wyjąć z formy i pokroić w prostokątyBatoniki najlepiej przechowywać w lodówceTu, gdzie zwykle kończy się wpis, dzisiaj zaczyna się coś nowego. I to dosłownie! Oficjalnie informuję o kolejnej, bardzo ciekawej współpracy i jednocześnie zachęcam do odwiedzania kobiecego serwisu BAFavenue (profil Facebook'owy) pełnego interesujących artykułów o modzie i urodzie. Znajdziecie tam również informacje o najświeższych wydarzeniach oraz cenne
peanutbuttermonsterPrzede mną nowy sezon pełen wielu ciekawych wrażeń i wyzwań o których będę za jakiś czas pisała - staram się coraz bardziej rozwijać swoją pasję, która - jak sami wiecie, wcale do najtańszych nie należy, szczególnie przy obecnych cenach produktów. Ale w deserach najlepsze jest to, że czasem potrzeba niewiele nakładów finansowych, do stworzenia czegoś pysznego. Tak właśnie jest
Słodkie Przyjemnościśniadania na słodko? Ja wręcz ubóstwiam! Nie wiem jak do tego przekonać moją drugą połówkę, bo przecież łatwiej by się robiło dwa takie sama dania, niż dwa całkowicie inne. Ciekawa jestem czy ktoś ma ten sam problem :) Albo sobie już z nim poradził :) Typowe niedzielne śniadanie, gdy mam chwilę czasu i nie pędzę na rano do pracy zawsze wygląda
Słodkie PrzyjemnościZasadziłam zioła. Szczególnie jestem ciekawa co wyrośnie z bazylii cynamonowej:) Przydałaby się na święta. Ale zanim święta - to jeszcze dużo, dużo, dużo pracy przede mną. A najlepsze według mnie na zebranie sił jest dobra, pożywna przekąska, taka jak ta dzisiejsza :) Pełno mleczna, dobra na myślenie bo z orzechami i ma coś dobrego na poprawę humoru- czekoladę! Super mieszanka! Idealna
Słodkie Przyjemnościpotrzebne są finanse na to przedsięwzięcie - same się nie pojawią. Musimy małymi kroczkami dążyć do swoich marzeń. Co do herbatki - mega rozgrzewająca, przyjemnie słodka i lekko ostra - ciekawa paleta smaków warta wypróbowania :) "Składniki na 1 herbatę:herbata earl grey2 plasterki grejpfruta/pomarańczy4 łyżeczki soku malinowego3 plasterki imbiru2 plasterki cytrynycukier trzcinowy ( wg uznania )3-4 goździkiopcjonalnie listki miętySposób
Słodkie Przyjemnościczasem na mój fan page na FB, już wiedzą, że wzięłam udział w dwóch blogowych konkursach - uznałam że będzie to bardzo fajna zabawa na wykorzystanie wolnej chwili na wypróbowanie ciekawych przepisów koleżanek po fachu :) Jedną z moich propozycji było ciasto idealne do przygotowywania zimą, wybór padł na Żurawinowo-jabłkowe ciasto z tego przepisu, w którym podmieniłam jedynie rodzaj
Słodkie Przyjemnościmojej uczelni rozpoczyna się dziś nowy semestr nauki. Punkt ósma mam się pojawić na sali wykładowej. Nie jestem zwolenniczką wykładów, ale na te pójdę. Jestem ciekawa tego co mnie tam czeka, ale w związku z tym, że zajęcia rozpoczynają się tak wcześnie, nie ruszę się z domu bez drugiego śniadania. Do lunch box'a wrzucę pewnie szybką warzywną sałatkę
Słodkie Przyjemnościchciała pozwiedzać Wielką Brytanię :) Byliście kiedyś? Możecie coś polecić, może jakaś fajna knajpka, abo po prostu danie do wypróbowania? Mi z WB kojarzy się tradycyjne Fish and Chips - ciekawa jestem, czy rzeczywiście na każdym kroku, można napotkać w ulicznych knajpkach ten fast food - który, ja osobiście, jestem pewna polubiłabym od razu! Fish and Chips to typowe dla Londynu - uliczne
Słodkie Przyjemnościzakończeniu studiów. Na pewno będę pracować z dziećmi - w przedszkolu, szkole, sali zabaw albo w.. kawiarni. Planuję kiedyś stworzyć takie małe słodkie miejsce na ziemi. Z dobrą kawą, ciekawą muzyką i moimi wypiekami. Oj będzie fajnie :) Ale zanim zajmę się tymi planami, muszę skończyć magistra ;) Ba!Muszę zacząć pisać pracę, do której jeszcze się dobrze nie zabrałam
Słodkie PrzyjemnościWedług starej legendy zamek ten w średniowieczu należał do zakonu templariuszy. Nie wiem ile w tym prawdy, jednak sama myśl, że śpię w jednej z komnat z ciekawą historią wzbudzał we mnie lekki strach i podniecenie. Samą wizytę w zamku rozpoczęliśmy dość późno, bo dopiero po godzinie 20, więc nawet nie mieliśmy ochoty na późny obiad
Słodkie PrzyjemnościOstatnio eksperymentuję z sharonem. Ten pomidor o delikatnym, słodkim posmaku śliwki, bo właśnie do konsystencji pomidora mógłbym go porównać, jest ciekawą bazą do różnego rodzaju przystawek. Owoc ten możecie znaleźć również pod nazwą kaki, lub persymona. Dziś coś co stanowczo mógłbym nazwać eksperymentem w mej kuchni; szybko skonsumowanym eksperymentem.Czego użyłem:-obrany, pokrojony w cieniutkie plastry sharon-twaróg półtłusty moczony
BaRepaskojarzy się z pizzą i spaghetti. Tradycyjna włoska kuchnia sięga dalej a ta książka ułatwia nam jej odkrywanie. Każdego dnia nowa inspiracja, 365 przepisów, mnóstwo nowych smaków i ciekawych produktów, praktyczne porady i przepiękne zdjęcia. Książka "Menu italiano - Na co dzień i od święta" podzielona jest na 12 głównych rozdziałów + Wstęp i Indeksy na końcu, ułatwiające wyszukiwanie przepisów
Szefowa kuchniktóre wykonujemy w kuchni:KLAROWANIE MASŁAJest to proces podczas, którego masło oczyszcza się m.in. z białka, co sprawia , że uzyskujemy czysty tłuszcz, który nadaje się do do przyrządzania różnorodnych ciekawych potraw.BLANSZOWANIEJest to czynność, która polega na obróbce termicznej doc delikatnych warzyw i owoców. Podczas tego procesu należy zanurzyć warzywa we wrzątku dosłownie na kilka sekund. następnie wyjąc i zalać
W kuchennym oknie Ewypapryki w proszkuszczypta chili - opcjonalnie1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego z kartonu (np. Valfrutta)Dla wszystkich, którzy lubią potrawy rybne, ale nieco znudziły się im dania tradycyjne - mam ciekawą, innowacyjną propozycję - tymbaliki rybne z warzywami. Są to filety pieczone w piekarniku, w doskonałej marynacie z dodatkiem imbiru i curry, przykryte duszonymi warzywami w sosie pomidorowym.Zaczynamy od przygotowania
Świat Domowej Kuchnizrobić dobry uczynek i przyrządzić z malin coś pysznego. Padło na tartaletki z przepisu znalezionego we wrześniowym numerze "Bistro"z 2011 roku. Polecam ten magazyn, jest w nim wiele ciekawych przepisów i bardzo fajne recenzje kuchennych nowości. Tartaletki wyszły bardzo smaczne, idealne do słodkiego kakao. TARTALETKI Z MALINAMISkładniki:CIASTO: 100 g masła, 200 g mąki, szczypta soli
Gotowanie to kochanie