maślane, że nic im więcej nie trzeba, zapraszam więc do wypróbowania przepisu. Składniki na 18 rogali 50 g drożdży 600 g mąki 150 g masła 150 g cukru szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 4 jajka sezam do posypania Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niem drożdże. Wlewamy je do miski. Rozpuszczamy masło i również dajemy
ciastkarnia na kruchym spodziewyrabia kondycje. Tym czasem muszę przeczekać aż wrócę do pełnej sprawności a na osłodę sobie i wam na weekend proponuje smaczne ciasto karmelowe Składniki: 5 jajek 3 łyżki cukru sok z cytryny 150 g masła 300 g masy krówkowej (jeśli nie macie to należy pogotować mleko słodzone zagęszczone przez 3 godziny) 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej
ciastkarnia na kruchym spodziewięc najwyższy czas wracać do domu. Kolejne pakowanie i długa podróż przed nami. Na osłodzenie drogi zrobiłam drożdżówki z czekoladowym budyniem. Składniki: 50 g drożdży 3 łyżeczki cukru szklanka mleka 500 g mąki pszennej łyżka masła szczypta soli 2 jajka nadzienie: budyń czekoladowy Wykonanie: Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Kiedy
ciastkarnia na kruchym spodzietrudno jak ma dostać uczulenia na borówki to trzeba się poświęcić. Składniki na 10 drożdżówek: 500 g mąki 2 jajka 50 g drożdży 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szklanka mleka 300 g borówek Wykonanie: drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka. Przelewamy do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste
ciastkarnia na kruchym spodziednia wybrałam się na zakupy do Lidla. Zauważyłam w promocji ricottę. Od razu wiedziałam co z niej zrobić! Składniki: 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ryżowej 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ricotty 1 jajko 30 ml wody Sposób przygotowania: Jajko oddzielamy i ubijamy białko na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy wszystkie składniki
Truskawkowa Fiestaciasto to najlepiej smakuje ze śliwkami lub brzoskwiniami. Do przygotowania ciasta użyłam produktów Wodzisław . składniki : 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżki cukru wanilinowego Wodzisław 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław dowolne owoce: dałam 12 dużych śliwek i 200 g jeżyn 2 garście płatków migdałowych cukier puder do posypania Jajka utrzeć(...)cukrem wanilinowym i zwykłym cukrem. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek i jeżyny, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. a tu wersja ze śliwkami
Monia miesza i gotujebiałej kapusty 1 mniejsza marchewka 1/4 papryki czerwonej 5 cm pora biała część 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 2- 3 łyżki majonezu Do smaku sól, pieprz sok z cytryny cukier Przygotowanie: Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Marchew oczyścić i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Por cienko pokroić w półplasterki. Wszystko przełożyć do miski, wymieszać. Dodać trochę
Ala piecze i gotujezrobiłam połowę porcji ;) Składniki: 2 kg pomidorów 1 kg cebuli 1,5 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 5 ziaren czarnego pieprzu 5 liści laurowych Wykonanie: Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Dusimy. Z papryki usuwamy gniazda
Czerwona PorzeczkaPomysł na chlebek z dodatkiem musztardy znalazłam tutaj . 500 g mąki białej (typ 650) 300 ml wody 3 łyżki musztardy sarepskiej Develey 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 2 łyżki masła op drożdży suszonych Do automatu włożyć najpierw składniki płynne, a potem suche.Automat nastawić na program podstawowy, waga 750 g, średnio spieczona skórka
Moje domowe kucharzeniezdrowa. Składniki: 2 x po 1,5 kg schabu wieprzowego 2 łyżki soli, 2 łyżki soli peklowej, 2 łyżeczki młotkowanego pieprzu z kolendrą, 1 łyżka czosnku suszonego 4 łyżki cukru, 1 łyżka wędzonej papryki sól czosnkowa w młynku sól z pieprzem w młynku Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki w miseczce i nacieramy przyprawami 2 kawałki schabu po 1,5 kg. Przyprawy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgofry! Byłam zachwycona, bo wyszły idealnie. Myślałam, ze moja uboga gofrownica mnie zawiedzie, a jednak nie! Składniki: 3 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mniejsze 1/2 szklanki gazowanej wody Sposób przygotowania: Włączamy gofrownicę. Oddzielić żółtko od białka. Ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli
Truskawkowa Fiestamakaron bez jajek ale dziś do zupy owocowej będą treściwe kluski z jajek i to w dodatku słodkie. Składniki : 1,5 szklanki mąki 2 szklanki wody 3 jajka łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia Wszystkie składniki miksujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Z ciasta smażymy 6 dużych naleśników. Pozwalamy im trochę przestygnąć, zwijamy w rulony i kroimy na makaron
prawdziwe jedzenieśliwki węgierki Śliwki przebieramy, przerywamy na pół żeby wyjąć pestki. Wybieramy tylko te śliwki, których miąższ jest pomarańczowo-czerwony a więc na tyle słodki by nie było potrzeby używania cukru. W głębokiej patelni smażymy śliwki przez godzinę aż puszczą sok. Odstawiamy do ostygnięcia (lub do następnego dnia). Znów podgrzewamy śliwki tym razem dłużej, nawet 2-3 godziny, mieszając co jakiś
prawdziwe jedzeniedodatkiem kolendry. składniki: 1,5 kg młodej cukinii 300 g cebuli 1 czerwona papryka 4 ząbki czosnku 1 łyżka gorczycy Kamis 1 łyżeczka kolendry Kamis 1 szklanka cukru 3 łyżki soli kamiennej 1/2 szklanki octu 10 % Cukinię dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić w cienkie plasterki, ja pokroiłam przy pomocy sztkownicy do warzyw. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić(...)paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Następnie wszystkie przygotowane warzywa przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Dodać sól i cukier, ocet, gorczycę oraz kolendrę i ponownie wszystko wymieszać. Odstawić na 12 godzin w między czasie wymieszać kilka razy. Następnie przełożyć do słoiczków, dobrze upchnąć aby starczyło soku. Słoiczki dobrze zakręcić i pasteryzować
Monia miesza i gotujeSkładniki (dla dwóch osób): 400ml maślanki 100g świeżych malin 3 łyżki cukru Wszystko razem miksujemy i gotowe :) Dla urozmaicenia smaku, można dodać liście mięty
My Culinary Art