Szybka, łatwa i jednogarnkowa propozycja obiadowa àla gulasz węgierski- kiełbasa w sosie pomidorowym z marchewką i pieczarkami, wzbogaconym o dodatek wędzonej papryki, aby całość dodatkowo nabrała ciekawego, 'dymnego' charakteru. Do mojego 'gulaszu' użyłam kiełbaski chorizo, ale- o ile zdecydujecie się na wypróbowanie przepisu- możecie dodać innej ulubionej bądź dostępnej. 'Gulasz' można podać najprościej i najszybciej- z bułką, ale smacznie się
Kraina Miodem Płynącakakao i mąką kokosową, doprawiłam farsz bobem tonka i usmażyłam na oleju rzepakowym . Gotowe sajgonki posypałam prażonymi orzechami laskowymi i pudrem z liofilizowanych czarnych porzeczek. Tak powstał pyszny i ciekawy deser z kilku produktów, które akurat miałam w domu pod ręką. #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 duży dojrzały banan 5-6 małych arkuszy papieru ryżowego
Quinoa Raz!dzisiejszym przepisie z cynamonem. I to jest mój nowy hit! Tym razem serniczki wykonałam w mniejszych porcjach, a jako wykończenie przygotowałam do nich sos śliwkowy na ciepło. Ciekawi smaku? W takim razie zapraszam poniżej po przepis Składniki na 6-7 porcji w zależności od wielkości kokilek 1 malutka dynia hokkaido pokrojna na kawałki i upieczona (potrzeba
Raj dla PodniebieniaD ziś upiekłem smaczne ciastka francuskie z jabłkami. Znikają bardzo szybko. T utaj znajdziesz przepis : francuskie z jabkami.
Przepisy i porady kulinarneIdealne zarówno na śniadanie jak i imprezową przekąskę. Uwielbiam quiche i tarty, ale nie zawsze mam ochotę zagniatać na nie ciasto. Wypróbowałam więc wersji uproszczonej tego pysznego dania. Jesteście ciekawi
Krokusowy DomDziś proponuję Wam jesienna zupę rozgrzewającą. Pogoda zachęca do gotowania takich dań, bo musimy się rozgrzać. Kilka dni było ładnie a znów robi się nieciekawie. Zimno i tyle. Taka zupa jest syta i rozgrzewa. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidziś dla Was bardzo ciekawy przepis, tym bardziej że upieczoną łopatkę możecie przygotować właśnie na taki obiad, a pozostałą resztę zjeść na kanapkach. Do przygotowania mojej łopatki użyłam sosu z karkówki oraz musztardy samodzielnie zrobionej . Zachęcam Was właśnie do zrobienia musztardy samodzielnie, jej smak jest genialny, a musztarda pasuje do różnego rodzaju dań oraz sosów sałatkowych. Łopatka z sosem musztardowym
nietylkopasta.plCiekawy pomysł na proste i smaczne danie z łososiem. Delikatne i kremowe puree na bazie dyni, batata i gruszki podane z grillowanym kawałkiem łososia. Lekkie i smaczne danie, dla wszystkich tych którzy lubią zdrowe jedzenie w stylu fit. Składniki (na 2 porcje): 350 gram łososia dwie łyżeczki czarnego sezamu sól, pieprz sok z cytryny oliwa
Mango Papajawagę złota i potem często gościły na każdej imprezie. Taka mała odmiana tradycyjnej smażonej / pieczonej kiełbasy podanej z ziemniakami. W końcu z nawet prostych składników można zrobić coś ciekawego i pysznego Teraz bardzo często robię takie zapiekanki w domu, gdy czas na zegarku płynie nieubłaganie, mam tylko kilka składników w lodówce, szafki pełne przypraw i … ochotę na coś pysznego
Słodkie okruszkiprzede wszystkim mięsne, do których doskonale komponują się sezonowe grzyby, dynia, cukinia czy papryka. Świetnym dodatkiem do takich dań jest aromatyczna kiełbasa wysokiej jakości, która nadaje dodatkowo daniom ciekawego smaku. Wśród jesiennych smaków dominującą rolę odgrywają warzywa sezonowe jak dynia, cukinia, czy kabaczek. Są uniwersalne i mają wszechstronnie zastosowanie w kuchni, a w zależności od dodatków zmieniają swój smak
Codogaradodatki: np. łososia wędzonego zawiniętego w por, plasterki awokado, gałązki drobnego szczypiorku, cienko pokrojoną paprykę. W przypadku układania składników nie ma żadnych ograniczeń. Czasami przez przypadek wyjdzie nam bardzo ciekawy wzór. Całość zawijamy przy użyciu maty, lekko ściskając. Bardzo ostrym nożem, najlepiej specjalnym do sushi , odkrajamy końce i kroimy na równe, nie więcej jak 2 cm porcje. Do sushi podajemy
mojewypiekiinietylkoodżywczych jest błyskawiczna w przygotowaniu. (Nie mylcie jej z kaszą.) Wystarczy zalać ją gorącym mlekiem lub wodą i mamy zdrowy posiłek. Tym razem postawiłam na mleczko kokosowe, które nadało ciekawego posmaku, a całość idealnie skomponowała się z orzechami. Lubię słodko-słone akcenty, więc odrobina miodu i słone pistacje to "strzał w dziesiątkę". Polecam! (1 porcja na gęsto) 100g kaszki owsianej
Di gotujeznudziła Wam się już zwykła panierka z bułki tartej polecam wiórki kokosowe - danie od razu nabiera nowego, ciekawego smaku 😉 Tak a propos panierki z wiórek kokosowych to kojarzy mi się ona ze studiami- wtedy to, mieszkając w akademiku, gdzie kuchnia była na korytarzu, więc gotowanie nie należało do najprostszych czynności, wymyśliłam sobie, że zrobię filety z kurczaka właśnie w wiórkach
Kuchnia MagdaLenyD ziś uwędziłem kilka kiełbas i szynek na święto Wszystkich Świętych. Pięknie pachną i ślicznie wyglądają. Nie ma to jak swojska wędlina, wiemy co jemy
Przepisy i porady kulinarneBardzo ciekawy przepis, który warto wypróbować. Ciacho z gotowaną kaszą jaglaną jadłam już w wielu wydaniach ale z prażoną - to mój debiut. To, że kaszę jaglaną jeść trzeba bo jest zdrowa i pożywna - to już wiecie. Teraz pora pokazać Wam inne oblicze kaszy :) Składniki: 1 kg śliwek wypestkowanych - węgierek 300 g surowej kaszy jaglanej 100g syropu klonowego lub miodu
dlaSmaQ