cukier - 7600 przepisów (strona:279/507)

Łosoś pieczony z pomidorkami cherry 122

danie, bardzo dobrze komponuje się z oliwkami. Oraz z kuskusem w tym przypadku - sycące. Inspiracja: "Palce lizać", nr 23/2013, s. 8. Składniki: 500 g pomidorków cherry 1 czubata łyżka cukru sól, pieprz 1/2 szklanki oliwy 2 ząbki czosnku suszona bazylia, suszone oregano 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 3 filety z łososia kilkanaście czarnych oliwek(...)Wykonanie: Pomidorki pokroić na pół, włożyć do miski, posypać cukrem, 1/2 łyżeczki soli i szczyptą pieprzu - wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia przecięciami do dołu i polać oliwą. Posypać bazylią i oregano wg uznania. Na koniec dodać drobno pokrojony czosnek i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok 30-45 minut w temperaturze 160 st.C. Upieczone pomidorki odłożyć na talerz a pozostałą

Pasja Smaku
Muffinki z czarnymi i czerwonymi porzeczkami 130

końcu dziś ostatni dzień czerwca! W moim ogrodzie rosną porzeczki: czarne i czerwone. Niektóre owoce już dojrzały i postanowiłam zrobić letnie muffiny.  Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego/kefiru/śmietany 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki porzeczek czarnych i czerwonych Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek(...)miski z żółtkami dodać jogurt, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli. Ostrożnie połączyć z powstałą wcześniej masą. Foremki wypełniać ciastem do 3/4 ich wysokości. W każdej foremce do masy wcisnąć kilka porzeczek (tak by w każdej muffince znalazły się zarówno czarne, jak i czerwone owoce).  Piec ok. 25 minut

Pasja Smaku
Nalewka miętowa (Miętówka konstancińska) 221

Nalewki domowe" M. Caprari, Warszawa 2010, s. 113. Składniki: 500 ml spirytusu 500 ml niegazowanej wody mineralnej 5 gałązek mięty cienko skrojona skórka z 1 cytryny 2-3 łyżeczki cukru Wykonanie: Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, ostudzić i dolać do niej spirytusu. Wymieszać. Do dużego słoja włożyć miętę, skórkę z cytryny, zalać je alkoholem i szczelnie zamknąć

Pasja Smaku
Nalewka wiśniowa 200

zeszytu mojej Mamy. Robi się ją bardzo szybko i ma piękny kolor. Składniki: 100 szt wiśni 150 szt liści wiśni 2 l i 1 szklanka wody 0,5 kg cukru szczypta kwasku cytrynowego 0,5 l spirytusu Wykonanie: Wiśnie i liście włożyć do garnka. Zalać wodą i gotować przez 30 minut.  Po zagotowaniu odcedzić wiśnie i liście. Do pozostałego(...)gorącego soku dodać cukier, szczyptę kwasku i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Gdy będzie już zimny dodać do niego spirytus, wymieszać i przelać do butelek używając gazy

Pasja Smaku
Pancakes z jabłkami 201

dziś właśnie w takiej postaci pojawiły się na naszym stole.  Składniki: 2 jajka 170 ml mleka 170 ml kefiru 75 ml oleju 300 g mąki pszennej 80 g cukru kryształu 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka Wykonanie: W misce łączymy wszystkie składniki i mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Konsystencja masy powinna być gęsta

Pasja Smaku
Paluchy wiedźmy 242

Już od jakiegoś czasu chciałam je zrobić. Udało mi się w tegoroczne Halloween. Klimatyczne i jednocześnie pyszne kruche ciasteczka. Polecam :) Inspiracja stąd . Składniki: 220 g masła 120 g cukru pudru 1 jajko kilka kropelek ekstraktu z wanilii 450 g mąki 1/2 opakowania całych migdałów Wykonanie: Z masła, cukru pudru, jajka, ekstraktu i przesianej mąki zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka

Pasja Smaku
Jabłka prażone do szarlotki 138

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} 3 kg kwaśnych jabłek 300 g cukru 3 łyżeczki cynamonu  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Wykonanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier, podlać wodą i prażyć na małym ogniu przez 10-15 minut. Na koniec dodać cynamon i wymieszać. Gorące jabłka przełożyć do wyparzonych litrowych słoików. Zakręcać i odstawić do góry dnem

Pasja Smaku
Ciasteczka z wróżbą 137

ciasteczka, które zawierają w sobie niespodziankę. To bardzo ciekawa propozycja na różne imprezy, nie tylko Andrzejki. A pomysły na teksty? Całkowita dowolność!  Składniki: 150 g mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 jajka 1 łyżka oleju przyprawa Kamis do dań słodkich (lub dowolna mieszanka przypraw, np. cynamon, goździki) Wykonanie: Przygotować karteczki z wróżbami lub cytatami

Pasja Smaku
Chleb z otrębami gryczanymi 122

wahajcie się ani chwili.  Składniki /składniki na formę 35 x 12/ : 500 g mąki pszennej (typ 450) 5 g drożdży 0,5 l wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka otrąb gryczanych  1 łyżka masła Wykonanie: Drożdże umieścić w szklance i zasypać 2 łyżeczkami cukru. Wymieszać i odstawić, by zrobiły się płynne.  Do miski

Pasja Smaku
Miękkie pierniczki 364

był czas i na polukrowanie i ozdobienie. Ale pierniczki naprawdę miękkie, więc polecam. Przepis pochodzi z bloga Pin-up cake . Składniki /ok. 60 szt./: 1 kg mąki 400 g cukru 6 łyżek miodu 6 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika 2 łyżki kakao 250 g masła 5 jajek 2 łyżki sody + 2 łyżki ciepłej wody do rozpuszczenia 3 łyżki kwaśnej(...)śmietany Wykonanie: Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę korzenną podgrzać w rondelku ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia i dodać do masy 250 g mąki i dobrze wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.  Chłodną masę wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i dodać do niej jajka, resztę mąki, śmietanę i sodę rozpuszczoną w wodzie. Zagnieść gładkie i błyszczące ciasto

Pasja Smaku
Śledzie w śmietanie 455

obędzie się żadna, zwłaszcza zakrapiana alkoholem impreza. Składniki: 1 jabłko 1 średnia cebula 10 filetów śledziowych matjasów 400 g śmietany sól, pieprz 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Jabłka i cebulę pokroić w kostkę, a śledzie w kawałki. Pokrojone składniki zalać śmietaną, dodać ocet, cukier, sól i pieprz i dobrze wymieszać. Śledzie w śmietanie wyłożyć na półmisek

Pasja Smaku
Pizza góralska z serem wędzonym i żurawiną 284

oczywiście żurawina. Było pysznie, a pizza szybko zniknęła z blachy. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 15 g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch pizzy: 2-3 łyżki sosu pomidorowego sól pieprz oregano bazylia kilka plastrów oscypka lub sera wędzonego 2 łyżki żurawiny do mięs garść suszonej żurawiny(...)kilka plastrów szynki Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą. Do mąki wlać drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Sos pomidorowy wymieszać z solą

Pasja Smaku
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą 170

zrobić takie samemu, a zapas schować do szczelnie zamkniętych puszek i częstować gości w razie niespodziewanych wizyt.  Źródło: Czekoladą utkane .   Składniki: 80 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 i 1/3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 tabliczka białej czekolady szczypta soli Wykonanie: Mąkę, sodę oczyszczoną(...)szczyptę soli przesiać przez sito do miski.  Masło z cukrem pudrem utrzeć w robocie na gładko. Dodać jajko i aromat waniliowy i zmiksować. Następnie dodać wcześniej wymieszaną mąkę z sodą i solą. Na koniec wsypać żurawinę i drobno posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki dobrze połączyć. Ciasto przełożyć do woreczka i włożyć na ok. pół godziny do lodówki.  Schłodzone ciasto

Pasja Smaku
Pizza Margherita 265

świeżej bazylii, bo byłoby idealnie.  Składniki: Ciasto /na 2 średnie pizze/: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 15 g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch pizzy: kulka mozzarelli 2-3 łyżki sosu pomidorowego suszona bazylia sól, pieprz Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier

Pasja Smaku
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 283

udało się. Świetnie smakują na drugi dzień z kubkiem gorącego barszczu czerwonego. Przepis stąd . Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g masła roślinnego 3/4 szkl. mleka 3 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 jajka  Dodatkowo: kminek 1 jajko do smarowania pasztecików 500 g ulubionego farszu (u mnie z kapustą i grzybami - np. z tego(...)przepisu) Wykonanie: Drożdże rozmieszać z cukrem i odstawić.  Mąkę przesiać do miski z solą. Mleko zagotować i rozpuścić w nim masło, odstawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu dodać dwa jajka i wymieszać. Mleko z jajkami dodać do mąki, następnie wlać drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na cztery części. Pierwszą rozwałkować na stolnicy

Pasja Smaku