cytryna - 13435 przepisów (strona:271/896)

Truskawkowa galaretka 147

Składniki: (na 2 miseczki jak na zdjęciu) 500 g truskawek (400 do miksowania, 100 do wrzucenia w całości) 2/3 szklanki cukru 3,5 łyżeczki żelatyny 4 łyżki soku z cytryny Truskawki opłukać i oderwać szypułki. 400 g zmiksować blenderem na mus. Dodać cukier, sok z cytryny i wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Odlać 2/3 szklanki musu do garnuszka, podgrzać

W kuchni bez szafek
Zdrowe przekąski do kupienia w sklepie - przykłady. 203

przyprawy 24 kcal/100 ml Fortuna Karotka marchew, jabłko Sok, ok. 4,8 zł/1l Składniki:  soki z soków zagęszczonych i przeciery z: jabłek 50%, marchwi 27,4%, winogron, cytryn, substancje wzbogacające - witamina C i witamina E 40 kcal/100 ml Tymbark Vega Śródziemnomorski Ogród Sok z warzyw i owoców, ok. 3 zł/ 500 ml Składniki:  przeciery i soki(...)/250 ml Składniki:  przecier bananowy (40%), woda, sok jabłkowy (14%) z zagęszczonego soku, kawałki: ananasów (6%) , przecier z truskawek (5,8%) , kawałki truskawek (4%), sok z cytryn (1,6%) z zagęszczonego soku, koncentrat barwiący z czarnej marchwi , witamina E, aromaty 50 kcal/100 ml 5. Świeże owoce, szczególnie jabłka i banany Najprościej jest z bananem - wystarczy zdjąć skórkę i gotowe

Powiedz dietom nie
Szparagi w szynce parmeńskiej 176

mnie oliwkowe) 16-18 wąskich plasterków szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej Sos 4-6 łyżek oliwy/ oleju garść listków bazylii ½ pęczka natki pietruszki ½ ząbka czosnku łyżki sok z cytryny sól i pieprz do smaku Szparagi opłukać i osuszyć. Zdrewniałe końcówki odłamać. Każdy szparag obwinąć plasterkiem szynki. Ułożyc na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 190°C przez(...)grillować na rozgrzanym ruszcie. Podawać od razu z ziołowym sosem. Bazylię, pietruszkę i czosnek posiekać. Wymieszać z oliwą lub olejem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smacznego

Pełny talerz
Garden Party - pikantne skrzydełka i lekka sałatka z ricotty 199

sałatkę na grilla z ricottą Składniki : 1/2 sałaty lodowej 2 pomidory 1/2 szklanki truskawek 1/2 zielonego ogórka 1/2 opakowania ricotty sól, pieprz kolorowy, ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek garść listków mięty Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do miski.  Ogórki obieramy i kroimy również na cienkie(...)pomocą dwóch małych łyżeczek nakładamy na wierzch serek ricotta tworząc małe kulki. Następnie sałatkę posypujemy ziarenkami chilli i kolorowym pieprzem. Całość polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z łyżeczką cytryny i ząbkiem czosnku. Dodajemy liście mięty. Smacznego! Tak jak już wspomniałam, do sesji wykorzystałam kolorową kolekcję (a dokładnie czarną) ze sklepu kupszklo.pl .  Poza miskami  czy kubkami możecie odnaleźć

Słodkie Przyjemności
Cytrynowe drożdżówki z serem 102

trzy różne rodzaje bułeczek. Dla jednego dzieciątka z Nutellą, dla drugiego z jagodami a dla nas z serem lub makiem. Te dzisiejsze są moje i męża. Ciasto o smaku cytrynowym z nadzieniem z twarogu takiego z grudkami i cytrynowym lukrem". Czytaj więcej

Wiem co jem
Faszerowane kacze udka na sałatce z pieczonych buraków z olejem rzepakowym 151

ryż z owocami byłby świetnym farszem do pieczonej kaczki, a dokładnie kaczych udek. Miałam zamiar podać je z czerwoną kapustą, ale ostatecznie zdecydowałam się na pieczone buraki. Skropione sokiem cytrynowym i olejem rzepakowym z dodatkiem czerwonej cebuli i orzechów włoskich okazały się być doskonałym dodatkiem do pieczonych udek. Słodycz buraków przełamana odrobiną soku cytrynowego świetnie się skomponowała z ich owocowym

Wiem co jem
Krem z purpurowej marchwi z pieczoną papryką i czerwoną czubrycą 118

litry bulionu warzywnego – może być z kostki bardzo duży ząbek czosnku czerwona czubryca czerwona papryka w proszku – u mnie słodka w sporej ilości sól pieprz sok z cytryny gęsta śmietana 18% do przybrania Wykonanie: Paprykę umyłam, ułożyłam na wysokim ruszcie mikrofalówki i piekłam każdą z trzech stron (papryka miała trzy boczki) po 5 minut na najwyższej mocy. Bezpośrednio po wyjęciu(...)papryką do rondla. Dosypałam troszkę czubrycy i gotowałam na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Zmiksowałam blenderem, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sporą ilością papryki w proszku, sokiem z cytryny i jeszcze odrobiną czubrycy. Ponownie podgrzałam. Zupę podałam przybraną wzorkiem ze śmietany. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dolać jeszcze bulionu

Kuchenne zapiski Edyty
Górzysta szarlotka, czyli ciacho dla amatorów pieczonych jabłek 141

razem ważyły 90 dag 10 dag rodzynek 4 łyżki bułki tartej (w wersji luksusowej – tartych migdałów) 4 łyżki jasnego dżemu lub konfitury (brzoskwiniowy, morelowy lub pomarańczowy) sok z 1/2 cytryny 1 żółtko 1 łyżka wody lub mleka Górzysta szarlotka Wykonanie: Mąkę przesiałam, posiekałam razem z miękkim masłem, dodałam cukier i jajko, i szybko wyrobiłam gładkie, jednolite ciasto. Gdyby składniki(...)folię spożywczą i włożyłam na 30 minut do lodówki. Blachę o wymiarach 24x28 cm wysmarowałam tłuszczem. Jabłka umyłam, obrałam, przekroiłam na pół i wydrążyłam gniazda nasienne. Skropiłam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wyjęte z lodówki ciasto podzieliłam na dwie nierówne części (jedna musi być troszkę większa). Większą część rozwałkowałam między dwoma warstwami folii spożywczej na prostokąt nieco większy niż

Kuchenne zapiski Edyty
Smażony panierowany camembert 176

camemberta :) Sałata lodowa z miodowym winegretem Składniki: kilka liści sałaty lodowej dojrzała gruszka około 20 dag ciemnych winogron trochę soku cytrynowego do skropienia gruszki na sos: łyżka soku z cytryny łyżka płynnego miodu 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Sałatę i owoce umyłam, osuszyłam. Sałatę porwałam palcami na mniejsze kawałki. Gruszkę obrałam, usunęłam gniazdo nasienne, pokroiłam(...)większą kostkę i od razu skropiłam sokiem z cytryny, żeby nie ściemniała. Winogrona przekroiłam na pół i wydłubałam pestki. Sałatę i owoce delikatnie wymieszałam w salaterce. Wszystkie składniki sosu umieściłam w niedużym słoiczku (w zupełności wystarczy taki po koncentracie pomidorowym 200g), dokładnie zakręciłam i energicznie nim potrząsałam aż do otrzymania gęstej emulsji. Sosem polałam sałatę tuż przed podaniem

Kuchenne zapiski Edyty
Smażona skórka cytrynowa 100

jest trudne, trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość. Miąższ, który mi pozostał po obraniu skórek, wykorzystałam do usmażenia dżemu  KLIK Smażona skórka cytrynowa Składniki: 30 dag skórki z cytryny (razem z białym albedo) 30 dag + 30 dag + 2 łyżki cukru 600 ml wody Smażona skórka cytrynowa Wykonanie: Cytryny bardzo dokładnie wyszorowałam, sparzyłam, obrałam ze skórki. Skórkę włożyłam do miski

Kuchenne zapiski Edyty
Babeczki z jajkiem w galarecie 134

pojemności 250 ml. rosół – najlepiej domowy z kurczaka jajka marchewka z rosołu koperek natka pietruszki żelatyna - stosuję proporcję 4-5 łyżeczek na 1/2 litra płynu sól pieprz sok z cytryny Wykonanie: Żelatynę namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody. Rosół bardzo mocno zagrzałam, pilnując, żeby się nie zagotował i nie zrobił mętny, przecedziłam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem(...)cytryny. Napęczniałą żelatynę rozpuściłam w gorącym rosole. Jajka ugotowałam na twardo (od momentu zawrzenia wody gotuję 9 minut – żółtka nie mają wtedy sinej otoczki), odlałam, wystudziłam w zimnej wodzie. Po całkowitym wystudzeniu obrałam ze skorupki, ścięłam troszeczkę wierzchołka, tak aby jajko można było postawić w foremce. Z marchewki powycinałam ozdobne kwiatuszki. Koperek i natkę opłukałam, osuszyłam. Jajko postawiłam na środku

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka pieczarkowa 566

smaku, dodam do niej ogórka konserwowego. Składniki: 60 dag pieczarek kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 5 jajek 1/2 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki majonezu sól pieprz sok z cytryny garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie:  Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w kosteczkę. Pieczarki oczyściłam, wrzuciłam na wrzącą wodę i gotowałam(...)osączyłam z zalewy. Natkę opłukałam, otrzepałam z wody i drobno posiekałam. Wszystkie składniki wymieszałam w misce z majonezem i natką pietruszki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny

Kuchenne zapiski Edyty
Tołpyga pieczona na fasolce szparagowej 179

tołpygi bez skóry 45 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej 1/2 młodej cukinii (10 dag) 1/3 dużej czerwonej papryki (10 dag) 1 pomidor olej do skropienia warzyw sok z cytryny sól pieprz bazylia oregano masło do posmarowania formy Wykonanie:  Rybę opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na 4 dzwonka. Każdy kawałek skropiłam sokiem z cytryny, oprószyłam solą i pieprzem. Fasolkę obgotowałam

Kuchenne zapiski Edyty
Gruszkowe serce z jagodami goji 137

mieści w sobie tylko niewiele ponad trzy szklanki płynu. Składniki: 1 galaretka gruszkowa + 1 i 1/3 szklanki wody 1/2 galaretki cytrynowej + 2/3 szklanki wody 1 dojrzała gruszka sok z cytryny garść suszonych jagód goji 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% Wykonanie: W oddzielnych miseczkach rozpuściłam we wrzącej wodzie obie galaretki. Gruszkę opłukałam, osuszyłam, obrałam ze skórki, usunęłam gniazda nasienne i włókna(...)idące do ogonka, pokroiłam w równe plasterki i skropiłam sokiem z cytryny. Plastikowy pojemniczek o kształcie serduszka postawiłam na deseczce do krojenia, żeby się nie wyginał na boki. Na jego dnie rozsypałam jagody goji. Na jagodach dachówkowo ułożyłam plasterki gruszki, delikatnie, żeby się nie przemieściły, zalałam je przestudzoną cytrynową galaretką, wstawiłam do lodówki. Do gruszkowej galaretki dolałam kremówkę i dokładnie

Kuchenne zapiski Edyty
Grillowany camembert z grillowaną gruszką 142

pozazdrościłam szczęśliwym posiadaczom ogródków i też sobie pogrillowałam na kuchennym stole :) Składniki na dwie osoby: 2 garście mieszanki sałat 2 camemberty naturalne 120 g 2 nieduże gruszki sok z cytryny 4 łyżeczki żurawiny do mięs olej do posmarowania rusztu Wykonanie: Rozgrzałam elektryczny grill. Ruszt posmarowałam niewielką ilością oleju. Gruszki opłukałam, osuszyłam, przekroiłam na pół, usunęłam gniazdo nasienne. Każdą połówkę przekroiłam(...)wzdłuż na dwa cieńsze plastry, skropiłam je sokiem z cytryny. Plastry ułożyłam na rozgrzanym ruszcie, po chwili dołożyłam serki. Piekłam po kilkanaście minut z każdej strony – mój grill nie ma szczególnej mocy i dlatego trwało to tak długo – do momentu aż gruszki były miękkie, a na serze odbiły się prążki. Ser odwracałam bardzo delikatnie, bo gorący jest w środku płynny

Kuchenne zapiski Edyty