ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:385/728)

TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 162

niespodzianką jest podróż w czasie tą samą drogą, w to samo miejsce, o tym samym smaku.  Zupełnie odwrotnie jest z konfiturami.  Tutaj liczę na zaskoczenie. Szukam ciekawych smaków i nowych połączeń. Tu chcę, by niespodzianka służyła za kompas, a kolejne słoiczki, jak chorągiewki wyznaczały nowe szlaki na mapie smaków.  Raz zaskoczenie. Raz jego brak

KUCHARNIA
Słodko, gorzko.... Grapefruit brulee? 157

ostatnia jego fala porywa w stronę soczystej goryczy.  Ale ta gorycz nie jest porażką. Jest wyczekiwanym finałem mojego spotkania.  Wiedziałam, że spotkam się z gorzkim.  Byłam ciekawa co się stanie, jeśli na to spotkanie zaproszę też ostry i słodki.  Zrzuciłam wszystkie moje uprzedzenia wobec grejpfruta.  I zaczęłam wszystko od nowa zabierając ze sobą jedynie

KUCHARNIA
Na początku był sklep ... 2-gie urodziny bloga w objęciach Kucharza, pod Szczęśliwą Siódemką. Mazurek razowy. 194

przypadku mojego piekarnika z termoobiegiem najbezpieczniejsza temperatura 170 stopni. Piekłam do momentu aż brzegi lekko się zrumieniły - ok. 20 minut. Po upieczeniu ciasto jest krucho-ciągnące - ma bardzo ciekawą strukturę przypominającą lekko ciągnące batoniki owsiane.  Myślę, że dłuższe pieczenie nie jest absolutnie wskazane, ponieważ ciasto byłoby zbyt twarde. Upiekłam dwa malutkie mazurki - prostokątny z pigwą i czekoladą

KUCHARNIA
Jeśli spotkacie Kiwaczka.... Arbuz z patelni. 178

drinków, koktajli i chłodnika, arbuz jawi się jako dość mało użyteczny w kuchni. Wiem, wiem, że najchętniej wszyscy zjadają go "na golasa", ale przyszła mi ochota na jakąś nową, ciekawą kreację. Sauteed watermelon brzmiało co najmniej tak kusząco jak zapowiedź nowej kolekcji Burberry. Mając pod ręką wielki okaz wprost z południowego, sprawdzonego straganu, musiałam spróbować.  Mięta, miód, ocet

KUCHARNIA
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 160

móc sfrunąć w niecierpliwe i łakome kolejnych kawałków ręce uskrzydliły mnie i wprawiły w doskonały przedświąteczny nastrój.   A sama gołębica? Zanim napiszę jak smakuje, poczytajcie trochę o jej ciekawej historii. Kiedy po tradycyjnym, wielkanocnym obiedzie przychodzi pora na deser, na włoskich stołach pojawia się Colomba – wyrośnięte ciasto w kształcie gołębicy. Od zamierzchłych czasów gołębica, obok jajka,  jest

KUCHARNIA
Miłosne wspomnienia i szczypta kobiecości 181

zaszczyt przebywać z Osobami naprawdę wyjątkowymi, inspirującymi, takimi, z którymi po prostu chce się być i oczywiście gotować! Głodni?  A zatem podaję menu - polecam oczywiście wszystko, ale ciekawa jestem, którą potrawę Wy chcielibyście zamówić:) 1. Pieczony bakłażan z czosnkiem,  granatem i sosem jogurtowym 2. Krem malinowo-buraczany z miętą 3. Risotto milanese 4. Szafranowo-kardamonowa panna cotta

KUCHARNIA
Bułki żurawinowe 229

piekarni niedaleko mnie można dostać bardzo fajne bułeczki żurawinowe. Zawsze byłam ciekawa czy w domu też uda mi się takie zrobić, w końcu co domowe to zdrowsze, a przynajmniej wiadomo co jest w środku ;) Pierwsze podejście było takie, że ową bułką, gdyby próbować rzucić, to można by było kogoś lub coś uszkodzić. Heh, zależy co komu potrzebne

Czerwona Porzeczka
gołąbki ziemniaczane 125

Gołąbki z ziemniakami To smaczne danie dowodzi, że przepisy na tradycyjne polskie potrawy mogą być punktem wyjścia do ciekawych kulinarnych eksperymentów.========================================================= składniki: 1 główka kapusty 70dkg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko pół szkl.śmietany pół.szkl. bulionu z drobiu,lub grzybowego majeranek sól, pieprz sposób zrobienia..... Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce

w mojej kuchni
Kurczak w liściach chrzanu 184

Eksperymenty kulinarne to moja domena....dziś wykombinowałam niezłe mięsko. Specyficzny, ostry smak to ciekawa odsłona kurczakowych piersi... Porcja na 1 osobę:  8 liści chrzanu jedna średnia pierś z kurczaka ¼  szklanki wody ¼ szklanki octu winnego białego słodka i ostra papryka do natarcia mięsa  pół łyżeczki słodzika /1 łyżeczka cukru sól, pieprz sznurek spożywczy Mięso myjemy, suszymy

Humanistka w kuchni
Ryba w towarzystwie pospolitego grzyba 143

szklanki wody) z 1 łyżką śmietany. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny. Rybę podałam z marynowaną papryką. Świętnie będzie też pasował ogórek czy surówka z kapusty. Ciekawa jestem czy Ty często jesz ryby? :) A jakie są Twoje kuchenne dziwactwa? :)  Piszcie, komentujcie, czekam z niecierpliwością

Mój Smak na Życie
Sernik " Złota rosa " 614

Pisałam Wam kiedyś , że uwielbiam serniki ? ;) są to chyba najlepsze ciasta na świecie . Dzisiaj również poczęstuję Was serniczkiem . Zawsze byłam ciekawa jak ten sernik smakuje i czy wyjdzie mi rosa ? :) Za pierwszym razem jak piekłam wyszła mi tylko jedna kropelka ;) Za długo trzymałam w piekarniku i zrobiła się bardziej beza niż piana ;) Do przygotowania sernika potrzebne będą : Ciasto : margaryna

Słodkości i nie tylko
Zapiekanka ziemniaczana à la kebab 263

opak. Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr 1 kg ziemniaków 400 ml śmietany 18% 200 g startego żółtego sera 100 ml zimnej wody Zapiekanka ziemniaczana à la kebab, to ciekawa forma połączenia ziemniaków i mięsa drobiowego. Aromat dania podczas pieczenia jest tak wyjątkowy, że po wstawieniu zapiekanki do piekarnika cała rodzina, w jakiś magiczny sposób - nagle znajdzie się

Świat Domowej Kuchni
Maślane ciasteczka 194

lekko złocistego koloru. Jeżeli brakuje wam pomysłu na prezent Walentynkowy (nie, czekoladki i róża czasem nie wystarcza) albo na inne okazje bądź sprawieniu samym sobie prezentu :), mam dla was ciekawą propozycję. Zajrzyjcie w drewniany świat, który tworzy Paulina wraz z mężem pod nazwą Stodola (możecie ich znaleźć tutaj -->   klik   i na Fejsbuku  klik  ) Możecie

Kredowe Menu
Jesienna tarta 90

masła.   Konfitura: Ten patent podpatrzyłam w Cukierni Lidla. Pół słoika ulubionego dżemu podgrzewamy w garnku. Nic nie dodajemy tylko czekamy aż odparuje woda. W tej sposób uzyskamy bardzo ciekawą w konsystencji konfiturę. FINAŁ Na ciasto wylewamy gorącą konfiturę i chłodzimy. Następnie wykładamy krem. Na górze układamy ulubione owoce.      SMACZNEGO

Mój Smak na Życie
Restauracja Orient Express - opinia 170

lokalu słyszałam już wcześniej, a Wy mogliście dowiedzieć się o Orient Expressie z Kuchennych Rewolucji. Cały odcinek możecie obejrzeć TUTAJ . Było to już ponad 2 lata temu, więc byłam ciekawa ile zostało z wprowadzonych zmian. Ułatwiła mi to wygrana w konkursie (nagrodą był groupon do lokalu) oraz 10 rocznica z moim (już) Mężem.  W środku można się zgubić

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania