cukier - 7600 przepisów (strona:327/507)

WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 365

krzyż na dole pomidorów, zalejcie je wrzątkiem, odczekajcie chwilę, odlejcie wodę, zalejcie zimną, a następnie obierzcie ze skóry, zaczynając od rogów nacięcia). 4. DUSZENIE (20 min): Dodajemy płaską łyżeczkę cukru, mieszamy całość i dusimy pod przykryciem ok. 20 min, co jakiś czas mieszając. W momencie początku duszenia sosu możecie już zabierać się za kluski, ponieważ ziemniaki będą już gotowe. Kiedy

Nerds Kitchen
KAKAOWE MUFFINY / BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY – 0,85 zł 397

powinny być gotowe do jedzenia. Jeśli robiliście domowe papilotki, ściągnijcie z nich folię aluminiową, przyda się do produkcji następnych muffinek. Babeczki można ozdobić masą z mascarpone i cukru pudru, ale same też świetnie smakują. OM NOM NOM! Post KAKAOWE MUFFINY / BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY – 0,85 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
ZUPA SZPARAGOWA – KREM/PRZECIERANA – 4,75 zł 239

niej smak ze smażenia. 4. GOTOWANIE WYWARU (20 min): do garnka wrzucamy także obierki od szparag, zalewamy wszystko wodą ponad poziom warzyw, dorzucamy nieco soli i 2 łyżeczki cukru, a następnie gotujemy ok. 20 min. Zamiast wody można dolać bulionu jeśli mamy na stanie, najlepiej z kury – kostki rosołowe zdecydowanie odradzamy, ale jak kto uważa. 5. PRZECIERANIE ZUPY

Nerds Kitchen
CIASTO MARCHEWKOWE – 0,50 zł 7362

dół 3. JAJKA (2 min): wbijamy do wysokiej miski i ubijamy trzepaczką, aż się spienią i podwoją objętość (nie mamy ich UBIĆ, jedynie utworzyć z nich lekką piankę). 4. CUKIER (1 min): dodajemy go do spienionych jajek i nadal ubijamy trzepaczką na aksamitną masę, jak kogiel-mogiel, aż kryształki cukru przestaną być wyczuwalne. 5. OLEJ (1 min) wlewamy powoli olej(...)pracuje, co może przyczynić się do bólu brzucha, więc cierpliwość popłaca). Można podawać je samo, ale dobrze smakuje z waniliowym serkiem homogenizowanym, który rozsmarowujemy na wierzchu ciasta lub posypane cukrem pudrem. OM NOM NOM! Post CIASTO MARCHEWKOWE – 0,50 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
Chlebek bananowy z gruszką *BEZGLUTENOWY* 231

szaleję na całego, bo urodziny się ma tylko raz w roku! :) Składniki: 1 duży dojrzały banan 1 jajko 4 łyżki maki kukurydzianej 1/2 proszku do pieczenia 1 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego cynamon 1 gruszka (u mnie w syropie) Sposób przygotowania: Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wpijamy jajko, obranego i pokrojonego banana i pozostałe składniki (oprócz

Truskawkowa Fiesta
Dyniowe placuszki *BEZGLUTENOWE* 222

pancakes - jak dla mnie najszybsze danie! Składniki: 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ryżowej 1 jajko 3 łyżki puree z dyni* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru trzcinowego  cynamon mniej niż 1/2 wody/mleka *Dynię przekrajemy na pół, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy

Truskawkowa Fiesta
Włoski Mikołaj, czyli chrupiąca bruschetta 331

dodałem do rondla całą zawartość puszki pomidorów. Użyłem pomidorów pelati, które są dość słodkie, jeżeli po doprawieniu sosu pomidorowego będzie on kwaśny polecam dodać łyżkę miodu, lub po prostu cukier. Następnie do rondla dodałem pokrojone suszone pomidory oraz 2 szczypty ziół prowansalskich. Całość zagotowałem i podgrzewałem na wolnym ogniu dość często mieszając przez około 10 minut. Przy okazji rozdrobniłem

Wyprawy kulinarne
Francuska zupa cebulowa 289

gorzka. Po około 25 - 30 minutach cebula powinna mieć już pożądany brązowy kolor. Uzyskanie brązowego koloru jest niezwykle istotne, gdyż wynika on z karmelizowania się naturalnych zawartych w cebuli cukrów. W wyniku tego procesu cebula traci swój charakterystyczny ostry smak, a staje się delikatnie słodkawa.  Kiedy cebula miała już pożądany kolor dodałem do niej 3 ząbki czosnku, które drobno

Wyprawy kulinarne
Tarta jabłkowa z migdałami 234

Deser niemal idealny. Mało kalorii i ten smak! Dajcie się skusić.  Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 125 g miękkiego masła  szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego 20 ml zimnej wody farsz 6 jabłek 70 g migdałów 5 łyżek miodu 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, owijamy folią i zostawiamy na 30 minut

Niezły Młynek
Ptasie mleczko z musem z mango 356

brzoskwini w syropie lub 2 świeże mango, 1 galaretka ananasowa (rozpuszczona w szklance wody), 1 galaretka kiwi (rozpuszczona w szklance wody), 0,5 l śmietany 30%, 1 czubata łyżka cukru pudru, 16-20 podłużnych biszkoptów, 1 mała filiżanka kawy, 2 łyżki rumu. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijać, a pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać tężejącą galaretkę kiwi i wymieszać

Delicious Titbits
Bułeczki z patelni! 194

białka minimum 10g, np. mąką Babuni, jak i płatków owsianych najlepiej użyć błyskawicznych, nie będą obciążały pieczywa.  Składniki na zaczyn: - 1/4 drożdży świeżych - 1/2 szklanki mąki - 1/2 łyżeczki cukru - 1/4 łyżeczki soli - 1/3 szklanki ciepłej wody Składniki wymieszaj i odstaw na godzinę. Składniki na ciasto główne: - 300 g mąki pszennej - 100 g mąki pełnoziarnistej - 100 g płatków owsianych błyskawicznych

SMYKWKUCHNI
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 315

naturalnym jogurtem i rukolą dla kontrastu. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (1 min): kruszymy drożdże do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy nieco mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany bez grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce

Nerds Kitchen
CIASTECZKA DYNIOWE I ROGALIKI Z POWIDŁAMI CZEKOLADOWYMI 210

ciasta: - 220g dyni startej na drobnych oczkach (u mnie hokkaido) - 200g zimnego masła (pokrojonego na kawałki) - 380g mąki orkiszowej (lub 2 szklanki mąki pszennej) - 1-2 łyżek ksylitolu (lub cukru) Dodatkowo: - powidła czekoladowe - mielony ksylitol (lub puder) do oprószenia ciasteczek Wszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść kruche ciasto (ja używam do tego hak miksera). Podzielić na 2-3 części

Smaczne Zdrowe
ślimaki czyli deser po francusku:) 287

również spoistość ciasta. Acha, proponuje dodać jednak jajka, mamusia znowu miała rację:) Składniki: 220 g masła 220 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 90 g cukier puder łyżka kakao Wszystkie składniki oprócz kakao wyspać na stolnice i wyrobić z niego (mieszamy i ugniatamy rękami) jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i znowu zagnieść

ciastkarnia na kruchym spodzie
paluchy czarownicy 202

chacie. Dawaj na nią namiary, jak ma takie fajne paluchy to chcę resztę.” Myślę, że reszta powinna już zostać milczeniem. Składniki: 220 g masła 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 jajko łyżeczka proszku pieczenia migdały dżem Wykonanie: Zagniatamy z podanych składników ciasto na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu należy ciasto zrolować

ciastkarnia na kruchym spodzie