ciasto na te pierogi lepi się łatwo, jest również mniej bałaganu przy ich przygotowaniu, bo tylko wstawia się je do piekarnika. A w smaku przypominają paszteciki. Dla mnie bardzo ciekawa propozycja :)! Może całkowicie nie zastąpi tradycyjnych pierogów ale na pewno na stałe zagości na naszym stole :)!Pieczone pierogi z kapustą i grzybami – Składniki:3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka
UgotujmyTo.plkurczakiem, te na ciepło i te na zimno… wszystkie:) Tyle jest kombinacji do wypróbowania…:) Oprócz tego, że sama wymyślam sobie kombinacje smakowe to również szukam ciekawych propozycji u innych blogerów. Dzisiejsza sałatka z arbuzem i fetą, znaleziona u Natalii na http://www.poezja-smaku.pl/salatka-z-arbuzem-i-feta/ tak mnie zaciekawiła, że od razu ją przygotowałam. Zgadzam się zupełnie, że ta sałatka
UgotujmyTo.plmianowicie knedle serowe z morelami. Jak znalazłam przepis na AZgotuj!, to od razu zapisałam je w folderze do zrobienia:). Zwykle na knedle robię ciasto ziemniaczane lub ziemniaczano-serowe więc ciekawa byłam jak smakuje takie połączenie. Wyszła pyszna kombinacja ciasta, dość zwartego, serowego z delikatną morelą, a do tego aromatyczna posypka z prażonych migdałów z miodowym sosem. Zapraszam do wypróbowania
UgotujmyTo.plakcji „Jak gruszki na wierzbie” w której ponad 20 blogerek proponuje swoje pomysły na dania z gruszką. Jestem pewna, że będzie można znaleźć na Ich blogach wiele ciekawych propozycji dlatego zapraszam również do odwiedzin… Muffinki gruszkowo-czekoladoweSkładniki:400 g dojrzałych gruszek100 g gorzkiej czekolady100 g masła (niesolonego)200 g drobnego cukru200 g kremowego serka2 jajka200
UgotujmyTo.plprzepisu z Kwestii Smaku. Pomyślałam, że dobrze jest pokazać – na blogu- inny przepisy na pierogi, a dodatkowo nigdy nie robiłam ciasta na pierogi z dodatkiem masła i byłam ciekawa co z tego wyjdzie… Jeśli chodzi o wyrabianie tego ciasta na pierogi to jestem po prostu zachwycona :)! Nigdy jeszcze tak łatwo nie lepiło mi się pierogów, praktycznie
UgotujmyTo.plpodzieliłam ciasto na dwie foremki, bo bałam się, że może jeden bochenek mi się nie dopiecze…. Za drugim razem upiekłam jeden bochenek, który się również upiekł :)! Bardzo jestem ciekawa, jak będą wyglądać bochenki innych piekarek i co się nam upiekło :)?http://kuchniagucia.blogspot.co.uk/2012/03/prosty-zytni-chleb-radzieckiego.htmlhttp://www.kuchennymidrzwiami.pl/styczniowa-piekarnia-zaproszenie/Chleb żytni (Chleb Radzieckiego Żołnierza)Składniki:375 g zaczynu (czyli ciasta zakwaszonego po 3 fazie
UgotujmyTo.plresztkę oliwek i trochę suszonych pomidorów. Powinnam dodać ich zdecydowanie więcej, bo dobrze smakowały w takim połączeniu. Sam chlebek jest pyszny i warto było się trochę pomęczyć ;)!Bardzo jestem ciekawa chlebowych interpretacji tego przepisu w wykonaniu innych Piekących …:)!Dziękuję Wam za wspólne pieczenie i pozdrawiam:)Chleb pomidorowy z oliwkamiZakwas:55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej
UgotujmyTo.plblogu znajdziecie takie połączenia jak https://ugotujmyto.pl/schab-pieczony-jablkowym-sosem/, https://ugotujmyto.pl/pieczona-lopatka-wieprzowa-ze-sliwkami/ czy pasztet https://ugotujmyto.pl/pasztet-domowy-ze-sliwkami/ Tym razem jednak doprawiłam mięso również odrobiną cynamonu. Cynamon nadaje potrawie ciekawą nutkę… należy jednak uważać, żeby nie wsypać go za dużo, bo ma to być tylko nutka cynamonu a nie cynamonowe mięso Najlepiej zacząć od 1/4 łyżeczki cynamonu a kolejnym razem
UgotujmyTo.plŚwięta coraz bliżej i mam już nawet przygotowanych dla Was kilka ciekawych przepisów. Jednym z nich jest pyszny pasztet mięsny z grzybami suszonymi… Ale to nie dzisiaj… Zanim podzielę się z Wami tym przepisem mam jeszcze do zaoferowania inne pyszności… Jeśli lubicie pasztety bezmięsne, to mam nadzieję, że skusicie się na ten dzisiejszy pasztet z fasoli
UgotujmyTo.plekspresowego musu śliwkowego z gęstym jogurtem greckim i kruszonką, która pozostała mi z poprzedniego Banoffee Pie. Deser jest równie szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny i na pewno jest ciekawym pomysłem na wykorzystanie śliwek, których aktualnie mamy pod dostatkiem:) Zapraszam! SKŁADNIKI na 4 porcje:500 g wydrylowanych śliwek1 płaska łyżeczka cynamonu50 g brązowego cukru1 kubeczek jogurtu greckiego
Słodko-Słony Świat IlonyDziś pomysł na smaczny, choć nietypowy obiad. Danie, które wymyśliłam "na szybko", kiedy w misie z owocami zalegał mi dorodny melon:) Postanowiłam połączyć go z mięsem, gdyż byłam ciekawa takiego zestawienia smaków, a ponieważ melon to bardzo delikatny owoc, padło na równie delikatne filety z piersi kurczaka. Całość przyprawiłam moim ulubionym zestawem przypraw: kurkumą i pieprzem cayenne chilli
Słodko-Słony Świat Ilonypomidorów w olejusólpieprz1 łyżeczka sosu chili3 łyżki białego winasuszony majeranekBiała kiełbasa chyba w każdym domu jest obowiązkowym składnikiem Wielkanocnego menu. U mnie jest podobnie. Wyszukuję jedynie coraz to nowych, ciekawych propozycji podania, tak aby trochę zaskoczyć najbliższych.Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, a czosnek w plasterki. Przygotować patelnię i rozgrzać na niej olej. Kiełbasy ponacinać
Świat Domowej Kuchnikurczaka2 niewielkie kiełbasy wieprzowe (mogą być podwędzane)1 cebula1 łyżka masłaokoło 4 łyżki posiekanego szczypiorku50 g serka topionego (śmietankowego)przyprawa do kurczaka1 jajkobułka tarta do panierowaniaolej do smażeniaDziś bardzo ciekawa, nowa odsłona dania z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Faszerowany filet po chłopsku to doskonałe i sycące danie obiadowe.Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kosteczkę. Najpierw samą cebulę poddusić
Świat Domowej Kuchniłyżek majonezu½ pęczka szczypiorku1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszkisólpieprzNa blogu wkuchennymoknie znalazłam wyśmienity przepis na sałatkę, łączącą delikatny drobny makaron z kwaskowatymi piklami, które w rezultacie dają bardzo ciekawą kompozycję smaków. Serdecznie polecam.W stosunku do oryginału zmniejszyłam jedynie ilość makaronu.Odmierzyć 300 g suchego makaronu, a następnie ugotować go według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i odstawić do całkowitego wystudzenia
Świat Domowej Kuchniłyżki mąkisól i pieprz2 jajka na twardoCzas chłodów zdecydowanie już nastał. Więc na zimny czas, nieocenionym daniem będzie pyszna, treściwa zupa - którą dzisiaj mam przyjemność zaprezentować. Przepis na tą ciekawą zupę znalazłam na blogu pokochajgotowanie.Warzywa obrać. Cebulę i czosnek drobno posiekać, natomiast marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, zalać bulionem
Świat Domowej Kuchni