Skręcaki” z figami mielonymi są drożdżówkami wystrzałowymi. Pestki fig fajnie pod zębami strzelają i ciekawą słodycz ciastu dodają.Składniki:150 g fig suszonych,400 g mąki,50 g świeżych drożdży,200 ml letniego mleka,2 żółtka,szczypta soli,70 g białego cukru,3 łyżki syropu trzcinowego. Przygotowanie:Drożdże mieszamy z mlekiem, solą, 100 g mąki, przykrywamy ściereczką
Moniki Smakołykiudało Wam się te ż odpocząć ! Jeden prezent, który znalazł się pod moją choinką zaprzyjaźnił się już z blogiem. :) Dziś chcę się z Wami podzielić pewnym ciekawym pomysłem na 2015 rok, który dopiero wczoraj sama znalazłam. Historia Pewnego Treningu - ten blog odwiedziłam po raz pierwszy wczoraj,kiedy przeglądałam Wasze blogi i jestem z tego powodu bardzo
Chocolate Stop Temptingmasz pomysłu na obiad? Biegnij do sklepu po bakłażana, czyli prosty sposób na efektowne i smaczne danie, którym z pewnością wszystkich zaskoczysz. Od zawsze byłam ciekawa jego smaku i kiedy w końcu się skusiłam, żeby go kupić kombinowałam co by tu przygotować. Zważywszy na fakt, że zawsze posiadam zapas kurczaka i najbardziej pospolitych warzyw typu pomidor nie musiałam się
peanutbuttermonsterzupę prezentowałam już ok. półtora roku temu. Dzisiaj do niej wracam z nowym apetytem, nowymi zdjęciami i zmienionym po mojemu składem. Pachnąca, intensywna w smaku, gęsta, pożywna i ciekawa z racji dodatku jabłka. Spróbujecie??? Zapraszam na Zupowy Wtorek, dzisiaj późny jako że miałam bardzo intensywny dzień z małym nerwem zdrowotnym ale o tym inną razą.1,2 l. wody1
Dzieje kuchennej Wiewiórywiem czemu ale to właśnie w miesiącach jesienno zimowych wychodzą najfajniejsze książki kucharskie ale i numery gazet kulinarnych z listopada czy grudnia mają najwięcej ciekawych propozycji. Tak też się stało z listopadową KUCHNIĄ i 6tym KUKBUKiem, którego wcale nie zamierzałam kupić a jednak kupiłam... Może mam takie odczucia przez to, że więcej siedzimy w domu? a może bliższe
Dzieje kuchennej Wiewiórycoś więcej mam do Was pytanie. Z czego zrobione są te ciastka??? dla ułatwienia powiem , że nie ma w nich mąki, jaj, mleka ani żadnych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Jestem ciekawa czy ktoś zgadnie
Dzieje kuchennej Wiewiórysosem karmelowym, kremem piernikowym oraz wypiekami: roladą czekoladową, piernikiem, babką z makiem. Wszystko pyszne !Wieczór zaliczam do tych udanych. Nasza blogerska grupa, jak zwykle dała mi wiele powodów do ciekawych rozmów i jeszcze więcej powodów do śmiechów :DTego dnia pod Zielonym Talerzykiem pojawił się też niespodziewany gość ... Mikołaj ! Ja, umówiona z nim wcześniej, wiedziałam, że przybędzie, ale pozostali uczestnicy
kolorowotorcikowoprzepis znalazłam w internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym bardziej, że nie jest trudne i skomplikowane. Piernik staropolski (dojrzewający) z dodatkiem aromatycznych przypraw przełożyłam marmoladą.Składniki:750 dag mąki pszennej1/4 szklanki mleka350 g miodu naturalnego200 g masła0,5 szklanki cukru2 duże
Salonik smakóworyginalny i dość znany już szerszej publice ser dziugas który posłuży za wdzięczną posypkę na kremową zupę. Musicie wiedzieć że cieciorka to bogactwo fosforu, cynku, żelaza i witaminy B9. Ciekawa jest też teoria Georga Ashkara mówiąca o tym że cieciorka bardzo mocno wspomaga odporność no i ten pan widzi w niej lekarstwo na raka. Chrzan to naturalny antybiotyk
Kuchnia PROzdrowotnatego typu imprezach: słodycze, ciasta, grzane wino, wędliny, chleby, propozycje prezentów, a także pierogi, bigosy i kiełbasy. Tylko jakoś tak mało tego i całość można obejść w 15 minut.Z ciekawych stoisk to serdecznie polecam Wam Czekoladowy Warsztat sprzedający perfekcyjnie oddane narzędzia wykonane z czekolady w kakaowej posypce. Taka jadalna suwmiarka czy klucz francuski może być fajnym prezentem dla niejednego
Chilli Czosnek i Oliwakażdym razie - nad wejściem na bazar zawieszono lampki i małe, świecące choinki. Tak tylko mówię...Niezależnie od Świąt lub ich braku, bazar jest miejscem magicznym. Można kupić mnóstwo oryginalnych, ciekawych produktów, których ze świecą szukać w zwykłych duńskich sklepach. I tak w moje rączki trafiły: papaja, której nigdy nie miałam okazji próbować; trzy owoce cytrusowe, które były podpisane jako
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZrobiliście już pierniczki na święta. Jeżeli tak to jestem ciekawa, czy zrobione wcześniej przetrwały do dzisiaj ? Czy trzeba sięgnąć po przepis i zrobić dodatkowe, jeszcze przed samą Wigilijną kolacją, bo rodzinka nie wytrzymała ?. U mnie tak własnie, zazwyczaj się dzieję. Wtedy sięgam po te właśnie pierniczki. Robi je się szybko. Wystarczy ostudzić, wrzucić do puszki i cieszyć się
Moje pyszne gotowaniefaktów dotyczących samego siebiepodziękować nominującemu blogerowi u niego na blogupokazać nagrodę The Versatile Blogger Award u siebie na bloguSpotkałam setki wspaniałych kulinarnych blogów, zachwycały pięknymi zdjęciami, nowatorstwem przepisów oraz ciekawym sposobem prowadzenia bloga, ale najwierniejsza w śledzeniu poczynań jestem u tych kolegów i koleżanek... Musiałam nominować 16 :) Oto moje nominacje (kolejność przypadkowa):1. In my coffe kitchen2. Filozofia smaku3
Bon Appetit MałgorzatyUważam, że to ciekawa propozycja niedzielnego obiadku.Składniki na 2 porcje:2 filety kurczaka1,5 szklanki ryżu na risotto (u mnie Arborio)oliwa do smażeniaolej do smażenia200 białego wina wytrawnegosól, pieprzsezam (biały i trochę czarnego)1 mały brokułsok z cytryny 4 łyżki sosu sojowegoBrokuły gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru (by nie stracił kolor). Oliwę rozgrzać
Bon Appetit Małgorzatypomidorami i z liczi. Pierwszy raz jadłam ten owoc i wg mnie jest super. Ma smak limonki ale nie jest tak kwaśny. Świetnie orzeźwia sałatki. Do ciekawej lektury o liczi odsyłam Was do Bloga Ziołowy Zakątek: http://ziolowyzakatek.com.pl/liczi/Składniki:250 g mąki pszennej 2 duże różyczki brokuła2 jaja25 ml oliwy z oliwek
Bon Appetit Małgorzaty