znikają z talerza na tyle szybko, że był problem, by wykonać zdjęcia do tego posta ;) Gofry Składniki: 0,5 kg mąki 3 jajka 1 szklanka oleju 0,5 szklanki cukru cukier wanilinowy 0,5 litra wody 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany - czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju
Smakołyki Berenikitego lekka konsystencja sernika, podany prosto z lodówki wspaniale ochłodzi gorące dni. Sernik na zimno z truskawkami Składniki: 0,5 kg serka o smaku waniliowym z wiaderka 3/4 szklanki cukru pudru 300ml śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny truskawki około 10 herbatników kilka łyżek zimnej wody 1 szklanka gorącej wody Wykonanie: - ser utrzeć z cukrem pudrem, ubić śmietankę i połączyć
Smakołyki Berenikidrożdże, dodałam je w zastępstwie - racuchy wyszły jak zawsze puszyste i delikatne. Drożdżowe racuchy z bananami Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka oleju cukier wanilinowy (0,5 - 1 opakowanie) 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki cukru 40g drożdży 2 duże banany Wykonanie: - składniki dokładnie wymieszać, drożdże rozkruszyć i zmieszać z resztą
Smakołyki Berenikicoś, co lubię najbardziej - szybki przepis, 15 minut na przygotowanie, pół godziny w piekarniku, a efekt bardzo smaczny :) Muffiny mocno kakaowe Składniki: 7 czubatych łyżek mąki pszennej 4 łyżki cukru 3 łyżeczki kakao 4 łyżki oleju 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100ml mleka Wykonanie: - do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, kakao, mieszamy - wbijamy
Smakołyki Berenikiszafce w kuchni. Jako dodatek wykorzystałam płatki owsiane, żeby urozmaicić moje pierwsze bułki :) Bułki pszenne owsiane Składniki: 15g świeżych drożdży 250ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 60g (5-6 łyżek) płatków owsianych 350g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Wykonanie: - drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier, wodę i większość płatków owsianych (pozostawić trochę do posypania bułek), wymieszać i pozostawić
Smakołyki Berenikiktóre zamieszczałam kilka postów wcześniej, a oprócz tego kuszą nas swoim cynamonowo-korzennym aromatem już podczas pieczenia. Korzenne ciasteczka owsiane Składniki: 100g (9-10 łyżek) płatków owsianych 4 łyżki cukru 5 łyżek (50g) mąki pszennej 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 8 dag margaryny 1 jajko 1 łyżka mąki(...)podsypania Wykonanie: - do miski przekładamy składniki suche: płatki owsiane, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawy, potrząsamy kilka razy, żeby się wymieszały - margarynę stapiamy, po lekkim ostudzeniu dodajemy ją do przygotowanych składników, wbijamy jajko i całość mieszamy (najlepiej nożem lub łyżką) - ciasto będzie mocno klejące, ale nie dodajemy więcej mąki, dla ułatwienia przed rozpoczęciem lepienia ciasteczek możemy zanurzać dłonie
Smakołyki Bereniki200x110x75 i 260x110x75. Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach Składniki: 250g mąki żytniej typ 720 300g mąki pszennej typ 650 375ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli łyżeczka cukru 20g drożdży świeżych 100g słonecznika łuskanego (plus trochę ziaren do dekoracji) olej do wysmarowania blach Wykonanie: - drożdże rozkruszyć w misce, dodać cukier i wodę, wymieszać i pozostawić na 20 minut
Smakołyki Berenikiciasteczek. Oto przepis na ciasteczka migdałowo-czekoladowe. Ciasteczka migdałowo-czekoladowe Składniki: 100-120g mąki pszennej + mąka do oprószenia migdałów i czekolady i do podsypywania ciasta 50g margaryny 40g cukru 1 żółtko 20g czekolady deserowej 10-15g migdałów 2 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: - migdały zalać gorącą wodą, odstawić na 2-3 minuty, odcedzić(...)obrać, posiekać na drobne kawałki - czekoladę pokroić w drobną kostkę - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier, żółtko, mleko oraz pokrojone migdały z czekoladą oprószone mąką - wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto, schłodzić je 30-60 minut - ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką i wykrawać foremkami wybrane kształty - piec w 180 stopniach przez około 10-15 minut
Smakołyki Berenikismaku. Z podanego przepisu wychodzą 3 chałki o długości około 22cm po upieczeniu. Chałka z miodem Składniki: 400g mąki pszennej 200ml mleka 2 łyżki miodu 15g drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżki roztopionej margaryny lub masła szczypta soli (opcjonalnie) białko i suchy mak do posypania Wykonanie: - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - drożdże rozkruszyć, dodać do nich łyżeczkę cukru
Smakołyki Berenikiwykonać 22 kuleczki. Owsiane kuleczki z cynamonem bez pieczenia Składniki: 200g płatków owsianych 10 łyżek mleka 4 łyżki miodu 100g masła lub margaryny 1 łyżeczka cynamonu 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego (opcjonalnie) Wykonanie: - w rondelku rozpuścić tłuszcz z miodem i mlekiem - do płynnej masy dodać cynamon i opcjonalnie cukier wanilinowy, wymieszać wszystko do połączenia się składników - do gorące masy dodać
Smakołyki Berenikiwymaga dodatku ponczu. Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 260x110x75 lub trochę mniejszej, gdyż ciasto nie rośnie zbyt mocno. Piegusek z białek Składniki: 6 białek szczypta soli 80g cukru pudru 80g suchego maku 100g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy lub cytryny polewa 100g białej czekolady 2 łyżki mleka Wykonanie(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło rozpuścić i ostudzić - białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać - dodać mak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach - na koniec dodać płynne masło i sok, wymieszać do połączenia się z ciastem - ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wyrównać
Smakołyki Berenikijednak nie przepadam za ich dodatkiem do ciasta, więc odchudziłam o ten składnik moją babkę, zmieniłam też nieco ilość spulchniaczy. Babka herbaciana Składniki: 250g mąki pszennej 80g margaryny 100g cukru 2 żółtka 1 szklanka mocnej herbaty 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1-2 łyżeczki skórki otartej z cytryny Wykonanie: - herbatę zaparzyć i odstawić(...)wystygnięcia - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę z cytryny, zmiksować - do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oraz zimną herbatę, wszystko dokładnie zmiksować/utrzeć - ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką - piec przez 50-60 minut w 180 stopniach, pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto
Smakołyki Berenikiczekolady 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki gorącej wody masa śmietankowa 50g czekolady deserowej 2 łyżki wody 1 jajko 150ml śmietanki 30% lub 36% 1 łyżka cukry pudru 1 łyżeczka żelatyny 2-3 łyżki wody Wykonanie: - herbatniki rozdrobnić, masło rozpuścić, wsypać pokruszone herbatniki i wymieszać, powstanie z nich coś na kształt mokrego piasku - tortownicę wyłożyć papierem(...)łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, wstawić na 10-15 sekund do kuchenki mikrofalowej, po wyjęciu wymieszać i pozostawić do wystygnięcia - śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder - ubitą śmietankę stopniowo wymieszać z ostudzoną czekoladą - masę czekoladową połączyć z żelatyną, wymieszać - 1-1,5 banana pokroić na plasterki, moczyć je w soku z cytryny i poukładać na zastygniętej
Smakołyki Berenikiwarstwie ciasta ma krówki lub masę krówkową, więc wydawałoby się, że całość jest piekielnie słodka. Nie jest tak, gdyż oprócz wspomnianych wyżej dodatków, w cieście nie ma ani grama cukru. Jeśli chcemy przygotować mniej słodkie ciasto, możemy zrezygnować z warstwy krówkowej w środku, gdyż jest ona najsłodsza w cieście. Krówkę bez pieczenia przygotowałam w małej formie o wymiarach 25x14x7cm(...)gotową masę krówkową, jak i cukierki krówki, można je stosować zamiennie, czyli zamiast np. 400g gotowej masy skorzystać z 400g rozpuszczonych krówek. Masa budyniowa jest mocno kremowa, brak dodatku cukru sprawia, że ma wyjątkowo delikatny smak. Masa mascarpone jest wyczuwalnie krówkowa, a całość doskonale uzupełniają orzechy włoskie zanurzone w polewie krówkowej
Smakołyki Berenikiładny karmelowy kolor, smak krówek jest lekko wyczuwalny, wzmaga go podany do ciasta sos. Jest to jedno z mniej słodkich ciast, gdyż poza cukierkami, nie zawiera w sobie cukru. Jeśli lubimy bardziej słodkie wypieki, możemy wzbogacić skład ciasta o dodatkowy cukier. Przepis jest do wykorzystania w keksówce o wymiarach 200x110x75
Smakołyki Bereniki