rukoli półbagietka 1/3 masła w kostce łyżka ziół prowansalskich duży ząbek czosnku pomidor 10 oliwek czarnych pół sera plesniowego naturalnego 2 łyżki oliwy sól, pieprz łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Miękkie masło włożyć do miseczki. Dosypać do niej zioła prowansalskie oraz wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać czosnek. Dokładnie wymieszać. Półbagietkę pokroić i posmarowac każdy kawałek przygotowanym(...)minut. Rukole wyłożyć na duży talerz. Pomidory pokroić w ósemki, a ser w nieduże trójkąty. Oliwki przedzielić na pół. Wszystko wyłożyć na rukolę. w małej miseczce wymieszać oliwę z cytryną, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Z piekarnika wyjąć grzanki i wyłożyć na sałatkę. Najlepiej jesć jak grzanki są jeszcze miękkie i i ciepłe. Smacznego
ChilliJemyobiadowa. Smaczna, bo moja Córka podjadała też z talerza cioci ;) Składniki: kilogram łopatki z indyka łyżeczka czarnuszki 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka sosu sojowego łyżka soku z cytryny łyżka oregano, bazylii i ziół prowansalskich sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka masła kuskus 3 duże marchewki puszka groszku szklanka wody łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso myję, oczyszczam(...)miski wlewam oliwę, sok z cytryny, sos sojowy, oraz wsypuję wszystkie przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam. Wkładam mięso i czystymi dłońmi obracam je w przyprawach. Przykrywam miskę i wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc. Mięso wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na górę wykładam łyżeczkę masłą i wkładam pod przykryciem na 40 minut do rozgrzanego
ChilliJemyPolecam :) Składniki: Duży płat pstrąga tęczowego łososiowego pół brokuła pół kalafiora 0,5l mleka łyżka masła łyżka maki pszennej łyżeczka gałki muszkatałowej sól, pieprz 3 łyżki koperku łyżka soku cytryny 0,5 ogórka zielonego 200ml jogurtu naturalnego oliwa chilli w proszku Przygotowanie: Kalafior i brokuł dzielimy na części i gotujemy w osolonej lekko wodzie. Przekładamy do nasmarowanego oliwą(...)Smażymy z obu stron tak, aby odeszła skórka (należy uważać, aby ryba się nie rozpadła bo jest bardzo delikatna). Warzywa wykładamy na talerz wraz z ryba, która lekko skrapiamy cytryną. Podajemy z sosem. Smacznego
ChilliJemywiórami. Jednak kiedy tylko sama wzięłam się za przygotowanie gęsiny, od razu zaczęła mi smakować. ;) 1 podwójna pierś gęsia ze skórą 1 ząbek czosnku kilka goździków sok z dwóch cytryn pół szklanki oleju rzepakowego pół łyżeczki tymianku, cząbru, i estragonu suszonego łyżka majeranku natka pietruszki, sól pół szklanki jasnego piwa folia aluminiowa Pierś gęsią myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem(...)podanych składników przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi ziołami. Dolewamy sok z cytryn i olej i taką mieszaniną dokładnie nacieramy gęsinę. Następnie wbijamy goździki w mięso (niezbyt gęsto) tak, by w każdej części znalazła się ich taka sama ilość. Odstawiamy zamarynowaną pierś do lodówki na przynajmniej dobę (dla mnie krócej przyprawiana
Kuchenna Kontrrewolucyaplacek na każdą okazję. Wymaga odrobiny pracy, jednak smak wszystko rekompensuje, a i pozostaje długo świeży. 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 1 cytryna 6 jajek 1 łyżeczka sody 1,5 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki cukru kryształu 250g serka mascarpone szczypta soli Z cytryny ocieramy skórkę, a z jej połowy wyciskamy
Kuchenna Kontrrewolucyadość uniwersalne. I... chyba muszę zacząć nadawać daniom jakieś wykwintne nazwy.. Opisowe przestają mieścić mi się w ramce. ;) (dla 2 osób) 0,5kg piersi kurczaka łyżka soku z cytryny po łyżeczce - cząbru, macierzanki (tymianku) cytrynowej, rozmarynu łyżka oleju łyżka warzywnej przyprawy uniwersalnej pieprz mielony kubek zaparzonej, mocnej herbaty earl grey Piersi myjemy i kroimy w długie paski. Z ziół(...)soku z cytryny, przyprawy warzywnej , oleju i pieprzu w ilości według uznania, przygotowujemy marynatę. Dokładnie obtaczamy w niej mięso i w plastikowej lub szklanej misce odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Następnego dnia polędwiczki układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy mocną herbatą (nie słodzoną ;) ). (dobrze, by była liściasta można jednak użyć na jeden kubek np. 3 torebek) W takiej formie
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 małe kwaśne jabłko 3 ząbki czosnku 1 cebula pół puszki groszku konserwowego Przyprawy: 4 łyżki soku z cytryny 2 kostki rosołowe przyprawa warzywna, pieprz maggi 2 łyżki masła świeże grzanki chlebowe 1 litr wody Szpinak wkładamy do rondelka i rozmrażamy go na bardzo niewielkim ogniu, by się nie przypalił(...)kostki rosołowe oraz przesmażony szpinak. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie wrzucamy do garnka połowę puszki groszku i miksujemy zupę na gładką masę. Doprawiamy ją sokiem z cytryny, maggi oraz pieprzem. Podajemy ze świeżymi grzankami
Kuchenna Kontrrewolucyazaciszu. Wychodzi naprawdę rewelacyjny! :) 2,5kg winnych jabłek (najlepiej właśnie antonówek) 2,5l źródlanej wody (nie z kranu) 30g świeżego imbiru (należy unikać suszonego, jest bez smaku) połowa sporej cytryny 300g cukru (jeśli chcemy uzyskać napój o średniej słodkości) 1. Jabłka dokładnie myjemy. Kroimy je na ósemki i razem ze skórką i gniazdami nasiennymi, za to bez ogonków, przepuszczamy przez(...)odcisnąć, tyle wody uzupełniamy, by uzyskać 2,5 litra całości. Imbir ścieramy na drobnej tarce. To samo robimy ze skórką cytrynową i wrzucamy do wody z moszczem. Z połowy cytryny wyciskamy sok i również wlewamy do słoika. Wszystko dobrze mieszamy i zamykamy, jednak niezbyt szczelnie pokrywką. Odstawiamy na 24 godziny do ponownego przefermentowania. 3. Po tym czasie płyn filtrujemy przez
Kuchenna Kontrrewolucyaproszek- cynamonu, kardamonu, goździków i czarnego pieprzu po pół łyżeczki - suszonej bazylii, estragonu, suszonego piołunu, pietruszki i imbiru (również roztartych) zmiażdżona gałązka suszonej lawendy skórka skrojona z połowy cytryny Jeśli chodzi o mieszaninę kardamonu, goździków i pieprzu oraz cynamonu, ja najpierw przygotowuję większą jej ilość, miażdżąc przyprawy w proporcjach - 10g goździków, 2 nieduże kory cynamonu, 5g ziarenek czarnego pieprzu oraz(...)wysuszony majeranek, który jest wyjątkowo aromatyczny, to samo zresztą z miętą, piołunem oraz bazylią i tymiankiem. A ma to ogromny wpływ na walory smakowe nalewki. Wszystkie zioła oraz skórkę cytryny umieszczamy w szklanym naczyniu, po czym zalewamy je spirytusem. Potrząsamy naczyniem, by składniki się przemieszały i pozostawiamy miksturę na godzinę. Cukier rozpuszczamy w 250ml wody. Nalew przelewamy przez bibułę filtracyjną
Kuchenna Kontrrewolucyabrukselek 2l esencjonalnego bulionu warzywnego 2 spore ziemniaki sok z połowy cytryny sól, pieprz Do bulionu warzywnego wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz brukselki, po czym całość gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie miksujemy je na gładką masę i doprawiamy solą, sporą ilością pieprzu oraz sokiem z cytryny
Kuchenna Kontrrewolucyadłuższy czas, jest to fajne rozwiązanie obiadowe. (dla 2 osób) 2 spore nerki wieprzowe kubek (ok. 330ml) esencjonalnego bulionu warzywnego 1 średnia czerwona cebula łyżka soku z cytryny 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina sól, świeżo mielony pieprz 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego 1 liść laurowy masło klarowane do smażenia duża ilość wrzątku Nerki na początek moczymy(...)ziarnisty. Na niewielkim ogniu dusimy mięso do momentu, aż będzie kruche, a sos zgęstnieje. W trakcie duszenia można uzupełniać delikatnie poziom płynu. Pod koniec duszenia przyprawiamy całość sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Smakują świetnie z kiszonymi ogórkami i kaszą gryczaną lub ziemniakami puree
Kuchenna Kontrrewolucyapikantny, z wyrazistym akcentem imbirowym. Wszystko wyszło oczywiście przypadkiem. (2 porcje) ok. 12 sztuk serduszek indyczych 3 grubsze plasterki świeżego korzenia imbiru 1 średnia papryczka chilli płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego przyprawa warzywna liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego Serca dobrze przepłukujemy pod bieżącą wodą. Kroimy je wzdłuż i pozbawiamy skrzepów krwi oraz tłuszczu. Dalej kroimy je w sporą kostkę(...)wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tak, by zostały przykryte z nadwyżką i doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy brunatną szumowinę, po czym wywar przyprawiamy do smaku przyprawą warzywną, zielem oraz pieprzem cytrynowym. Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach. Papryczkę kroimy w cienkie krążki i dorzucamy do wywaru razem ze startym imbirem. Wszystko gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości mięsa, to jest
Kuchenna Kontrrewolucyasmakoszy nie lubiących soli. :) 1kg karkówki wieprzowej butelka (0,7l) czerwonego wytrawnego wina 2 średnie marchewki 1 duża czerwona cebula 1 łyżka pieprzu ziołowego 4 łyżki soku z cytryny 3 duże ząbki czosnku Karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Marchew i cebulę obieramy, po czym kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i siekamy lub przeciskamy przez praskę. Ja starłam(...)tarce o dużych oczkach. :) Wino oraz warzywa łączymy razem w glinianym naczyniu, dodajemy pieprz ziołowy oraz sok cytryny. Wszystko razem dokładnie mieszamy. W marynacie umieszczamy mięso, równomiernie rozkładają na nim pokrojone warzywa. Tak przygotowana karkówka, powinna postać w marynacie najlepiej przynajmniej dwa dni. Po tym czasie mięso oczyszczamy z warzyw (można upiec je układając dookoła mięsa w naczyniu żaroodpornym
Kuchenna Kontrrewolucyakilka sztuk pieczarek 4 duże plastry żółtego sera 3 suszone pomidory z oliwy pół łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3 łyżki keczupu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów sól morska do smaku Pierś indycza jest bardzo krucha i delikatna, więc nie musi długo się marynować. Chodzi jednak(...)cieńszy płat. Ja jednak tego nie robię, ze względu na delikatność akurat tego mięsa, by brzydko się nie poszarpało. Pomidory suszone kroimy w malutką kostkę. Keczup, sok z cytryny, pieprz cayenne oraz paprykę słodką i pokrojone suszone pomidory dobrze razem łączymy. Dodajemy do nich dwie łyżki oliwy z pomidorów oraz dwie szczypty soli morskiej i również wszystko razem
Kuchenna Kontrrewolucyataka zupa u mnie na pewno powstanie. :) I voila! 1 cały seler naciowy 1litr dobrego bulionu warzywnego 50g śmietankowego serka topionego 1 średnia cebula 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego/sok z cytryny świeżo mielony czarny pieprz chleb tostowy tłuszcz do smażenia sól Bulion warzywny zagotowujemy. Seler naciowy kroimy w nieduże kawałki i wrzucamy do bulionu. Cebulę kroimy siekamy i szklimy na patelni(...)Warzywa gotujemy do miękkości. Gdy seler będzie już miękki, zmniejszamy płomień do minimum i całość dobrze miksujemy na gładką masę. Do garnka dokładamy serek topiony oraz pieprz cytrynowy/sok z cytryny i resztę przypraw według uznania. Ja dodaję dużo pieprzu czarnego i niezbyt dużo soli. Zupę podgrzewamy na bardzo niedużym ogniu, do momentu, aż serek się rozpuści. Na patelni podgrzewamy tłuszcz
Kuchenna Kontrrewolucya