mogło również zabraknąć Gwiazdeczki i ich doskonałych przypraw z całego świata bez chemii i w bardzo przystępnych cenach.Spiżarnia Miodowa opływała w doskonałe miody w tym aromatyzowane ciekawymi przyprawami - miętą, różą, czy korzeniami.A to stanowczo moje ulubione stoisko - Pizca del Mundo. Tam odkryłem jedne z najlepszych wegańskich i ręcznie robionych czekolad Seeds&Beans. Moim absolutnym faworytem
Food Squarebezpośrednio z pieca. Oczywiście bułeczki mogą mieć dowolny kształt i dowolne nadzienie, np mak. Słodko się zrobiło?W następnym poście zmienimy smak.Przygotujemy prostą, ale ciekawą smakowo sałatkę
Maminek kulinarnyProponujemy ciasto o bardzo ciekawym smaku. Przepis może wydawać się skomplikowany, ale wykonanie jest proste. Składniki: -0,25 kg biszkoptów -0,5 szklanki suchego maku -8 jajek -1,5 kostki margaryny -1,5 szklanki cukru -2,5 szklanki mąki i dodatkowo 3 łyżki -2 łyżki kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy -słoiczek kwaśnego dżemu Oddzielamy
Maminek kulinarnynatłuszczonej formy babkowej z kominem wylewamy pierwsze ciasto.Następnie wykładamy kleksy ciasta z kakao. Teraz ciasto z kisielema na końcu ciasto z makiem. Powstała ciekawa, kolorowa mozaika. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Ci pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemykolejne
Maminek kulinarnyCiasteczka nadają się do dłuższego przechowywania, pod warunkiem, że nie zostaną wcześniej zjedzone. Stanowią tez ciekawą dekorację stołu świątecznego. Składniki: -45 dkg mąki -15 dkg cukru pudru -2 łyżki miodu -15 dkg masła -2 jajka -aromat -można dodać przyprawy korzenne Do mąki dodajemy cukier puder, aromat, jajka, miód, pokrojone masło i zagniatamy ciasto
Maminek kulinarnytakie książki, które zapadają na długi czas w naszej pamięci. Są autorzy, którzy zaspokajają nasze gusta nie tylko ciekawą powieścią, ale również smakami potraw, o których potrafią tak apetycznie wspomnieć. Jeden z tych autorów podrzucił mi pomysł, który zapadł mi w pamięci na długie jesienne dni. A dziś, zaciekawiona do granic możliwości, postanowiłam sprostać wyzwaniu. Dlatego też mam zaszczyt
W poszukiwaniu inspiracjiwiem czym :) Wiele znanych mi osób wyjeżdża ostatnimi czasy z kraju i gdy mają ochotę zrobić coś smacznego, myślą tylko o braku piekarnika. A można przecież tak wiele ciekawych rzeczy zrobić bez niego. Jeśli więc macie ten sam problem, co moi znajomi, to zapraszam do zaznajomienia się z przepisem, bo jest to rzecz prosta do zrobienia i doskonała
W poszukiwaniu inspiracjiudało mi się je sfotografować. Jedne z najszybciej znikających muffinek u nas w domu! Nie mam pojęcia, w czym tkwi ich sekret - ale moje serce podbiły błyskawicznie. Myślę, że ciekawym pomysłem byłoby wykorzystanie pomarańczy zamiast cytryny - będą słodsze, i być może dzieciom bardziej przypadłyby do gustu. Moim zdaniem, na aktualną porę roku takie muffinki są świetne - miód i cytryna
Pożeraczka, czyli raz adobrzewięc może nawet, jak mi się zachce, upiekę jakieś ciasteczka? Albo sernik? Albo jeszcze co innego...? Póki co jednak bardziej żyję pracą, która dostarcza mi, nie powiem, całkiem ciekawych wrażeń. Otóż aktualnie w hotelu goszczą kolarze, którzy przyjechali do Horsens na giro d'Italia. Nie tylko u nas, ale w całym mieście wszystko jest różowe - wielka brama
Pożeraczka, czyli raz adobrzetatuażem, na który już od dawna miałam ochotę. Wiem, wiem - najpierw książka. Staram się kierować tą zasadą, ale zanim sobie kupię... To może potrwać. A filmu byłam naprawdę bardzo ciekawa. Zrobiłam wyjątek - i nie żałuję. Muszę przyznać, że zrobił na mnie pozytywne wrażenie (choć było już późno i trochę spać mi się chciało). Bohaterami Dziewczyny z tatuażem
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazem to czereśnie są bardziej dodatkiem, kokos gra pierwsze skrzypce, choć nie jest mega dominujący (co mi pasuje, bo, powiedzmy, są rzeczy, które smakują mi bardziej). Wiórki nadają lodom ciekawej struktury. Jeśli uwielbiacie kokos, możecie dać ich więcej, albo wlać więcej mleka kokosowego - zróbcie tak, żeby Wam smakowało. Te proporcje, według mnie, są jak najbardziej zjadliwe.Lody kokosowe z czereśniamiSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzesposób odmieniać nie polecam, chyba, że w dzień wolny). Smakuje wyśmienicie - delikatnie migdałowo, lekko alkoholowo. Taka jeszcze gorąca, parząca język. Choć w wersji dobrze schłodzonej też pewnie byłaby ciekawa. Tylko wtedy koniecznie z bitą śmietaną.Proporcje dostosowane są do moich kubków smakowych - kawa jest dość mocna, dość słodka. Można nimi dowolnie manipulować, żeby osiągnąć ulubiony smak.Kawa z nutą migdałowąSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMimo wszystko jestem z nich dumna - to moje pierwsze tego typu babeczki z kremem i uważam, że są po prostu śliczne. I to nic, że krzywe i że zdjęcie nieciekawe - debiut uważam za udany.Babeczki kakaowe z kremem z mąkiSkładniki:(na 12 sztuk)babeczki:225 g mąki pszennej100 g cukru55 g kakao2 jajka90 g miękkiego masła2 łyżeczki ekstraktu
Pożeraczka, czyli raz adobrze