cukier - 7600 przepisów (strona:287/507)

Galaretka z truskawkami 139

fajnych gadżetów a o nowościach i promocji dowiecie się jeśli polubicie ich na fb klik. Składniki: 1 galaretka truskawkowa 400 ml wody truskawki 150 ml zimnej kremówki 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Galaretkę wsypać do naczynia, zalać gorącą przegotowaną wodą (400 ml), dokładnie wymieszać i odłożyć do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć rozlać do foremek i dodać całe truskawki(...)Włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Foremkę zanurzyć na kilka sekund do gorącej wody i wyjąć galaretkę. Zimną kremówkę ubić na sztywno dosłodzić cukrem pudrem i za pomocą szprycy udekorować deserki

Ala piecze i gotuje
Spaghetti z truskawkami 157

utęsknieniem czekaliśmy na makaronu z truskawkami no i jest. Zrobiłam z makaronu do spaghetti i było pysznie. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 500 g truskawek 2-3 łyżki cukru pudru szczypta soli Przygotowanie:   Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zmiksować blenderem i dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Makaron spaghetti ugotować w lekko osolonej wodzie na pół miękko. Przelać

Ala piecze i gotuje
Lemoniada truskawkowa 182

Nareszcie mamy słoneczko. Długo wyczekiwane ale w końcu jest. Latem musimy dużo pić więc ja chcę Wam zaproponować truskawkową lemoniadę do której zamiast cukru użyłam stewi i syropu klonowego. Stewię i syrop klonowy otrzymałam z sklepu Delikatesy internetowe FFS . Stewia jest polecana dla osób które liczą kalorie, diabetyków i osób dbających o zdrowie. Jest 60-100 razy słodsza od cukru

Ala piecze i gotuje
SOS TRUSKAWKOWY Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ DO LODÓW I DESERÓW. 161

sezonu. SOS TRUSKAWKOWY Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ DO LODÓW I DESERÓW. /przepis własny;/ na 450 ml sosu 0,5 - 0,6 kg świeżych truskawek 1/2 laski wanilii 1/2 szklanki brązowego cukru 2-3 łyżki wody Truskawki płuczeę, usuwam szypułki i kroję na połówki lub ćwiartki. W rondelku rozpuszczam cukier z dodatkiem wody, ale uważam,  by nie doszło do procesu karmelizacji

W kuchni Karmel-itki
Sernik na zimno z truskawkami 346

musem truskawkowym. Przepis bardzo prosty a sernik naprawdę smaczny:) Doskonale orzeźwi w upalne dni!  Masa serowa: 150g biszkoptów,  700g białego sera,  125 g serka mascarpone, szklanka cukru,  150g truskawek,  laska wanilii,  szklanka śmietany 30%, 2 łyżki żelatyny.  Na dnie tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć warstwę biszkoptów.  Ser zmiksować z serkiem mascarpone(...)cukrem i nasionami wanilii. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzoną żelatynę. Połączyć z serem. Gotową masę wylać na biszkoptowy spód.  Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i powciskać w masę serową. Schłodzić. Mus truskawkowy: 500 g truskawek,  galaretka truskawkowa. Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na puree

Z miłości do słodkości
Wiosenna z makaronem ryżowym 338

wędliny drobiowej pół puszki fasoli konserwowej pół puszki kukurydzy 3 korniszony 3 kawałki papryki marynowanej  3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka musztardy sól, cukier 3 łyżki oleju sok z połowy cytryny Przygotowanie : Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam, studzę.Kukurydzę, fasolę odsączam. Wędlinę, paprykę, ogórek kroję w kosteczkę i dodaję do makaronu i mieszam. Olej(...)musztardę i sok z cytryny dokładnie mieszam. Dodaję starty czosnek, zioła i po szczypcie soli i cukru. Gotowym sosem polewam sałatkę i dekoruję. Naprawdę szybka i smaczna sałatka. Smacznego

Mechanik w kuchni
Marchewkowa z żurawiną 168

pietruszki 1 cebula 15 dag ziemniaków  (3 nieduże) ok 3 łyżek masła 1 łyżeczka curry 0.5 łyżeczki kurkumy 3/4 litra bulionu warzywnego 10 dag śmietany - kwaśnej sól, pieprz, cukier do doprawienia posiekany szczypiorek + troszkę żurawiny do dekoracji Przygotowanie : Marchew, pietruszkę, ziemniaki kroję w kawałki, cebulę siekam w drobną kosteczkę, żurawinę siekam na drobniejsze kawałki. Cebulę należy zeszklić(...)Całość gotuję aż warzywa zmiękną. Blenderem miksuję aż do jednolitej konsystencji.  Śmietanę hartuję  i dodaję do wywaru ciągle mieszając, aż do ponownego zagotowania. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Żurawinę która ma być do ozdoby zalewam wrzątkiem na ok 20 minut. Zupę rozlać do misek, dodać moczoną żurawinę, przyozdobić szczypiorkiem i śmietaną. Jeśli ktoś chce wyostrzyć nieco smaczek może

Mechanik w kuchni
Koktajl z kiwi (shake z kiwi) 182

Nadeszły ciepłe dni, a ja wtedy uwielbiam wtedy pić zimne napoje, np. Lemoniada bez cukru pomarańczowo-cytrynowa , Smoothie z truskawek , koktajle czy też shake owocowe.Tym razem przygotowałam koktajl z kiwi, a właściwie shake z kiwi, gdyż koktajl zawiera mleko i lód, jest bez cukru, gdyż owoce kiwi były bardzo dojrzałe, dodałam jedynie niewielką ilość soku z cytryny. Aby przygotować taki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao 138

ciasteczka idealnie pasują do popołudniowej kawy. Wyglądem przypominając Kruche ciasteczka kawowe lub ciasteczka z orzechami. Polecam też Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami . Polecam też ciasteczka z malinami i cukrem Serowe kruche ciasteczka Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) Składniki: 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego 250 g miękkiej margaryny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser z kaszy jaglanej z granatami 300

warto! Składniki na masę jaglaną: 1szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka wrzącego mleka 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli 150 ml śmietanki 30% 150 ml jogurtu greckiego 6 łyżek drobnego cukru do wypieków 3 łyżki ekstraktu waniliowego 2,5 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody 2 owoce granatu sok z limonki 50 g czekolady do dekoracji Do rondelka z wrzącym mlekiem(...)międzyczasie do rondelka z żelatyną wlewamy zimną wodę, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy. Do misy blendera ze zmiksowaną kaszą dodajemy śmietankę, jogurt, cukier, ekstrakt waniliowy, sok z połowy limonki i sok z granatów. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy ponownie. Jeśli kolor nie będzie zbyt intensywny to można wykorzystać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mizeria z ogórków i śmietany 184

będzie zakiszonych na zimę, ale na bieżąco będę z nich robić mizerię lub koktajle warzywne , czy też chłodniki. Ja nigdy nie lubiłam słodko-kwaśnej, więc moja mizeria jest bez cukru i octu, tylko z kwaśną śmietaną, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Mizeria najlepiej smakuje schłodzona, dlatego ja dodatkowo chłodzę śmietanę wykorzystywaną do przygotowania mizerii. Czy Wy uważacie, że ogórki na mizerię(...)powinny być starte na tarce? Ja uważam, że prawdziwa mizeria to taka gdzie ogórek jest pokrojony w cieniutkie plasterki! Gdy mizerię z ogórków przygotowuje Piotrek to dodaje jeszcze cukier i odrobinę soku z cytryny, gdyż nie lubi octu. Mizerię podajemy zazwyczaj do mięsa z ziemniakami np. jak w tym wypadku do pieczonego kurczaka z ziołami prowansalskimi i z cytrynowym tymiankiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 317

świeżych dojrzałych pomidorów 100 ml passaty pomidorowej mięso gotowane z kurczaka 1 marchewka ugotowana z rosołu pokrojona w kostkę sól i pieprz do smaku 1l domowego rosołu 1 łyżka cukru 2 szczypty pieprzu cayenne posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę jednocześnie usuwając nasadki szypułek , 1/3 pomidorów już bez gniazdek nasiennych odkładamy, resztę wrzucamy(...)sito, aby pozbyć się nasion. Do przetwartej pulpy pomidorowej dodajemy rosół, ugotowane mięso drobiowe pokrojone w kostkę, pokrojoną w kostkę marchewkę, dla koloru możemy dodać trochę passaty pomidorowej i cukier dla złamania kwaśnego smaku, oraz dodajemy pozostałe pokrojone pomidory które odłożyliśmy. Gotujemy pomidorową jeszcze kilka minut, ale tak by nam się pomidory nie rozpadły.. Podajemy pomidorową ze świeżych pomidorów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Migdałowo-kawowe brownies 137

Dorotki ( MW ), lekko zmodyfikowany( zastąpiłam część mąki migdałami) Migdałowo-kawowe brownies Składniki: • 160 g masła/margaryny Kasia • 4 jajka • 200 g gorzkiej czekolady( u mnie 50%) • 240 g cukru( następnym razem dodam mniej) • 2 łyżeczki granulowanej kawy • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 100 g mąki pszennej • 50 g skrobi kukurydzianej( mączka podobna do m. ziemniaczanej) • 100 g mączki migdałowej ( zmieliłam(...)migdały w maszynce do mięsa) • 2 nakrętki wódki W mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę, a kawę w minimalnej ilości wody. Masło/margarynę Kasię roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier, wanilię, mieszamy aż się lekko rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku i szybko miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy czekoladę, przesiane mąki, migdały i wódkę. Formę

Mia Cucina Sofieta
Babkowa Pani Dynia 141

wilgotna. Polecam! Przepis, troszke zmodyfikowany ze strony  Kasia Moje Ciasto Babkowa Pani Dynia Sładniki na podwójną dyniową foremkę Wiltona:  • 230 g miękkiego masła • 1 szklanka drobnego cukru • 6 jajek • 320 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia • ½ łyżeczki sody • 1 ½ łyżeczki cynamonu • 2 łyżki skórki pomarańczowej( drobno pokrojonej) • szczypta soli(...)powinny mieć temperaturę pokojową. Obie mąki, proszek i sodę przesiać, wymieszać z solą i cynamonem. Masło roztopić w rondelku. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Na niskich obrotach miksera w białka wymiksować żółtka. Do jajecznej masy na przemian dodawać mieszankę z mąki i płynne masło( zamiast miksera użyłam łopatki silikonowej). Na koniec dodać dynię, skórkę

Mia Cucina Sofieta
Galaretkowiec z musem jabłkowym 138

Zapraszam)) Pomysł z tej  strony. Składniki na tortownicęe 22 cm( ja użyłam plastikowej regulowanej obręczy): Biszkopty do wyłożenia dna formy   2,5 kg jabłek 1/2 szklanki wody cukier - do smaku( 2 łyżki) 2 galaretki czerwone, 1 żółta 4 płatki ż elatyny Dno formy (talerza z obręczą) wykładamy biszkoptami. Obrane i pokrojone w ósemki jabłka prażymy w ½ szklanki wody(...)ewentualnie dodajemy cukier. Masę jabłkową przecieramy przez sitko, aby nie było grudek. Do gorących jabłek sypiemy 2 galaretki o jednakowym smaku (sam proszek). Całość dokładnie mieszamy.  Ja dodałam również 4 płatki żelatyny, aby mieć pewność, że masa będzie odpowiednio stężona. ż elatynę w p ł atkach trzeba namoczy ć   przez 10 min w zimnej wodzie, a potem dobrze

Mia Cucina Sofieta