zapobiegają także wystąpieniu nowotworów. Ja dziś mam dla Was porcje zdrowia w postaci zupy krem z pieczonych buraków. - 5 dużych buraków - ok. 500 ml bulionu warzywnego - sok z połowy cytryny 2 duże buraki zawijamy w folie aluminiową, pozostałe kroimy w grube plastry i wrzucamy na blachę. Wszystko wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut(...)momentu gdy buraki w folii zmiękną. Następnie odwijamy je z folii, kroimy i blendujemy w misce wraz z pozostałymi burakami. Dodajemy do bulionu,wciskamy cytrynę, gotujemy kilka minut. Doprawiamy pierzem i solą dla smaku. Wszystkiego smacznego
dlaSmaQorzechy. Na samo wspomnienie tego torcika ślinka cieknie :) Torcik rewelacyjnie pasuje do kawy. Składniki: bezy: 4 białka 150 g cukru pudru 50 g orzechów ziemnych 1 łyżeczka soku z cytryny polewa: ½ kostki masła 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru 2 - 3 łyżki mleka dodatkowo: 300 g śmietanki 30% 70 g orzeszków ziemnych 1 łyżka masła Wykonanie: Przygotować bezy: Piekarnik rozgrzać(...)którym narysować 3 koła (np. odrysować miskę lub talerz). Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Dodać zmielone orzechy i sok z cytryny a następnie delikatnie wymieszać metalową łyżką. Masę delikatnie rozsmarować na narysowanych kołach. Bezy piec z termoobiegiem przez 60 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 80 o C i suszyć jeszcze
Mama Gotujekaczka, włoszczyzna (500g), cebula, 2 goździki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sok z 1/2 cytryny, 35 g żelatyny, 2 białka, sól, 50 ml madery, Kaczkę umyć, oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper, wyciąć tłuszcz. Włożyć do garnka, dodać obraną, umytą włoszczyznę, cebulę, przyprawy i zalać wodą. Gotować do miękkości pod przykryciem. Ugotowaną kaczkę wyjąć. Wywar przecedzić i gotować(...)uzyskamy 1,5 litra, jeżeli jest mniej dolać wody i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Do wywaru wlać sok z cytryny, wymieszać. Białka lekko ubić, wlać do wywaru, dokładnie zamieszać i powoli zagotować. Następnie przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać klarowny płyn. Żelatynę namoczyć w letnim wywarze, dolać więcej wody a następnie wlać do gorącego wywaru, wymieszać, nie gotować. Z kaczki
królestwo garówgryczanej użyję jaglanej) 1/2 lub 1 szklanki cukru brązowego drobnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej (bg) 4 łyżki kakao szczypta soli 5 łyżek oleju 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka i 2 łyżki wody Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 160 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo(...)gryczanej użyję jaglanej) 1/2 lub 1 szklanki cukru brązowego drobnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej (bg) 4 łyżki kakao szczypta soli 5 łyżek oleju 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka i 2 łyżki wody 3 awokado 3 łyżki kakao 100 gr gorzka czekolada 10 daktyli 2 łyżki kandyzowana skórka pomarańczowa'; document.write
moj przepis nababeczek. Składniki: 2 jajka 150 gram brązowego cukru 125 gram masła 300 gram bananaów 150 gram pszennej mąki 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny Polewa tabliczka białej czekolady 1/4 szklanki kremówki ozdoby do posypania Wykonanie: Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy na jednolitą masę. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, sodę(...)sól, masło i sok z cytryny. Na koniec dodajemy zgniecione widelcem banany (ja rozgniotłam je dość mocno, aby uzyskać w miarę jednolitą masę) i mieszamy. Do foremek wlewamy masę do 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 30 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły. Polewa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (garnek z podzieloną na kawałki czekoladą
tojestpyszne.blogspot.compołączenie smakowe. Choć to nie moje smaki to muszę przyznać, ze mięta wbrew pozorom bez drażniącej nuty - miłe rozczarowanie z nadzieniem wiśniowym - słodycz przełamana kwaskową nutką z nadzieniem cytrynowym - lekka, "świeża" i wesoła kompozycja smakowa (dla mnie najlepsza z wypróbowanych smaków) ze skórką pomarańczową - klasyczny smak doskonały do deserów i wypieków - na nadchodzące święta jak znalazł - kolejna kompozycja, która(...)jestem tez "czokocholiczką". jeśli miałabym do wyboru kostkę czekolady mlecznej i tej, którą miałam okazję testować to mój wybór padłby na te 70%, a konkretnie tę z nadzieniem cytrynowym. Pyszna propozycja. W lato będzie boska. Paczka, którą otrzymałam od Terravity za pośrednictwem firmy BLOGMEDIA była tak zasobna, że oprócz testowania z powodzeniem sprawię słodkie, ale zdrowe podarki swoim
Kuchnia po mojemupodzielimy na 6 porcji, to jedna będzie miała 139 kcal, natomiast w 100 g potrawy jest 60 kcal. Składniki: 0,5 kg filetów rybnych (dałam mirunę) sok z połówki cytryny por 3 marchewki pół średniego selera duża pietruszka cebula 250 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy (lub oleju) Przygotowanie Rybę kroimy na paseczki grubości ok 5 cm, skrapiamy(...)sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy ją w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 C przez 20 minut. Cebulę i por siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy starte na tarce pozostałe warzywa. Podlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą, aby warzywa
e-PrzepisyKulinarneosób 1 dojrzały owoc awokado 2 pomidory 1 ogórek 1 papryka 1 niewielka główka sałaty ( lub pół większej) garść oliwek 4 łyżki oliwy pół pęczka szczypiorku sok z ćwiartki cytryny natka pietruszki sól, pieprz sposób przygotowania Awokado obieramy ze skóry, dzielimy na pół, wybieramy pestkę i kroimy je w cienkie plastry. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy(...)niego pomidory pokrojone w plastry. Całość delikatnie mieszamy na koniec dodając oliwki, awokado, posiekany szczypior i sałatę porwaną w strzępy. W niewielkim naczyniu mieszamy emulsję z soku z cytryny, oliwy, soli, oraz pieprzu. Wymieszane składniki emulsji dodajemy do sałatki, jeszcze raz ją mieszamy i rozkładamy na talerze, posypując każdą porcję drobno posiekaną natką pietruszki
Miód i pieprztego dania jest bardzo wartościowy łubin, który jest wdzięczną rośliną strączkową do przyrządzenia tych niezwykłe smacznych pierożków! S kładniki: 2 szklanki łubinu słodkiego 5 szklanek wody sok z 1 cytryny sól do smaku Wykonanie: Łubin opłukać pod bieżącą wodą, przekładamy do dużej miski, zalewamy wodą. Odstawiamy na noc. Robotem kuchennym rozdrabniamy namoczony łubin. Wsypujemy do robota kuchennego 1 szklankę łubinu(...)blaszce w piekarniku w 100 C na termoobiegu. W ten sposób powstanie mąka łubinowa. Mąkę żeby była miałka można zmielić młynkiem np. do kawy. Przecedzone mleko doprawiamy sokiem z cytryny i solą. Powstałe mleko wlewamy do garnka wstawiamy na ogniu aby zagotować. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, gotujemy około 1 godziny często mieszając. Tak powstały serek przecedzić na durszlaku wyłożonym
kgwjanczewostarczała nam na trzy dni, tym razem zniknęła w ciągu jednego. Hummus z suszonymi pomidorami 1 puszka ciecierzycy 3 płaskie łyżki tahini 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny kumin pieprz 5 suszonych pomidorów z odrobiną oliwy Ciecierzycę odsączyć i wrzucić do wysokiej miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tahini oraz sok z cytryny i suszone pomidory. Dokładnie zblendować
Przepysznik - BLW i nie tylkoSkładniki: 2 awokado, 1 czerwoną papryczkę chilli, 1 czosnek, 1/2 mniejszej cebuli, 1 łyżka oliwy z oliwy, 1/2 cytryny, sól. Przygotowanie: Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżeczką wydrążyć środek ze skórki. Awokado rozdrobnić widelcem lub blenderem. Cebulę i papryczkę chilli pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Z cytryny wycisnąć sok. Dodać sól i oliwę z oliwek
W kuchni u Monikiznane beziki. Idealne jako słodki deser lub ozdoba ciast i tortów. Bardzo proste w przygotowaniu. Zapraszam! Delikatne beziki Składniki: 4 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 2/3 szklanki cukru Przygotowanie: Białka ubijamy i dodajemy stopniowo cukier (w trakcie ubijania). Do ubitaj piany (jest sztywna i błyszcząca) dodaję mąkę i sok z cytryny i lekko mieszam
Tagebuch po polskuprzed rozpoczęciem gotowania) sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia 8 gałązek świeżego majeranku (dałam suszony) 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki skórka otarta z 1 cytryny 80 g schłodzonego masła Przygotowanie: Płaty sandacza lub dorsza myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie oprószamy delikatnie mąką i smażymy na rozgrzanym oleju(...)złoty kolor z każdej strony. Po przełożeniu płatów na patelnię dodajemy gałązki majeranku, pokrojony czosnek, skórkę z cytryny i schłodzone masło. Zmniejszamy ogień, by masło się nie paliło, a powstałą pianą z masła polewamy rybę. Jeśli płaty ryby są bardzo grube, smażymy ok. 2 minut z każdej strony, następnie odstawiamy na kolejne 2 minuty, żeby mięso odpoczęło. Kiszona
bistro mamaschabowe z kostką, lekko rozbite tłuczkiem sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia mięsa 6 łyżek masła 5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego sok z 1 cytryny 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego garść świeżych liści szałwii szczypta startej gałki muszkatołowej Składniki na makaron: 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego 250 g rydzów i pieczarek(...)zaczną pojawiać się brązowe drobinki. Gdy masło już będzie ładnie zarumienione, zdejmij z ognia i wyjmij szałwię na papierowy ręcznik. Do patelni z masłem dodaj teraz sok z cytryny wraz z winem, umieść na średnim, doprowadź do wrzenia i gotuj zdrapując wszelkie drobinki z dna patelni, po czym dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Włóż kotlety i podgrzewaj na małym
karmelowyzdrowie! Moje i Wasze ! Składniki 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej czyli 1 szklanka suchej kaszy 1 papryka czerwona garść orzechów włoskich siekanych suszony tymianek pół łyżeczki soku z cytryny jedna trzecia łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy granat bazylia świeża Składniki na pesto 1 szklanka rukoli 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska bądz himalajska ząbek czosnku, mały 2 łyżki
Z Kuchni Do Kuchni