mogę sobie odmówic, zrywam je. Słodko-cierpkie, takie jak lubię. Zrywam garśc, jedną, drugą i kolejną. Chowam w fartuszku, biegnę do kuchni... WIŚNIE DO CIAST. dojrzałe wiśnie cukier (po 4 łyżki na słoiczek) Wiśnie umyłam, wydrylowałam, odstawiłam, by puściły sok. Wyparzyłam kilka słoików o pojemności ok. 300ml. Każdy wypełniłam owocami, przesypując warstwy cukrem. Dolałam do pełna soku
W kuchni Karmel-itkiBRZOSKWINIAMI. (oryginał: tutaj . podaję z moimi zmianiami.) puszka brzoskwiń 2 jajka 180 g mąki krupczatki wymieszanej z jedną łyżeczką proszku dopieczenia 4 duże łyżki otrąb pszennych 150 g cukru 125 ml maślanki 50 g stopionego masła cukier waniliowy Wszystko, prócz brzoskwiń, zmiksowałam ze sobą. Brzoskwinie odcedziłam z soku. Tortownicę natłuściłam i wysypałam mąką. Na spodzie ułożyłam brzoskwinie, przykryłam ciastem, wstawiłam
W kuchni Karmel-itkimiętę. Na gałązkach wiśni czerwieni się jeszcze kilka ostatnich kuleczek. Hmm... Ugotuję kompot. KOMPOT WIŚNIOWY Z MIĘTĄ. (przepis własny;) 2 szklanki wiśni gałązka mięty ok. litr wody szklanka cukru Wiśnie i miętę opłukałam pod bieżącą wodą. W garnku zagotowałam wodę, do wrzątku wrzuciłam owoce. Chwilę pogotowałam, aż nie puściły soku. Wsypałam cukier. Gotowałam ok. 15 - 20 minut
W kuchni Karmel-itkiobojęnie, nie zająwszy się czymś. ZIELONA GALARETKA Z BANANAMI I BITĄ ŚMIETANĄ. (pomysł własny;) 2 galaretki agrestowe 4 banany 375 ml (kartonik) kremówki 2 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru płatki czekoladowe Galaretki rozpuściłam w 2/3 wody podanej na opakowaniu. Banany pokroiłam w plasterki. Ułożyłam w szklanych salaterkach, zalałam zimną galaretką i wstawiłam do lodówki. Żelatynę rozpuściłam(...)łyżeczkach wrzątku. Ostudziłam. Kremówkę ubijałam, w połowie ubijania dodałam cukier puder. Wlałam lekko stężałą żelatynę i dokładnie ubiłam na sztywno. Wyłożyłam na stężałą galaretkę, posypałam płatkami czekoladowymi, wstawiłam do lodówki. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiZależy. Niewiele kalorii i wspaniały smak. Też tak macie? To proponuję... MARYNOWANE PIECZARKI. (źródło: przepis pokoleniowy) zalewa na każdy 1kg malutkich pieczarek: 4 szklanki wody szklanka octu 2 łyżki cukru 2 łyżki soli + do każdego słoika: łyżeczka białej gorczycy 2 ziarenka pieprzu czarnego kawałek cebuli 1 liść laurowy Pieczarki umyłam, ewentualnie obrałam, jeśli zaszła taka potrzeba. Wrzuciłam(...)minut do wrzątku, odcedziłam. Wodę, ocet, sól i cukier zagotowałam. W każdym słoiku, wyparzonym, umieściłam podane składniki, wsypałam pieczarki i zalałam zalewą. Zamknięte porządnie słoiki pasteryzowałam przez 10-20 minut (w zależności, czy zalewałam zimną, czy gorącą zalewą). Następnie słoiki wyjęłam z wody, odstawiłam do góry dnem do wystudzenia. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiwiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. PIZZA NA BLACHĘ "pół na pół" (ulubiona w moim domu) 0,5 kg mąki pszennej 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 0,5 szklanki letniej wody 30g drożdży 1/3 szklanki oliwy koncentrat pomidorowy bazylia, czosnek granulowany, oregano, ser żółty, szynka, ogórki kiszone, pomidory, cebula, papryka Drożdże roztarłam(...)cukrem, dodałam wodę i 2 łyżki mąki, stwarzając zaczyn. Odstawiłam do wyrośnięci. Mąkę przesiałam z solą, dodałam wyrośnięty rozczyn, oliwę i wyrobiłam zwarte ciasto. Odstawiłam w ciepłe miejsce. Blachę (dużą) wysmarowałam tłuszczem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam, wylepiłam blachę i odstawiłam na chwilkę. Posmarowałam wierzch koncentratem. Połowę obłożyłam papryką i ogórkami, drugą pomidorami i cebulą.Rozłożyłam ser. Wstawiłam do rozgranego
W kuchni Karmel-itkiwody szklanka krwi z gęsi lub kaczki podroby z gęsi lub z kaczki 15 dag suszu owocowego włoszczyzna 1,5 łyżki mąki ziele angielskie listek laurowy ocet cukier , sól Włoszczyznę kroimy w kostkę i razem z wymytymi i oczyszczonymi podrobami, suszem owocowym gotujemy do miękkości. Dodajemy następnie przyprawy. Wyjmujemy podroby, wygotowaną wodę uzupełniamy, mąkę mieszamy z krwią(...)Dodajemy do zupy i ostrożnie zagotowujemy, aby się nie zważyła. Doprawiamy octem , cukrem i solą do smaku (każdy według uznania - u nas jadamy czerninę słodko-kwaśną, bardziej stawiając na "kwaśną"). Następnie przecedzamy zupę przez sito (jeśli ktoś nie lubi charakterystycznego osadu, można przecedzić przez gazę), jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z makaronem
W kuchni Karmel-itkichłopsku. Ja natomiast postanowiłam troszkę pobawić się smakami. I wymyśliłam swoją, rybną - z tuńczykiem. CIASTO NA PIZZĘ (przepis podstawowy;) 1,5 szklanki mąki 1/3 kostki świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 6 łyżek oleju 150 ml ciepłej (nie gorącej!) wody Mąkę z solą przesiałam do miski. Zrobiłam wgłębienie. Drożdże roztarłam z cukrem, rozpuściłam w ciepłej wodzie. Wlałam w dołek
W kuchni Karmel-itkisię nieswojo. Ale rozważając pozytywy... Mamy taką piękna pogodę za oknem! Chyba jednak jakoś uczczę swoje "święto".. POMARAŃCZOWE MUFFINY Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY. (przepis autorski;) szklanka mąki 2 jajka 80g cukru 200ml mleka 150ml oleju sok z całej pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki (lub kawałki) czekoladowe + lukier kolorowa posypka Cukier utarłam z jajkami, dolałam oleju. Przesiałam mąkę
W kuchni Karmel-itkilubi truskawki? To zapraszam na deser! GALARETKA TRUSKAWKOWA. (no, chyba każdy zna ten deser ;P ) na 4 porcje 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 375ml kremówki (1 kartonik) 3 łyżki cukru pudru posypka czekoladowa Galaretki przyrządziłam według przepisu z tyłu opakowania. Truskawki opłukałam pod bierzącą wodą, oderwałam szypułki * i pokroiłam w plasterki. Grube, nieregularne. Porcje owoców umieściłam w salaterkach. Lekko(...)przestudzoną galaretką zalałam owoce. Odstawiłam do wystygnięcia, po czym schowałam do lodówki, aby porządnie się schłodziły. Kremówkę wlałam do garnuszka, ubijałam mikserem. Kiedy nabrała sztywności, dosypałam cukru pudru i ubijałam jeszcze ok. 2 minuty. Sztywną piankę wyłożyłam na zimne galaretki. Posypałam posypką. Podałam od razu. * Przypominam, że truskawki myjemy z szypułkami, a te odrywamy dopiero w chwili konsumpcji lub przyrządzania
W kuchni Karmel-itkipamiętam, truskawki są pomysłem autorskim) 1 kg białego sera (u mnie jak zawsze, nie mielony) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 kostki masła 6 jajek aromat waniliowy szklanka cukru herbatniki na wyłożenie formy Żółtka oddzieliłam od białek., utarłam je najpierw z cukrem, potem z miękkim masłem na jednolitą masę. Połączyłam z serem, dokładnie wymieszałam. Białka ubiłam na sztywną pianę i stopniowo
W kuchni Karmel-itkistrumieniom! Przyłączycie się do mnie? MAKARON Z TWAROGIEM I TRUSKAWKAMI. (autorski, ulubiony, wszechznany!) opakowanie dowolnego makaronu 500g świeżych truskawek 2 kostki białego sera po 200g 1-2 łyżki cukru pudru Makaron ugotowałam według instrukcji na opakowaniu. Truskawki opłukałam, pozbawiłam szypułek. Biały ser rozgniotłam widelcem w wysokim naczyniu. Wrzuciłam do sera truskawki, większe podzieliłam na połówki. Dodałam cukier puder
W kuchni Karmel-itkikryje. A może dżem? Na zdjęciach propozycja podania - orkiszowe bułeczki posmarowane greckim jogurtem i tym właśnie dżemikiem. Wrażenia smakowe... mniaam! DŻEM TRUSKAWKOWY. (prościzna!) 2 kg truskawek 1 kg cukru sok z 1 cytryny 2 opakowania "żel-fruct" Owoce opłukałam pod bieżącą wodą, wyszypułkowałam. Truskawki zasypałam cukrem, wcisnęłam sok z cytryny i odstawiłam całość na 2h, aby truskawki puściły
W kuchni Karmel-itkiczymś innym. SERNIK NA ZIMNO Z BANANAMI. (przepis autorski;) 1 kg sera z wiaderka 4 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 szklanki śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 3 banany pokrojone w plasterki biszkopty na spód Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyłam folią spożywczą. Na spodzie poukładałam ciasno biszkopty. Żelatynę rozpuściłam(...)szklanki gorącej wody i odstawiłam, aż zacznie lekko tężeć. Kremówkę ubiłam na sztywną pianę z cukrem pudrem. Galaretkę cytrynową przyrządziłam według przepisu na opakowaniu i zostawiłam do wystygnięcia. Kiedy żelatyna lekko się ściągnęła, zmiksowałam ją z serkiem, dodałam delikatnie kremówkę i zamieszałam. Wylałam na przygotowany spód i wstawiłam do lodówki, aż odrobinę stwardnieje. Zanim stężał do końca, wyłożyłam
W kuchni Karmel-itkidałam 1 szklankę ) 1/2 szklanki mleka w proszku ( dałam 1,5 szklanki ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru (dałam 1/3 ) 2 jajka 125 g białej czekolady, posiekanej (pominęłam) Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały
W kuchni Karmel-itki