bardzo smakowały. Oczywiście przygotowałam też te oryginalne (o nich innym razem), i obie wersje miały swoich zwolenników. Ciężko mi powiedzieć, która lepsza. Spróbujcie sami.Karmelki z czerwonego winaSkładniki:(na 15 cukierków)275 ml czerwonego wina70 g cukru35 g śmietany kremówki (38%)45 g masłaWino wlać do garnuszka z grubym dnem, zredukować do 65 ml - około 10-15 minut na średnim(...)dobrze wymieszać, przelać do wyłożonej folią spożywczą formy 8x13 cm. Ostudzić, zostawić do zastygnięcia - można wstawić do lodówki.Zastygniętą masę pociąć na niewielkie kawałki ostrym nożem z piłką. Każdy cukierek zawinąć w kawałek papieru do pieczenia.Smacznego!Karmelki były u mnie smakołykiem sylwestrowym, ze względu na strukturę przypadły do gustu dzieciom, a ciekawy, oryginalny smak przekonał do nich dorosłych. Z pewnością
Pożeraczka, czyli raz adobrzewinnegoszczypta soliKrem biały:250g serka mascarpone125ml śmietany 30%2 łyżki cukru pudru Krem karmelowy:250g serka mascarpone125g masy krówkowejłyżka soku z cytrynyDodatkowo:ananasy w puszcze- pół puszkigalaretka wiśniowaopakowanie cukierków Schoko Bons100g dżemu z czarnej porzeczki150g posiekanych orzechów włoskichstarta czekolada Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, z tym, że dajemy 3/4 ilości wody. Najlepiej umieścić ją w takim(...)strony, która będzie stykała się z galaretką i ananasem smarujemy 1/4 kremu karmelowego i kładziemy go, lekko dociskając.Wierzch tortu smarujemy resztą kremu kajmakowego i dekorujemy uprażonymi orzechami i cukierkami Schoko Bons.Boki tortu smarujemy białym kremem i posypujemy startą czekoladą.Tort chłodzimy kilka godziny przed podaniem- najlepiej całą noc.SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkalentilkami, kokosem, bakaliami. Realizacja pomysłu okazała się jednak nieco trudniejsza. Poniżej kilka lizakowych zdjęć (także tych mniej udanych ;) )Składniki:babeczki czekoladowe (przepis tu)patyczki do szaszłykówbiała kuwertura czekoladowa lub cukierki do rozpuszczeniamiśki żelkiBabeczki przygotowujemy według przepisu. 12 sztuk wystarczy na około 24 lizaki. Po wyciągnięciu z pieca babeczki wyciągamy z papilotek i rozkruszamy do miski. Z masy formujemy kulki(...)szaszłyków - to nie był najlepszy pomysł, niżej możecie zobaczyć rezultaty. Lepiej jest zostawić je na talerzu i nabić już udekorowane.W kąpieli wodnej topimy kuwerturę czekoladową (ewentualnie zwykłą czekoladę) lub cukierki do topienia. Zdecydowanie nie polecam zwykłej białej czekolady - roztapia się do konsystencji, z której dałoby się zrobić pralinki, nie polewę.Po kilku nieudanych próbach zdecydowanie polecam poukładanie kulek
Ciastkozercylodówce i wykorzystać np. do ozdobienia mazurków.Składniki na babeczki:2 szklanki mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 jajkokolorowe cukierki z czekoladą (np. m&msy lub lentilki)Składniki na kruche ciastoSkładniki na lukierSkładniki na kremKruche ciasto przygotowujemy według przepisu. Instrukcję krok po kroku jak zrobić ciasteczka możecie zobaczyć(...)przepisu. Do gotowego dodajemy kilka kropel żółtego barwnika.Suche składniki na babeczki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kolorowe cukierki i krótko mieszamy. Zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto zafarbuje się od cukierków. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli
Ciastkozercydropsów, kolorowych cukierków) - całość to jedna z najprostszych babeczkowych dekoracji, która na pewno spodoba się maluchom :)Składniki na babeczki:waniliowelubczekoladoweSkładniki na krem+czerwony barwnik spożywczy, masa cukrowa (lub cukierki) do dekoracjiPo upieczeniu babeczki wyciągamy z formy i odstawiamy do ostygnięcia. Ważne, żeby dekorować zupełnie zimne babeczki, żeby nie rozpuścić kremu.Gdyby ktoś miał wątpliwości: tak wygląda "włochata" tylka - dużo(...)uzyskania jednolitego koloru.Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego.Nakładamy cienką warstwę kremu na babeczkę, żeby "futerko" lepiej się trzymało.Całą babeczkę pokrywamy kremem.Z masy cukrowej (lub cukierków) robimy oczy i nos. Przyczepiamy na babeczkę pod lekkim kątem (tak, żeby było je widać także patrząc z boku).Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercyniego alkohol jest do niczego."I wiecie co? To rzeczywiście prawda! LIKIER KUKUŁKA. /receptura własna;/ 500 g cukierków Kukułka 2 szklanki wrzątku litr czystej wódki puszka skondensowanego mleka Cukierki rozpuszczam we wrzątku. Mleko podgrzewam, aby miało dość lejącą, rzadką konsystencję. Rozpuszczone cukierki, skondensowane mleko i wódkę umieszczam w dużej butelce,najlepiej z ciemnego szkła. Mieszam
W kuchni Karmel-itkidzieło:)Składniki na ok 32 ciasteczka: 300 g mąki pszennej 150 g masła 150 g cukru 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukierków, np.m&m Wykonanie: Mąkę, sodę i cukier waniliowy wrzucamy do jednej miski. Do drugiej miski wkładamy masło w temperaturze pokojowej i cukier i miksujemy razem. Potem stopniowo(...)następnie szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z ciasta lepimy małe kuleczki, które spłaszczamy dłonią. Na powstałe ciasteczka układamy cukierki, lekko je wgniatając w ciasto. Ciasteczka pieczemy do 15 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujepszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka czubata kakao szczypta soli cztery kostki czekolady gorzkiej 1 jajko 75 ml mleka 40 g cukru 6 cukierków czekoladowych z marcepanem lukier Do miski wbijam jajko, dodaję roztopione masło zimne, mleko, sól, kakao, cukier, cukier waniliowy i mieszam mikserem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i dosypuję(...)wyłożyć ją papilotkami. Z tego przepisu wyszło 6 babeczek. Do każdej babeczki nakładam jedną łyżkę ciasta, układam cukierka z marcepanem, wciskam go palcem żeby nie wypłynął i przykrywam kolejną porcją ciasta. Foremki wypełniam do 2/3 wysokości. Dobrze jest jak cukierki są głęboko zatopione. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni góra dół i piekę 20-25 minut. Babeczki wyjmuję
wesoła kuchniaproszku do pieczenia MASA Z MICHAŁKAMI pół litra mleka 4 żółtka 3 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 margaryna cukier wanilinowy kieliszek spirytusu pół szklanki cukru 20 dag cukierków MICHAŁKÓW POLEWA 10 dag margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru DODATKOWO orzechy zmielone do posypania BackMit Sposób przygotowania: BISZKOPTY Białka ubić, dodać cukier(...)zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego kremu, ucierać aż masa będzie puszysta. Pod koniec dodać spirytus i drobno pokruszone cukierki Michałki. SKŁADANIE Na biszkopt orzechowy kładziemy połowę masy michałkowej, przykrywamy jasnym biszkoptem oraz drugą częścią masy. SKŁADANIE Wstawiamy na chwilę do lodówki. Wszystkie składniki na polewę kładziemy do rondelka
Gotuję Testujęprzepisów, przeanalizowałam skład i smak tych sklepowych. Wyobraźcie sobie jak siedzę nad jednym cukierkiem i okruszek po okruszku analizuję smak każdego źdźbła. Po pierwsze co mi się rzuciło na kubki smakowe to orzechy.... a więc tych w przepisie jest sporo. Niektóre przepisy zawierały uwagi, że cukierki są dla fanów mleka w proszku, i ta tego chciałam uniknąć(...)jakbym miała więcej też by poszło. Resztę orzeszków siekamy nożem na drobno i mieszamy już za pomocą łyżki z gotową masą. Te orzeszki mają być wyczuwalne i widoczne w cukierkach. Gotową masę odstawiamy na godzinę, aby ciasteczka które pełnią rolę zagęstnika namokły i ściągnęły wilgoć. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy kulki, które następnie kąpiemy w rozpuszczonej czekoladzie. Odstawiamy
Dieta moja pasjarazem z mąką i kaszą manną dodajemy do masy serowej. Odstawiamy. W tym czasie ubijamy białka z drobiną soli na sztywną pianę. Łyżką drewnianą łączymy białka z żółtkami. Cukierki drobno siekamy (minimum(...)kawałków z jednego cukierka) i dodajemy do sera. Masę wlewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy o średnicy 24 cm. Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnia (bez termoobiegu) na 60-65 minut.Studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Czekoladę z odrobiną masła i skórką pomarańczową rozpuszczamy i smarujemy górę przestudzonego sernika. Pozostałymi posiekanymi cukierkami dekorujemy rozsmarowaną czekoladę. Smacznego
ChilliJemymożna je podać z lodami albo bitą śmietaną. Najlepiej wybrać miękkie jabłka, po upieczeniu będzie można je jeść łyżeczką. Polecam ten szybki deser na ciepło :) 6 jabłek 6 cukierków krówek cynamon mielony Wybrać jabłka tej samej wielkości i umyć. Na wysokości 3/4 każdemu jabłku ściąć czapeczkę. Za pomocą łyżeczki ostrożnie wyciągnąć gniazdo nasienne, ale zostawiając spód. W każde zagłębienie(...)Czas pieczenia będzie zależał od wielkości i gatunku jabłek. Podawać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Dla dzieci , Lody i desery lodowe , Na specjalne okazje , Szarlotki Tagged: cukierki , jabłka
https:KKuchniaMniamlikier kukułkowy się przyda. Łagodny likier dla Pań i nie tylko. Składniki : 0,5 litra alkoholu ( najlepiej spirytus, ale może być też wódka, jak w moim przypadku ) 30 dag cukierków kukułki. 200 ml wody, 1 masa(...)kajmakowa. Sposób przygotowania: Przygotowujemy kukułki , odwijamy z papierka , odważamy i wkładamy do woreczka foliowego i rozkruszamy , Do garnka wlewamy 200 ml wody , podgrzewamy i do ciepłej wody wsypujemy rozdrobnione cukierki. Mieszamy do rozpuszczenia. Ja robiłam to w czasie , bo zaraz nie rozpuściły mi się . Do rozpuszczonej masy dodaję puszkę kajmaku i blenduję , możemy tez (zmiksować ). Na końcu dodajemy wódkę
Pysznosci Babci Basiszklanki mąki ½ łyżeczki mielonego cynamonu ⅛ łyżeczki mielonych goździków ⅛ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli Dodatkowo: ⅓ szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukierków toffi (około 15 sztuk) * PRZYGOTOWANIE Masło utrzyj z cukrem do białości za pomocą miksera. Dodaj purée z dyni oraz ekstrakt z wanilii i zmiksuj ponownie do połączenia. Pozostałe(...)składniki (suche) połącz w oddzielnej misie, a następnie wsyp do masy maślanej. Zmiksuj do połączenia i wstaw na 30 minut do 1 godziny do lodówki. W tym czasie poprzekrawaj cukierki toffee na połówki i połącz cukier z cynamonem. Ze schłodzonego ciasta formuj kule wielkości orzecha włoskiego. Do każdej kulki włóż cukierek toffee, a następnie obtocz ją w cynamonowym cukrze
Food Squarewęgierki pokrojonej na cząstki ( drobna węgierka ma mniej soku niż ta duża - dlatego lepiej sprawdzi się w cieście ) - 100 gr cukierków krówek - 100 gr (tabliczka) gorzkiej czekolady Cukierki i czekoladę siekamy na kawałki. Mieszamy ze śliwką. Suche składniki mieszamy ze sobą w większej misce. Mokre rozbełtujemy w mniejszej miseczce. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy widelcem
kawawszklance