cukier - 7600 przepisów (strona:276/507)

Słodko - makowo i bakaliowo :) 238

Może upieczecie go na Sylwestra bądź Nowy Rok, żeby odrobinkę się zasłodzić?  Zapraszam! :) Makowiec - bakaliowiec Składniki: 500g oczyszczonego, niebieskiego maku  litr mleka pełnotłustego 8 jaj pół szklanki cukru pudru szklanka miodu gryczanego po garści: rodzynek, fig, moreli, migdałów całych, żurawiny, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich 2 czubate łyżki kaszy manny Mak moczymy przez noc, po czym gotujemy(...)mleku około godziny. Przestudzony mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa przez sitko o najmniejszych oczkach. W oddzielnej misce ubijamy żółtka na gładką masę, po czym dodajemy cukier puder i dalej miksujemy na gładką masę. Na koniec dorzucamy miód i ponownie miksujemy. Bakalie parzymy wrzątkiem, po czym studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie prażymy na patelni i obieramy z łusek

Sajkofanka smaku
Sernik 293

masłem i wykładamy dno blaszki do pieczenia. Zapiekamy do zrumienienia w 180 stopniach C.   Na masę serową:  2 kg twarogu sernikowego mielonego  14 jaj 2 szklanka cukru pudru 2 łyżka kaszy manny 2 łyżka mąki ziemniaczanej 2 laski wanilii mała paczka rodzynek Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem pudrem, po czym partiami dodajemy zmielony twaróg

Sajkofanka smaku
Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym 296

roboty ;)  Ciasto na mazurka wg receptury mojej mamy Przepis na 3 kruche spody:   - 700 g mąki pszennej - 500g masła 82% tłuszczu - 4 żółtka jaj - 180g cukru pudru Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i dodajemy masło. Zagniatamy chwilę, po czym dodajemy żółtka. Gdy zagniecione ciasto nie będzie miało już żadnych grudek i będzie zwarte, zawijamy w folię spożywczą

Sajkofanka smaku
Nalewka z kwiatów czarnego bzu 422

latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 50 baldachów kwiatów czarnego bzu  2 duże cytryny 750g cukru kryształu   0,5 l spirytusu (96%) + 0,5 l wódki czystej Przygotowanie:  Gotujemy syrop: 1litr wody + 750g cukru, po czym studzimy. Cytryny sparzamy gorącą wodą, szorujemy szczoteczką

Sajkofanka smaku
Domowa konfitura - truskawki z miętą 894

odrobiną świeżej mięty najlepsza do naleśników, kanapek i przekładania ciast - dla łasuchów nawet solo ;) Zapraszam na mój sprawdzony przepis! Konfitura truskawkowo - miętowa - 2 kg świeżych truskawek  - 300g cukru kryształu - garść listków świeżej mięty dodatkowo: 6 małych słoiczków (poj.330ml) z przykrywkami, duży garnek i drewniana łyżka. 1. Truskawki oczyszczamy z szypułek, dokładnie płuczemy, odcedzamy na sicie. 2. Owoce przesypujemy(...)dużego garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na godzinę, żeby lekko puściły sok. 3. Po godzinie ustawiamy garnek na palnik i ustawiamy duży ogień, aż się zagotują. Trzymamy na dużym ogniu 5 minut, po czym zmniejszamy na mały, by lekko się tlił i tak gotujemy, aż masa będzie miała pożądaną konsystencję. Dorzucamy na koniec posiekane liście świeżej mięty i razem chwilę

Sajkofanka smaku
Sernikobrownie 9373

serowa 55 min.)| Blacha : 30 x 24 cm.| Źródło : link Spód brownie 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 niepełna szkl. cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki pszennej Masa serowa 1 kg sera (użyłam dwukrotnie więcej sera niż w przepisie wiaderka z Piątnicy) 3/4 puszki skondensowanego mleka słodzonego(...)łyżki mleka (jeśli masa jest za gęsta) Przygotowanie Brownie . Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo masy. Ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem i wanilią, następnie wymieszać z ostudzoną czekoladą i masłem. Na koniec delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą mąką (można mikserem na małych obrotach). Masę wylać do blaszki 30x24

coolinarnastrefa.blogspot.com
Mini serniczki bez pieczenia 331

Składniki: serek śmietankowy z wiaderka 150 g kremówka zimna 200 ml cukier puder 2 łyżki żelatyna 1 łyżeczka galaretka truskawkowa 1 szt Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 0,5 l przegotowanej gorącej wody . Odlać 1 szklankę galaretki a do reszty dodać łyżeczkę żelatyny i wymieszać . Odłożyć do lekkiego stężenia . Zimną kremówkę ubić na sztywno , dodać cukier puder i dodając po łyżce

Ala piecze i gotuje
Czekoladowy zajączek 181

baranek to i zajączek.Ale zajączek z ciasta czekoladowego.Również jest to ciasto do zjedzenia ,które kroimy w lany poniedziałek. Składniki: jajko 1 szt masło 70 g cukier 4 łyżki kakao 1 łyżka mąka pszenna 8 łyżek proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki szczypta soli Przygotowanie:   Żółtko utrzeć z cukrem i ma słem do białości ,dodawać małymi porcjami przesianą

Ala piecze i gotuje
Mazurek kajmakowy 376

święta wielkanocne być muszą.Zapraszam na mazurek kajmakowy w kształcie jajka. Składniki: margaryna 60 g jajko 1 szt mąka pszenna 1 szk proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki cukier waniliowy 2 łyżeczki margaryna 150 g masa krówkowo orzechowa 400 g orzechy włoskie drobno krojone 50 g Przygotowanie:   Mąkę przesiać dodać zimną margarynę i posiekać.Dodać jajko,proszek do pieczenia(...)cukier waniliowy i zagnieść ciasto.Uformować z ciasta jajko, nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.Upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Krem;margarynę utrzeć do białości,dodawać porcjami masę krówkową i ucierać.Na zimnym cieście rozsmarować część kremu ,posypać orzechami,posmarować kremem.Resztą kremu za pomocą szprycy udekorować mazurek i ozdobić wg własnej wyobraźni

Ala piecze i gotuje
Torcik czekoladowy z truskawkami 227

Czekolada i truskawki to moje ulubione smaki.Dlatego dzisiaj zapraszam Was na pyszny torcik. Składniki: 180 g jogurtu naturalnego 200 g serka śmietankowego z wiaderka 6 łyżek cukru brązowego 1,5 łyżki kakao 1,5 łyżeczki żelatyny 50 ml wody 250 ml kremówki 30 % truskawki świeże Przygotowanie: Serek, jogurt, cukier, kakao dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w wodzie, podgrzać do rozpuszczenia , letnią

Ala piecze i gotuje
Francuskie ciastka z owocami 413

słodkiego być musi.Zrobiłam francuskie ciasteczka z owocami,wyszły pyszne. Składniki: ciasto francuskie 1 szt banan 1 szt gruszka konferencja 1 szt śliwki ciemne 2 szt masło 1 łyżka cukier puder Przygotowanie:   Ciasto rozwinąć podzielić na 12 części.Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową podkładką ,robiąc odstępy między każdym kwadratem.Na każdym kawałku ciasta położyć plasterek banana(...)śliwki.Masło rozpuścić ,za pomocą pędzelka posmarować każde ciastko.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 220 st.Piec około 20 min do zrumienienia ciasteczek.Po wyjęciu z pieca jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Syrop z mniszka lekarskiego 220

podwójnej porcji.Miód jest bardzo smaczny i rewelacyjnie się sprawdza przy przeziębieniach i kaszlu.Kto nigdy nie robił,polecam. Składniki: 500 szt kwiatów mniszka lekarskiego 1 litr wody 1 kg cukru 2 cytryny z skórką Przygotowanie: Kwiaty mniszka oberwać z zielonych końcówek,pozostawić na białym ręczniku - żeby wyszły robaczki.Do garnka wlać wodę dodać płatki oraz pokrojone w plasterki cytryny.Całość gotować(...)około 20 min na wolnym ogniu.Zdjąć z ognia i wystudzić.Zostawić  na minimum 24 godziny.Po tym czasie przecisnąć wywar z kwiatkami przez gazę.Do płynu dodać cukier i na wolnym ogniu gotować około 1 do 1,5 godziny.Powinno to mieć konsystencję syropu.Gorący syrop przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić

Ala piecze i gotuje
Warstwowy torcik na zimno 5938

smaku mojito 2 szt galaretka o smaku pink margarita 3 szk mleka Do dekoracji 150 ml kremówka 1 szt galaretka o smaku pink margarita 1 szt śmietan fix cukier puder 1 łyżeczka zielone winogrona Przygotowanie:   Galaretki o smaku pina colada wsypać do 0,5 szk przegotowanej gorącej wody.Mieszając podgrzewać na lekkim ogniu do rozpuszczenia się galaretki.Lekko przestudzić(...)smaku mojito i pink margarita .  Galaretkę o smaku pink margarita przygotować wg przepisu na opakowaniu , wylać do płaskiego naczynia ,odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno,dodać cukier puder i śmietan fix.Zmiksować ponownie do połączenia się składników.  Bitą śmietaną,winogronami i pokrojoną w kostkę galaretką udekorować torcik. Przechowywać w zimnym miejscu.   Torcik przed dekoracją

Ala piecze i gotuje
Deser w błękicie z granolą 233

błękitny kolor wody.Ach ale mi się zatęskniło za wakacjami. Składniki: 1 szt galaretka o smaku blue curacao 52 g 150 ml kremówka 30% 1 szt śmietan fix 2 łyżeczki cukier puder granola orzechowa   Przygotowanie: Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić w zimne miejsce do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać śmietan fix i cukier puder.Ponownie

Ala piecze i gotuje
Kompot rabarbarowo - pomarańczowy 172

rabarbaru lubimy także kompot.A że lubię też pokombinować dodałam pomarańczę i wyszło pysznie.Spróbujcie. Składniki: 0,5 kg rabarbar 1 szt pomarańcza do smaku cukier 3 l woda Przygotowanie:   Zagotować wodę. Następnie dodać do niej pokrojony w kawałki rabarbar oraz wcześniej sparzoną i wyszorowaną szczoteczką pomarańczę  pokrojoną w plasterki  razem z skórką. Dodać około 5 łyżek cukru

Ala piecze i gotuje