jednym domu, niewielka istotka w okularach, odziana w kwiecisty fartuszek, walczy z olbrzymią dynią... DŻEM DYNIOWY z galaretką pomarańczową /inspiracja: klik .; podaję swój sposób ;/ 5kg obranej dyni 1kg cukru 4 galaretki pomarańczowe sok z 2 pomarańczy Obraną dynię pokroiłam w kostkę, zasypałam cukrem i odstawiłam. Dynia puściła sok, wtedy podgrzałam i gotowałam aż do wyparowania tego syropu i zmięknięcia dyni
W kuchni Karmel-itkiwspaniały dla kuchni. Dynie, jabłka, jesienne warzywa i owoc, co dają niesamowite możliwości! Ach, ta jesień... DYNIOWA KONFITURA Z LAWENDĄ. /autorski;/ 1 kg obranej dyni 3/4 kg cukru szczypta lawendy suszonej Obraną dynię, pokrojoną w średnią kostkę, zasypałam cukrem i pozostawiłam na godzinę - dwie, aby dynia puściła sok. Następnie podgrzałam całość, doprowadziłam do wrzenia i często mieszając, gotowałam
W kuchni Karmel-itkisłodkiego na bloga..." Julka, to dla Ciebie ;] BANANOWA DELICJA /autorski;/ okrągły biszkopt (może być kupny) 1kg bardzo dojrzałych bananów 100g masła 250 gram margaryny 2 żółka 50 g cukru 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 1 małe opakowanie delicji 1. Biszkopt stanowi spód. 2. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1/3 wody podanej na opakowaniu. Galaretkę pomarańczową rozpuściłam(...)ilości wody podanej na torebce. Obie ostudziłam. 3. Żółtka utarłam na jasną masę z cukrem. Masło i margarynę, będące w pokojowej temperaturze, dodałam do utartych żółtek. Dokładnie zmiksowałam. 4. Banany zmiksowałam na pulpę. Dodałam do masy maślano-jajecznej i także dokładnie wymieszałam 5. Na końcu wlałam przestudzoną, tężejącą galaretkę cytrynową
W kuchni Karmel-itkiMusiałam je zatrzymać, zakręcić w słoiku ich wakacyjny aromat, charakter i optymistyczną, słoneczną barwę. DŻEM Z ŻÓŁTYCH MALIN. /autorski;/ 500g malin żółtych 1-2 galaretki cytrynowe 1-2 szklanki cukru Maliny, uprzednio oczyszczone i przebrane, zasypuję cukrem i duszę na średnim ogniu do momentu, aż owoce całkowicie się rozpadną. Do gotującej się pulpy wrzucam galaretki i energicznie mieszam
W kuchni Karmel-itkiZAGĘSZCZONYM. /autorski w pełni;/ spód: szklanka płatków owsianych 2/3 kostki margaryny 1/3 szklanki mąki masa: 800g białego twarogu 4 -5 tubek mleka zagęszczonego karmelowego* 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej Spód: Zagniotłam kruche ciasto. Wylepiłam nim natłuszczoną tortownicę. Podpiekłam 5 minut w 180 stopniach. Masa: Żółtka oddzieliłam od białek, które ubiłam(...)sztywną, lśniącą pianę, dodając pod koniec ubijania podaną ilość cukru. Ser utarłam z żółtkami, mlekiem karmelowym, mąką i budyniem. Delikatnie, bez użycia miksera, wmieszałam pianę z białek i wylałam na podpieczony spód. Wstawiłam do gorącego pieca. Piekłam godzinę w 180 stopniach pilnując, aby wierzch zbytnio się nie spiekł. (w razie zbytniego brązowienia, przykryć wierzch folią aluminiową) * Mleko
W kuchni Karmel-itkisuszenia. No, i nie zabrakło też wszelakich testów i egzaminów. Eksperymentów nigdy dość! CYNAMONOWE CHIPSY JABŁKOWE /autorski;/ 1 opakowanie cynamonu w proszku 1 litr gorącej wody 1 kg cukru Całość zagotowujemy, mieszając aby cukier dokładnie się rozpuścił. Studzimy. Jabłka obieramy, według uznania i upodobania. Zalewamy ostudzonym syropem i zostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie układamy plastry jabłek na sitach
W kuchni Karmel-itkiżyciu. Popijam herbatę z cytrynami w rumie . I wspominam te wszystkie nowo poznane twarze. CYTRYNY W RUMIE /gdzieś podpatrzony, już nie pamiętam gdzie/ 1kg cytryn butelka dobrego rumu cukier Cytryny wyparzyłam, pokroiłam w plastry i ułożyłam ciasno w słoiku, przesypując łyżkami cukru. Następnie zalałam je alkoholem, dobrze zakręciłam i wekowałam jak inne zaprawy, aby zapobiec zepsuciu. Po wyjęciu
W kuchni Karmel-itkiświetnie można wykorzystać te straszne motywy w kuchni. PIERNIKOWE KRUCHE CIASTECZKA /autorski;/ 1 kostka masła 1 przyprawa do piernika 2 łyżki kakao 2,5 szklanki mąki szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki zimnej wody Mąkę, cukier, przyprawę i kakao posiekałam z mąką, roztarłam w palcach, aby powstało coś na kształt piasku. Dodałam 2-3 łyżki zimnej
W kuchni Karmel-itkiwszystkim kojarzy. Jednak, co mnie dziwi, nie mam jej dość, wręcz przeciwnie, pragnę więcej i więcej dyniowych doznań. KORZENNY DŻEM DYNIOWY /autorski;/ 3kg obranej dyni 1,5 kg cukru 2 galaretki (najlepiej cytrynowe) 1-2 łyżeczki cynamonu 3 całe goździki imbir, kardamon, Dynię pokroiłam w mniejszą kostkę, aby szybciej się rozpadła podczas smażenia. Zasypałam cukrem, dodałam przyprawy i tak długo
W kuchni Karmel-itkiPanną Dynią, tworząc duet, o dziwo bardzo zgrany i udany! Zresztą, próbując tegoż dżemu, samemu się można przekonać. DŻEM DYNIOWO-ANANASOWY /autorski;/ 2kg obranej dyni 1kg obranego ananasa 1kg cukru 3 galaretki pomarańczowe (lub cytrynowe) sok z 1 cytryny Dynię i ananasa kroję w mniejsze kawałki. Najpierw duszę dynię, dodając cukier i sok z cytryny. Kiedy dynia zacznie nabierać miękkości
W kuchni Karmel-itkiwieczorem, po powrocie, siadam przed kominkiem z zeszytem w dłoni, nasłuchuję opowieści ognia. I czasem lubię umilić sobie czas. NALEWKA Z ZIAREN KAWY. /od sąsiadki;/ ok. szklanki cukru 1/2 litra wódki 60-70 ziaren kawy Cukier, ziarna kawy wsypać do butelki o większej pojemności. Wlać alkohol, porządnie wstrząsnąć. Zostawić do momentu, aż ziarna kawy opadną na dno, a nalewka
W kuchni Karmel-itkidelicję ? No, ile? Dziś zmiana. Coś szybkiego, a mimo to, naprawdę pysznego! Zapraszam :] BUDYŃ CZEKOLADOWY Z BANANAMI /autorski;/ 3/4 litra mleka 2 budynie czekoladowy 4 przejrzałe banany 5 łyżek cukru Z mleka odlewam 1/2 szklanki, gdzie rozpuszczam budyń z cukrem. Resztę mleka zagotowuję. Banany rozgniatam na papkę. Dolewam odrobinę ciepłego mleka tak, aby można je rozmieszać z bananami, dokładniej rozgnieść
W kuchni Karmel-itkimamy zeszytu; w oryginale zamiast bananów, dżem; banany - mój pomysł;/ 2 szklanki mąki 3/4 kostki margaryny szklanka zmiksowanych bananów 2 czubate łyżki kakao 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku 2 jajka Masło podgrzewam z mlekiem aż do jego rozpuszczenia, ale nie zagotowuję. Studzę. Jajka ubijam z cukrem. Mąkę, kakao, sodę i proszek
W kuchni Karmel-itkiBIAŁEJ CEBULI z chili i rodzynkami (wychodzi 0k.300ml chutney'a) 0,5 kg cebuli 1,5 szklanki soku pomarańczowego 1 papryczka chili spora garść rodzynek 3/4 szklanki cukru łyżka soli łyżeczka z czubkiem mielonej kolendry 3 ziarnka pieprzu 3 ziarnka ziela angielskiego łyżeczka suszonego tymianku Cebulę obieram, kroję na półtalarki. Podsmażam na odrobinie masła, aby się zeszkliła. Papryczkę oczyszczam(...)pestek i kroję na bardzo drobną kosteczkę. Dodaję do cebuli, dorzucam rodzynki i całość zalewam sokiem pomarańczowym tak, by zakrył cebulę (jeśli podana ilość jest zbyt mała, uzupełnić). Dodać cukier, sól, kolendrę, pieprz i ziele, tymianek i całość dusić pod przykryciem min. godzinę, aby cebula zmiękła. Następnie gotujemy bez pokrywki, aby zredukować płyn do minimum. Chutney musi być gęsty
W kuchni Karmel-itkipapryka 1 duży por pęczek posiekanego szczypiorku sos sojowy olej roślinny olej sezamowy 3 łyżki sezamu Sos: 5 łyżek sosu sojowego sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 łyżki brązowego cukru Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzam i odstawiam. Przyrządzam sos. Sos sojowy mieszam z sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiam, aby się "przegryzło". Krewetki rozmrażam, osuszam. Odrywam
W kuchni Karmel-itki