystrojenia u mnie: 100 gr borówki amerykańskiej 4 niedojrzałe kiwi 100 gr winogron bezpestkowych 1 owoc granatu 4 mandarynki 1 galaretka cytrynowa'; document.write(" "); Składniki na tartę o średnicy 25 cm oraz 8 tartaletek o średnicy (liczonej u góry) 7 cm 440 gr mąki pszennej u mnie tortowa 260 gr masła 2 łyżki(...)drobny po prostu szybciej się ubija) Owoce do przystrojenia u mnie: 100 gr borówki amerykańskiej 4 niedojrzałe kiwi 100 gr winogron bezpestkowych 1 owoc granatu 4 mandarynki 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/2 szklance wrzątku (niekoniecznie, ale przedłuża świeżość owoców) Mleko doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem na jasny i gęsty kogiel mogel
moj przepis naśrednicy 30 cm wysokości około 2 cm używam około 100 ml ponczu (1 cm średnicy więcej to 5 ml ponczu więcej) Poncz można zrobić z: wody + sok z cytryny woda + sok z pomarańczy woda + kompot owocowy woda + kilka kropel olejku woda + wódka + sok z cytryny woda + wódka smakowa wódka smakowa niskoprocentowa (max 20%) np. nalewka wiśniowa, pigwowa, likier kawowy, orzechówka
moj przepis napodawać natychmiast z sosem owocowym, mięsnym lub warzywnym. Frużelina truskawkowa: 600 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 2) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce zimnej wody Do miseczki wsypać żelatynę i zalać 3 łyżkami zimnej wody, zostawić(...)świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 600 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 2) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce zimnej wody'; document.write
moj przepis naDodać oliwę, wymieszać, jeszcze chwile pogotować. Ostawić do ostudzenia. Nasączenie: 2 saszetki herbaty miętowej zaparzone w 3/4 szklanki wrzątku, ostudzone do temp. pokojowej 1 łyżka cukru sok z 1 cytryny dopełniony wodą (tak żeby wyszło 1/4 szklanki) lub 1/4 szklanki cytrynówki Herbatę zaparzyć we wrzątku, dodać cukier, ostudzić, dodać sok z cytryny/cytrynówkę. Wykonanie: Pierwszy blat położyć na paterze, nasączyć(...)limonek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżka oliwy 2 saszetki herbaty miętowej zaparzone w 3/4 szklanki wrzątku, ostudzone do temp. pokojowej 1 łyżka cukru sok z 1 cytryny dopełniony wodą (tak żeby wyszło 1/4 szklanki) lub 1/4 szklanki cytrynówki 230 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki * 3 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli kilka kropel aromatu
moj przepis namojprzepisna.pl | Bananowa rozkosz Banalnie proste ciasto składające się z bananów, galaretki cytrynowej i biszkoptu czekoladowego. Ciasto przygotowałam z okazji wizyty rodzinki. Ciasto bardzo im smakowało, o czym świadczy fakt, że były prośby o dokładkę :). Ciasto udekorowałam kremem na bazie śmietany i gorzkiej czekolady, ale jeżeli liczycie kalorie, ciasto możecie posypać kakao i też będzie świetnie smakowało. Składniki na blaszkę(...)być chłodne. Po ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć formę, przekroić na dwa blaty. Składniki na galaretkę z bananami: 5 bananów 3 galaretki cytrynowe 1 litr wrzątku** Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Formę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć pierwszy blat, ułożyć banany, zalać tężejącą galaretką
moj przepis napołączenia składników. Wyłączyć mikser. Masa szybko gęstnieje. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w paseczki. Nasącz: 100 ml kompotu gruszkowego (wersja dla dzieci) lub 100 ml lemoniady (woda z cytryną i odrobiną cukru) lub 100 ml nalewki gruszkowej (wersja dla dorosłych). W rondelku umieścić margarynę, roztopić, dodać kakao, cukier, mleko, dokładnie wymieszać, żeby nie było żadnych grudek, polewa ma być(...)rozpuścić w 250 ml wrzątku, pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce ma być lekko Nasącz: 100 ml kompotu gruszkowego (wersja dla dzieci) lub 100 ml lemoniady (woda z cytryną i odrobiną cukru) lub 100 ml nalewki gruszkowej (wersja dla dorosłych) Polewa czekoladowa: 120 gr margaryny bezmlecznej (u mnie Planta) 6 łyżek kakao 4-8 łyżek cukru (u mnie
moj przepis naPołączenie korniszonów, kaparów, sosu na bazie musztardy daje właśnie taki efekt. Składniki 1 kg niedużych ziemniaków sól Sos : 1 ząbek czosnku 3 łyżki bulionu warzywnego sok z połowy cytryny 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 100 ml oliwy extra vergine 3 łyżki kaparów 5 korniszonów z chili 1 średnia cebula pęczek koperku pęczek natki pietruszki Przygotowanie(...)Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, wystudziłem. Przygotowałem sos : czosnek przecisnąłem przez praskę, połączyłem z sokiem z cytryny, bulionem warzywnym, musztardą i miodem. Mieszałem z powoli wlewaną oliwą. Gdy sos zgęstniał dodałem opłukane i osączone kapary, korniszony pokrojone w kostkę, szalotki w plasterki, a cebulę w drobną kosteczkę. Dorzuciłem posiekany koperek i natkę. Jeszcze ciepłe ziemniaki obrałem, pokroiłem w cząstki, wrzuciłem
R'n'G Kitchenzapobiegają także wystąpieniu nowotworów. Ja dziś mam dla Was porcje zdrowia w postaci zupy krem z pieczonych buraków. - 5 dużych buraków - ok. 500 ml bulionu warzywnego - sok z połowy cytryny 2 duże buraki zawijamy w folie aluminiową, pozostałe kroimy w grube plastry i wrzucamy na blachę. Wszystko wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut(...)momentu gdy buraki w folii zmiękną. Następnie odwijamy je z folii, kroimy i blendujemy w misce wraz z pozostałymi burakami. Dodajemy do bulionu,wciskamy cytrynę, gotujemy kilka minut. Doprawiamy pierzem i solą dla smaku. Wszystkiego smacznego
dlaSmaQorzechy. Na samo wspomnienie tego torcika ślinka cieknie :) Torcik rewelacyjnie pasuje do kawy. Składniki: bezy: 4 białka 150 g cukru pudru 50 g orzechów ziemnych 1 łyżeczka soku z cytryny polewa: ½ kostki masła 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru 2 - 3 łyżki mleka dodatkowo: 300 g śmietanki 30% 70 g orzeszków ziemnych 1 łyżka masła Wykonanie: Przygotować bezy: Piekarnik rozgrzać(...)którym narysować 3 koła (np. odrysować miskę lub talerz). Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Dodać zmielone orzechy i sok z cytryny a następnie delikatnie wymieszać metalową łyżką. Masę delikatnie rozsmarować na narysowanych kołach. Bezy piec z termoobiegiem przez 60 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 80 o C i suszyć jeszcze
Mama Gotujekaczka, włoszczyzna (500g), cebula, 2 goździki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sok z 1/2 cytryny, 35 g żelatyny, 2 białka, sól, 50 ml madery, Kaczkę umyć, oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper, wyciąć tłuszcz. Włożyć do garnka, dodać obraną, umytą włoszczyznę, cebulę, przyprawy i zalać wodą. Gotować do miękkości pod przykryciem. Ugotowaną kaczkę wyjąć. Wywar przecedzić i gotować(...)uzyskamy 1,5 litra, jeżeli jest mniej dolać wody i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Do wywaru wlać sok z cytryny, wymieszać. Białka lekko ubić, wlać do wywaru, dokładnie zamieszać i powoli zagotować. Następnie przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać klarowny płyn. Żelatynę namoczyć w letnim wywarze, dolać więcej wody a następnie wlać do gorącego wywaru, wymieszać, nie gotować. Z kaczki
królestwo garówgryczanej użyję jaglanej) 1/2 lub 1 szklanki cukru brązowego drobnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej (bg) 4 łyżki kakao szczypta soli 5 łyżek oleju 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka i 2 łyżki wody Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 160 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo(...)gryczanej użyję jaglanej) 1/2 lub 1 szklanki cukru brązowego drobnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej (bg) 4 łyżki kakao szczypta soli 5 łyżek oleju 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka i 2 łyżki wody 3 awokado 3 łyżki kakao 100 gr gorzka czekolada 10 daktyli 2 łyżki kandyzowana skórka pomarańczowa'; document.write
moj przepis na