cukierki - 1000 przepisów (strona:5/67)

Kukułkówka - likier z kukułek 301

posiada niepozorną moc. I kto z Was będzie robił? A tu macie przepis na nalewkę z cukierków fistaszkowych - klik .   500 ml białej wódki 40% 40 dag cukierków "kukułek" Cukierki powrzucać do butelki (co najmniej o pojemności 750 ml) i zalać wódką. Butelkę zakręcić i potrząchać jej zawartością, a następnie odstawić w widoczne miejsce, aby codziennie (choć(...)obowiązkowo) miksturą zamieszać (cukierki całkowicie muszą się rozpuścić). Teraz test cierpliwości - jak długo butla będzie stała w nienaruszonym stanie?  Im dłużej tym lepiej. Kilkuletnia kukułkówka smakuje wyśmienicie, nie czuć w niej alkoholu, a z nóg ścina dość szybko. Tylko kto da radę tyle czekać przy takich pysznościach w butelce?   Poprzednie wersje

Di gotuje
Likier kukułkowy 119

likier kukułkowy. Trudno się od niego oderwać! Łatwy i dość szybki do wykonania, polecam więc na rozgrzanie w jesienne, długie wieczory. Składniki: • 500 g cukierków kukułek • 500 ml wódki Wykonanie: • Cukierki włożyć do mocnej torby foliowej i utłuc tłuczkiem do mięsa, po czym przełożyć do słoika. • Zalać wódką(...)odstawić na 2 tygodnie, często w trakcie potrząsając słoikiem. • Po tym czasie cukierki całkowicie się rozpuszczą

To co kocham
Sernik na zimno z Schoko Bons 2622

mascarpone 100 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka Cukru z prawdziwą wanilią (marka Kotanyi) 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżeczek żelatyny + 40 ml wody 125 g cukierków Schoko Bons 30 g ciemnej czekolady 100 ml śmietany kremówki wykonanie: Ciasteczka Oreo zmiksować, roztopić masło. Składniki połączyć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć ciasteczka, dokładnie ugniatając(...)ponownie dokładnie wymieszać. Jeżeli nie zrobiły się grudki wlać żelatynę do masy serowej i szybko zmiksować. Ubić śmietanę kremówkę na sztywną masę. Delikatnie dodać do masy serowej mieszając szpatułką. Cukierki pokroić w ćwiartki, zostawiając 3-4 do dekoracji. Zmieszać z masą serową. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, włożyć na kilka godzin do lodówki. Przygotować polewę. Kremówkę podgrzać

Ania i Marcin gotują
Roladki schabowe z szynką parmeńska ,mozzarella i koperkiem 144

ViolaPassion  Wspaniałe danie. Robiłam już podobne danie z piersi z kurczaka. Nazwa znów długa przepraszam. Nazwijmy tę potrawę inaczej.... "Schabowe cukierki" A dlaczego cukierki? Za chwilę  zobaczycie. Składniki: Schab poporcjowany i rozbity tłuczkiem posolic i po pieprzyc dwie roladki na jedną osobę. Możecie użyć pierś z kurczaka 2 kulki Mozzarelli Szynka parmeńska polecam Włoska "Prosciutto(...)Rozkładamy rozbity kawałek schabu ,smarujemy go mozzarella,posypujemy ziołami. Następnie wzdłuż kładziemy szynkę,posypujemy parmezanem i zawijamy. Zawinięte roladki musimy zawinąć ścisło w folię kuchenna tak jak byśmy zawijali cukierki i czynność powtarzamy z folia aluminiowa. Wstawiamy wodę na ogniu i umieszczamy nasze cukierki w garnku na pół godziny. Wyciągamy bardzo ostrożnie ponieważ folie są  i pozostawiamy

Viola cooks with passion
CIASTO MICHASZEK 189

budyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 30 ml likieru czekoladowego, 5 herbatników maślanych, 1 kostka masła Pianka śmietankowa: 400 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 8 cukierków Michaszki, Polewa: ½ op. czekolady mlecznej, ½ op. Czekolady gorzkiej 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych, paczka herbatników regionalnych blacky , herbata do nasączenia, liście czekoladowe(...)wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy budyń, następnie likier i kakao. Herbatniki drobno mielimy, dodajemy do masy, mieszamy. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Cukierki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mieszamy, następnie ostudzoną żelatynę a na końcu cukierki, mieszamy delikatnie łyżką Polewa: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli

słodki bratek
Likier/nalewka fistaszkowa 94

regularnie powtarzam co jakiś czas. (Jak mi "duszki" nie wypiją - nasączam nim/ą ciasta. Rewelacja!) Jego smak można modyfikować ilością cukierków. 500 ml białej wódki 40% 25 dag cukierków "fistaszkowych" Cukierki zmiksować na proszek (nie musi być idealnie) i zalać wódką. Zakręcić i potrząchać. Odstawić w widoczne miejsce, aby cukierki całkowicie się rozpuściły. Co jakiś czas

Di gotuje
JAGODOWA KOSTKA Z MICHAŁKAMI 140

Miałam zapas mrożonych jagód, więc postanowiłam je wykorzystać i zimą przypomnieć sobie smak lata. Ciasto cieszy swoim wyglądem i smakuje rewelacyjnie, dzięki dodaniu moich ulubionych cukierków "Białe Michałki". Nie jest zbyt skomplikowane w przygotowaniu, więc myślę, że każdy z Was  sobie poradzi. Zapewniam, że na jednej kostce ciasta się nie skończy. Oczywiście ciasto można przygotować w sezonie, kiedy(...)placki, nasączamy likierem. Krem jagodowy: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Serek miksujemy z jagodami, następnie dodajemy wystudzoną żelatynę. Wylewamy na ciasto, przykrywamy 2 plackiem Krem michałkowy: cukierki rozdrabniamy blenderem. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier, usztywniacz i mascarpone. na końcu dodajemy cukierki, delikatnie mieszamy. Kremem smarujemy ciasto. Wierzch posypujemy czekoladą i rozdrobnionymi cukierkami

słodki bratek
Ciasto kukułka 115

Bardzo lubię nalewkę z cukierków kukułek, dlatego z dużą dozą ciekawości robiłam to ciasto.  Już na etapie przygotowania nie oparłam się pokusie i zniknęło kilka cukierków. Smak kukułek trochę znika w masie budyniowej, dlatego dodałam nieco więcej wiśniówki. Niestety przez ten dodatek to ciasto tylko dla dorosłych ;) CIASTO KUKUŁKA Składniki:  (na formę 20x25cm) 400 g cukierków(...)szklanki mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w nim kukułki.  W pozostałych 2 szklankach zimnego mleka rozrabiamy budyń i cukier, które następnie wlewamy do gotującego się mleka z rozpuszczonymi całkowicie cukierkami. Gotujemy masę do momentu aż zgęstnieje. Ugotowany budyń przekładamy do miski, którą przykrywamy folią spożywczą, aby na budyniu nie zrobił się kożuch. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ubijamy na puszystą

Bon appetit mon amie
Domowy likier kukułka 141

też idealny do polania lodów. Ja bardzo lubię dodać odrobinę likieru do kawy. Domowy likier kukułka Czas przygotowania: 60 minut + siedem dni Składniki: 200 ml mleka 200 g cukierków kukułek 150 ml spirytusu Wykonanie: Cukierki wysupłujemy z papierków, oczywiście starając się nie podjadać przy okazji, wrzucamy do garnuszka o grubym dnie. Wlewamy mleko i gotujemy na małym(...)ogniu, raz na jakiś czas mieszając, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wlewamy spirytus, cały czas mieszając. Przelewamy do stoika, zakręcamy i odstawiamy ma 7 dni w ciemne chłodnie miejsce. Raz dziennie potrząsamy słoikiem, aby wymieszać likier

Kulinarne przygody Gatity
Likier KUKUŁKA 603

kolejną, mocniejszą propozycję :) Pyszny, słodki likier przygotowany z popularnych cukierków "kukułek", wódki i zagęszczonego mleka. Mega prosty do przygotowania. Idealny na babskie wieczory ;) Składniki: 300 g cukierków kukułek 500 ml wódki 250-400 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego (w zależności od tego, jak mocny likier chcemy uzyskać) Przygotowanie: W dużym słoju umieścić posiekane cukierki, zalać wódką i odstawić(...)cukierki się rozpuszczą (co jakiś czas potrząsnąć słojem). Gdy kukułki całkowicie się rozpuszczą dolać mleko zagęszczone (dolałam 250 ml) , wymieszać i rozlać do butelek. Odstawić na 2 dni, żeby likier się przegryzł

Domowa Cookierenka Agi
ciasto truflowe 140

blaszka 23*23 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g cukierków "trufle w czekoladzie" łyżka cukru pudru 1 opakowanie śmietan fixu 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem(...)pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.  Cukierki pokroić bardzo drobno. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Na końcu wmieszać cukierki. Masę podzielić na dwie części i przełożyć biszkopt. Wierzch posypać posiekaną czekoladą. Odstawić do schłodzenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
,,Pistacjowo- żurawinowa kraina rozkoszy dla podniebienia” 76

musisz biec do cukierni…. Składniki: 6 sztuk czekolady (3x biała i 3x mleczna) Silikonowa foremka o dowolnych kształtach Silikonowy pędzelek 200 g pistacji 30 g pokrojonej żurawiny 5 cukierków z galaretką Dowolne owoce Wykonanie: Domowe specjalności proponuje w kilku wersjach. Czekoladki zrobiłam na bazie mlecznej i białej czekolady niektóre z nadzieniem pistacjowo- żurawinowym, z cukierkami oraz z owocami(...)Wystarczy troszkę pokombinować i zaszaleć z różnymi smakami aby uzyskać rozmaite czekoladki. Do jednych foremek dodajemy nadzienie mleczne wymieszane z pistacjami i żurawiną. Drugie foremki zalewamy musem czekoladowym z cukierkami a kolejne wypełniamy dowolnymi owocami w moim przypadku były to banany. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Krótszy czas oczekiwania na gotowe czekoladki będą po włożeniu

Podróż w kulinaria
Kukułka – ciasto bez pieczenia 126

Cukierki kukułki są smakiem mojego dzieciństwa. Przedstawiam dziś przepis na ekspresowe ciastko z masą kukułkową. Pychota  Składniki: 25 dag herbatników 20 dag orzechów włoskich 30 dag cukierków kukułek 1 litr mleka 4 budynie czekoladowe 1 kostka masła Wykonanie: ½ mleka gotujemy z cukierkami do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie i mieszamy bardzo

Tradycyjna Kuchnia
Cukierki krówki dla cierpliwych 142

mieszanie, mieszanie. Jednak efekt końcowy jest chyba wart fatygi, mimo że z podanych składników wychodzi mało cukierków ;) sami oceńcie! ;) Składniki (na około 150g-200 gotowego produktu, jakieś 12 cukierków): 1 litr mleka 3,2% (najlepiej jeśli macie dostęp do pełnotłustego mleka prosto od krówki:)) opcjonalnie ksylitol lub inne słodzidło do dosłodzenia (dla mnie mleko samo w sobie jest(...)jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy spód się nie przypala, mi zeszły jakieś 2 godziny (moja mama stwierdziła, że gdybyśmy nie miały stałej opłaty za gaz po przygotowaniu tych cukierków poszłybyśmy z torbami;p) kiedy masa zacznie porządnie gęstnieć mieszamy cały czas, bo zacznie mocno przywierać gdy konsystencją będzie przypominać budyń próbujemy i ewentualnie dosładzamy przekładamy powstałą masę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto mocno czekoladowe z cukierkami Snickers 154

masła 1 cukier waniliowy 200 g cukru  4 żółtka 200 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej  30 g gorzkiego kakao 3 płaskie łyżeczki proszku  7 cukierków Snickers  4 łyżki mleka Polewa : 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 6 łyżek śmietanki kremówki   1 łyżka żelatyny(...)szklanka porzeczek Wykonanie ciasta : Cukierki pokroić na kawałki Czekoladę drobno posiekać . Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem , mąką ziemniaczaną i kakao dodawać porcjami na przemian z mlekiem .  Następnie dodać  ubitą pianę i delikatnie wymieszać , na końcu dodać

Sama słodycz i szczypta chili
Kawowe Jajka 110

szybki w przygotowaniu deser. Nie tylko ładnie wygląda ale i dobrze smakuje. Do dekoracji wykorzystałam kokos i cukierki dekoracyjne. Zdecydowanie lepiej lepi się do tak zrobionych słodyczy kokos, cukierki nie chcą się dobrze trzymać. Do dekoracji można wykorzystać również kolorowy kokos. Składniki: 200 g herbatników ½ szklanki cukru pudru 100 g masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki(...)mleka wiórki kokosowe i/lub kolorowe cukierki Wykonanie: Herbatniki przełożyć do foliowego worka i dokładnie skruszyć np. wałkiem. Podczas kruszenia herbatników mogą one poszarpać worek. Masło zmiksować z cukrem. Kawę rozpuścić w mleku. Do masła dodać herbatniki i rozpuszczoną kawę, zmiksować. Uformować niewielkie jajka i obtoczyć w kokosie lub cukierkach. tak przygotowane słodycze przechowywać w lodówce

Mama Gotuje
Wódka lodowa + film 101

litra spirytusu 2 opakowania cukierków o smaku lodowym ( po 150 g ) 0,5 litra wody przepis Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej cukierki i cały czas mieszamy aż cukierki całkowicie się rozpuszczą, następnie całość studzimy . Do przestudzonej wody z cukierkami wlewamy spirytus , po czym  rozlewamy do butelek. Odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce

Smakowite Dania
Tort Kukułka 343

proszku (nie granulowanej) Warstwa biszkoptowa: podłużne biszkopty 1/3 szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej 3 łyżki whisky, rumu lub wódki Krem Kukułka: 300 ml śmietany kremówki 36% 120 g cukierków ‘Kukułki’ (1 opakowanie) 1,5 łyżeczki żelatyny (6 g) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Uwaga: Oba kremy trzeba przygotować dzień wcześniej - powinny spędzić(...)masa. Studzimy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc (co najmniej 12 h). Krem kukułka: Śmietanę wlewamy do rondelka, dodajemy kukułki i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukierki się rozpuszczą i powstanie gładka masa (jeśli w kremówce pozostaną resztki ciągnących się cukierków, przecieramy przez sitko i mieszamy). Studzimy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą

Poezja smaku
Babka z polewą z kukułek 239

Polewa kukułkowa fajnie się z nią komponowała.   Przepis:1/2 szklanki jogurtu naturalnego1/2 szkl cukru1/3 szkl oliwy z oliwek2 jaja1 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaPolewa:300g cukierków kukułek100ml śmietanki 30%1 łyżka spirytusu (lub likieru(...)śmietankowego)Formę na małą babkę wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 180st. Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą. Przełożyć do foremki i piec ok 35min.Do rondelka wlać śmietankę i wrzucić cukierki (można zostawić 3-4 szt do dekoracji). Na małym ogniu podgrzewać aż cukierki się rozpuszczą. Dodać spirytus. Polać babkę polewą, posypać pokruszonymi cukierkami i odstawić by stężała

happycreatiff.blogspot.com
Deser z "Schoko Bons" 359

łyżeczki proszku do pieczenia   10 cukierków Kinder Schoko Bons   2 łyżki mleka      kilka orzechów laskowych (posiekanych)      6 cukierków Schoko Bons (do dekoracji)   50 g czekolady mlecznej   3 łyżki mlekaDeser z "Schoko Bons" - Sposób przygotowania:Mleko zagotować z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią(...)koniecznie) przez ok. 5 minut. Schoko Bons pokroić na kawałki i w kąpieli wodnej roztopić wraz z 3 łyżkami mleka. Po pucharków wlewamy na zmianę: kaszkę, rozpuszczone cukierki, kaszkę itd.Górę deseru polewamy czekoladą rozpuszczoną z 3 łyżkami mleka. Przyozdabiamy cukierkami (przeciętymi na pół) i całość posypujemy siekanymi orzechami laskowymi.źródło inspiracji: przepis Luny z mojegotowanie.pl

Słodka Strona
Szyszki z Ryżu Preparowanego (Dmuchanego) 2859

toffi, karmel, cukierki krówki, masę kajmakową itp. z pewnością pokocha "szyszki" i poczuje, że zostały one stworzonego właśnie dla Niego.Szyszki z Ryżu Preparowanego (Dmuchanego) - Składniki:250 g cukierków krówek250 g cukierków irysy125 g margaryny Kasia150 g ryżu preparowanego (dmuchanego)2 łyżki kakao (opcjonalnie)Szyszki z Ryżu Preparowanego (Dmuchanego) - Sposób przygotowania:Krówki i Irysy rozpuszczamy(...)chcemy otrzymać kakaowe szyszki dodajemy 2 łyżki kakao (możemy również powstałą masę podzielić na dwie części i tylko do jednej z nich dodać ok. łyżkę kakao).Do całkowicie rozpuszczonych cukierków wsypujemy ryż preparowany, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy starając się aby karmel pokrył każde ziarenko ryżu. Na folie aluminiową wykładamy porcje po ok. 1 czubatej łyżce

Słodka Strona
Magic Kiss 150

kolejny rodzaj cukierków, które dostałam do testów od Fabryki Cukierków Pszczółka. Dzięki nim , poznałam prawdziwe znaczenie powiedzenia „niebo w gębie”. Słodycze są firmowane hasłem „Wyprodukowane z pasją”, co jest gwarancją zaangażowania i troski jaką lubelscy cukiernicy wkładaja w proces tworzenia cukierków. Firma produkuje słodycze w oparciu o własne, sprawdzone od lat, niepowtarzalne receptury, łącząc tradycję ze zmieniającymi(...)się preferencjami smakowymi klientów. Tym, co od wielu lat wyróżnia ich na rynku jest doskonały smak cukierków. Uzyskują go dzięki stosowaniu wyłącznie najlepszych składników takich jak naturalne soki, doskonała czekolada i prawdziwy miód. Logo „Pszczółki” jest symbolem najwyższej jakości produktów. Poza zapleczem technologicznym, firma przywiązuje ogromną wagę  do kwestii zasobów ludzkich, zatrudnijąc specjalistów, których wysoki poziom kwalifikacji gwarantuje

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka z grilla 187

zawinęłam każdego "cukierka" jeszcze trzy razy w folię. Musi być porządnie zawinięte. Bardzo dobra do tego celu jest gruba folia do grilla.4. Kładziemy na dobrze rozpalonego grilla, lepszy będzie do tego celu brykiet, ale jeśli porządnie nasypiemy węgla również będzie ok. Całość musi grillować się około 45 - 60 minut (w zależności od wielkości i grubości ziemniaków). "Cukierki" trzeba(...)minut obracać.5. Rozwijamy "cukierki", przesypujemy całość na talerzyki i posypujemy obficie żółtym serem lub układamy na wierzch jego plasterki.Jeśli szukasz pomysłu na zakończenie sezonu grillowego warto wypróbować taką zapiekankę :) Ziemniaki z masełkiem smakują świetnie. Na zdjęciach specjalnie nie widać sera, bo miałam go mało. Warto dołożyć dużo sera :) Jeśli chcesz, żeby porządnie się rozpuścił, możesz rozwinąć cukierki

Kraina Tysiąca Smaków
Szyszki z owsa ekspandowanego z cukierkami Werther’s Original 155

Werther's Original to śmietankowy cukierek, który zaskakuje delikatnym, karmelowym smakiem. Unikalna receptura łącząca prawdziwe masło i świeżą śmietankę. Czy można się z tym nie zgodzić? Nie, nie można. Cukierki są wspaniałe, poza smakiem mają jeszcze jedna wspaniałą zaletę można je wykorzystać przetwarzając na ciekły karmel! I tym sposobem powstały u mnie karmelowe szyszunie z użyciem owsa ekspandowanego. Składniki(...)średnich szyszek: 300 gram cukierków Werther’s Original 120 gram masła 150 gram owsa ekspandowanego, ja wykorzystałam firmy Lestello 3 łyżki wody Przygotowanie:   Masło i cukierki roztapiamy z 3 łyżkami wody, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy owies ekspandowany lub ryz preparowany. Pozostawiamy masę do przestygnięcia na około 30-60 minut, następnie formujemy szyszki zwilżonymi

Życie zaczyna się w kuchni
Babeczki kakaowe z krówkami i masą serową 139

Zawsze ma je przy sobie w schowku samochodowym na "czarną godzinę". Stąd pomysł na babeczki z ich dodatkiem. Kiedy by się sprawdziły? Hmmm...chyba wtedy, gdy w schowku zabrakłoby cukierków, a e za to w lodówce czekałaby słodka niespodzianka. Zabawa z babeczkami byłą przednia - w dekorowaniu pomagała mi także córa :). Dla kogo: dla fanów krówek dla miłośników babeczek(...)masę serową do babeczek Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki pszennej łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego pół szklanki cukru cukierki krówki (tyle sztuk ile babeczek) jajko szklanka mleka pół szklanki oleju (najlepiej słonecznikowego) Składniki na dekorację: 300g twarogu śmietankowego pół szklanki cukru pudru pół szklanki śmietany kremówki

Mania Wypiekania
Stefanka kawowo michałkowa bez pieczenia 2254

Idealne ciasto - bo nigdy no będzie miało zakalca. Złożone z herbatników i dwóch rodzajów kremów. Smakiem przewodnim jednego z nich są cukierki michałki, które darzę miłością nieskończoną a drugiego - kawa. Połączenie tych dwóch smaków - słodkiego, orzeszkowego i delikatnie gorzko kawowego jest kompozycją idealną. Najlepsze na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną a smaki(...)zaczną ze sobą współgrać. Wykonanie kremu michałkowego najlepiej rozpocząć kilka godzin wcześniej. Masa musi wystygnąć, aby można było ją poddać dalszej obróbce. - 250 ml śmietanki kremówki -  20 dag cukierków michałków w białej czekoladzie Śmietankę przelać do garnuszka, dobrze podgrzać, ale nie gotować. Dodać cukierki pokrojone w kawałki. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin

kawawszklance
Kakaowiec z polewą krówkową i solonymi orzeszkami 154

krówek - 7 dag masła - po garści orzeszków ziemnych i włoskich Orzechy przesiekać na grubo nożem. Uprażyć na suchej patelni do delikatnego zezłocenia. Pod koniec prażenia dodać szczyptę soli. Cukierki posiekać i wraz z masłem przełożyć do rondeleczka, na wolnym ogniu rozpuszczać do momentu połączenia się składników. Masę od czasu do czasu należy mieszać, gdyż cukierki chętnie przywierają

kawawszklance
Ciasteczka Xbox 153

guziki (mnie nie do końca się to udało, jeśli macie pomysły na lepsze, to piszcie w komentarzach! :) ). Składniki na ciasteczka Składniki na lukier: 1 białko 3/4 szklanki cukru pudru + cukierki do dekoracji, u mnie: M&Msy, draże czekoladowe, czekoladowe karmelki, żółty i zielony barwnik spożywczy Ciasto przygotowujemy według przepisu . Po wyrobieniu można je schłodzić przez(...)całą kuchnię w cukrze pudrze :) Lukier przekładamy do worka cukierniczego lub malutkiego woreczka strunowego, odcinamy rożek i lukrujemy ciastka. Kiedy pierwsza warstwa lukru zastygnie dodajemy kolejne lukrowe guziki. Z cukierków robimy resztę guzików używając lukru jak kleju. Końcówkę białego lukru barwimy barwnikami spożywczymi na jasno zielony kolor (używamy żółtego i zielonego barwnika w żelu lub w proszku). Przekładamy lukier

Ciastkozercy
Babeczki z niespodzianką 147

waniliową . Składniki na dekorację i środek: dowolne cukierki czekoladowe typu M&M's, najlepiej w wersji mini np. M&M's mini lub MiniLentilky  (środek) cukierki typu M&M's z orzeszkiem (większe) np. M&M's nuts, Bominuts czy inne tego typu Wykonanie: Gotowe babeczki wystudzić. Wykroić z nich środek. Można(...)zrobić przy pomocy urządzenia do wykrawania lub też za pomocą wąskiego kieliszka. Zostawić odcięte wnętrzności. Dziurkę napełnić mini cukierkami i przykryć kawałkiem wcześniej wyciętego ciasta (zatkać). Udekorować dowolną masą, by nie było widać wycięcia. Na czubek masy dekoracyjnie położyć cukierka z orzeszkiem. Pomysł na babeczkę zaczerpnęłam ze zdjęć z Internetu

Mania Wypiekania