coś więcej mam do Was pytanie. Z czego zrobione są te ciastka??? dla ułatwienia powiem , że nie ma w nich mąki, jaj, mleka ani żadnych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Jestem ciekawa czy ktoś zgadnie
Dzieje kuchennej Wiewiórysosem karmelowym, kremem piernikowym oraz wypiekami: roladą czekoladową, piernikiem, babką z makiem. Wszystko pyszne !Wieczór zaliczam do tych udanych. Nasza blogerska grupa, jak zwykle dała mi wiele powodów do ciekawych rozmów i jeszcze więcej powodów do śmiechów :DTego dnia pod Zielonym Talerzykiem pojawił się też niespodziewany gość ... Mikołaj ! Ja, umówiona z nim wcześniej, wiedziałam, że przybędzie, ale pozostali uczestnicy
kolorowotorcikowoprzepis znalazłam w internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym bardziej, że nie jest trudne i skomplikowane. Piernik staropolski (dojrzewający) z dodatkiem aromatycznych przypraw przełożyłam marmoladą.Składniki:750 dag mąki pszennej1/4 szklanki mleka350 g miodu naturalnego200 g masła0,5 szklanki cukru2 duże
Salonik smakóworyginalny i dość znany już szerszej publice ser dziugas który posłuży za wdzięczną posypkę na kremową zupę. Musicie wiedzieć że cieciorka to bogactwo fosforu, cynku, żelaza i witaminy B9. Ciekawa jest też teoria Georga Ashkara mówiąca o tym że cieciorka bardzo mocno wspomaga odporność no i ten pan widzi w niej lekarstwo na raka. Chrzan to naturalny antybiotyk
Kuchnia PROzdrowotnatego typu imprezach: słodycze, ciasta, grzane wino, wędliny, chleby, propozycje prezentów, a także pierogi, bigosy i kiełbasy. Tylko jakoś tak mało tego i całość można obejść w 15 minut.Z ciekawych stoisk to serdecznie polecam Wam Czekoladowy Warsztat sprzedający perfekcyjnie oddane narzędzia wykonane z czekolady w kakaowej posypce. Taka jadalna suwmiarka czy klucz francuski może być fajnym prezentem dla niejednego
Chilli Czosnek i Oliwakażdym razie - nad wejściem na bazar zawieszono lampki i małe, świecące choinki. Tak tylko mówię...Niezależnie od Świąt lub ich braku, bazar jest miejscem magicznym. Można kupić mnóstwo oryginalnych, ciekawych produktów, których ze świecą szukać w zwykłych duńskich sklepach. I tak w moje rączki trafiły: papaja, której nigdy nie miałam okazji próbować; trzy owoce cytrusowe, które były podpisane jako
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZrobiliście już pierniczki na święta. Jeżeli tak to jestem ciekawa, czy zrobione wcześniej przetrwały do dzisiaj ? Czy trzeba sięgnąć po przepis i zrobić dodatkowe, jeszcze przed samą Wigilijną kolacją, bo rodzinka nie wytrzymała ?. U mnie tak własnie, zazwyczaj się dzieję. Wtedy sięgam po te właśnie pierniczki. Robi je się szybko. Wystarczy ostudzić, wrzucić do puszki i cieszyć się
Moje pyszne gotowaniefaktów dotyczących samego siebiepodziękować nominującemu blogerowi u niego na blogupokazać nagrodę The Versatile Blogger Award u siebie na bloguSpotkałam setki wspaniałych kulinarnych blogów, zachwycały pięknymi zdjęciami, nowatorstwem przepisów oraz ciekawym sposobem prowadzenia bloga, ale najwierniejsza w śledzeniu poczynań jestem u tych kolegów i koleżanek... Musiałam nominować 16 :) Oto moje nominacje (kolejność przypadkowa):1. In my coffe kitchen2. Filozofia smaku3
Bon Appetit MałgorzatyUważam, że to ciekawa propozycja niedzielnego obiadku.Składniki na 2 porcje:2 filety kurczaka1,5 szklanki ryżu na risotto (u mnie Arborio)oliwa do smażeniaolej do smażenia200 białego wina wytrawnegosól, pieprzsezam (biały i trochę czarnego)1 mały brokułsok z cytryny 4 łyżki sosu sojowegoBrokuły gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru (by nie stracił kolor). Oliwę rozgrzać
Bon Appetit Małgorzatypomidorami i z liczi. Pierwszy raz jadłam ten owoc i wg mnie jest super. Ma smak limonki ale nie jest tak kwaśny. Świetnie orzeźwia sałatki. Do ciekawej lektury o liczi odsyłam Was do Bloga Ziołowy Zakątek: http://ziolowyzakatek.com.pl/liczi/Składniki:250 g mąki pszennej 2 duże różyczki brokuła2 jaja25 ml oliwy z oliwek
Bon Appetit Małgorzatytych, którzy lubią wątróbkę a nawet i dla tych którzy za nią nie przepadają. Ponieważ połączona z jabłkiem, musztardą, groszkiem i kiełkami ma bardziej interesujący smak. ciekawą formą podania chciałam przekonać do wątróbki jej przeciwników :) Składniki na 4 porcje : 500 g wątróbki drobiowej 1 łyżka mąki pszennej 2 stołowe łyżki musztardy
Bon Appetit MałgorzatyPrzepis dla wielbicieli ruskich pierogów a zarazem ciekawych botwiny :) Idealne połączenie smaków! Zakochacie się w nich :) zdjęcia robiłam na grządkach z botwiną :-P poświęcenie musi być! Na fotkach widać nawet trochę ziemi na talerzu, którą potem i tak zjadłam ze smakiem :-PSkładniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki
Bon Appetit MałgorzatyOpolu. Żarłostacjavol. 2 - edycja jesienna. Opolska Blogosfera Kulinarna, która już za chwilkę stanie się formalnie stowarzyszeniem, przygotuje przepyszne menu. Oprócz naszego poczęstunku będzie wiele konkursów, ciekawych nagród oraz warsztatów.Gościem Specjalnym będzie przecudowna Kinga Paruzel!!! :) Serdecznie zapraszam w imieniu ekipy gotującej i pozostałych organizatorów :D. Spotykamy się w Opolu przy Kawiarni Kofeina
Bon Appetit MałgorzatyOpolska Blogosfera Kulinarna, która już za chwilkę stanie się formalnie stowarzyszeniem, przygotowała przepyszne potrawy bazując na sezonowych produktach, jakie daje nam jesień. Były także liczne konkursy z ciekawymi nagrodami oraz interesujące warsztaty. Gościem Specjalnym była przecudowna, śliczna, utalentowana Kinga Paruzel!!! :) Która okazała się bardzo ludzka i sympatyczna. Przyszło wiele fantastycznych ludzi, którzy tylko utwierdzają nas w przekonaniu
Bon Appetit MałgorzatyPowyżej nasze ukochane dziecko Opolskiej Blogosfery Kulinarnej - drugie wydanie e-magazynu COOLmag :) A w nim wiele ciekawych, wiosennych i świątecznych przepisów, interesujący wywiad i piękne ilustracje. Oraz moje propozycje na niebanalnie faszerowane jajka oraz domowy majonez od strony 60. Zapraszam do przeglądania i inspiracji :)z anchois z awokado i wasabifaszerowane
Bon Appetit Małgorzaty