cukier - 7600 przepisów (strona:295/507)

Deser melonowo-arbuzowy z kwasnym sosem jogurtowym 126

naturalnego z dodatkiem kwasnej galaretki. Wspanialy deser na upalne dni. skladniki dla 2 osob: 1 melon galia arbuz - ilosc dowolna 1 jogurt naturalny 1 lyzeczka soku cytrynowego 1 lyzka cukru 1 lyzka galaretki truskawkowej Melon i arbuz musza byc dobrze schlodzone. Melon przecinamy na pol i wyciagamy z niego pestki. Nastepnie nalezy wydrazyc miasz za pomoca specjalnej lyzki(...)reki. Arbuza najlepiej kupic bezpestkowego, ale jesli nie posiadamy wlasnie takiego usowamy pestki i kroimy na kawaleczki. Gotowe owoce ukladamy w polowkach melona. Sos - jogurt mieszamy ze sokiem cytrynowym, cukrem i galaretka. Polewamy nim owoce tuz przed podaniem. Calosc mozna udekorowac listkami miety. Smacznego

Przysmaki Karolki
Salatka ziemniaczana 153

moze byc z puszki) 1 maly ogorek zielony salata peczek koperku skladniki na sos: 5 lyzek oliwy sok z cytryny 2 lyzki soku jablkowego sol, bialy pieprz lyzeczka musztardy cukier do smaku wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a nastepnie obieramy, kroimy w plastry i przekladamy do duzej miski. Salate kroimy w paski lub rozdzieramy na kawaleczki. Dokladamy do ziemniakow(...)gniazda nasienne i kroimy na plasterki, by nie sciemnialo skrapiamy sokiem z cytryny. Ogorka bez obierania kroimy w plastry. Dodajemy posiekany koperek i kukurydze. Sos przerzadzamy mieszajac olej, sol, cukier, musztarde oraz sok z cytryny i sok jablkowy. Polewamy nim salatke. Smacznego

Przysmaki Karolki
Cytrynowka 119

znakiem zoltego, slodkiego napoju. A ze u mnie jesien zagoscila juz na poczatku lata i ani mysli odpuscic to i cytrynowka juz gotowa :) skladniki: 1 kg cytryn 1 kg cukru 1 litr spirytusu ewentualnie pol szklanki wody wykonanie: Cytryny bardzo dokladnie myjemy i kroimy na plastry. Przekladamy do dosc sporego naczynia i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 24 godziny

Przysmaki Karolki
Marbré au chocolat parfumé a l'orange 131

odliczone sa na dosc mala, nietypowa foremke, ale w przypadku mojej rodziny to doskonale rozwiazanie i gwarancja, ze ciasto szybko zniknie. skladniki: 80g czekolady gorzkiej 150g miekkiego masla 200g cukru 1 lyzeczka esensji waniliowej 2 jajka 300g maki 125 ml mleka 2 lyzki soku z pomaranczy skorka z 1 pomaranczy polewa: 100g gorzkiej czekolady 50g masla Wykonanie: W kapieli wodnej(...)topimy czekolade podzielona na kawaleczki. W misce ubijamy mikserem maslo, cukier, esensje waniliowa na jednolita mase. Nastepnie dodajemy po jajku ciegle ubijajac ciasto. Dokladamy make i mleko i ubijamy jeszcze przez chwile. Ciasto dzielimy na dwie czesci. Do jednej dodajemy roztopiona czekolade, do drugiej sok i skorke z pomaranczy. Foremke o wymiarach 7x26 cm smarujemy maslem. Ciasto wykladay na przemian

Przysmaki Karolki
Crumble jablkowe 114

prosty deser. Kwaskowate jablka zapieczone pod slodkawa koluderka to wspaniala propozywja na jesienne popoludnie. Zapraszam wiec na moje crumble... Skladniki: 4 kwaskowe jablka 40g rodzynek 80g masla 80g cukru trzcinowego 40g maki 30g platkow owsianych 20g mielonych migdalow 10g mielonych orzechow laskowych wykonanie: Zimne maslo kroimy na kawaleczki i zagniatamy na kruszanke razem z cukrem, maka, platkami, mielonymi orzechami

Przysmaki Karolki
Nalesniki z jablkami 188

zastanawialam sie co moglabym przyzadzic w ramach akcji "Gotujemy po polsku" zorganizowanej przez Irene i Andrzeja i przypomnialy mi sie wlasnie te nalesniki. To wspaniala propozycja na podwieczorek, posypane cukrem sa idealnym dodatkiem do popoludniowej herbatki. skladniki: okolo 2,5-3 szklanki maki 0,5 litra mleka 2 ajka pol szklanki oliwy 1 szklanka smietany szczypta soli jablka wykonanie: Wszystkie(...)ciasta lub ukladac na ciasto juz na patelni. Ja osobiscie wkladalam jablka do ciasta. Ciasto wykladalam na patelnie lyzka formujac male nalesniki. Smazymy je z obu stron. Podajemy z cukrem. Smacznego

Przysmaki Karolki
Sernik na zimno 202

smakuje mi gdy nie jest tak mocno sztywny, dlatego zawsze przed podaniem wyciagam go wczesniej z lodowki. Uwazam, ze tak mocno schlodzony wcale nie jest dobry. skladniki: 1 szklanka cukru 6 zoltek 1 maslo 250g 3 serki homogenizowane po 200 g 3 lyzki zelatyny 1 szklanka mleka 1 lyzka kakao 2 galaretki o ulubionym smaku wykonanie: Zelatyne rozrobic w polowie(...)szklanki mleka, druga polowe mleka podgrzac, a nastepnie dolac do zelatyny i dokladnie wymieszac az do jej rozpuszczenia. Zoltka ubic z cukrem i maslem, dodac do masy serki i rozrobiona zelatyne. Dokladnie wymieszac. 1/3 masy odlac do osobnej miski, dodac 1 lyzke kakao i wymieszac. Tortownice wylozyc folia aluminiowa. Najpierw na tortownice wylewamy ciemna mase, nastepnie jasna i odstawiamy sernik

Przysmaki Karolki
Ciastka francuskie z orzechami 168

Poza tym doskonale wpasowaly sie w trwajacy wlasnie "Orzechowy tydzien". skladniki: 1 ciasto francuskie okolo 250g 1 jablko 1 lyzka orzechow pini 2 lyzki zmielonych orzechow laskowych 1 lyzka cukru cynamon polewa czekoladowa wykonanie: Orzeszki pini prazymy na suchej patelni. Jablko kroimy w mala kosteczke. Dodajemy uprazone orzechy pini, cukier, zmielone orzechy laskowe, cynamon. Dokladnie mieszamy. Ciasto francuskie skladamy

Przysmaki Karolki
Muffiny z jablkiem i cynamonem 157

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} skladniki suche: 1 szklanka maki + 2 lyzki 0,5 szklanki cukru 2 lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzeczki cynamonu szczypta soli skladniki mokre: 1 jajko 0,5 szklanki mleka 5 lyzek stopionego masla 1 duze jablko Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)mokre. Nastepnie mokre przelewamy do suchych, mieszamy. Na koniec dodajemy jablko pokrojone w kostke. Po wymieszaniu ciastem napelniamy przygotowane foremki. Pieczemy przez okolo 30 minut. Gotowe muffinki mozemy posypac cukrem pudrem

Przysmaki Karolki
Jablka w korzennych przyprawach 155

boski zapach, ktory rozchodzi sie po calym domu. Kolejny raz jestem ustatysfakcjonowana. Ot jak niewiele mi potrzeba do szczescia ;) skladniki dla 2 osob: 2 duze jablka 15 dkg brazowego cukru sok z limonki gozdziki cynamon galka muszkatalowa kardamon sok z limonki 2 lyzki masla wykonanie: Jablka obieramy i wycinamy gniazda nasienne, kroimy w osemki. Przyprawy mieszamy razem (ilosc poszczegolnych przypraw(...)wedlug uznania), a nastepnie opruszamy nimi jablka. Owoce ukladamy w natluszczonym naczyniu zaroodpornym. Skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy brazowym cukrem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C az do chwili gdy stana sie miekkie. Podajemy z lodami, najlepiej waniliowymi. Smacznego

Przysmaki Karolki
Herbata cynamonowo-jablkowa 109

taka zla, to jednak nie zastapila mi tej jednej jedynej. Teraz zamiast biegac po sklepach moja ulubiona jesienno-zimowa herbate robie sobie sama. skladniki: czarna herbata jablko kora cynamonu cukier wykonanie: Zaczynamy od przygotowania jablka. Dokladnie je myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Tak przygotowane jablko nalezy wysuszyc. Dzieki temu herbata nabierze prawdziwie jablkowego aromatu. Swieze jablko(...)piekarniku. Trzeba uwazac by ich nie przypalic. Nastepnie suszone jablka i kore cynamonu umieszczamy wraz z saszetka herbaty w dzbanku i zalewamy goraca woda. Jesli lubimy slodkie herbaty dosladzamy cukrem. Potem juz tylko nalewamy do filizanek i delektujemy sie wspanialym smakiem i aromatem

Przysmaki Karolki
Pierniczki 126

pierniczkow. Teraz az do Swiat beda lezaly zapakowane w puszki, a tuz przed Bozym Narodzeniem zabierzemy sie za ich dekorowanie. skladniki: 1 kg maki 1/2 litra miodu 2 szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka 3 jajka 3 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 torebka gotowej przyprawy do piernikow dodatkowo: cynamon, imbir, galka muszkatalowa, mielone gozdziki, kardamon wykonanie(...)rondlu rozpuszczamy miod, smalec i cukier. Mieszamy do chwili uzyskania jednolitej masy, odstawiamy do przestygniecia. Do przestygnietej masy dodajemy jajka, make, sode rozpuszczona w chlodnym mleku, szczypte soli oraz wszystkie przyprawy. Gotowa przyprawe do piernikow mieszamy z reszta przypraw tak by wyszlo pol szklanki. Caly czas mieszamy ciasto na jednolita mase. Na koniec pozostaje nam oblizac lyzke, przykryc ciasto reczniczkiem

Przysmaki Karolki
Moja ulubiona ryba... 187

praktycznie odkad pamietam. Rodzice zawsze smazyli nieco wiecej filetow z drsza czy mintaja by wlasnie przygotowac je w takiej zalewie. Dzieki temu, ze do zalewy moja Mama zawsze dodawala cukier jest ona dosc lagodna, lekko slodkawa. Ryba zas smakuje wybornie. Po latach rowniez i ja i moja Siostra robimy taka rybe u siebie w domu. Taka zalewa jest tez dobrym(...)ochoty na kolejne jej odgrzewanie. W occie rybka sie zakonserwuje i przetrzyma jeszcze pare dni. Zalewa octowa do ryby skladniki : 5 szklanek wody 1 szklanka octu 12 lyzeczek cukru 1 lyzeczka soli ziele angielske lisc laurowy marchewka cebula wykonanie: Marchewke kroimy w plasterki, cebule w piorka. Wszystkie skladniki zalewy nalezy zagotowac razem i zalac nimi usmazone filety rybne. Odstawiamy rybe

Przysmaki Karolki
Swieto Trzech Kroli 168

ktore otrzymuja swoj kawalek ciasta. Zapraszam wiec na moj Galette des rois.. . skladniki: 500g ciasta francuskiego (kupnego) 1 zoltko skladniki masy migdalowej: 100g mielonych migdalow 75g masla 75g cukru pudru 1 zoltko 1 cale jajko 1 lyzeczka ciemnego rumu wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy dwa kola o srednicy 20cm. Najlepiej w tym celu wykorzystac jako szablon talerz o srednicy(...)20cm. Ciasto odkladamy do lodowki, a w tym czasie przygotowujemy mase. W misce ubijamy mikserem miekkie maslo z cukrem pudrem. Nastepnie dodajemy zmielone mogdaly, zoltko i jajko. Ubijamy by masa byla gladka. Na koncu dodajemy lyzeczke rumu, moze byc koniak. Mase chlodzimy w lodowce przez okolo 30 minut. Na blaszce wylozonej papierem do pieczenia ukladamy jedno kolo z ciasta. Wykladamy

Przysmaki Karolki