cytryna - 13435 przepisów (strona:280/896)

Francuskie koperty z jabłkami 113

Składniki:  duży płat ciasta francuskiego 2 jabłka (najlepiej soczyste) 2 saszetki cukru waniliowego ok 10 łyżek cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier puder do posypania łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w niewielkie talarki. Skrapiamy je cytryną. Do miseczki wsypujemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Jabłka dodajemy do miski z cukrem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy

ChilliJemy
Zielona sałatka na świeżym szpinaku z łososiem i serami 139

Składniki: 150g wędzonego łososia (u mnie z czarnym pieprzem) 100g sera pleśniowego camembert 100g sera Feta czerwona papryka 150g szpinaku świeżego Baby pieprz oliwa pół łyżeczki soku z cytryny   Przygotowanie: Szpinak myjemy i osuszamy.Wykładamy na talerze. Paprykę kroimy w plastry. Ser feta drobimy i razem z papryką również układamy na talerzach. Ser pleśniowy przecinamy w plastry. Łososia wykładamy(...)wierzch (ręcznie rwiemy). Przygotowane składniki skrapiamy przygotowaną oliwą (2-3 łyżki), wymieszana z sokiem z cytryny oraz pieprzem. Smacznego

ChilliJemy
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym z frytkami z selera 600

pieca, ale nie ziemniaczane, ale te selerowe. Zakochanie gwarantowane :) Polecam :)    Składniki: 5 dużych płatów ryby morskiej duży pęczek koperku  300ml śmietany 18% łyżeczka soku z cytryny sól morska pieprz 2 duże selery 3 łyżki oliwy sól morska czerwona papryka słodka (pół łyżeczki) czerwona papryka ostra (pół łyżeczki)   Przygotowanie: Rybę myjemy i nie solimy (jeżeli mamy mrożone(...)płaty to pozostawiamy je bez odmrażania). Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy do niej sól, pieprz i drobno posiekany koperek. Mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Wlewamy 3 łyżki sosu na dno naczynia i układamy delikatnie rybę. Zalewamy ją sosem smietanowym i wstawiamy do rozgrzanego do 190stopni piekarnika na pół godziny. Seler obieramy i myjemy. Kroimy

ChilliJemy
Leśny mech z nutką cytryny 127

szklanki oleju 1 i 1/3 szklanki cukru łyżeczka cukru waniliowego 4 duże jaja (w temperaturze pokojowej) 2 i 1/2 szklanki mąki zapach waniliowy łyżeczka soku z cytryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża galaretka cytrynowa 500ml śmietany 30% 3 łyżeczki cukru pudru   pół owocu granatu do dekoracji   Przygotowanie: Jajka ubić dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym(...)gładką jasną masę (powinny być puszyste).   Powoli delikatnie małymi porcjami wlewać olej ciągle miksując. Do masy dolać sok z cytryny oraz zapach waniliowy.  W osobnym naczyniu przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do jajek.  Zmiksować na gładką masę. Dodać delikatnie odciśnięty szpinak i połączyć łyżką z resztą ciasta. Wylać do formy o średnicy

ChilliJemy
Sałatka z serem pleśniowym, rukolą i ziołowymi grzankami 168

rukoli półbagietka 1/3 masła w kostce łyżka ziół prowansalskich duży ząbek czosnku pomidor 10 oliwek czarnych pół sera plesniowego naturalnego 2  łyżki oliwy sól, pieprz łyżeczka soku z cytryny     Przygotowanie: Miękkie masło włożyć do miseczki. Dosypać do niej zioła prowansalskie oraz wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać czosnek. Dokładnie wymieszać. Półbagietkę pokroić i posmarowac każdy kawałek przygotowanym(...)minut. Rukole wyłożyć na duży talerz. Pomidory pokroić w ósemki, a ser w nieduże trójkąty. Oliwki przedzielić na pół. Wszystko wyłożyć na rukolę. w małej miseczce wymieszać oliwę z cytryną, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Z piekarnika wyjąć grzanki i wyłożyć na sałatkę. Najlepiej jesć jak grzanki są jeszcze miękkie i i ciepłe. Smacznego

ChilliJemy
Pieczona łopatka z indyka z kuskusem oraz gotowaną marchewką z groszkiem 156

obiadowa. Smaczna, bo moja Córka podjadała też z talerza cioci ;) Składniki: kilogram łopatki z indyka łyżeczka czarnuszki 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka sosu sojowego łyżka soku z cytryny łyżka oregano, bazylii i ziół prowansalskich sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka masła kuskus 3 duże marchewki puszka groszku szklanka wody łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso myję, oczyszczam(...)miski wlewam oliwę, sok z cytryny, sos sojowy, oraz wsypuję wszystkie przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam. Wkładam mięso i czystymi dłońmi obracam je w przyprawach. Przykrywam miskę i wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc. Mięso wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na górę wykładam łyżeczkę masłą i wkładam pod przykryciem na 40 minut do rozgrzanego

ChilliJemy
Pstrag tęczowy łososiowy z sosem ogórkowo - koperkowym i warzywami pod beszamelem zapiekanymi 136

Polecam :) Składniki: Duży płat pstrąga tęczowego łososiowego pół brokuła pół kalafiora 0,5l mleka łyżka masła łyżka maki pszennej łyżeczka gałki muszkatałowej sól, pieprz 3 łyżki koperku łyżka soku cytryny 0,5 ogórka zielonego 200ml jogurtu naturalnego oliwa chilli w proszku     Przygotowanie: Kalafior i brokuł dzielimy na części i gotujemy w osolonej lekko wodzie. Przekładamy do nasmarowanego oliwą(...)Smażymy z obu stron tak, aby odeszła skórka (należy uważać, aby ryba się nie rozpadła bo jest bardzo delikatna). Warzywa wykładamy na talerz wraz z ryba, która lekko skrapiamy cytryną. Podajemy z sosem. Smacznego

ChilliJemy
Pierś gęsia pieczona w piwie 136

wiórami. Jednak kiedy tylko sama wzięłam się za przygotowanie gęsiny, od razu zaczęła mi smakować. ;) 1 podwójna pierś gęsia ze skórą 1 ząbek czosnku kilka goździków sok z dwóch cytryn pół szklanki oleju rzepakowego pół łyżeczki tymianku, cząbru, i estragonu suszonego łyżka majeranku natka pietruszki, sól pół szklanki jasnego piwa folia aluminiowa Pierś gęsią myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem(...)podanych składników przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi ziołami. Dolewamy sok z cytryn i olej i taką mieszaniną dokładnie nacieramy gęsinę. Następnie wbijamy goździki w mięso (niezbyt gęsto) tak, by w każdej części znalazła się ich taka sama ilość. Odstawiamy zamarynowaną pierś do lodówki na przynajmniej dobę (dla mnie krócej przyprawiana

Kuchenna Kontrrewolucya
Delikatny placek cytrynowy z serkiem mascarpone 99

placek na każdą okazję. Wymaga odrobiny pracy, jednak smak wszystko rekompensuje, a i pozostaje długo świeży. 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 1 cytryna 6 jajek 1 łyżeczka sody 1,5 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki cukru kryształu 250g serka mascarpone szczypta soli Z cytryny ocieramy skórkę, a z jej połowy wyciskamy

Kuchenna Kontrrewolucya
"Polędwiczki" kurczęce z akcentem herbacianym 104

dość uniwersalne. I... chyba muszę zacząć nadawać daniom jakieś wykwintne nazwy.. Opisowe przestają mieścić mi się w ramce. ;) (dla 2 osób) 0,5kg piersi kurczaka łyżka soku z cytryny po łyżeczce - cząbru, macierzanki (tymianku) cytrynowej, rozmarynu łyżka oleju łyżka warzywnej przyprawy uniwersalnej pieprz mielony kubek zaparzonej, mocnej herbaty earl grey Piersi myjemy i kroimy w długie paski. Z ziół(...)soku z cytryny, przyprawy warzywnej , oleju i pieprzu w ilości według uznania, przygotowujemy marynatę. Dokładnie obtaczamy w niej mięso i w plastikowej lub szklanej misce odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Następnego dnia polędwiczki układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy mocną herbatą (nie słodzoną ;) ). (dobrze, by była liściasta można jednak użyć na jeden kubek np. 3 torebek) W takiej formie

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa krem ze szpinaku 105

Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 małe kwaśne jabłko 3 ząbki czosnku 1 cebula pół puszki groszku konserwowego Przyprawy: 4 łyżki soku z cytryny 2 kostki rosołowe przyprawa warzywna, pieprz maggi 2 łyżki masła świeże grzanki chlebowe 1 litr wody Szpinak wkładamy do rondelka i rozmrażamy go na bardzo niewielkim ogniu, by się nie przypalił(...)kostki rosołowe oraz przesmażony szpinak. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie wrzucamy do garnka połowę puszki groszku i miksujemy zupę na gładką masę. Doprawiamy ją sokiem z cytryny, maggi oraz pieprzem. Podajemy ze świeżymi grzankami

Kuchenna Kontrrewolucya
Domowy cydr z polskich antonówek 156

zaciszu. Wychodzi naprawdę rewelacyjny! :) 2,5kg winnych jabłek (najlepiej właśnie antonówek) 2,5l źródlanej wody (nie z kranu) 30g świeżego imbiru (należy unikać suszonego, jest bez smaku) połowa sporej cytryny 300g cukru (jeśli chcemy uzyskać napój o średniej słodkości) 1. Jabłka dokładnie myjemy. Kroimy je na ósemki i razem ze skórką i gniazdami nasiennymi, za to bez ogonków, przepuszczamy przez(...)odcisnąć, tyle wody uzupełniamy, by uzyskać 2,5 litra całości. Imbir ścieramy na drobnej tarce. To samo robimy ze skórką cytrynową i wrzucamy do wody z moszczem. Z połowy cytryny wyciskamy sok i również wlewamy do słoika. Wszystko dobrze mieszamy i zamykamy, jednak niezbyt szczelnie pokrywką. Odstawiamy na 24 godziny do ponownego przefermentowania. 3. Po tym czasie płyn filtrujemy przez

Kuchenna Kontrrewolucya
Warmiński Łowczy, czyli nalewka ziołowa 229

proszek- cynamonu, kardamonu, goździków i czarnego pieprzu po pół łyżeczki - suszonej bazylii, estragonu, suszonego piołunu, pietruszki i imbiru (również roztartych) zmiażdżona gałązka suszonej lawendy skórka skrojona z połowy cytryny Jeśli chodzi o mieszaninę kardamonu, goździków i pieprzu oraz cynamonu, ja najpierw przygotowuję większą jej ilość, miażdżąc przyprawy w proporcjach - 10g goździków, 2 nieduże kory cynamonu, 5g ziarenek czarnego pieprzu oraz(...)wysuszony majeranek, który jest wyjątkowo aromatyczny, to samo zresztą z miętą, piołunem oraz bazylią i tymiankiem. A ma to ogromny wpływ na walory smakowe nalewki. Wszystkie zioła oraz skórkę cytryny umieszczamy w szklanym naczyniu, po czym zalewamy je spirytusem. Potrząsamy naczyniem, by składniki się przemieszały i pozostawiamy miksturę na godzinę. Cukier rozpuszczamy w 250ml wody. Nalew przelewamy przez bibułę filtracyjną

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa krem z brukselek 160

brukselek 2l esencjonalnego bulionu warzywnego 2 spore ziemniaki sok z połowy cytryny sól, pieprz Do bulionu warzywnego wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz brukselki, po czym całość gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie miksujemy je na gładką masę i doprawiamy solą, sporą ilością pieprzu oraz sokiem z cytryny

Kuchenna Kontrrewolucya
Cynaderki wieprzowe w sosie z czerwoną cebulą 185

dłuższy czas, jest to fajne rozwiązanie obiadowe. (dla 2 osób) 2 spore nerki wieprzowe kubek (ok. 330ml) esencjonalnego bulionu warzywnego 1 średnia czerwona cebula łyżka soku z cytryny 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina sól, świeżo mielony pieprz 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego 1 liść laurowy masło klarowane do smażenia duża ilość wrzątku Nerki na początek moczymy(...)ziarnisty. Na niewielkim ogniu dusimy mięso do momentu, aż będzie kruche, a sos zgęstnieje. W trakcie duszenia można uzupełniać delikatnie poziom płynu. Pod koniec duszenia przyprawiamy całość sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Smakują świetnie z kiszonymi ogórkami i kaszą gryczaną lub ziemniakami puree

Kuchenna Kontrrewolucya