szklanki maki 2 jajka 0,5 szklani cieplej wody sol cukier 50g masla Do miski rozbic jaja wsypac make i wlac wode Wszystko razem rozmieszac (mozna mikserem) wsypac szczypte soli i pomieszac lyzka. Zagotowac wode w garnku Do gotujacej lekko osolonej wody wlewac z lyzki ciasto ksztaltujac kluski Po wyplynieciu klusek gotowac ok 5min(...)trakcie gotowania klusek rozgrzac w rondelku maslo i odstawic Gotowe kluski polewamy maslem i posypujemy cukrem Mozna jesc Smacznego
Klaudynkowa kuchniamowa o szarlotce. Ciasto: http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html Teraz kwestia jablek 5 duzych jablek 3 lyzeczki cynamonu 2 lyzki budyniu smietanowego lub waniliowego 0,5 szklanki cukru pudru Obieramy jablka i scieramy na tarce Przesmarzamy w rondelku jablka, dodajemy cynamon i cukier puder Wszystko razem mieszamy Jak juz wylaczymy ogien dodajemy budyn ( oczywiscie proszek
Klaudynkowa kuchniaCiasto: http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html Masa serowa: 250 g serka mascarpone 500g sera bialego do sernikow 2 zoltka 70 g cukru pudru 50 g kaszy manny Do jednej miski wrzucamy ser bialy i serek mascarpone Dodajemy 2 zoltka i wszystko razem mieszamy Potem dodajemy cukier puder, znow mieszamy Na sam koniec dodajemy kasze
Klaudynkowa kuchniamargaryny 2 jajka 400 g maki 120 g cukru pudru 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1,5 lyzki kakao 1,5 lyzki cynamonu Przygotowujemy wczesniej produkty do ciasta Na stolnice przesiewamy make, cukier puder i dodajemy proszek do pieczenia Mieszamy to razem Dodajemy posiekana margaryne i lekko ugniatamy Robimy taki jakby wulkan
Klaudynkowa kuchniaserka smietankowego 6 srednich ziemniakow 1,5 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej sol maslo cukier Rano gotujemy ziemniaki i pozostawiamy do ostygniecia lub moga byc z drugiego dnia Ziemniaki przepuszczamy przez praske lub bardzo dobrze ugnaiatamy ( moze sie udac za pomoca miksera) Dodajemy serek smietankowy do ziemniakow i mieszamy to Wysupujemy ziemniaki na stolnice Wbijamy jajka, dodajemy(...)nich walki, z których potem kroimy kluski Pokrojone kluski wrzucamy na gotujaca sie wode i po wyplynieciu na wierzch gotujemy ok 5min Gotowe kluski polewamy rozgrzanym maslem i posypujemy cukrem Smacznego
Klaudynkowa kuchniastronie. czas przygotowania : ok. 25 min. + 2 godziny wyrastania + 20 min. pieczenia składniki : ok. 330 g mąki pszennej tortowej 20 g świeżych drożdży 60 g drobnego zwykłego cukru 250 ml mleka 1 średnie jajko 30 g masła 2 szczypty sol nadzienie - ok. 3/4 szkl. marmolady do posypania - cukier puder ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawykorzystania truskawek w postaci sernika na zimno. Składniki: - 60 dkg sera białego - pół kostki masła - 3 jajka - 2 łyżki żelatyny - 1 szklanka mleka - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 2 galaretki - 1 paczka okrągłych biszkoptów. Ser mielimy dwa razy, by miał gładszą konsystencję. Pół kostki masła ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy 3 żółtka
Zainspirowana w kuchniSkładniki: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 2 szklanki pokruszonych herbatników - 3 łyżki dżemu truskawkowego - 1,5 szklanki kremówki - 1,5 łyżeczki żelatyny - 1 galaretka truskawkowa - świeże owoce - 1/2 sklanki cukru pudru Przygotowanie: Spód tortownicy wykładamy aluminiową folią i wkładamy do lodówki. W kompieli wodnej rozgrzewamy czekoladę z dodatkiem łyżki śmietany kremówki, gdy składniki się rozpuszczą wrzucamy pokruszone herbatniki(...)mieszamy. Masę rozkładamy na wychłodzonej folii i ponownie wkładamy do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijemy na puch dodając cukier puder oraz rozpuszczoną w odrobinie ciepłej śmietany żelatynę. Przygotowany spód tortownicy smarujemy dżemem truskawkowym, wykładamy ubitą śmietanę i wstawiamy do lodówki. Gdy masa zastygnie układamy owoce i zalewamy ścinającą się galaretką
Zainspirowana w kuchniCoś na upalny dzień, smacznie i zdrowo. Składniki: - truskawki - cukier do smaku Truskawki miksujemy z cukrem. Przygotowany koktajl wkładamy do lodówki i gotowe
Zainspirowana w kuchniDzisiaj chciałam zaproponować Wam inne wykorzystanie mięty a mianowicie syrop miętowy, z którego często korzystam w zimie. Składniki: - 30 gałązek mięty - 50 dkg cukru - 2 litry wody Wodę zagotowujemy z cukrem. Do gorącego syropu wkładamy umyte gałązki mięty i odstawiamy na 24 godziny. Mięte wyjmujemy, syrop przecedzamy (najlepiej przez gazę) i ponownie zagotowujemy. Wrzący syrop wlewamy do butelek
Zainspirowana w kuchniCzęść tegorocznych wiśni postanowiłam zamrozić a z reszty zrobiłam przysmak na zimę. Składniki: - 1 litr soku wiśniowego - 1,4 kg cukru Przygotowanie: Sok zagotowujemy z cukrem. Powstałą pianę usuwamy a sok przelewamy do słoików, pasteryzujemy 15 minut i odstawiamy na kilka dni do zastygnięcia
Zainspirowana w kuchniniespodziewanych gości" do zrobienia praktycznie w 30 minut. Ja akurat miałam śliwki ale można też użyć innych owoców. Składniki: - 75 dag śliwek - 40 dag masła - 40 dag cukru pudru - 6 jajek - 60 dag mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem. Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku a potem po łyżce mąki wymieszanej
Zainspirowana w kuchniupieczeniu są mięciutkie, beza natomiast z wierzchu chrupiąca a w środku ciągnąca. Składniki: - 4 gruszki - 1 cytryna - 400 ml nalewki wiśniowej - 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu - 3 białka - 2 cukru waniliowe Przygotowanie: PIekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 C i przygotowujemy sos. Do rondla wyciskamy sok z cytryny, wlewamy nalewkę oraz cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu. Obrane(...)przekrojone na pół gruszki wkładamy do lekko bulgoczącej nalewki i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Ubijamy pianę z białek wraz z cukrem waniliowym. Gruszki wyjmujemy i układamy w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie. Na wierzch każdej gruszki układamy po łyżce ubitej piany. Pieczemy 5 minut. Syrop cały czas gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Po upieczeniu wyjmujemy delikatnie gruszki
Zainspirowana w kuchniOstatnio złapałam się na tym, że często piekę ciasta. Stąd też dziasiaj moja propozycja ciasteczkowa :) Składniki: - 40 dag mąki - 25 dag masła - 25 dag cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 pomarańcza - 4 kostki gorzkiej czekolady - 2 łyżki mleka Przygotowanie: Masło roztapiamy, dodajemy cukier, skórkę otartą z pomarańczy, sok z połówki pomarańczy oraz przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Zainspirowana w kuchni