cukier - 7600 przepisów (strona:304/507)

Ananas czy cukinia? CUKINIA ANANASOWA. 250

Warszawa 2012 z Biblioteczki Poradnika Domowego) 1 kg młodych cukinii (powinny być wąskie) 2 szklanki wody (dałam jedną) szklanka soku z ananasa (dałam dwie - soku z kartonika) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 goździki mała laska cynamonu skórka i sok z 1 cytryny Cukinię obrałam, umyłam, odkroiłam końce i pokroiłam w plastry centymetrowe. Wydrążyłam pestki. Składniki, prócz cukinii

W kuchni Karmel-itki
"Hiszpańskie Wina i Oliwy" - Laboratorium Smaku, 9.08.2012 249

Taka oliwka to w 15 - 25% składa się z oliwy. Najwięcej oliwy ma miąższ. Ale oliwkę wykorzystuje się całą - wraz z pestką. Zawartość wody waha się pomiędzy 30-60 %. Cukry to ok. 19 %,  włókna jakieś 6 %, proteiny - 2%, natomiast woski to aż ok. 15% owocu. Za rodzaj i jakość oliwy odpowiada jego skład chemiczny, na który podczas całego procesu(...)procesie drugiej fermentacji w szczelnie zamkniętym pojemniku lub butelce. Lekko musujące ( frizzante ): lambrusco . Zawiera sztucznie wytwarzany dwutlenek węgla, podobnie jak napoje gazowane. Wina deserowe: wina słodkie, o dużej zawartości cukru. Wina wzmacniane i generosos : wina o zawartości powyżej 13-14% alkoholu. Do niektórych dodaje się mocniejszych alkoholi. Zazwyczaj są słodkie, słodsze nawet niż wina deserowe ( moscatel, Pedro Ximénez , porto

W kuchni Karmel-itki
Gdzie maliny rządzą.. Domowy SOK MALINOWY. 205

koszyczka. Później zamykam się w małej, cichutkiej kuchni. Pobrzękują garnki, chochla, szklanek kilka. Coś się szykuje. SOK MALINOWY. (stary, pokoleniowy;) 1kg malin garść liści od malin 700g cukru łyżka soku z cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego) Opłukane maliny zasypuję cukrem.  Wlewam 2-3 szklanki wody (do 3/4 malin) i wszystko zagotowuję. Dodaję liście malin i duszę całość około

W kuchni Karmel-itki
Malinowe żniwo. SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI. 232

inspiracji pośród malinowych krzewów. Znajduję. SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI. (aj tam, aj tam, mój i tyle xd ) spód: 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100g cukru pudru 150 miękkiej margaryny masa serowa: 1,2 kg białego twarogu (nie mielony) 4 świeże jajka 150g stopionej margaryny szklanka cukru pudru 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 opakowania budyniu waniliowego

W kuchni Karmel-itki
LIKIER TRUSKAWKOWY. DŻEM Z TRUSKAWEK Z WÓDKĄ. 662

alkohol na bazie truskawek. I tak oto, z ogromnymi wątpliwościami, co z tego wyjdzie, powstał mój likier. LIKIER TRUSKAWKOWY. (autorski;) 500g truskawek 0,5 l wódki 400-500g cukru Truskawki umyłam, usunęłam szypułki i pokroiłam na małe kawałki. Zasypałam je cukrem i odstawiłam na min. 2h, aby puściły sok. Włożyłam je, wraz z sokiem do dużego słoja. Następnie dolałam

W kuchni Karmel-itki
Słońce w słoiczku. DŻEM DYNIOWY. 238

jednym domu, niewielka istotka w okularach, odziana w kwiecisty fartuszek, walczy z olbrzymią dynią... DŻEM DYNIOWY z galaretką pomarańczową /inspiracja: klik .; podaję swój sposób ;/ 5kg obranej dyni 1kg cukru 4 galaretki pomarańczowe sok z 2 pomarańczy Obraną dynię pokroiłam w kostkę, zasypałam cukrem i odstawiłam. Dynia puściła sok, wtedy podgrzałam i gotowałam aż do wyparowania tego syropu i zmięknięcia dyni

W kuchni Karmel-itki
Już jesień? DYNIOWA KONFITURA Z LAWENDĄ. 277

wspaniały dla kuchni. Dynie, jabłka, jesienne warzywa i owoc, co dają niesamowite możliwości! Ach, ta jesień...    DYNIOWA KONFITURA Z LAWENDĄ. /autorski;/ 1 kg obranej dyni 3/4 kg cukru szczypta lawendy suszonej Obraną dynię, pokrojoną w średnią kostkę, zasypałam cukrem i pozostawiłam na godzinę - dwie, aby dynia puściła sok. Następnie podgrzałam całość, doprowadziłam do wrzenia i często mieszając, gotowałam

W kuchni Karmel-itki
Znajomi czytelnicy. BANANOWA DELICJA dla Julki. 224

słodkiego na bloga..." Julka, to dla Ciebie ;] BANANOWA DELICJA /autorski;/ okrągły biszkopt (może być kupny) 1kg bardzo dojrzałych bananów 100g masła 250 gram margaryny 2 żółka 50 g cukru 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 1 małe opakowanie delicji 1. Biszkopt stanowi spód. 2. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1/3 wody podanej na opakowaniu.     Galaretkę pomarańczową rozpuściłam(...)ilości wody podanej na torebce.     Obie ostudziłam. 3. Żółtka utarłam na jasną masę z cukrem. Masło i margarynę, będące w pokojowej temperaturze,     dodałam do utartych żółtek. Dokładnie zmiksowałam. 4. Banany zmiksowałam na pulpę. Dodałam do masy maślano-jajecznej i także dokładnie     wymieszałam 5. Na końcu wlałam przestudzoną, tężejącą galaretkę cytrynową

W kuchni Karmel-itki
W spiżarni. DŻEM Z ŻÓŁTYCH MALIN. 581

Musiałam je zatrzymać, zakręcić w słoiku ich wakacyjny aromat, charakter i optymistyczną, słoneczną barwę. DŻEM Z ŻÓŁTYCH MALIN. /autorski;/ 500g malin żółtych 1-2 galaretki cytrynowe 1-2 szklanki cukru Maliny, uprzednio oczyszczone i przebrane, zasypuję cukrem i duszę na średnim ogniu do momentu, aż owoce całkowicie się rozpadną. Do gotującej się pulpy wrzucam galaretki i energicznie mieszam

W kuchni Karmel-itki
W obliczu eksperymentu. KARMELOWY SERNIK ZE SŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. 206

ZAGĘSZCZONYM. /autorski w pełni;/ spód: szklanka płatków owsianych 2/3 kostki margaryny 1/3 szklanki mąki masa: 800g białego twarogu  4 -5 tubek mleka zagęszczonego karmelowego* 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej Spód:   Zagniotłam kruche ciasto.  Wylepiłam nim natłuszczoną tortownicę.  Podpiekłam 5 minut w 180 stopniach. Masa: Żółtka oddzieliłam od białek, które ubiłam(...)sztywną, lśniącą pianę, dodając pod koniec ubijania podaną ilość cukru. Ser utarłam z żółtkami, mlekiem karmelowym,  mąką i budyniem. Delikatnie, bez użycia miksera, wmieszałam pianę z białek  i wylałam na podpieczony spód. Wstawiłam do gorącego pieca. Piekłam godzinę  w 180 stopniach pilnując, aby wierzch zbytnio się nie spiekł. (w razie zbytniego brązowienia, przykryć wierzch folią aluminiową) * Mleko

W kuchni Karmel-itki
Suszymy? Czyli o nowej suszarce... 188

suszenia. No, i nie zabrakło też wszelakich testów i egzaminów. Eksperymentów nigdy dość! CYNAMONOWE CHIPSY JABŁKOWE /autorski;/ 1 opakowanie cynamonu w proszku 1 litr gorącej wody 1 kg cukru Całość zagotowujemy, mieszając aby cukier dokładnie się rozpuścił. Studzimy. Jabłka obieramy, według uznania i upodobania. Zalewamy ostudzonym syropem i zostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie układamy plastry jabłek na sitach

W kuchni Karmel-itki
Czas wrócić. CYTRYNY W RUMIE. 211

życiu. Popijam herbatę z cytrynami w rumie . I wspominam te wszystkie nowo poznane twarze. CYTRYNY W RUMIE /gdzieś podpatrzony, już nie pamiętam gdzie/ 1kg cytryn butelka dobrego rumu cukier Cytryny wyparzyłam, pokroiłam w plastry i ułożyłam ciasno w słoiku, przesypując łyżkami cukru.  Następnie zalałam je alkoholem, dobrze zakręciłam i wekowałam jak inne zaprawy, aby zapobiec zepsuciu. Po wyjęciu

W kuchni Karmel-itki
Halloween, buuuu! PIERNIKOWE KRUCHE DUSZKI. 249

świetnie można wykorzystać te straszne motywy w kuchni.   PIERNIKOWE KRUCHE CIASTECZKA /autorski;/ 1 kostka masła 1 przyprawa do piernika 2 łyżki kakao 2,5 szklanki mąki szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki zimnej wody Mąkę, cukier, przyprawę i kakao posiekałam z mąką, roztarłam w palcach, aby powstało coś na kształt piasku. Dodałam 2-3 łyżki zimnej

W kuchni Karmel-itki
Ach, ta dynia! KORZENNY DŻEM DYNIOWY. 227

wszystkim kojarzy. Jednak, co mnie dziwi, nie mam jej dość, wręcz przeciwnie, pragnę więcej i więcej dyniowych doznań. KORZENNY DŻEM DYNIOWY /autorski;/ 3kg obranej dyni 1,5 kg cukru 2 galaretki (najlepiej cytrynowe) 1-2 łyżeczki cynamonu 3 całe goździki imbir, kardamon, Dynię pokroiłam w mniejszą kostkę, aby szybciej się rozpadła podczas smażenia. Zasypałam cukrem, dodałam przyprawy i tak długo

W kuchni Karmel-itki
Dynia w towarzystwie. DŻEM DYNIOWO-ANANASOWY. 394

Panną Dynią, tworząc duet, o dziwo bardzo zgrany i udany! Zresztą, próbując tegoż dżemu, samemu się można przekonać. DŻEM DYNIOWO-ANANASOWY /autorski;/ 2kg obranej dyni 1kg obranego ananasa 1kg cukru 3 galaretki pomarańczowe (lub cytrynowe) sok z 1 cytryny Dynię i ananasa kroję w mniejsze kawałki. Najpierw duszę dynię, dodając cukier i sok z cytryny. Kiedy dynia zacznie nabierać miękkości

W kuchni Karmel-itki