cukier - 7600 przepisów (strona:281/507)

Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką 601

ślimaczki z pesto i szynką Składniki na ciasto (na dwie rolady - dwie blaszki ślimaczków): 200 g semoliny( lub kaszy manny) 400 g mąki chlebowej 16 g drożdży 1 łyżka cukru 1¾ łyżeczki soli 4 łyżki oleju rydzowego 260 ml letniej wody 100 ml mleka Składniki na farsz: 200 g szynki 300 g sera mozzarella( lub innego ciągnącego się) 2 łyżki(...)łyżki gestego przecieru pomidorowego, lub pomidory z puszki lekko odsączone i pokrojone w kostkę ulubione zioła( u mnie oregano), sezam Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Mąkę chlebową i semolinę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy. Dodajemy pozostale składniki: sól, olej rydzowy, wodę i wyrabiamy

Mia Cucina Sofieta
2. Pysznie krucho, czyli ciastka z maszynki. 269

naprawdę wszystko. Jednak moim zdaniem najładniej wyglądają "gołe", bez żadnych udziwnień.  Składniki:   0,5 kg mąki pszennej 1 całe jajo 2 żółtka kostka masła (200g) 200 g cukru pudru (według uznania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajo i żółtka, następnie masło i cukier puder. Zagniatamy miękkie ciasto

Symfonia Smaków
3. Ser w wersji słodkiej, łatwej i przyjemnej – czyli zapiekana ricotta z miodem i musem imbirowo-gruszkowym 187

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Składniki 350-400g sera ricotta 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru (najlepiej rozdrobnionego) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Pół łyżeczki aromatu waniliowego (do kawy) Pół łyżeczki syropu cynamonowo- imbirowo- goździkowego –jeśli brak: po prostu cynamon i imbir w proszku Dodatkowo

Symfonia Smaków
4. Jesieni na talerzu ciąg dalszy, czyli trójkolorowa zupa krem. 176

kukurydzy 1-2 średniej wielkości ziemniaki Ząbek czosnku Łyżka soku z cytryny + łyżeczka startej skórki cytryny Imbir, cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, curry, sól, pieprz czarny i cytrynowy, odrobina brązowego cukru Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przygotowanie: Z Otrzymanego wywaru odlewamy 3 porcję- każdą z nich musi trafić do innego rondla.   Dynię obieramy ze skóry, oddzielamy od niej(...)dodajemy do niego również sok i skórkę z cytryny. Do kremu z marchwi dodajemy gałkę muszkatołową i imbir. Krem z kukurydzy przyprawiamy jedynie solą,   czarnym pieprzem i odrobiną cukru – nie trzeba   kombinować z innymi przyprawami, ponieważ sama obecność czosnku nadaje zupie fajny, charakterystyczny akcent smakowy (ale oczywiście co kto lubi :)). Po ok.10 minutach, wszystkie kremy rozdrabniamy blenderem

Symfonia Smaków
6. Mięso, bułka, warzywa, czyli burgery z kurczaka! 345

możemy przygotować bułki pełnoziarniste . Składniki: 0,5 kg mąki chlebowej pełnoziarnistej (polecam Lubella) 0,3 l mleka (trochę więcej niż szklanka)   1 łyżka miodu prawdziwego   1 łyżka cukru   1 opakowanie drożdży instant (7g)   1,5 łyżeczki soli   ok. 50 g masła (miękkiego)   sezam (do posypania) Przygotowanie: Przesiewamy mąke do miski w celu jej spulchenia(...)dodajemy cukier, sól i drożdże i wszystko mieszamy.  Podgrzewamy mleko (ma być ciepłe, nie gorące, aby nie zaparzyć drożdży- ok. 35-37 stopni Celsjusza), a następnie rozpuszczamy w nim miód i wlewamy to do miski z mąką. Dodajemy masło.  Zagniatamy ciasto przez kilka minut i w misce przykrywamy je ściereczką bawełnianą lub lnianą i odstawiamy na ok. dwie

Symfonia Smaków
7. Figa nie z makiem, czyli pieczona figa w wersji na słodko 255

łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka aromatu waniliowego (najlepiej takiego do kawy) 2 łyżeczki konfitury z malin (najsmaczniejsza byłaby domowa) 2 łyżeczki białego, wytrawnego wina 2 łyżeczki śmietanki 30% Odrobina cukru z prawdziwą wanilią Kilka listków tymianku - opcjonalnie Sos:  ¼ szklanki śmietanki 2 łyżeczki posiekanej mięty Pół łyżeczki miodu lub aromatu waniliowego Na wierzch :  garść płatków migdałów, 1 łyżeczka konfitury, listki(...)wszystkie składniki  (czyli ½ każdej proporcji na jeden owoc) – miód, aromat, śmietankę, wino, konfiturę  tak aby wszystkie składniki rozprowadziły się dokładnie po naciętym miąższu.  Następnie wierzch posypujemy cukrem, cynamonem oraz tymiankiem. Tak przygotowane figi wstawiamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy od 15 do maksymalnie 20minut. W tym czasie przygotowujemy sos – śmietankę łączymy z miętą, miodem lub aromatem waniliowym

Symfonia Smaków
9. Listopadowy wieczór na słono, czyli serowo-czosnkowe krakersy z dipem sezamowo-pomidorowym 210

ząbek posiekanego czosnku (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka keczupu Kilka listków świeżej mięty Słodka papryka, kilka kropelek tabasco w płynie, szczypta kurkumy, szczypta cukru, sól, pieprz Przygotowanie: Na mocno rozgrzaną patelnią wysypujemy ziarna sezamu oraz migdały i prażymy je na złoty odcień. Pod koniec prażenia dodajemy 1 łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy całość(...)cytryny i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę (jeśli masa wyda nam się zbyt gęsta możemy delikatnie podlać ją oliwą).  Na koniec doprawiamy do smaku słodką papryką, tabasco, cukrem, kurkumą solą i pieprzem – lub wedle naszych upodobań smakowych. Tak przygotowany dip odstawiamy do lodówki.  Z lodówki wyciągamy schłodzone ciasto i kroimy je na plasterki grubości ok.2cm, kładziemy

Symfonia Smaków
18. Słodko, zdrowo, szybko, czyli ciastka z pestkami dyni i słonecznika z czekoladą. 242

szklanki mąki z płatków owsianych (zmieliłam w blenderze z dodatkiem kilku orzechów laskowych) ok. 130 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru (wedle uznania- można dać mniej, ale jak dla mnie wyszły idealnie słodkie) 3 garstki pestek dyni 2 garstki nasion słonecznika 1 garść płatków owsianych górskich 3 kostki ciemnej czekolady (ja użyłam Lindt(...)kakao)   Przygotowanie Mąkę, masło, proszek i cukier puder łączmy w blenderze, bądź wyrabiamy ręcznie- jak kto woli, ja użyłam do tego blendera. Czekoladę kroimy na kawałki. Ciasto przekładamy do miski, jeśli klei się zbyt mocno dodajemy jeszcze trochę mąki.   Wsypujemy pestki dyni i słonecznika oraz pokrojoną czekoladę dokładnie mieszamy z ciastem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy

Symfonia Smaków
22.Lekko orientalny wtorek czyli: zupa pomarańczowo-kokosowa! 268

sól, świeżo zmielony pieprz, curry (u mnie: przyprawa kofta curry), łyżeczka kurkumy, świeżo starta gałka muszkatołowa, pół posiekanej natki pietruszki,  suszone oregano, 1 łyżka pasty pomidorowej, łyżeczka brązowego cukru, garść świeżych listków tymianku - oczywiście w ilościach wedle własnego gustu Przygotowanie:  Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, oregano i pastę pomidorową. Kolejno wbijamy jajko. Dodajemy drobno(...)gotujemy od 25 do 30min, często mieszając, aby nic nie przywarło do dna.  W połowie czasu gotowania dodajemy: fileciki wykrojone z pomarańczy, curry, gałkę muszkatołową,  tymianek, brązowy cukier, sól i świeżo zmielony pieprz i doprawiamy wedle smaku, finalnie mieszamy. Przed podaniem dekorujemy szczyptą wiórek kokosowych i świeżymi gałązkami tymianku.  Smacznego! (; (function

Symfonia Smaków
23.Nieco włoski czwartek czyli ciastka sezamowe: biscotti regina! 266

święta i kto wie.. może i mała konkurencja dla polskich pierniczków! (;  Zapraszamy! Składniki ( na 50sztuk): 3 szklanki mąki tortowej 240g masła  3 jaja  3/4 szklanki cukru (u mnie trzcinowego) 3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 1 szklanka ziaren sezamu 1/4 szklanki mleka szczypta soli szczypta kardamonu 1 łyżka startej skórki ze sparzonej pomarańczy(...)sparzonej limonki (lub cytryny) łyżka aromatu orzechowego ( takiego do kawy) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180*C.  W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cukier, kardamon). W drugiej misce za pomocą trzepaczki łączymy składniki mokre: jaja mieszamy ze startą skórką z cytrusów i z aromatem orzechowym. Do składników suchych dodajemy po kawałku masła i łączymy

Symfonia Smaków
24.Deser na poniedziałek - czyli domowe i proste cytrusowe "lody" bezowe! 263

łyżka aromatu waniliowego (do kawy) 2-3 łyżki soku pomarańczowego Polewa: pół tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka płynnego miodu  ok. 150ml schłodzonej śmietanki 36% 0,5 łyżki cukru pudru + opcjonalnie : borówki, truskawki, maliny i inne owoce  lub ulubione konfitury Przygotowanie:  Bezy rozdrobnić malakserem, na średniej wielkości cząstki  ( można je również rozdrobnić  zawijając w czystą ściereczkę(...)bitą śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera, lecz nie ubijamy jej do konsystencji zwartej, zbitej piany, a jedynie do jej delikatnie gęstej, ale półpłynnej konsystencji – gdy takową osiągnie dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze około 1minutę. Pod koniec czasu zamrażania czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy miód i wszystko mieszamy aż do połączenia się składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Zamrożone „lody

Symfonia Smaków
25.Smaczny duet na poniedziałek czyli pieczone polędwiczki z salsą z buraków i awokado! 216

garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju ryżowego ( może być też oliwa lub inny preferowany olej) 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka czerwonego octu winnego  pół łyżeczki trzcinowego cukru świeżo zmielona sól,  świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 195*C. Polędwiczki dokładnie myjemy, usuwamy z widocznych ścięgien i podwięzin. Czosnek oraz śliwki suszone siekamy bardzo drobno(...)skóry i kroimy w kostkę wielkości kostek z awokado. Następnie w misce składniki łączymy ze sobą: dodajemy ocet balsamiczny, ocet winny, olej ryżowy, listki tymianku, posiekaną natkę, pieprz, cukier, sól i dokładnie mieszamy. Salsę na do upieczonych polędwiczek można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno! Zapraszamy do wypróbowania przepisu! (; (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Symfonia Smaków
33. Zapach róży, czyli drożdżowe kruche rogaliki z nadzieniem. 238

Zabierajmy się do pracy i dopiero przy upieczonych rogalikach powróćmy do sentymentów! Zapraszamy (: Składniki ( w temperaturze pokojowej) 0,5 kg mąki kostka margaryny 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pudru 1 śmietana (200 g, lub mniej) 1 białko jaja (do posmarowania rogalików)  dowolny dżem, konfitura (dość gęste, aby nie wypłynęło z rogalików) - u mnie domowa konfitura z płatków(...)wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je białkiem i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu można udekorować rogaliki lukrem z cukru pudru i wody - tak jak u nas. Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Symfonia Smaków
35. Wspomnienie wiosny: czyli prosta, kolorowa sałatka makaronowa z kurczakiem! 255

pociętego sera twardego dojrzewającego (u mnie)  lub 3/4 sera feta pokrojonego w kostkę  4 łyżki sosu sojowego  1,5 mała łyżeczka octu balsamicznego  odrobina cukru oliwa z oliwek do smażenia oraz 1 łyżka do ugotowanego makaronu (lub innego preferowanego oleju do sałatek: u mnie z orzechów włoskich) po połowie łyżeczki preferowanych, suszonych ziół - u mnie estragon(...)zarumienienia z dwóch stron. Patelnię zestawiamy z ognia.  Na oddzielnej patelni na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy zarumieniamy drobno posiekany czosnek. Na patelnię wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier oraz suszone zioła i całość doprowadzamy do wrzenia dokładnie mieszając aż do dokładnego połączenia. Patelnię zestawiamy z ognia.  Gdy  nasz "dressing" ostygnie dodajemy go do makaronu i dokładnie mieszamy

Symfonia Smaków
38. Zdrowo, bananowo- czekoladowo, czyli ciasto z fasoli (: 206

wszyscy wiemy czas pieczenia zależy od piekarnika... tak więc sprawdzamy patyczkiem i pieczemy do momentu aż po wbiciu w ciasto patyczek będzie suchy.  Studzimy i posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie- mniej zdrowo ;)). Smacznego, zdrowego! Zatrzymując się jeszcze na chwilę przy karobie (nie każdy zna, nie każdy wie). Jest to melasa z chleba świętojańskiego. Można ją kupić zapewne w sklepach(...)smaku czekolady). Idealnie natomiast komponuje się jako dodatek do ciast tego typu z udziałem kakao, jako polewa do naleśników, słodkich śniadań, owsianki. Jest w 100 % naturalna i bez dodatku cukru.   (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook

Symfonia Smaków