cukier - 7600 przepisów (strona:311/507)

Czekoladki z Panna Cotta i Musem Truskawkowym 239

gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 1 łyżka  musu truskawkowego Panna Cotta: 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki cukru ziarenka z 1 laski wanilii Panna Cotta: Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach mleka. Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę i cukier, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy z ognia, wlewamy żelatynę, mieszamy

Blondynka Gotuje
Keks Angielski 246

wcale nie taki pracochłonny jakby się mogło wydawać ;) Składniki: 100 g rodzynek sułtanek 75 g rodzynek koryntek 150 ml ciemnego rumu 210 g masła 150 g drobnego cukru do wypieków 4 jajka 300 g mąki pszennej 15 g proszku do pieczenia (odrobinę mniej niż 1 łyżka) 100 kandyzowanego melona (użyłam kantalupa kandyzowana SKWORCU ) 75 g kandyzowanego mango SKWORCU(...)wcześniej rodzynki sułtanki i koryntki wkładamy do miseczki i zalewamy 150 ml rumu, przykrywamy talerzykiem. W dzień pieczenia mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i odkładamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu, do połączenia się składników. Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując szybko

Blondynka Gotuje
Sernik z Brzoskwiniową Niespodzianką 198

wycięłam go na wielkość wspomnianej tortownicy. Masa serowa: 700 g sera do serników w wiaderku Piątnica 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (125 ml) 200 g cukru drobnego do wypieków 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w puszce 2 galaretki brzoskwiniowe 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy(...)formy Monamour ze sklepu Garneczki  i odstawiamy do lodówki. Kiedy mamy już upieczony biszkopt i galaretki stężałe zabieramy się za masę serową. Twaróg miksujemy z sokiem z cytryny, cukrem i jogurtem. Na końcu dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i miksujemy do połączenia się składników. Na dnie układamy biszkopt, boki obkładamy brzoskwiniami pokrojonymi w plasterki. Na biszkopt wylewamy odrobinę masy

Blondynka Gotuje
Spaghetti a`la Bolognese Moje Własne! 265

mielonego 500 g przecieru pomidorowego 1 mały koncentrat pomidorowy 5 łyżek ketchupu najlepiej pikantnego kostka warzywna Kucharek świeżo zmielona sól ziołowa Prymat bazylia suszona Prymat świeżo zmielony pieprz łyżeczka cukru kilka ząbków czosnku 1 mała cebula oliwa z oliwek ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach gałązka świeżej bazylii Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Na niewielkiej(...)mięso mielone i smażymy do czasu, aż zmieni barwę na szarą. W między czasie wrzucamy kostkę warzywną. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, ketchup, koncentrat pomidorowy, wsypujemy pieprz, sól ziołową i cukier i mieszamy dokładnie. Całość trzymamy na małym ogniu i w tym czasie możemy już zacząć gotować makaron. Pod koniec smażenia wsypujemy bazylię. Makaron odcedzamy i nie przelewamy wodą

Blondynka Gotuje
Pizza a`la Caprese 229

świeżych drożdży lub 1 łyżka suchych (12 g) 1,5 szklanki ciepłej wody ok. 4 szklanki mąki pszennej (niecałe) 1 łyżka oliwy z oliwek 3/4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli garść ziarenek czarnuszki SKWORCU Wykonanie: Drożdże suche rozpuścić w wodzie i odstawić na 5 - 10 minut, a jeśli użyjecie drożdży świeżych, najpierw trzeba zrobić rozczyn. Mąkę przesiewamy, robimy(...)niej zagłębienie, do którego kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i zalewamy ciepłą wodą, mieszamy delikatnie, zagarniając trochę mąki do środka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut,aż rozczyn podwoi swoją objętość. Po tym czasie dobrze wyrabiamy ciasto, w momencie, w którym przestanie nam się ciasto kleić do rąk wlewamy oliwę z oliwek i wyrabiamy do momentu, aż ciasto

Blondynka Gotuje
Prawie jak Danio 248

serek Danio. Młody zachwycony, a to najważniejsze :) Ten deserek możemy modyfikować do woli, następnym razem dodam wanilii i jeszcze kilka fajnych składników, ale to wkrótce. Składniki: ser z wiaderka cukier puder truskawki świeże lub mrożone Wykonanie: Banalnie proste. Ser miksujemy z cukrem pudrem - do smaku. Truskawki miksujemy i dosładzamy jeśli jest taka potrzeba. Układamy warstwami w pucharku i od razu

Blondynka Gotuje
Jogurtowe Babeczki Czekoladowe 235

Wypieki . Tym razem zamiast babki upiekłam 12 mini babeczek. Pyszne jak zawsze. Ten przepis to jeden z ulubionych przepisów mojego syna. Składniki: 125 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 szklanka jogurtu greckiego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)pokojowej. Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia przesiałam. Masło utarłam mikserem do białości i na puch, pod koniec dodałam cukier, nadal ucierając. Wbiłam jajka jedno po drugim. Mąkę dodawałam na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników. Formę do babki wysmarowałam masłem, wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyłam  do foremek. Piec w temperaturze 150°C  do tzw. suchego

Blondynka Gotuje
Made in Blond, czyli pakt chińsko - włoski :) 220

pędami bambusa 250 ml przecieru pomidorowego z siekanymi pomidorami 1/2 puszki ananasa krojonego 1/2 puszki kukurydzy świeżo zmielony pieprz Kamis sól morska Kamis papryka słodka Kamis 1/2 łyżeczki cukru oregano suszone makaron a`la Italiana Fettucionne Czanieckie Makarony kawałeczek sera żółtego  gałązki świeżego oregano Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Ananasa odsączamy z zalewy. W woku rozgrzewamy niewielką(...)kawałki ananasa. Na koniec wlewamy naszą pulpę pomidorową, czyli kawałki pomidora w przecierze pomidorowym i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu aż sos pomidorowy się zredukuje. Wtedy dopiero dosypujemy cukier, aby przełamać kwaśny smak pomidorów. W czasie kiedy redukujemy sos pomidorowy gotujemy makaron i kroimy ser żółty w zapałki. Tak jak wspomniałam na początku danie możemy podać z makaronem, ryżem

Blondynka Gotuje
Mini Panettone z Orzechami Macadamia i Czekoladą 204

autor tak dobrze przechowują się w puszce na ciastka. Na przepis wpadłam na blogu firmy Ballarini . Składniki na 10 babeczek: 250 g mąki pszennej 21 g drożdży 50 g cukru 80 ml mleka ciepłego 2 jajka (rozmiar M) 50 g miękkiego masła sól 60 g czekolady gorzkiej 50 g orzechów macadamia Skworcu 50 g suszonej miechunki Skworcu Wykonanie: Mąkę wsypałam(...)miski, zrobiłam w mące dołek, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże, zalałam ciepłym mlekiem i delikatnie wymieszałam, zagarniając trochę mąki do środka. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam rozczyn do wyrośnięcia. W tym czasie posiekałam czekoladę, miechunkę i orzechy. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość dodałam jajka, sól, masło i zagniotłam  ciasto. Kiedy stało się elastyczne i błyszczące, odstawiłam

Blondynka Gotuje
Spirulinowy Koktajl I 178

głodna, mimo iż wypiłam go na pusty żołądek. Czy tak objawia się jego właściwość odchudzająca?  Składniki na 2 szklanki: 1/2 dużego jogurtu naturalnego 2 banany ok. 15 truskawek cukier do smaku 1/2 łyżeczki spiruliny sproszkowanej Skworcu Wykonanie: Prościej się nie da. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Ile cukru? Do smaku, po prostu tak jak lubicie. Użyłam truskawek

Blondynka Gotuje
Piszinger, czyli Wafle Mojego Dzieciństwa! 284

osób na diecie - trudno poprzestać na jednym kawałku ;) Smacznego Kochani! Składniki: 1 opakowanie wafli tortowych 1 łyżka kakao 1 szklanka mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka pasty waniliowej Skworcu 250 g masła Wykonanie: Mleko, cukier, pastę waniliową i masło zagotować. Zmniejszamy płomień i przesiewamy kakao i mleko w proszku. Energicznie mieszamy rózgą, aby w masie

Blondynka Gotuje
Sernik Black Forest 333

Składniki na masę serową: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie 2 jajka 3 żółtka 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 mała łyżeczka pasty z wanilii Skworcu 200 g cukru drobnego do wypieków 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% (125 ml) 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 100 g gorzkiej czekolady (70 g do sernika +30 g do dekoracji), startej(...)białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej Wykonanie: Składniki oczywiście w temperaturze pokojowej. W pierwszej kolejności włączyłam piekarnik, aby go rozgrzać do temperatury 150 stopni. Wszystkie składniki, tj. twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną,pastę z wanilii, śmietanę, całe jajka i żółtka zmiksowałam szybko na gładką masę, tak żeby nie napowietrzyć masy za bardzo. Autorka pisze, że zbyt mocno napowietrzona masa sprawi

Blondynka Gotuje
Kompot Truskawkowy z Miętą 175

uśmiechała się na balkonie - nie miałam serca jej nie użyć - wrzuciłam do gotujących się truskawek. prawie klasycznie - pysznie. Składniki: 1 woreczek truskawek - mrożone lub świeże 2 gałązki świeżej mięty cukier - do smaku Wykonanie: Nie ma przy tym pracy. Czasu też nie dużo zajmuje. Mrożone truskawki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (świeże płuczemy i obieramy z szypułek) i wstawiamy na bardzo(...)czasu, aż się zagotują. Przecież nigdzie się spieszyć nie muszę :) W momencie zagotowania wrzucam miętę zmiętoloną w dłoniach i wołam syna aby dosłodził. Ja osobiście mogłabym pić bez cukru, moje dziecko słodzi. Sam dosładza kompot pod swój własny gust. Po zagotowaniu kompot jeszcze chwilkę gotuję, potem wyłączam i odstawiam do przestygnięcia. Zimny kompot przelewam do karafki bądź do dzbanka, oczywiście

Blondynka Gotuje
Kompot z Czarnej Porzeczki 211

tknie, ale soki i kompot z czarnej porzeczki wprost uwielbia, pod warunkiem, że żaden owoc nie będzie mu pływał w szklance :) Dostałam zakaz na dodawanie czegokolwiek poza wodą cukrem i porzeczką, więc tak też było. Szału w składnikach nie ma, za to szał w smaku ;) Składniki: 1 woreczek owoców czarnej porzeczki ( ja użyłam mrożonych) cukier - do smaku woda Wykonanie

Blondynka Gotuje
Truskawki z Ubitą Śmietaną i Ziarnami Kakaowca 202

zjadł również truskawki ze zwykłą śmietaną 18%.   Składniki na 2 pucharki: około 10 średniej wielkości truskawek 1 mała garstka kruszonych ziaren kakaowca Skworcu ok.150 ml śmietany kremówki 36% cukier puder - do smaku listki świeżej mięty do dekoracji Wykonanie: Spokojnie mogłabym sobie darować opis wykonania, bo z pewnością będzie on dla Was oczywisty. Jednak aby post był kompletny to napiszę(...)Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na ćwiartki. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Przekładamy kremówkę do rękawa cukierniczego. W pucharku układamy na przemian warstwę truskawek, warstwę bitej śmietany, truskawki, bita śmietana, wierzch deseru posypujemy pokruszonym ziarnem kakaowca i zdobimy listkami świeżej mięty. Na koniec zajadamy deser ze smakiem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje