cukier - 7600 przepisów (strona:318/507)

Karmelizowana gruszka z twarożkiem - deser w 5 minut 197

jest ten deser - sprawdźcie sami! Karmelizowana gruszka z twarożkiem i pestkami granatu Składniki: 2 gruszki 125 g twarogu 4 łyżki jogurtu naturalny 1/3 szklanki octu jabłkowego ok. 6 łyżek cukru brązowego  granat lub orzechy Twaróg wymieszać z jogurtem. Wstawić do lodówki. Gruszki obrać, przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne. Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypać cukier, chwilę prażyć a następnie(...)dodać ocet, wymieszać. Gdy cukier się rozpuści dodać gruszki i całość dokładnie i delikatnie wymieszać, by tworzący się karmel otoczył całe owoce (jeśli gruszki mamy zbyt duże, możemy zwiększyć proporcje octu i cukru). Dusić całość kilka minut pod przykryciem. Po wyjęciu, na jeszcze gorące nakładać porcje schłodzonego twarogu i dekorować ziarnami granatu lub włoskimi orzechami (w przypadku orzechów  możemy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tort z bitą śmietaną i galaretką na dwukolorowym cieście 235

gronie najbliższych. Wykonanie: Lucyna Tymborowska Składniki  na ciasto potrzebować będziesz: 6 jajek 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżka octu 2 łyżki kakao 1-2 łyżki wody na krem: 1 litr śmietany kremówki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: ok. 1/3 szklanki mocnej(...)herbaty z cytryna i cukrem /ewentualnie ze spirytusem owoce do dekoracji 1 galaretkę (truskawkową lub wiśniową). Zacznij od przygotowania galaretki zgodnie z zalecaniami na opakowaniu (możesz zmniejszyć nieco ilość wody) - gotową wylej na blaszkę o wymiarach takich samych jak pieczone później ciasto (tj. np.24 cm x29 cm) i odstaw do ostudzenia. Teraz przejdź do pieczenia ciasta.  Jajka rozbij, oddziel

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Migdałowa rolada z poziomkami 192

składniki: 4 białka 150 g drobnego brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 75 g tartych migdałów Back Mit płatki migdałów do posypania ok 2-3 gaście 150 g maskarpone 80 ml śmietanki do ubijania 2 łyżki cukru waniliowego 100 g poziomek Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier a potem porcjami: mąkę ziemniaczaną(...)piekarnika na 175 C i piec ok 20 minut na złoty kolor. Gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę stroną posypaną migdałami i delikatnie zawinąć, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i wymieszać z maskarpone. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć i posmarować kremem, rozłożyć poziomki i ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia

Monia miesza i gotuje
Puszysty omlecik z malinami 195

składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 garść malin do posypania cukier puder odrobinka masła do smażenia Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijać i dodać żółtka oraz cukier waniliowy a potem mąkę. Patelnię rozgrzać z odrobinką masła. Wlać masę jajeczną, na wierzchu posypać malinami. Gdy omlet(...)przyrumieni się od spodu przekręcić go na druga stronę dwoma łopatkami, można też zsunać na talerz, przykryć patelnią i obrócić. Przyrumienić z drugiej strony, zsunąć na talerz, posypać cukrem pudrem i podawać. Oczywiście można dodać jeszcze dodatki wedle uznania: owoce, bitą śmietanę czy dżem

Monia miesza i gotuje
Orzechowy omlet z borówką 175

składniki: 2 jajka 2 łyżki tartych orzechów laskowych Back Mit 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 garście borówek olej lub masło do smażenia do posypania cukier puder Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i dodać żółtka, cukier waniliowy oraz tarte orzechy laskowe. Patelnię rozgrzać z odrobinką oleju lub masła. Wlać masę jajeczną, na wierzchu posypać(...)można część zostawić i podać do omletu). Gdy omlet przyrumieni się od spodu zsunać go na talerz, przykryć patelnią i obrócić. Przyrumienić z drugiej strony, zsunąć na talerz, posypać cukrem pudrem i podawać

Monia miesza i gotuje
Ciasto czekoladowo-bananowe 203

składniki: 8 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 40 g tartych orzechów włoskich Back Mit 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego 5-6  dużych bananów 1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l)+ mleko i cukier do jego ugotowania odrobina mleka do rozpuszczenia żelatyny ok 1/3 szklanki(...)skropienia bananów sok z cytryny 1 galaretka cytrynowa  2 -3 łyżki kakao 300 ml śmietanki 30 % Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, ubijając dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i tarte orzechy. Ciasto wylać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem i piec ok 30 minut na 180 C. Budyń ugotować na mleku

Monia miesza i gotuje
Kopiec kreta 204

dawno dawno było). A tu żadna torebka nie jest potrzebna bo składniki proste i wykonanie też. składniki: 250 g mąki pszennej 125 g margaryny 110 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 125 ml wody 350 ml śmietanki 30 % 4 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru waniliowego 3 banany do skropienia bananów sok z cytryny(...)śmietany Do rondelka wlać wodę, dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzać aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Do miski przelać wystudzoną zawartość rondelka, następnie dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na końcu dodać pianę z białek. Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką, przełożyć masę. Wstawić

Monia miesza i gotuje
Witajcie! 277

ilość kalorii zawsze każe mi się opamiętać. A Wy Kochani jakie ciasto najbardziej lubicie?:) Składniki na blaszkę 24 x40cm: Mąka – 0,5 kg Margaryna – 1 szt., najlepiej miękka Cukier – ¾ szkl. 3 żółtka Śmietana – 2-3 łyżki Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki Jabłka   - 1,5 kg, najlepiej szara reneta albo antonówka + 3-5 łyżek cukru,   Bułka tarta Przygotowanie(...)Margarynę rozkruszyć z mąką 2.        Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia, śmietaną i dokładnie zagnieść 3.        Podzielić ciasto na 2 części – 2/3 włożyć do lodówki na 1 godzinę, a 1/3 zamrozić. 4.        Między czasie obrać, przekroić na połówki, pozbawić pestek i zetrzeć

Fabryka pomysłów
Tarta z musem/ dżemem dyniowym 225

font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę o średnicy 28 cm: mus/ dżem: 1,4 kg dyni 1 cytryna 2 galaretki cytrynowe 1,5 łyżki cukru 1 duża brzoskwinia (0,4 kg) spód: 250g mąki 2 żółtka 2/5 szklanki cukru Pół kostki margaryny - miękkiej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% Przygotowanie(...)miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę.   Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem. Na cieście położyć papier do pieczenia, obciążyć tarte grochem lub ryżem, aby nie urosła. Piec

Fabryka pomysłów
Rolada z jabłkami 249

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę 24 x40cm 4 jajka ½ szkl. cukru + 2 łyżki do jabłek ¾ szkl. mąki pszennej Szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5-6 średnich jabłek 2/3 łyżki przyprawy do szarlotki lub cynamonu 2-3 łyżki bułki tartej(...)Papier do pieczenia (obowiązkowo!) Przygotowanie: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać dalej. Dodać żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich przyprawę do szarlotki i cukier. Blachę wyłożyć pergaminem. Rozłożyć na nim starte jabłka. Posypać je bułką tartą (jest niewyczuwalna, a wchłania sok, aby ciasto

Fabryka pomysłów
Paszteciki z morelami/wiśniami 151

prędzej znikły te z wiśniami. Składniki na 21 sztuk (wycinałam koła o wielkości zwykłego kubka): Kruche ciasto:     3 szklanki mąki     0,5 szklanki cukru     200g masła     3 jajka     2 łyżki kwaśnej śmietany  Przygotowanie: Całość wrzucamy do miski, masło siekamy nożem i łączymy z pozostałymi(...)gładkie ciasto rękoma. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 30-60 minut. I Nadzienie morelowe:     30 dag moreli     2-3 łyżki cukru     ½ łyżki mąki ziemniaczanej     ½ łyżki niesolonego masła     1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny     Szczypta cynamonu     szczypta

Fabryka pomysłów
Serowa tarta z brzoskwiniami 237

jednogłośnie wybraliśmy arbuzoladę i to ona pojawi się na dniach na blogu :) Składniki: Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Masa serowa: 300g sera twarogowego 1 jajko 1 cukier waniliowy (16g) 2,5 łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego Cukier do smaku – ok. 3-5 łyżek Dodatkowo

Fabryka pomysłów
Ciastka owsiane 225

Składniki: 3 szklanki płatków owsianych  0.5 szklanki otrębów pszennych  200g co kto lubi: pestki dyni, słonecznik, rodzynki  czekolada  0.5 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej masło  2 jajka  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody  Wykonanie: Ucieramy mikserem masło + cukier+ jajka +mąka, soda i proszek. Dodajemy resztę składników. Ciasto wychodzi dosyć

Czerwona Porzeczka
Pizza na chrupiącym, cienkim cieście :) 261

Składniki   Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 dag drożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli   Sos :  250 ml przecieru pomidorowego  3-4 łyżki ketchupu  łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Dodatki: Można dodawać to co każdy lubi :) U mnie: ser (mozzarella fajnie się rozpuszcza, ale jak dodamy(...)zwykły ser żółty to też nie będzie źle :))  cebula ogórek kiszony salami oliwki zielone oregano Wykonanie: Do kubeczka wrzucamy drożdże i cukier, zalewamy ciepłą woda i mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn drożdżowy - mieszamy. Następnie dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki albo wody. Ciasto zagniatamy około

Czerwona Porzeczka
Nalewka z malin dla przeziębionych ;) 203

Składniki: 1 kg malin 0,5 kg cukru 1 litr wody 0.5 litra spirytusu Wykonanie: Dojrzałe, przebrane maliny wrzucamy do gąsiorka lub dużego słoika (około 2-3 litry). Wodę z cukrem gotujemy, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Takim zimnym syropem zalewamy maliny, następnie dodajemy spirytus. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Po upływie 2 tygodni przefiltrowujemy

Czerwona Porzeczka